SlideShare a Scribd company logo
1 of 39
1
Tense
TENSES
A/ WRITING:
I/ SIMPLE PRESENT – PRESENT CONTINUOUS – PRESENT PERFECT:
1. Look! That man (take) .............................. a photo of you.
2. This is the first time I (drive) .............................. a sports car.
3. That singer (not appear) ....................... on television for a long time.
4. The weather (be) .............................. fine so far this week.
5. I can’t come with you because I (not finish) .............................. my lesson yet.
6. The sun (rise) ............................. in the morning.
7. ............................. you (receive) .............................. any letters from him lately?
8. The moon (move) .............................. around the earth.
9. The next train (leave) .............................. at 7 pm, so get ready now.
10. It (snow).............................. quite often in Britain during the winter.
11. Sarah has got an exam soon, so she (work) .......................... very hard at the moment.
12. Helen and Tom (know) ............................ each other since they were seven years old.
13. My alarm clock (ring) .............................. at six o’clock every morning and I jump out of bed to get
ready for school.
14. John (play) .............................. football at the moment.
15. Our class often (write) .............................. tests.
16. Look! Tom and Jerry (watch) .............................. a film.
17. The school (have) .......................... a 100% pass rate in recent years.
18. Carol (not find) .............................. a flat yet, so she’s still living with her friend.
19. New York (be) ......................... one of the largest cities in the world.
20. Patricia (sleep) .............................. now. Please do not disturb her.
II/ SIMPLE PAST – PAST CONTINUOUS – PAST PERFECT:
21. Elvis Presley (die) .............................. in 1977.
22. I (not hear) .............................. the thunder during the storm last night because I (sleep)
............................
23. They knew each other when they (study).............................. in France.
24. In 1996, my brother (study) .............................. at Hawaii University.
25. We (be) ...................... waiting for her half an hour before she came.
26. The snake (lay) .............................. one big egg last week.
27. The accident (occur) .............................. when we were on the way to VUNG TAU.
28. She (paint) .............................. the painting when I came.
29. I (make).............................. my report when you entered the hall.
30. She (have) .............................. a bath at seven o’clock last night.
31. They (have) .............................. supper when the telephone rang.
32. Last summer he (go) .............................. to the Caucasus.
33. Ms Brown’s telephone rang when she (dress) ..............................
34. She (do) .............................. this exercise yesterday at 8 o’clock.
35. He (invite) .............................. me to the party yesterday.
36. They (see) .............................. this film last week.
37. He (read) .............................. a book two days ago.
38. She was thoughtfully looking at him while he (read) ............................. a newspaper.
39. While I (sweep) ..................................... the floors, Mrs. Parker began cooking.
40. While she (wash up) .............................., she heard the doorbell, then voices.
2
Tense
III/ SIMPLE FUTURE – FUTURE CONTINUOUS – FUTURE PERFECT:
41. My sister says she’ll give me some money when she (get) ............... paid.
42. I (have) .............................. a meeting at the office this time tomorrow, so you can phone me later in
the evening.
43. This time next week, I (fly) .............................. across the Pacific Ocean.
44. By Christmas, I (work) ............................ for Mr. Smith for six years.
45. I’ll come and see you before I (leave) .............................. for the States.
46. The troupe of dancers (perform) .............................. at king Theater next month.
47. By the time you come back here next year, work on the new subway (complete) ..............................
48. By the end of next year, Mr. Park (work) ................................. for this company for 35 years.
49. This time next week I (not do) .............................. the washing up; I’ll be in a luxury hotel for my
holiday then.
50. We (see).............................. you next Monday.
51. Who (look) .............................. after your children when you are away?
52. Mr. Pike hopes his students (pass) .............................. their final exam.
53. By next month, I (finish) .............................. my first novel.
54. By next month, I (leave) .............................. for India .
55. I (give) .............................. him your message when I see him.
56. The Browns (travel) .............................. through New England at this time tomorrow.
57. This time next week, we (walk) .............................. about in SAI GON.
58. When Bill comes this afternoon, he (bring).............................. his friends.
59. I think he (leave) .............................. as soon as he knows the news.
60. I (be) ............................. twenty years old next June.
IV/ MIXED TENSES:
61. While my mother (watch) .............................. a film on television, my father was cooking dinner. It
was March 8th
yesterday.
62. It was midnight. Outside it (rain) .............................. very hard.
63. When he (arrive) .............................. at the station, his train (already leave) ..............................
