Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Srpska narodna nosnja

256 views

Published on

Srpska nardna nosnja

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Srpska narodna nosnja

 1. 1. Јован Петковић Марко Тошев
 2. 2. Српска народна ношња заузима истакнуто место у култури и традицији српског народа. Њена улога кроз историју је веома битна као симбол етничког идентитета , а истиче се и по ликовним и естетским вредностима . Прве сеоске народне ношње појављају се крајем 15.века . По начину облачења препознавало се не само одакле је неко, већ и којој националној заједници припада. У свом историјском развоју разноврсне народне ношње имале су вишеструка значења у животу народа.
 3. 3.  Српску народну ношњу чини мушка и женска народна ношња.  Мушку народну ношњу чине : 1. Шајкача 2. Јелек 3. Антерија 4. Кошуља 5. Појас 6. Чакшире 7. Опанци
 4. 4.  Јелек је део народне ношње који је заступљен у неколико земаља Балкана.Израђен је од вуне или одбаршуна и облачи се преко антерије.Украси који су се качили на јелек су се називали гајтани,а њихов број је показивао из колико је богате породице момак или девојка.
 5. 5.  Антерија је врста кратког капута,облачи се преко кошуље.Спреда је украшена везом од свиленог гајтана.Мајстори који су израђивали антерије су се звали терзије.
 6. 6.  Кошуља је углавном израђена од памучног платна.Има малу крагну, а рукави се завршавају манжетнама.
 7. 7.  Чакшире су део мушке народне ношње.Јављају се у 16. веку.Углавном су се правиле од сукна.Постоји три типа чакшира: 1. Беневреке 2. Пеленгире 3. Потурлије
 8. 8.  Беневреке се праве од белог сукна, и најзаступљеније су у источној Србији и Војводини.  Пеленгире су широке чакшире и распрострањене су у динарским областима.
 9. 9.  Потурлије су ношене по градовима,богато су украшене златним ткањем.
 10. 10.  Опанци су сеоска , лака ,кожна обућа.Врх предњег дела се назива кљун.Најчешће се праве од телеће коже. Код Срба опанак је традиционална обућа и њен национални сибол .
 11. 11.  Шајкача је врста капе , која је израђена од материјала који се назива шајак.Првобитно је била војничка капа , да би се касније носила у свакодневном животу.
 12. 12.  Женску народну ношњу чине: 1. Кошуља 2. Сукња 3. Јелек и 4. Кецеља
 13. 13. Сукња је увек била тамније боје од кошуље и по себи је имала вертикалне пруге чија се боја слагала са бојом чипке на кошуљи.
 14. 14.  Кецеља или прегача се обавзно морала носити преко сукње и било је непристојно изаћи из куће без ње. Жене и девојке су је углавном израђивале саме од домаће вуне.
 15. 15. ХВАЛА НА ПАЖЊИ!!!

×