Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

велико слово у писању географских назива

17,980 views

Published on

Припрема за час српског језика у другом разреду

Published in: Education

велико слово у писању географских назива

  1. 1. Пажљиво прочитај текст и одреди које речи су написане великим почетним словом. Драга бако, Стигао сам у Ужице. Данас сам шетао поред реке Ђетиње. Упознао сам Дарка Илића.Заједно ћемо ићи на Златибор, а викенд ћемо провести у Херцег Новом, на обали Јадранског мора.За време зимског распуста идем у Аустрију на скијање. Једва чекам да дођем код тебе и са дедом прошетам поред Сребрног језера. Воли те твој унук Миша.
  2. 2. Насеља, реке, планине, језера, мора, државе су географски појмови. Властита имена насеља, река, мора, планина, језера, држава, ПИШУ СЕ ВЕЛИКИМ ПОЧЕТНИМ СЛОВОМ!
  3. 3. ИМЕНА РЕКА: Дунав, Сава, Велика Морава, Тиса... ИМЕНА НАСЕЉА: Београд, Нови Сад, Бела Црква... ИМЕНА ПЛАНИНА: Златибор, Тара, Копаоник, Стара планина, Фрушка гора... ИМЕНА МОРА И ЈЕЗЕРА: Јадранско море, Сребрно језеро...
  4. 4. Препиши правилно текст (пази на знаке на крају реченица): МИРА ЈЕ ДАНАС СРЕЋНА ОНА ЈЕ ДЕВОЈЧИЦА ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ БЕЛА ЦРКВА ЈЕ ГРАДИЋУ БАНАТУ ЗНАТЕ ЛИ ЗАШТО ЈЕ МИРА СРЕЋНА ДОК ЈЕ ШЕТАЛА ОБАЛОМ РЕКЕ НЕРЕ СРЕЛА ЈЕ СВОЈУ ДОБРУ ДРУГАРИЦУ ГОЦУ ДУГО ЈЕ НИЈЕ ВИДЕЛА ГОЦА ЖИВИ У БЕЧУ МИРА СЕ СА ГОЦОМ ДОГОВОРИЛА ДА СЕ НА ЛЕТО ДРУЖЕ НА БЕЛОЦРКВАНСКОМ ЈЕЗЕРУ ЈЕДВА ЧЕКАЈУ
  5. 5. Мира је данас срећна. Она је девојчица из Беле Цркве. Бела Црква је градић у Банату. Знате ли зашто је Мира срећна? Док је шетала обалом реке Нере срела је своју добру другарицу Гоцу. Дуго је није видела. Гоца живи у Бечу. Мира се са Гоцом договорила да се на лето друже на Белоцркванском језеру. Једва чекају!
  6. 6. Мира је данас срећна. Она је девојчица из Беле Цркве. Бела Црква је градић у Банату. Знате ли зашто је Мира срећна? Док је шетала обалом реке Нере срела је своју добру другарицу Гоцу. Дуго је није видела. Гоца живи у Бечу. Мира се са Гоцом договорила да се на лето друже на Белоцркванском језеру. Једва чекају!

×