Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Cuba a catalunya, exposició (fitxa tècnica)

294 views

Published on

Cuba a Catalunya, el llegat dels Indians és una recerca de les periodistes i fotògrafes Tate Cabré i Mireia Olivé sobre les relacions entre el Principat i la Gran de les Antilles.
Es va inaugurar a Begur en el marc de la IV Fira d’Indians, i des d’aleshores ha recorregut diverses localitats de la geografia catalana, fent parada allà on aquells emprenedors retornats varen deixar la seva valuosa empremta.
L’exposició se suporta en el llibre del mateix nom i de les mateixes autores publicat per l’editorial Cossetània el gener de 2008. A resultes d’aquesta itinerància les autores van publicar l’any 2011 la “Guia de rutes indianes de Catalunya”.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Cuba a catalunya, exposició (fitxa tècnica)

  1. 1. EXPOSICIÓ ITINERANT CUBA A CATALUNYA, EL LLEGAT DELS INDIANS Tate Cabré i Mireia Olivé
  2. 2. FITXA TÈCNICA Títol de l’exposició: “Catalunya a Cuba. El llegat dels indians” Autores: Tate Cabré i Mireia Olivé Data inici: Agost de 2007 Emplaçaments: Begur, Calonge, Vilanova i la Geltrú, Palau Moja de Barcelona, Girona, Lloret, Vilafranca, Terrassa, Badalona, Blanes, Cambrils, Casa Orlandai de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Balneari Vichy Catalán, Canet de Mar, Tossa de Mar, Pals, Vilassar de Mar Torredembarra, Barri dels Indians de Barcelona. Inauguració: 28 d’agost de 2007 a la Fira d’indians de Begur Característiques tècniques: 19 Displais model Eco roll-up amb polyjet de 85 x 206 cm Video amb projecció constant d’entrevistes a descendents d’indians i vídeo amb imatges de les rutes indianes de Catalunya recollides en la Guia publicada per les mateixes autores Música ambiental del Grup d’Havaneres d’Ultramar del Casal Català de l’Havana (opcional) Objectes cedits per descendents d’indians (opcional) Vitrines amb un recull de publicacions antigues i actuals sobre les relacions entre Catalunya i Cuba (opcional) Parament de taula segons les costum de l’època dels indians (opcional) Temps de muntatge 3 hores Descripció: Cuba a Catalunya, el llegat dels Indians és una recerca de les periodistes i fotògrafes Tate Cabré i Mireia Olivé sobre les relacions entre el Principat i la Gran de les Antilles. Es va inaugurar a Begur en el marc de la IV Fira d’Indians, i des d’aleshores ha recorregut diverses localitats de la geografia catalana, fent parada allà on aquells emprenedors retornats varen deixar la seva valuosa empremta. L’exposició se suporta en el llibre del mateix nom i de les mateixes autores publicat per l’editorial Cossetània el gener de 2008. A resultes d’aquesta itinerància les autores van publicar l’any 2011 la “Guia de rutes indianes de Catalunya”. Promou: Cercle d’Amistat Catalunya – Cuba Patrocinadors i col·laboradors: Obra Social de Caixa Penedès, Fundació Begur – Cuba, Fòrum Solidari, Caves Mont-Ferran, Vichy Catalán, Ajuntaments de Barcelona, Terrassa, Vilanova, Vilassar, Begur, Blanes, Cambrils, Calonge, Sant Boi de Llobregat, Canet de Mar, Lloret de Mar, Torredembarra, Pals, Casa América de Badalona, Casa Orlandai de Barcelona, Golf Serres de Pals, Sala Balvi, Col·legi d’Arquietectes de Barcelona (demarcació de Terrassa)
  3. 3. CONTINGUTS Plafó 1 Presentació Plafó 2 Capítol 1: Els indians De l’indiano a l’Americano a Ca’l Cubano. El llegat econòmic i social Plafó 3 Capítol 1: Els indians Ahir pastors, avui senyors. Deu marquesats i sis comptats. Nous propietaris per a les grans finques Plafó 4 Capítol 1: Els indians La música. El cinema i la literatura. L’exotisme Plafó 5 Capítol 2: El llegat econòmic L’origen de les grans fortunes indianes. Plafó 6 Capítol 2: El llegat econòmic El comerç d’esclaus Plafó 7 Capítol 2: El llegat econòmic Epicentre Barcelona. Els dos grans magnats del segle XIX: Antonio López López, marques de Comillas i Joan Güell i Ferrer, el més respectat Plafó 8 Capítol 2: El llegat econòmic La inversió diversificada, la industria. Els transports: les navilieres i el ferrocarril. La banca i les finances. Empreses indianes centenàries: la Compañía Trasatlàntica Espanyola, Vichy Catalán i els vins Torres del Penedès. Plafó 9 Capítol 3: El llegat indià en l’arquitectura i l’urbanisme L’estil colonial. Els palaus. Les masies rurals Plafó 10 Capítol 3: El llegat indià en l’arquitectura i l’urbanisme El modernisme. Recreant el paisatge tropical. Plafó 11 Capítol 3: El llegat indià en l’arquitectura i l’urbanisme L’impuls urbanitzador de les ciutats: els eixamples. Els eixamples de mar. Catalunya - Cuba, Cuba - Catalunya Plafó 12 Capítol 4: El llegat indià en el món de les idees i el pensament Mossèn Jacint Verdaguer
  4. 4. Plafó 13 Capítol 4: El llegat indià en el món de les idees Hermenegild Coll de Valldemia. L’independentisme català Plafó 14 Capítol 5: Catalunya a Cuba Els primers en fer les Amèriques. Esquivant la prohibició de comerciar amb Amèrica. Plafó 15 Capítol 5: Catalunya a Cuba El llegat econòmic a l’illa. El gran negoci de les guerres colonials. La Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya Plafó 16 Capítol 5: Catalunya a Cuba El modernisme català a la història de l’arquitectura de Cuba. Creadors: l’aportació catalana a les arts i a les ciències. El pensament polític, religiós i massònic. Plafó 17 Capítol 6: I després d’una vida agitada, el repòs etern. Luxe i desmesura en els panteons indians. Quan el cementiri els anava petit. Plafó 18 Capítol 6: I després d’una vida agitada, el repòs etern. Cementiri de l’Est o del Poble Nou. El cementiri de Montjuïc Plafó 19 Capítol 6: I després d’una vida agitada, el repòs etern. Vilanova, el cementiri de l’”Havana Xica”. El cementiri d’Arenys. Mataró. Dobles panteons
  5. 5. DISSENY
  6. 6. EL VÍDEO L’exposició inclou el passi continu d’un vídeo amb entrevistes a descendents d’indians. Mentre Rogeli Puig, Joan Pons i Leopoldo Gil Nebot relaten la història dels seus avantpassats que van anar a fer les Amèriques es van succeint fotografies que formen part del patrimoni particular d’aquestes famílies. A resultes de la itinerància de l’exposició s’ha editat un segon vídeo amb imatges de diferents rutes indianes de Catalunya recollides per les autores en la “Guia de rutes indianes de Catalunya” publicada l’any 2011 per l’editorial Cossetània.
  7. 7. MUNTATGE I DESMUNTATGE
  8. 8. Per a més informació: Tate Cabré 669 481 486 /93 587 99 54 Mireia Olivé 666 68 01 71 / 93 780 61 39 info@catcuba.com www.catcuba.com

×