Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Molen de vlijt nieuwsbrief deel 4

593 views

Published on

info over ons mosterdproject

Published in: Food
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Molen de vlijt nieuwsbrief deel 4

  1. 1. 1 NIEUWSBRIEF MOLEN DE VLIJT deel 4 september 2015 Alle “VRIENDJES VOOR EEN TIENTJE” en molen “de Vlijt fans” houden we met onze nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen rond de molen en ons uitdagende mosterdmolen-project. Het project verloopt tot nu toe gelukkig erg voorspoedig. Bovendien krijgen we veel hulp van vele bedrijven zoals: Marne’s mosterd, houthandel Talens, transportbedrijf van den Anker, verffabriek Koopmans, slijpservice Meppel, reclame bureau Rob Reinink, kraanbedrijf Wagenborg en een imker uit Meppel. Allen bedankt voor de spontane hulp. KONINGSSPIL OPHALEN BIJ DE WIEKER MEULE Zaterdag 29 augustus hebben we de koningsspil opgehaald bij de Wieker Meule in de Wijk. (Erwin bedankt) Onze Deense spil heeft daar een paar maanden gelegen totdat de tijd rijp was om de spil eindelijk naar molen de Vlijt toe te brengen. Transportbedrijf van den Anker met Hans Pierik als chauffeur heeft ons weer super geholpen bij het vervoer van deze zware joekel. ’s Morgens al erg vroeg hebben we na wat passen en meten de koningsspil in de vrachtauto gemanoeuvreerd. Binnen anderhalf uur lag deze belangrijkste balk voor onze molen al naast het huis van molenaar Arco Pierik wachtend op de komende hijsklus. ZIE: https://www.youtube.com/watch?v=Fj3VUMsGMFE
  2. 2. 2 KRAANBEDRIJF WAGENBORG HELPT ONS Dinsdag 1 september was het eindelijk zo ver. De Deense koningsspil gaat eindelijk de molen in. Een hoogte punt voor de molenaars. De koningsspil is de belangrijkste “balk” voor bijna elke molen. Vandaar zijn mooie naam. De 400 kg zware balk moest ook nog door een piepklein raampje naar binnen. De enige mogelijkheid om de spil (zo noemen molenaars rechtop staande assen) de molen in te krijgen. Arco en Gerrit hadden al een prachtige (schuif) stellage gemaakt en Wagenborg regelde de rest. De koningsspil werkte prima mee en alles verliep lekker vlot. De spil ligt nu in de molen te wachten om bewerkt en ingekort te worden en krijgt uiteindelijk zijn oorspronkelijke functie weer terug. Een belangrijke stap voor het mosterdproject en de molenaars liepen dan ook zo trots als een pauw bij de molen rond. ZIE: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/99168/De-Vlijt-in-Meppel- wordt-weer-een-echte-molen-Dit-is-voor-ons-een-hele-grote-stap
  3. 3. 3 HULP VAN MARNE’S MOSTERDFABRIEK De grootste mosterdmaker van Nederland heeft ons tijdens Drentse Molendag (22 augustus) weer fantastisch geholpen. We hebben niet alleen weer nieuwe potjes en mosterdzaad gekregen, maar Marne heeft de door ons geleverde Meppeler honing verwerkt tot Meppeler honing mosterd. Grote klasse! Zonder deze spontane hulp was het vrij lastig voor ons om de bezoekers te laten kennismaken met onze prachtige potjes Meppeler mosterd. Ook de beneden buurman van de molen nl. Rob Reinink bedankt voor het maken van de prachtige etiketten. DRENTSE MOLENDAG 2015 Na het kopen van 10 grote en zware vijzels bij Ikea in Zwolle, konden we tijdens Drentse Molendag aan de slag om alvast op een alternatieve wijze mosterd te maken. Een oproep via de media om zelf mosterd in molen de vlijt te maken was een groot succes. We kregen veel aanloop van ouders en kinderen. De van te voren klaargemaakte mosterdzaadjes mochten de kinderen met een vijzel fijnmalen tot er echte mosterd ontstond. Zelfgemaakte mosterd die ook nog in een piepklein potje gestopt werd.
  4. 4. 4 Trots op een eigen gemaakt potje mosterd en met een diploma van JUNIOR MOSTERDMAKER op zak verlieten de kinderen de molen. EEN SFEERVOLLE DAG. ZIE: https://www.youtube.com/watch?v=vd-oQoSOFWY HOUTHANDEL TALENS IN STAPHORST Mid september halen we een zware donsbalk op bij Houthandel Talens. Lengte 2.75 cm bij 30 en 35 cm. Een erg stevige balk dus. Dat mag ook wel, want daar komt onze zware koningsspil plus het spoorwiel op te rusten. Houthandel Talens bedankt voor de fantastische samenwerking, AANJAAGBUDGET GEMEENTE MEPPEL Wij hebben een aanvraag voor een bijdrage van 15.000 euro ingediend bij het nieuwe aanjaagbudget dat de gemeente Meppel voor Meppeler projecten opgezet heeft. Komende maand gaat een commissie beslissen over de verdeling van een pot met veel geld. Een ton in 2015 zelfs! We zijn erg benieuwd hoe het geld verdeeld gaat worden. Mochten wij beloond worden, dan wordt het geld besteed aan het maken van een nieuwe maalstoel met twee molenstenen om mosterd mee te malen. SPANNEND!
  5. 5. 5 VERFKLUSDAG OP DE MOLEN In week 43 “herfstvakantie” en wel van 19 oktober t/m 24 oktober zijn we van plan om de romp van de molen te verven. Dat is een hele klus en we proberen vrijwilligers te porren om ons te helpen. Een aantal molenaars in Friesland hebben al te kennen gegeven dat ze ons graag willen helpen op de molen. We willen er voor zorgen dat de molen er bij de Nationale Intocht van Sinterklaas er tip top bij staat. GRATIS VERF VAN KOOPMANS Verffabrikant Koopman uit Marrum stelt gratis 12 grote potten Ecoleum beschikbaar voor de grote verfklus van de romp van de molen. Zo…..Dat scheelt ons weer 600 euro. Komt erg goed uit, want het geld is deze keer nodig voor alles wat er komt kijken om de molen weer geheel maalvaardig te maken. Nu nog op zoek naar veel lange ladders en heel veel kwasten.
  6. 6. 6 WIJ GAAN VERDER MET ONS PRACHTIGE PROJECT! De molen draait vaak op de zaterdagmiddag. Wil je eens kijken kom dan gerust langs.
  7. 7. 7 Met vriendelijke groet en tot op de molen of tot de volgende nieuwsbrief. Het “de Vlijt” team. Aan het Deense spoorwiel wordt nog steeds gewerkt. Kunnen we straks met de maalstoel aan de slag? (gemeente?)
  8. 8. 8

×