Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

De Reis van de Heldin Creatief van een Andere Orde

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

De Reis van de Heldin Creatief van een Andere Orde

 1. 1. De Reis van de Heldin Creatief van een andere Orde Amsterdam
 2. 2. Voor alle vrouwelijke creatieve professionals die nooit georganiseerd lijken te zijn op een manier die hun keurige omgeving kan begrijpen – het is jouw tijd om uit te blinken! Peter de Kuster Oprichter van “The Hero’s Journey”.
 3. 3. Ben Jij Creatief van een Andere Orde? Geef antwoord op de vijf stellingen om na te gaan of jij een voorkeur hebt voor de rechterkant van jouw brein als het gaat om organiseren (of niet organiseren). 1. 2. 3. 4. 5. Je geeft de voorkeur aan stapelen in plaats van het opbergen van jouw paperassen. Je laat dingen graag daar liggen waar jij ze kunt zien. Je bewaart alles, voor het geval je het ooit nodig hebt. Je houdt ervan dat er veel tegelijk bezig is in jouw leven. Je bent vaak sleutels, brillen en andere losse items kwijt. Wanneer jij minstens een van deze rechterbrein kenmerken kon afstrepen, dan is deze reisgids voor jou op het lijf geschreven. In tegenstelling tot vele andere boeken over organiseren, die mikken op de linkerbrein - mensen die in zijn algemeenheid gedisciplineerd, netjes, detail georiënteerd en analytisch zijn - zal deze reisgids jou tonen hoe jij, op jouw eigen creatieve manier, je leven en onderneming kunt organiseren. Je hoeft niet de unieke (en mooie) persoon die je bent te veranderen. In plaats daarvan leer je hoe je jouw natuurlijke rechterbrein karakteristieken kunt gebruiken, om een systeem te ontwerpen voor jouw zaken, die je zult omarmen en waar jij je aan zult vasthouden. Dit is niet een zoveelste linkerbrein boek over hoe jij jezelf organiseert. Het is anders en het is beter.
 4. 4. Leer het volgende: • Stapel jouw paperassen met een plan en een doel; • Tackle jouw grootste organisatie uitdagingen, snel en eenvoudig; • Berg dingen op waar jij ze zult vinden, wanneer je ze nodig hebt; • Breng orde in de chaos, zonder afscheid te nemen van jouw gekoesterde schatten; • Gebruik jouw natuurlijke talenten, om organisatie oplossingen op maat te ontwerpen; • En veel meer… Wanneer jij hulp nodig hebt bij het organiseren van jouw leven en creatieve onderneming, maar geen zin hebt in de traditionele organisatie adviezen, dan is deze flexibele en creatieve nieuwe benadering om het creatief op orde te krijgen perfect voor jou.
 5. 5. Inhoudsopgave Deel 1 Waar ben je nu? H1 Creatief van een andere orde. Hoe creatieve professionals zich organiseren in een linkerbrein wereld. H2 Zit jezelf niet in de weg. De obstakels overwinnen die jou belemmeren om meer georganiseerd te zijn. Deel 2 Waar wil je naartoe? H3 Je kunt het. De eerste stap naar meer georganiseerd zijn is geloven dat het mogelijk is. H4 Een methode voor jouw puuinhoop. Een plan om jouw grootste organisatie uitdagingen te tacklen. Deel 3 Hoe kom je daar, vanaf hier? H5 Organisatieregels die je niet op school leert. Lessen die je kunt leren van georganiseerde creatieve professionals. H6 Stapelen, niet opbergen van jouw paperassen. Paperassen op hun plek leggen - op de rechterbrein manier. H7 Organiseren voor de ‘Hamsteraar’. Orde in de chaos voor de persoon die alles heeft. H8 Ben geen ‘Loser’. Hoe je vind wat jij nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. H9 Organiseren: Tips & Trucs. Snelle oplossingen om uit jouw chaos te komen. Deel 4 Hoe georganiseerd te blijven? H10 Ik zie het nu helder. Hoe jij jouw nieuwe en creatief op orde leven behoud.
