Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

планетата марс

403 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

планетата марс

  1. 1. Марс
  2. 2. Содржина: <ul><li>Марс </li></ul><ul><li>Како планетата го добила името </li></ul><ul><li>Сателити </li></ul><ul><li>Неверојатни факти </li></ul>
  3. 3. Марс <ul><li>Марс е четвртата планета </li></ul><ul><li>во Сонечевиот систем наречена Според римскиот бог на војаната. </li></ul><ul><li>Нејзината просечна одалеченост од Сонцето е 227 милиони км. </li></ul><ul><li>денот на Марс трае 24,6 Земјини часови, а годината околу 687 Земјини Денови. </li></ul><ul><li>Како и Земјата и таа има годишни времиња и атмосфера,но нејзината просечна дневна температура е само -20 степени. </li></ul><ul><li>Во далечното минато Марс изгледа имал </li></ul><ul><li>погуста,потопла атмосфера и многу повеќе вода отколку сега. </li></ul><ul><li>Сликите Од вселенските бродови покажуваат кратерска површина со вулкани ,рамнини со лава ,поплавени канали и клисури мнгу од нив со Земјини стандарди. </li></ul><ul><li>На планетата не е откриен живот. </li></ul>
  4. 4. Како планетата го добила името <ul><li>Марс или на грчки Арес, е бог на војната. Планетата веројатно го добила ова име, поради нејзината црвена боја, Марс понекогаш се нарекува и Црвената планета. </li></ul><ul><li>Интересна забелешка: римскиот бог Марс е бог на земјоделството, пред да стане поврзани со грчки Арес, оние кои се во корист на колонизација и копненото обличување може да ја сакаат оваа симболика на Марс. Името на месецот март потекнува од Марс. </li></ul>
  5. 5. Сателити <ul><li>Фобос е поголемиот и внатрешниот сателит на Марс. Тој е поблизу до својата планета од било кој друг сателит во Сончевиот Систем, помалку од 6000 km над површината. Исто така е и еден од најмалите во Сончевиот Систем со просечен дијаметра од 22,2 km . </li></ul><ul><li>Демос е помалиот и подалечниот сателит на Марс. Еден е од најмалите природни сателити во Сончевиот Систем со просечен дијаметар 12,6 km. </li></ul>
  6. 6. Неверојатни факти <ul><li>Црвената боја на Марс се должи на железо оксид, попознато како ’рѓа. Најкусо речено, карпите на Марс богати со метали за’рѓуваат. </li></ul><ul><li>Ако беше возможно да се вози до Марс, со просечна брзина од 100 km/h, ќе ви беа потребни 271 година и 221 ден за да стигнете до таму. </li></ul><ul><li>Марс нема озонска обвивка. Токму затоа неговата површина се преплавува со смртоносни дози радијација, секогаш кога сонцето ќе изгрее. </li></ul><ul><li>Човечко суштество не би можело да го преживее притисокот на Марс без соодветен вселенски костум. Изложувањето на тој притисок инстантно ќе направи крвта да ви испари и да се претвори во меурчиња. Смртта настапува во истиот момент. </li></ul><ul><li>За време на марсовската зима, речиси 20% од воздухот смрзнува. </li></ul>

×