Biotska pestrost

1,056 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,056
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Biotska pestrost

 1. 1. BIOTSKA PESTROST Lovro Rozman
 2. 3. ZA BIOTSDKO PESTROST JE POMEMBNO VRSTNO BOGASTVO IN ZASTOPANOST VSAKE VRSTE Katera skupina cvetov je bolj pestra? V kateri skupini cvetov je več različnih?
 3. 4. Kaj se zgodi, če žabe izumrejo? Kaj se zgodi, če sove izumrejo?
 4. 5. Kaj se zgodi, če žabe izumrejo? Kaj se zgodi, če sove izumrejo? BIOTSKA PESTROST JE POMEMBNA ZA STABILNOST EKOSISTEMOV
 5. 6. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Prekomerni izlov
 6. 7. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Intenzivno kmetijstvo in drobljenje življenjskega prostora b
 7. 8. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Preoblikovanje prostora za potebe ljudi
 8. 9. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Onesnaževanje
 9. 10. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Krčenje gozdov
 10. 11. Človek zamnjšuje biotsko pestrost. Vnos invazivnih vrst
 11. 12. Kakšne so posledice? BIOTSKA PESTROST JE POMEMBNA ZA STABILNOST EKOSISTEMOV
 12. 13. Kaj lahko naredim sam? Pomagam pri zmanjševanju onesnaževanja zraka: namesto da me starši vozijo z avtom, grem peš, se odpeljem s kolesom ali uporabim avtobus. Pametno ravnam s hrano: vedno vzamem le toliko hrane, kot jo pojem. Če mi kaj hrane vseeno ostane, jo prihranim za pozneje ali jo dam psu (mački). Pokvarjeno hrano vržem v koš za organske odpadke (rjav zabojnik). Vanj mečem tudi olupke in ostale dele zelenjave ali sadja, ki niso užitni. Ločujem odpadke: doma vedno ločeno zbiram papir, embalažo in steklo. Če doma še ne ločujemo, lahko začnemo že danes. Če bom staršem pomagal pri odnašanju smeti, bo šlo lažje. Pri svoji mizi imam koš za papir, ki ga redno praznim v zabojnik z modrim pokrovom. Baterij, starih zdravil , ostankov barv in lakov ter drugih nevarnih odpadkov ne mečem v smeti, ampak jih odnesem na ustrezno zbirno mesto.
 13. 14. Kaj lahko naredim sam? Varčujem z vodo: ko si umivam zobe, zaprem pipo. Rajši se stuširam kot okopam. Varčujem z elektriko: ko ne potrebujem luči, jo vedno ugasnem. Očeta prosim, naj stare žarnice zamenja z varčnimi. Ko ne gledam televizije, jo popolnoma ugasnem – če ostane na stand-by, porabi le pol manj elektrike, kot če je prižgana. Enako storim z ostalimi električnimi napravami. Pametno ravnam s toploto: ko me pozimi doma zebe, si rajši obujem copate in oblečem pulover, kot da dodatno odprem radiator. Če je pozimi prevroče, zmanjšam ogrevanje, namesto da odpiram okna. Poskrbim, da doma ne uporabljamo nepotrebnih čistil: Ko pomivam posodo, uporabim kar se da malo detergenta. Mami predlagam, naj za odstranjevanje vodnega kamna uporabi kuhinjski kis, okna pa pomije z navadno vodo. Če ji pri čiščenju pomagam, bo še bolje.

×