 6. 6. Hoofdstuk 1 Creatief van een Andere Orde Kewlox Overtoom
 7. 7. 1 Creatief van een Andere Orde Hoe creatieve professionals georganiseerd kunnen zijn in een linkerbrein wereld. “Ruim die rotzooi op!” “Haal die stapels paperassen weg van jouw tafel, én berg ze op!” “Waarom kun jij niet netter zijn, zoals iedereen?” Als rechterbreiner heb je dit soort uitspraken ooit eerder gehoord. De reden achter dit commentaar is, dat de samenleving hoofdzakelijk bestaat uit linkerbreiners; die als meerderheid vinden, dat hun manier de beste of enige manier is om iets te doen. Zeker als het om organiseren gaat. Voor hen is organiseren eenvoudig. Voor ons is het een constante worsteling tegen alles dat ons maakt wie wij zijn. Dus proberen we allerlei creatieve en gekke manieren te vinden om met de chaos om te gaan, die alleen andere rechterbreiners kunnen waarderen. Dit pakt niet altijd zo goed uit.
 8. 8. Wanneer jij je ooit hebt afgevraagd of je voorbestemd bent om chaotisch te zijn, kun je op het juiste spoor zitten. Een rechterbreiner zijn maakt het minder waarschijnlijk dat je een natuurlijke vaardigheid hebt, om dingen te organiseren op een traditionele manier. En dat is prima. Tot op zekere hoogte. We kunnen jouw unieke onorthodoxe benadering aanpakken, om beter georganiseerd te zijn, op een comfortabele, natuurlijke manier – jouw manier. Misschien geloof je dat organiseren een net, vlekkeloos en perfect klein huis is. Dat is zowel onmogelijk als onwaarschijnlijk voor de rechterbreiner. Het is ‘ok’ om een beetje chaotisch te zijn. Het belangrijkste is, werkt het of werk het niet? Voelt het comfortabel voor jou en diegenen waar jij mee leeft en werkt? (Ik weet het, wie maalt erom wat zij denken. Toch willen we enige harmonie in huis, niet waar?)
 9. 9. We zijn op zoek naar de mogelijkheid om een beetje in te voegen, om tot het punt te komen waar je georganiseerd bent (op een rechterbrein manier) en dat kunt blijven. In de meeste gevallen zul je dingen doen op jouw manier, waarbij je in jouw comfort zone blijft. Nu gaan we op zoek naar oplossingen voor de gebieden die NIET werken. Het doel is niet om jou in een soort obsessieve organiseer freak te veranderen. Neen, het doel is om dingen zo te organiseren, zodat het nog steeds mogelijk is om jouw persoonlijkheid en stijl te behouden, door een systeem te ontwerpen dat bedoeld is om georganiseerd te kunnen werken op jouw manier. Wat jij doet en zegt, is een direct resultaat van jouw brein, stijl en dominantie. Wanneer jij van een creatieve orde bent, is het lastig om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Wij zijn de uitverkorenen, de trotse, de rechterbrein denkers. Door de rechterkant van onze breinen te gebruiken, kunnen we hele andere ideeën hebben over wat georganiseerd zijn is en hoe het te doen. Dit betekent overigens niet dat onze benadering helemaal verkeerd is.
 10. 10. De eerste stap is om beter te begrijpen waarom jij je zaken dáár opbergt en met een organisatiestijl te komen die past bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren. We kunnen huilen om onze zwakheden óf onze creatieve kwaliteiten versterken en onze zwaktes omzeilen. Je kunt niet de manier veranderen waarop jouw brein werkt. Je kunt alleen de manier veranderen waarop je het gebruikt. Het beste systeem om jezelf te organiseren is er eentje dat ONS en ONZE doelen ondersteunt. Het maakt gebruik van onze rechterbrein manier van dingen doen. Het voelt zo natuurlijk dat we er niet eens aan hoeven te werken. (Het is een No-Brainer.) ‘Jij’ op jouw best. In plaats van jezelf op de kop te zitten om te zijn wie je bent, vier jouw rechterbrein sterktes. Je kunt gek worden van jouw gebrek aan organisatie, maar niet gek van jezelf. Dit is niet een excuus. En ik zeg zeker niet dat wij, omdat we rechterbreiners zijn, we daarom niet georganiseerd zijn. Ik wil ook de mythe ontkrachten dat georganiseerd zijn betekent dat we niet meer creatieve, lollige, aparte mensen zijn. We organiseren zodat we spontaan kunnen zijn. We organiseren zodat we niet zo gestressed aan het zoeken zijn naar verloren en misplaatste dingen. We organiseren zodat we met innovatieve ideeën kunnen komen en geweldige kunstwerken creëren en iets positief met ze doen. Of op zijn minst hen opbergen op een veilige plek. Ik heb ontdekt dat creativiteit voor het grootste gedeelte een gedisciplineerd proces is en wanneer we de enorme macht van focus en concentratie kunnen vasthouden, met het licht dat aanblijft, we een resultaat van hoge kwaliteit leveren in de helft van de tijd. Dat is goed, nietwaar?