64. Andrew (do) .............................. the test before so he (find) .............................. it very easy.
65. You (wear) .............................. your new hat when I (meet) ............................. you yesterday.
66. They (drink) .............................. small cups of coffee after they (finish) .............................. dinner.
67. As I (cut) .............................. the glass, it suddenly (break) ............... into two pieces.
68. She kept looking at me while I (talk) .............................. to the teacher.
69. My uncle was watering the flowers when I (arrive) .........................
70. The boys (play) ............................. football in the field every evening but yesterday they (play)
.............................. basketball instead.
71. Kerry (practice) .............................. hard on the violin last week.
72. She happened to be in town when the accident (take) ....................... place.
73. John and Mary (be) .......................... to France together before they were married.
74. Miss Kim (mark) .............................. all our books by the time we arrived.
75. When Tom arrived at the cinema, the film (start) ..............................
76. When the police arrived, the thief (go) ..............................
77. My mother (cook) .............................. when she heard the explosion last night.
78. Mr. Kelly and Mr. Thompson (study) .............................. at university when they met each other.
79. Every morning my mother (get up) .............................. at 6 o’clock.
80. Those boys broke the window when they (play) .............................. football.
81. When I came to see them last night, they (play) .............................. chess.
82. When I came, he (have) ........................... dinner. He told me to wait for him outside.
83. I (walk) ............................ home when I realized that I had left my keys at the office.
3
Tense
84. Last night, I (ride) .............................. a motorbike along a busy street in the city center when I saw
some foreigners.
85. Yesterday, he (smoke) .............................. a cigarette when I entered the room.
86. Ever since she arrived, she (sit) .............................. quietly in the corner.
87. By the time they arrived at the theater, the movie (end) ..............................
88. When I last saw him, he (live) .............................. in London.
89. I (attend) .............................. Texas State University now.
90. He fell down when he (run) .............................. towards the church.
91. Mercury (boil) .............................. at 357.23 degrees centigrade.
92. I (go) .............................. to the same barber since last year.
93. ............................. it (begin) ............................. to rain before you woke up this morning?
94. Pasteur (live) .............................. in the 19th
century.
95. She (paint) .............................. the painting when I came.
96. Mr. and Mrs. Thomas (be) .............................. in New York since 1990. They enjoy life there.
97. When I visited my teacher yesterday, he (wash) .............................. the car.
98. He often (ride) ............... his bicycle to the countryside at weekends.
99. Look! One of the baby elephants (be) ............................ a handstand.
100. She caught them while they (talk) ..............................
101. Lily and Maria (play) .............................. basketball since primary school. They’re very good at it.
102. Miss Pats (leave) .............................. for home when the phone rang.
103. She cooked herself a good dinner after she (return) .............................. home.
104. Kenny (take) ......................... his driving test before he bought a car.
105. I arrived at the party after Tom (leave) ..............................
106. My brother (enjoy) ............................ swimming since he was young.
107. She (knock) .............................. at the door before she entered the office.
108. This house (cost) .............................. 35,000 pounds in 1980.
109. My grandmother (rest) ........................ at home when the burglar entered her house.
110. The class (listen) ........................... to the teacher when the bell rang.
111. I saw a car accident while I (wait) .............................. for you.
112. I (talk) .............................. about him when he suddenly came in.
113. Mr. Nam (work) .............................. in the laboratory yesterday when I came.
114. The dentist’s room was full of people. Some people (read) ...................... magazines.
115. While I (walk) ........................ across the campus the other day, I met my old friend, John, whom
I hadn’t seen since July 10th
.
116. Every day she reads French newspapers, but when I came to see her yesterday, she (read)
.............................. English magazines.
117. By the time I (get) .............................. to the office, the meeting (already begin) .............
................ without me.
118. It (rain) .............................. now. It (rain) .............................. raining two hours ago.
119. While Carl was washing his car, he (discover) ......................... some dents in the door.
120. Someone stole his motorbike while he (have) ........................... breakfast in a shop.
121. Ben (prepare) .............................. dinner when I came home.
122. My sister (look) .............................. for you since yesterday.
123. Christopher Columbus (discover) ............................ America more than 500 years ago.
124. We (still live) .............................. there when our father died.
125. I (be) .............................. to New York three times this year.
126. Turn off the gas. Don’t you see the kettle (boil) ..............................?
127. She (cry) .............................. . Is something wrong?
128. My girlfriend arrived after I (wait) .............................. for her about half an hour.
4
Tense
129. In Viet Nam, it (be) .............................. often hot in Summer.
130. Be quiet! The baby (sleep) .............................. in the living room.
131. My family (live) .............................. in SAI GON city since 1954.
132. Mr. Pike (be) .............................. born on July 20th
, 1973.
