ОТВОРЕНИ VS. ЗАТВОРЕНИ ЛИСТИ
СЕГАШНИОТ ИЗБОРЕН МОДЕЛ <ul><li>Пропорционален изборен модел со затворени листи. </li></ul><ul><li>120 пратеници во РМ, 6 ...
ГЛАСАЧКО ЛИВЧЕ ВО ИЗБОРЕН МОДЕЛ СО ЗАТВОРЕНИ ЛИСТИ
ПРОПОРЦИОНАЛЕН МОДЕЛ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Гласачот има можност да o бележи точно за кој/кои кандидат/и на листата с...
ЛИСТА НА ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ КОИ УПОТРЕБУВААТ НЕКОЈ ОД МОДЕЛИТЕ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ ЕУ 1 Шведска 2 Финска 3 Данска 4 Холандија 5 ...
КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕЛОТ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Со гласовите кои избирачите ги даваат за предложената листа на кандид...
КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕЛОТ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Мандат добиваат оние кандидати кои ќе освојат најмногу поединечни (пр...
ШТО ВЕЛАТ ИСТРАЖУВАЊАТА? <ul><li>Колку е поголем степенот на избор  кој го имаат граѓаните, толку повеќе изборниот систем...
НЕГАТИВНИ СТРАНИ НА ЗАТВОРЕНИТЕ ЛИСТИ <ul><li>Не постои можност за избор помеѓу кандидатите </li></ul><ul><li>Слабеење на...
ПОЗИТИВНИ СТРАНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ЛИСТИ <ul><li>Поголема слобода на избор </li></ul><ul><li>Намалување на моќта на партиските...
 
НАЧИН НА ГЛАСАЊЕ <ul><li>Едно гласачко ливче на кое се наоѓаат листите на кандидати, и табела за гласање за кандидатите со...
ВИДОВИ НА ГЛАСАЧКИ ЛИВЧИЊА
ПОЛСКА
ДАНСКА (слободни листи)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Отворени vs. Затворени листи

19,586 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
19,586
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18,690
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Отворени vs. Затворени листи

 1. 1. ОТВОРЕНИ VS. ЗАТВОРЕНИ ЛИСТИ
 2. 2. СЕГАШНИОТ ИЗБОРЕН МОДЕЛ <ul><li>Пропорционален изборен модел со затворени листи. </li></ul><ul><li>120 пратеници во РМ, 6 изборни единици, секоја изборна единица 20 пратеници. </li></ul><ul><li>Листите се предлагаат од партиите/независните кандидати, а гласачите немаат никаква можност да влијаат врз нивниот редослед, и според тоа, нивниот избор. </li></ul>
 3. 3. ГЛАСАЧКО ЛИВЧЕ ВО ИЗБОРЕН МОДЕЛ СО ЗАТВОРЕНИ ЛИСТИ
 4. 4. ПРОПОРЦИОНАЛЕН МОДЕЛ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Гласачот има можност да o бележи точно за кој/кои кандидат/и на листата сака да гласа и со тоа да го измени првичниот редослед на кандидатската листа. </li></ul><ul><li>Најголемиот дел од земјите од ЕУ кои што употребуваат пропорционален модел, користат некој од моделите со отворени листи. </li></ul>
 5. 5. ЛИСТА НА ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ КОИ УПОТРЕБУВААТ НЕКОЈ ОД МОДЕЛИТЕ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ ЕУ 1 Шведска 2 Финска 3 Данска 4 Холандија 5 Луксембург 6 Белгија 7 Австрија 8 Чешка 9 Словачка 10 Полска 11 Словенија 12 Грција 13 Кипар 14 Естонија 15 Летонија Останати земји од Европа 1 Норвешка 2 Швајцарија 3 Лихтенштајн 4 БиХ 5 Косово
 6. 6. КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕЛОТ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Со гласовите кои избирачите ги даваат за предложената листа на кандидати се определува бројот на мандати кој ќе го добие секоја листа. </li></ul><ul><li>Покрај гласот за партијата, гласачите имаат можност да изберат еден или повеќе поединечни кандидати од една кандидатска листа. </li></ul>
 7. 7. КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕЛОТ СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ <ul><li>Мандат добиваат оние кандидати кои ќе освојат најмногу поединечни (преференцијални) гласови, без разлика на кое место се наоѓаат на предложената листа. </li></ul><ul><li>За оние кандидати кои не добиле доволно индивидуални гласови останува да важи редоследот на веќе предложената листа. </li></ul>
 8. 8. ШТО ВЕЛАТ ИСТРАЖУВАЊАТА? <ul><li>Колку е поголем степенот на избор кој го имаат граѓаните, толку повеќе изборниот систем се перципира како фер што пак влијае на излезноста на изборите. </li></ul><ul><li>Колку повеќе изборниот систем е ориентиран кон кандидатите а не кон партиите (како системот на отворени листи), толку повеќе избирачите се задоволни од него. </li></ul>
 9. 9. НЕГАТИВНИ СТРАНИ НА ЗАТВОРЕНИТЕ ЛИСТИ <ul><li>Не постои можност за избор помеѓу кандидатите </li></ul><ul><li>Слабеење на врската помеѓу пратениците и граѓаните </li></ul><ul><li>Централизација на политичките партии, т.е. поголемиот дел од кандидатите доаѓаат од централата </li></ul>
 10. 10. ПОЗИТИВНИ СТРАНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ЛИСТИ <ul><li>Поголема слобода на избор </li></ul><ul><li>Намалување на моќта на партиските елити </li></ul><ul><li>Поголема поврзаност помеѓу пратениците и граѓаните </li></ul><ul><li>Изборниот модел се перципира како пофер и полегитимен </li></ul><ul><li>Зголемување на легитимитетот и одговорноста на пратениците пред граѓаните </li></ul><ul><li>Пратениците се позитивно перципирани </li></ul><ul><li>Вклучување на луѓе кои немаат мотив да се кандидираат во модел со затворени листи </li></ul>
 11. 12. НАЧИН НА ГЛАСАЊЕ <ul><li>Едно гласачко ливче на кое се наоѓаат листите на кандидати, и табела за гласање за кандидатите со редни броеви од 1 до 20. </li></ul><ul><li>Гласачите го заокружуваат редниот број на листата на кандидати, а потоа гласаат за еден или повеќе кандидати од истата листа, на тој начин што ги заокружуваат редните броеви на соодветните кандидати. </li></ul>
 12. 13. ВИДОВИ НА ГЛАСАЧКИ ЛИВЧИЊА
 13. 14. ПОЛСКА
 14. 15. ДАНСКА (слободни листи)

×