 11. 11. De meeste boeken over organiseren hanteren helaas een ‘one-size fits all’ benadering. Ze houden geen rekening met jouw uniekheid. Ik geloof dat je begint door jouw creatieve rechterbrein stijl te accepteren en ermee te werken. Geen organisatie stijl is verkeerd – wie je bent, waar je bent; werk ermee. Ik heb ook ontdekt dat je georganiseerd kunt zijn zonder een linkerbreiner te worden. Laat linkerbreiners jou niet minderwaardig voelen omdat ze dingen niet doen op jouw manier. Je hebt een paar zeer speciale gaven, die zij niet hebben. Vier jouw uniekheid.
 12. 12. Organiseren is eenvoudigweg een manier om het beste te maken van wat jij de wereld te bieden hebt. Een manier die jou in staat stelt om alles te zijn wat je kan zijn. Het is meer dan tips en trucs. Het is een manier van leven die zorgt dat desorganisatie niet jou en jouw dromen laat verzuipen. Wij haten structuur maar we hebben het ook nodig. We vinden structuur veel minder erg wanneer wij het creëren. Waar wij moeite mee hebben is wanneer andere mensen beperkingen en vereisten aanbrengen, bij mij en mijn tijd. Ik word miserabel wanneer mijn kalender vol is met afspraken en dingen om te doen, die ik er niet zelf op heb gezet. Het is hetzelfde met organiseren. We houden ervan om creatieve oplossingen te bedenken voor het opbergen van spullen en slim gebruik te maken van oude en merkwaardige items.
 13. 13. Omdat organiseren en lol hebben in tegenovergestelde delen van het brein zitten zorgen zij voor interessante gevechten tussen goed en slecht. Sommige mensen staan hun rechterbrein (spontaan, grappig, verbeeldingrijk, creatief, afgeleid) toe om te overheersen. Anderen zijn in staat om vrede te sluiten met hun linker brein (focus, discipline, logica, lineair en rationeel). Zij hebben een balans tussen beide kanten van het brein, zodat zij in staat zijn lol te hebben en zaken voor elkaar te krijgen. Zoals met alles, is balans om genoeg georganiseerd te zijn nodig om geen last te hebben van anderen. We moeten weten om te gaan met ons rechterbrein wanneer het te veel wil blijven genieten van iets goeds. Dat betekent niet dat we niet feesten, we hebben alleen een uitsmijter nodig en iemand die op de tijd let. Wij zijn geen imbecielen of niet in staat om te organiseren, het is alleen niet waar wij het beste in zijn. Waarschijnlijk omdat niemand het ons ooit heeft geleerd. Wij zijn in andere gebieden getraind. We zeggen dat we niet goed zijn in organiseren, maar dat is niet altijd waar. Met wat kennis en ervaring kunnen wij het. We moeten weten wat te doen, hoe het te doen en de discipline hebben om het door te zetten.
 14. 14. Hoofdstuk 2 Ben Jij Creatief van een Andere Orde Blond Flagship Store
 15. 15. 2 Ben Jij Creatief van een Andere Orde Maak de volgende quiz om te ontdekken of jij ‘creatief van een andere orde’ bent. Het is interessant om te weten waarom je de dingen doet die jij doet en dan leert om oplossingen te organiseren die werken voor jou. Ben jij: • verstrooid • een adrenaline junkie • alles of niets • verbazingwekkend • grote plaatje denker • druk, druk, druk • rommelaar • cool met chaos • creatief • nieuwsgierig • defensief/gevoelig • geen interesse in organiseren • niet georganiseerd • divergente denker • snel afgeleid • dramatisch/ excentriek • emotioneel • grappig/speels • genereus • ongeduldig • impulsief • inconsistent • besluiteloos • onafhankelijk • inventief • in het moment levend • slordig • alles in het hoofd, schrijf nihil op • stemmig • onverstoorbaar (voor rotzooi) • perfectionist • uitsteller • rebels • zelf destructief • gevoelig voor jouw omgeving • spontaan • eigenwijs
