Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

UMTS/HSDPA/HSUPA

2,547 views

Published on

UMTS, HSDPA, HSUPA

 • Be the first to comment

UMTS/HSDPA/HSUPA

 1. 1. Compara ie între performan eleț țUMTS/HSDPA( High SpeedDownlink Packet Access)/HSUPA(High Speed Uplink Packet Access)
 2. 2. Introducere● In 1999, 3rd Generation Partnership (3GPP) lanseaza Universal MobileTelecommunications System (UMTS)• UMTS foloseste WDCDMA (wideband code division multiple access) si a fostconeput pentru a oferi aplicatii multiservice• QoS a fost infiintat pentru a asigura o buna planificare si optimizare aretelelor• WDCDMA are eficiente spectrale si hardware mai mari comparativ cuGPRS/EGPRS• Conceptul “anywhere, anytime” forteaza cresterea exponentiala a capacitatiisistemelor de comunicatiilor de date, aducand utilizatorului un serviciumultimedia cat mai bun.
 3. 3. ● High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) apare in Release 5 3GPP dinmartie 2002 cu viteze de pana la 1.8 Mbps• In decursul anului 2006 se atinge o viteza maxima de 3.6 Mbps• Spre sfarsitul anului 2007 se porneste revolutia IP pentru mobileodata cu atingerea unei rate de 14.4Mbps• In decembrie 2004, Release 6 3GPP introduce HSUPA (High Speed UplinkPacket Access)• E-DCH (enhanced-Dedicated Channel)• HSUPA a fost implementat spre sfarsitul anului 2007 atingandulterior viteze peak de 3-4 Mbps• HSDPA + HSUPA capata denumirea de High Speed Packet Access(HSPA)• HSPA este implementat peste retelele 3G, micsorand upgrade-ulEchipamentelor• Se ating viteze practice de 2Mbps in DL si 1 Mbps in UL cu latentesub 100ms
 4. 4. ●●HSPA este ideal pentru VoIP (Voice over IP) datorita latentei scazute, oferind orata de date satisfacatoare – se considera o trecere catre o solutie All-IP
 5. 5. UMTSArhitectura Retelei● UMTS Terrestrial Radio Access (UTRA) foloseste doua moduri de interfataradio: FDD si TDD (time/frecv division duplex)• Reteaua UMTS este alcatuita din 3 module de arhitectura de nivel inalt: UserEquipment (UE), UTRAN si Core Network (CN)• UE se refera la echipamentul cu care interactioneaza user-ul• UTRAN este responsabil pentru interfetele radio si asigura conexiunea cuCN• CN este responsabila pentru legaturile cu retelele externe: ISDN (integratedservices digital networks), PSTN (public switched telephone networks), PLMN(public mobile networks)
 6. 6. ● UE cuprinde: ME (mobile equipment) si UMTS subscriber Identity Module(USIM) – smart card cu identitatea abonatului, informatie de autentificare sicodurile de criptare• UTRAN cuprinde:– Node B – conversia datelor de pe interfata Uu radio la interfata logica lubsi participa la gestionarea resurselor radio (RRM);– RNC: gestioneaza unul sau mai multe Noduri B si are 3 roluri logice: decontrol (CRNC), de servire (SRNC) si drift RNC (DRNC) – controleaza celuleutilizate pe telefoanele mobile.– Interfata lur permite soft handover (SHO) intre nodurile B ce apartinddiferitelor RNC-uri.• Core Network (CN) a fost adaptat din reteua GSM si contine:– Home Location Register (HLR)– Mobile Switching Center/Visitor Location Register (MSC/VLR)– Gateway MSC (GMSC)– Serving GPRS support Node (SGSN)– Gateway GPRS support Node (GGSN).
 7. 7. UMTSInterfata Radio● WCDMA interfata de banda larga cu acces multiplu prind divizare de cod, cuo rata de chip de 3.84 Mcps cu un canal radio de 4.4 Mhz cu o separare de5Mhz.• Caracteristici WCDMA:– Rata de biti mare– Intarzieri scazute– Mobilitate pentru voce si pachete de date– Compatibilitate cu retelele existente GSM/GPRS.• WCDMA este cunoscut pentru control de putere si soft/softer Handovers• Soft handovers (SHO) se produc atunci cand MT este simultan conectat la 2celule sau sectoare de celule, iar tranzitia este facuta de RNC prin atribuireasectoarelor altor Noduri B• Softer handovers sunt tranzitiile facute intre sectoare din aceeasi celula sisunt gestionate de Node B.
