Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Hanging Mon

533 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Hanging Mon

 1. 1. Xuan Kong Si VISEĆI SAMOSTAN KLIKNI OVDJE ZA NOVU STRANICU GLAZBA: KINESKA, INSTRUMENTALNA
 2. 2. Viseći samostan Xuan Kong Si je ovješen u strmu stijenu iznad kanjona Jinlong, u planinama Heng, u pokrajini Shanxi.
 3. 3. Nekih 65 kilometara udaljeno od odbojnoga industrijskog grada (Datong), koji se hvali jednim od najvećih svjetskih rudnika ugljena, ugnjezdilo se graditeljsko čudo koje i slikovitošću i stvarno nadmašuje odnos između čovjeka i prirode.
 4. 4. Viseći samostan Xuan Kong Si smješten je na gotovo vertikalnoj padini planine Heng Shan, na zapadnoj strani klanca Jinxia. Gradnja je započela 491. godine, no naknadno je različitim zahvatima dograđivan, pregrađivan i obnavljan, uključujući obimnu obnovu 1900. godine.
 5. 6. Zaklonjen je od vanjskih utjecaja, a nadahnuće za ovaj vječan samostan proistječe iz taoističkoga poimanja mira i smirenja, gdje usredotočenje ne ometaju zvuci svagdašnjega svijeta, poput zova pijevaca i laveža pasa...
 6. 7. Samostanski sklop obuhvaća četrdeset soba površine 152 četvorna metra, povezanih hodnicima, mostićima i vanjskim trijemovima. Najviša prostorija nekoć se uzdizala 90 m iznad površine rijeke u dolini, no danas je to svega 58 m.
 7. 8. Samostan Xuan Kong Si, započeo je graditi redovnik prije skoro 1520 godina na strmoj litici, u Heng planinama, oko 65 km od grada Datong, u pokrajini Shanxi.
 8. 9. Samostan obuhvaća građevine iz nekoliko povijesnih razdoblja, a izgleda kao da je samo poduprt s nekoliko drvenih stupova.
 9. 10. Heng planine, smještene u sjevernom dijelu pokrajine Shanxi i u sjeveroistočnom dijelu pokrajine Hebei, su među pet najčuvenijih planina u Kini.
 10. 11. Yanmen prolaz je na zapadnoj strani planine. Rečeno je da je uvaženi Zhang Guo , jedno od dobro poznatih osam božanstava u Kini, kultivirao Dao u Heng planinama.
 11. 12. Xuan Kong Si doslovce znači 'Hram ovješen u praznini'. No, jednostavnosti radi, uobičajeno ga se naziva tek 'Viseći samostan'.
 12. 14. Viseći samostan, kojeg je 491. godine počeo graditi jedan svećenik, opstao je sada već skoro 1520 godina. Tijekom tih petnaest stoljeća postojanja, samostan je različitim zahvatima dograđivan, pregrađivan i obnavljan. Velike pregradnje i radovi na održavanju izvedeni su za dinastije Ming (1368–1644) I dinastije Qing (1644–1911), a obimna obnova provedena je i 1900. godine.
 13. 15. Viseći samostan je jedinstven ne samo po svojemu čudesnom položaju, ustroju i izvedbi, nego i zato jer udomljuje svetišta za sve tri glavne kineske vjere: budizam (Sakyamuni), taoizam (Tao-Tse) i konfučijanizam (Konfucije).
 14. 16. Predvorja i pojedini dijelovi samostana sagrađeni su uzduž pročelja litice, oslanjajući se na prirodna udubljenja i izbočenja. Pojedine zgrade povezane su hodnicima, mostićima i trijemovima. Najbliži grad je Datong, nekih 65 km prema sjeverozapadu.
 15. 17. Uz š pilje Yungan , Vise ć i samostan je glavna turisti č ka znamenitost i povijesno mjesto na širem podru č ju grada Datonga .
 16. 18. Viseći samostan ima četrdesetak prostorija, u kojima je smješteno i četrdesetak kipova izrađenih od bakra, željeza, terakote i kamena.
 17. 20. Kako je takva gra đ evina odoljela vjetrovima i olujama kroz sva ta stolje ć a ? Nadmorska visina štiti od poplava... Iskapanja i ispitivanja stijena, pokazala su da im ne štete kiše i snijeg . .. Okolne planine ostale su očuvane unatoč jakih razdoblja studeni... Ipak, Viseći samostan je graditeljsko čudo. Za izvedbu kostura građevine primijenjena je jedinstvena konstrukcijsk zamisao.
 18. 23. Potporne grede do polovice su umetnute u stijene , te slu ž e kao temelj , dok su stijene pritom oslonac i uporište. Gledan odozdol, Viseći samostan nalikuje naglavce okrenutome zamku koji visi u zraku. Unutrašnjost samostana je, međutim, nalik drugim samostanima.
 19. 24. Za one koji ne vole odnosno ne podnose visine, hodanje uzduž uskih trijemova koji povezuju dijelove samostana, poprilično je uznemirujuće.
 20. 28. Gra đ evinski stru č njaci iz raznih zemalja , primjerice Italije, Njemačke, Velike Britanije i dr. dolaze razgledati samostan Xuan Kong Si . Prema njihovim riječima, Viseći samostan koji objedinjuje graditeljstvo, estetiku i budizam, doista predstavlja rijetkost.
 21. 29. Pogledajmo samo ove goleme stube, koje su urezane u brdo, na putu do Visećega samostana Xuan Kong Si .. .
 22. 30. Vise ć i samostan i sve ono š to on utjelovljuje , predstavlja veliko dostignu ć e kineskog a naroda , povijesti i kulture . Preveo: Mr. Sc. Stjepan A. Szabó

×