 16. 16. Verstrooid Creatieve heldinnen hebben een non-verbale, symbolische, holistische methode van herinneren (we onthouden gezichten, maar geen namen). De kunst is om deze karakteristiek in te zetten, om de frustratie te voorkomen wanneer je weer je sleutels kwijt bent. Om beter georganiseerd te raken zouden wij onze spullen dienen op te bergen op een plek waar het voor ons zinvol is. Berg ‘belangrijke’ items op in jouw pad of leg ze zichtbaar neer, zodat het onmogelijk is om ze niet te zien. Dit werkt goed voor de rechterbreiner, maar we kunnen niet alles de hele tijd buiten laten liggen. Dan zouden we begraven worden onder de spullen en niets zou opvallen. (Om deze reden werken doorzichtige dozen erg goed!) Wanneer het gaat om dingen opbergen, dienen we verhalen te associëren met items. Om te kunnen herinneren waar we ze opbergen en zaken kunnen vinden die buiten het zicht zijn opgeborgen, dienen we persoonlijke connecties te maken. Om dit voor elkaar te krijgen kun je dingen opbergen die eenzelfde verhaal delen. Bijvoorbeeld een project of een sport. Je kunt dit voor haast alles doen door zones te creëren. Gebaseerd op wat jij nodig hebt voor een bepaalde activiteit, berg jij je zaken op. Je kunt dit ook doen wanneer je op reis gaat. Laat je koffer open en gooi er dingen in, zodra je ze herinnert. De koffer zien met een paar spullen erin, zal jouw geheugen laten werken. We op elk moment geweldige ideeën kunnen krijgen, dus zorg dat je ten alle tijde een notitieblok bij je draagt (Moleskine!!). Berg deze ook altijd veilig op. (Groepeer ze dan naar project, categorie en datum, om ze later eenvoudig terug te vinden). We kunnen een stukje van de ‘linkerbrein benadering van organiseren’ lenen, door een plek voor alles te hebben en het nadien ook weer terug te stoppen op die plek. Of stapel spullen op, maar doe het dan ook met een reden. Een stapel bij de telefoon betekent dat deze papieren op een telefoontje wachten. Een stapel bij de deur betekent dat ze met je meegaan wanneer je vertrekt, enzovoorts. Tot slot, wanneer je bent zoals ik, dan zijn beelden werkelijk duizend woorden waard. Dus in plaats van woorden te gebruiken om dozen te labellen, gebruik een foto, tekening of een symbool.
 17. 17. Adrenaline Junkies Vind je het heerlijk om tot de laatste minuut te wachten om iets te doen. Dan ben je niet alleen. Velen van ons vinden enige stress stimulerend en kunnen zelfs, rondrazend van paniek, scenario’s creëren. Dit is uiteraard onderdeel van je plan. Wanneer het gaat om organiseren, dan kan dit betekenen: een hoop spullen in een kast duwen of onder het bed verstoppen, vlak voordat jouw gasten komen. Haasten op de laatste dag om een belastingaangifte of rekening net op tijd te betalen. Ben geen slachtoffer omdat je gedesorganiseerd bent. Zonder deadlines gebeurt niets. Bepaal tussentijdse kleine (en haalbare) deadlines in plaats van 1 GIGANTISCHE.
 18. 18. Alles of Niets Wanneer het gaat om het organiseren van projecten, dan willen we niet kleine slokjes nemen, maar we willen het allemaal in een keer binnengieten. “Waarom alleen de kast opruimen?”, zeggen we. “Laten we het hele huis organiseren.”Het is dit soort denken, met daarnaast geen echt gevoel voor tijd, dat ons in de problemen brengt. Nadat deze enorme energie boost en het enthousiasme zakt, realiseren we ons dat wij meer op onze schouders hebben geladen dan we aan kunnen, en we geven het op. Nu ligt niet alleen de hele inhoud van de kast op de vloer, we hebben alles uitgeladen en het is een grotere troep dan voorheen. Het is deze extreme instelling om iets geweldigs te doen dat ons in de problemen brengt. Wanneer de realiteit binnenkomt verliezen we interesse, intensiteit en uiteindelijk energie. Zeker wanneer we bij het saaie deel van het project aankomen. We maken meer rotzooi wanneer we onze opruimprojecten niet afronden en we krijgen nooit het ‘momentum’ van bevrediging om daadwerkelijk iets afgerond te zien. Hoe los je dit op? Neem jouw energie en enthousiasme, dat jij hebt wanneer je ergens aan begint, en focus je op de organisatie van een project dat je in 1 keer kunt afronden. In plaats van de hele kast opnieuw te organiseren neem per keer een plank of lade. Ik realiseer mij dat dit tegen de aard van de rechterbreiner ingaat, maar het stelt ons in staat om in kleine uitbarstingen te werken. En daarin zijn we op ons best.

×