 8. 8. ● Datele de nivel inalt sunt transportate prin canale alocate in diferite canalefizice• Sunt definite doua tipuri de canale fizice: canal dedicat si canal comun• UTRA presupune un singur canal de transport dedicat: DCH (dedicatedchannel) si un canal UL sau DL responsabil pentru transportul tuturor datelorutilizatorilor (canal comun).• DCH contine: DPDCH (dedicated Physical Data Channel) si DPCCH(dedicated physical controlk channel)• DL contine: BCH (broadcast channel), FACH (forward access channel), PCH siDSCH (downlink shared channel)• UL contine: RACH (random access channel) si CPCH(common packetChannel)• BCH, RACH,FACH si PCH sunt esentiale pentru functionarea unei reteleUMTS; DSCH si CPCH sunt optionale.
 9. 9. UMTSServicii si Aplicatii● UMTS a fost conceput pentru a oferi servicii flexibile, in comparatie cusistemele 2G care au fost proiectate pentru a asigura o conexiune stabila devoce● Serviciile oferite de ratelele UMTS sunt imaprtite in 4 clase de traffic cudiferite cerinte de QoS, 3GPP01 si 3 GPP02: Conversational, Streaming,Interactive si Background● Aceste 4 clase difera prin timpul de raspuns.● Conversational: are o limita de intarziere de 40 ms si este utilizata pentruvoce, VoIP si telefonie Video● Streaming: Real Time Audio si Video Sharing si are pretentii mari pentru jittercu toate ca poate suporta un delay mai mare decat clasa Conversational● Interactive: Navigarea paginilor web si jocurile multiplayer online. Delay-urimari sunt acceptate.● Background: accepta cele mai mari intarzieri si ofera servicii precum, E-mail,MMS si descarcari generale de pe internet.● Cu in troducerea HSDPA si HSUPA din versiunile recente, este de asteptatca aplicatii noi si captivante sa fie implementate, profitand de oportunitatiledeschide de aceste tehnologii.
 10. 10. HSDPA● Nivelul fizic● Modulatii folosite: initial QPSK● In bune conditii ale mediului radio: 16QAM sau 64QAM● Se utilizeaza HARQ cu retransmisia pachetelor eronate● Viteza de transfer a datelor se ridica la 42 Mbit/s si cuHSPA+ poate fi chiar 337Mbit/s cu Release 11 astandardului 3GPP● Codare turbo pentru medii cu foarte mult zgomot●
 11. 11. Canale fizice:● HS-SCCH● HS-DPCCH● HS-PDSCHCanalul virtual de nivel transport : HS-DSCH● Este implementat prin introducerea celor 3 canale de nivelfizic de mai sus● Partajarea canalului HS-DSCH este partajat intreutilizatori pentru optimizarea conditiilor radio disponibile
 12. 12. ● Canalul HS-SCCH:informeaza utilizatorul ca datele vor fi trimise pe HS-DSCH cu 2 sloturi inainte● Canalul HS-DPCCH:transporta informatii de confirmare (ACK)indicatorul CQI● Canalul HS-PDSCH:datele propriu-zise ale utilizatorului
 13. 13. HSUPAIntroducere● High-Speed Uplink Packet Access● HSPA 3G protocol● Viteza uplink pana la 5.76Mbit/s● UMTS, Release 6 (publicat de 3GPP)● Tipul de modulatie: BPSK● Au fost introduse noi canale:– E-DPDCH – pentru datele utilizatorilor;– E-DPCCH – pentru datele de control.
 14. 14. HSUPA
 15. 15. HSUPA● Scopuri principale:– imbunatatirea legaturilor ascendente;– cresterea capacitatii;– cresterea transferului de date;– reducerea intarzierilor.● Spre deosebire de HDSPA, legaturile ascendente suntortogonale intre ele● Ca si in WCDMA, controlul puterii este esential
 16. 16. HSUPA● Foloseste un planificator de pachete(ca si HSDPA)● Cererea de transmisie(informatii):– starea buffer-ului de transmisie;– coada de asteptare a UE-ului;– Puterea disponibila.● Permite un mod de transmisie,non-scheduled, initiat deUE, care poate fi folosit pentru serviciile VoIP.
 17. 17. HSUPA● Managementul Resurselor Radio:– Imbunatatirea capacitatii si transferului de date● Functiile RRM-ului sunt impartite intre:– RNC;– Node B;– MT.

×