Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Опитът на глухите жени - споделяне на
радости, успехи, проблеми и трудности чрез
социалната мрежа фейсбук (facebook)
Развитието на технологиите и разнообразните проявления във
виртуалната среда доведоха до появата на много нови понятия и т...
Изпращането на
съобщения, публикуването
и споделянето са една
малка част от
възможностите, които
предоставя фейсбук.
Споде...
Все повече стават жените, които използват фейсбук като основен начин
за комуникация и начин на живот. Установено е, че бли...
Фейсбук използва едно типично женско качество – любопитството, за да
привлича все повече потребителки. И успява – именно л...
Много жени публикуват неща, които никога не биха казали на живо, като
примерно, относно кърменето на бебето. Но във фейсбу...
Споделянето в
интернет мрежата
има своите
предимства и
недостатъци, но
едно е безспорно и
доказано: то
подпомага
общуванет...
Другото предимство, което я
прави предпочитана за
комуникация е, че тя дава
възможност на ползвателите си
да се ориентират...
И още едно нейно предимство, което също се използва непрекъснато
от глухите ползватели на фейсбук, е възможността да публи...
Интересното е, че фейсбук като форма за общуване се ползва от глухите
жени в най-различна възраст - при нея няма разделени...
Няма и конкретно
предпочитание на
темите, които жените
споделят или коментират.
Много от тях се включват
в кулинарни групи...
Младите глухи майки най-често споделят не само снимки на децата си,
но и всичко, свързано с опита им при отглеждането на д...
По-любознателните често споделят интересна информация, на
която са попаднали в интернет, като целта им е повече хора да на...
От всичко, казано и показано тук (а то е много малка част), става ясно, че все
повече стават глухите жени, които преодоляв...
Разстоянията изчезват за тях и те общуват с приятелки от всички краища на
страната, дори завързват познанства с глухи жени...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Опитът на глухите жени...

173 views

Published on

Все повече стават жените, които използват фейсбук като основен начин за комуникация и начин на живот. Установено е, че близо 60% имат профил в поне една социална мрежа и прекарват повече от 3 часа на ден в нея. В България фейсбук е предпочитана от глухите жени, защото е на български език.

Published in: Social Media
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Опитът на глухите жени...

 1. 1. Опитът на глухите жени - споделяне на радости, успехи, проблеми и трудности чрез социалната мрежа фейсбук (facebook)
 2. 2. Развитието на технологиите и разнообразните проявления във виртуалната среда доведоха до появата на много нови понятия и термини, с които започнахме да свикваме и да ги разбираме най-вече. Социалните мрежи като фейсбук са уебсайтове в интернет, в които всеки човек може да създаде свой профил, чрез който споделя всичко, колкото и лично да е то - състоянието си, снимки и клипове на щастливите или тъжни моменти от живота си, опита, знанията, различни идеи или информация с други хора с общи интереси.
 3. 3. Изпращането на съобщения, публикуването и споделянето са една малка част от възможностите, които предоставя фейсбук. Споделянето често е придружено от коментар - положителен, отрицателен или изразяващ някаква емоция, която да подчертава значимостта му. Обикновено това става в началото и края на деня, с което се съобщава за състоянието на лицето в момента.
 4. 4. Все повече стават жените, които използват фейсбук като основен начин за комуникация и начин на живот. Установено е, че близо 60% имат профил в поне една социална мрежа и прекарват повече от 3 часа на ден в нея. В България фейсбук е предпочитана от глухите жени, защото е на български език. При комуникацията си те все по-често използват специфичен начин на общуване, чрез който деликатно избягват писмената реч - така наречените „емотикони” (различните картинки и анимации, изобразяващи чувства и състояния):
 5. 5. Фейсбук използва едно типично женско качество – любопитството, за да привлича все повече потребителки. И успява – именно любопитството на вече регистрираната потребителка я кара да види какво са публикували приятелките й на така наречената „стена” (дневник на публикациите през деня) - самата новина за присъединяването на новата потребителка се появява автоматично на стените на познатите и приятелите й. Масовото им одобрение, естествено, я подтиква да пуска най-различни „постинги” или „постове” (под формата на текст, емотикони, снимки или клипове), които също да се „харесват” от тях и така тя в максимална степен чувства удовлетворение и радост от факта, че е популярна и търсена:
 6. 6. Много жени публикуват неща, които никога не биха казали на живо, като примерно, относно кърменето на бебето. Но във фейсбук, особено когато се пуснат снимки, споделен опит и мнения на други жени, става много по-лесно да се коментира по темата. Същото се случва и при възникнал специфичен проблем за самата жена – семеен, свързан със здравето й или друг.
 7. 7. Споделянето в интернет мрежата има своите предимства и недостатъци, но едно е безспорно и доказано: то подпомага общуването и премахва изолацията. Затова и фейсбук е предпочитана като форма за общуване от глухите жени, където те не само споделят, но и участват - чрез споделянето на другите - в техния живот.
 8. 8. Другото предимство, което я прави предпочитана за комуникация е, че тя дава възможност на ползвателите си да се ориентират много бързо. Достатъчно е само да посетят два-три пъти едни и същи страници или сайтове, които се отнасят до глухата общност - и само след час рекламите, поканите за приятелство и постовете в профила са ориентирани предимно в тази насока. Тоест, фейсбук действа на принципа: „Приятелите на моите приятели са и мои приятели” и показва профили на глухи хора с подкана да се сприятелиш с тях. Лесен и достъпен начин, който дори не изисква от потребителите да търсят дълго някого или да използват думи или текст - това се предпочита от глухите, тъй като голяма част от тях не владеят правописа.
 9. 9. И още едно нейно предимство, което също се използва непрекъснато от глухите ползватели на фейсбук, е възможността да публикуват на стената си видеоклипове, в които с езика на жестовете споделят всичко и така също избягват писането, а с него – острите критики и подигравките, че не знаят правописа на българския език.
 10. 10. Интересното е, че фейсбук като форма за общуване се ползва от глухите жени в най-различна възраст - при нея няма разделение на „млади” и „стари” в споделянето, примерно, на разни рецепти, цитати от велики личности, мъдри мисли, притчи или красиви плетки, интересен маникюр, снимки с близки. Тук виждате нагледен пример от споделени готварски рецепти на глухи жени, чиято разлика във възрастта е близо 30 години:
 11. 11. Няма и конкретно предпочитание на темите, които жените споделят или коментират. Много от тях се включват в кулинарни групи или групи за домашни любимци на чуващи потребители. Все повече стават и тези, които споделят снимка на състояние или чувства - не само с емотикони, но и с думи. Показателно е също, че под споделеното от жените често присъстват и коментари на мъже, което означава, че го няма и онова прословуто разделение на половете.
 12. 12. Младите глухи майки най-често споделят не само снимки на децата си, но и всичко, свързано с опита им при отглеждането на децата, включително и препратки (линкове) към мненията и съветите на психолози, лекари, учители и други.
 13. 13. По-любознателните често споделят интересна информация, на която са попаднали в интернет, като целта им е повече хора да научат за нея:
 14. 14. От всичко, казано и показано тук (а то е много малка част), става ясно, че все повече стават глухите жени, които преодоляват изолираността и стеснителността си, като се включват във фейсбук и така не само стават по-добре информирани за новините в глухата общност, но и си споделят свободно всичко, което ги вълнува - почивката на море или планина, сполучлива покупка на дреха, празнуване на рожден ден и дори правенето на домашна баница или лютеница…
 15. 15. Разстоянията изчезват за тях и те общуват с приятелки от всички краища на страната, дори завързват познанства с глухи жени или мъже извън нея - незнаенето на езика преодоляват било с помощта на гугъл преводача, било с езика на жестовете. Най- често общуват през камерите на лаптопа, смартфона или таблета през скайп на жестов език и така разширяват кръга на приятелите си. Изводът е, че благодарение на съвременните технологии, връзката през интернет и фейсбук мрежата, много от тях преодоляват успешно отдалечеността си от големите градове и изолираността си.

×