133. What ……… you (do) .............................. at 6 pm yesterday?
134. She (win) .............................. the gold medal in 1999.
135. He (be) .............................. the principal of THANH LOC High School since 1998.
136. Up to then I (never see) .............................. such a fat man.
137. I (meet) .............................. my old friends three weeks ago.
138. Violets (bloom) .............................. in Spring.
139. Be quiet! My teacher (be) .............................. angry.
140. When I (be) .......................... a child, I (want ) .............................. to be a teacher of English.
141. Up to now, the teacher (give) .............................. our class five tests.
142. At 4 pm yesterday? Well, I (work) .............................. in my office at that time.
143. He (do) .............................. his homework before he went to the cinema.
144. Where are you? I’m upstairs. I (have) .............................. a bath.
145. Long ago, my younger brother often (cry) .............................. at night.
146. His father (not smoke) .............................. since his mother died.
147. When the teacher came in, the pupils (play) .............................. games.
148. Miss White often (write) .............................. when she was on holiday.
149. Mr. Nam (paint) .............................. his house last month.
150. Listen! The bird (sing) ..............................
151. He felt asleep while he (do) .............................. his homework.
152. Hurry up! The train (come) ..............................
153. How long .............................. you (study) …… .............................. in THANH LOC High
School?
154. Henry (watch).............................. television at 8 o’clock yesterday.
155. Don’t speak until someone (ask) .............................. you.
156. They had sold all the books when we (get) .............................. there.
157. Mr. Pike (work) .............................. at the university so far.
158. We (finish) .............................. our dinner half an hour ago.
159. Mr. Clinton always (go) .............................. to work by bus.
160. When the alarm rang, Peter (jump) …………… .............................. out of bed quickly.
161. I saw a bad accident while I (wait) .............................. for you on this corner.
162. Was Tom at the party when you (arrive)..............................? No, he (go) ..............................
home.
163. He sometimes (help) .............................. his mother in the kitchen.
164. Please be quiet! I (try) .............................. to concentrate.
165. When I (finish) .............................. the book, I’ll send it to you.
166. I don’t know Carol’s husband, I (never see).............................. him.
167. .............................. you (ever meet) ..............................a ghost?
168. The Prime Minister (be) .............................. to Viet Nam several times.
169. I’m sorry. I (not understand) .............................. . Please speak more slowly.
170. When she (finish) .............................. this she must go and put the baby to bed.
171. Tom is down with a cold because he (walk) .............................. out in the rain yesterday.
172. Where’s Tony? I think he (play) .............................. tennis.
173. I (read) .............................. that novel by Hemingway several times.
174. My father (work) .............................. in the library all the day yesterday.
175. She sometimes (buy) .............................. vegetables at this market.
5
Tense
176. Where .............................. you (be) .............................. all this morning? - It’s nearly midday
now.
177. His health was proved since he (leave) .............................. Viet Nam.
178. Tom was very tired because he (run) .............................. for an hour.
179. How many films .............................. you (see) .............................. this month?
180. They (build) .............................. a new house in this corner of the street right now.
181. Some animals (not eat) .............................. during the winter.
182. Why didn’t you listen while I (speak) .............................. to you?
183. He (sleep) .............................. so I didn’t understand what you said to him.
184. Mary can’t come to the phone because she (wash) .............................. her clothes.
185. He (lose) .............................. his job and since then he (be) .............................. out of work.
186. What .............................. you (learn) .............................. since you came here?
187. When I (come) .............................. into the room last night, this film (begin) .............................. a
quarter (15’) before.
188. I (feel) .............................. a little better after I (take) .............................. the medicine.
189. Yesterday while I (wait) .............................. for the bus, the rain (stop) ..............................
190. Did you see the thieves? No, they (already run) .............................. away by the time I came.
191. The nurse (visit) ............................ her parents every day.
192. The meeting (begin) ............................. at 7.30.
193. John (work) ............................. at the moment, so he can’t answer the telephone.
194. Look! The bus (leave) .............................
195. Mike (phone) ............................. one hour ago.
196. Stephen (talk) ............................. on the phone when I came in.
197. I (watch) ............................. television at 8:30 last night.
198. While I was working in the garden, my son (play) ............................. video games.
199. I (paint) ............................. four chairs so far this morning.
200. Mai (live) ............................. in SAI GON for five years now.
201. We (see) ............................. the film “Alexander The Great”. It’s very interesting.
202. My little girl (watch) ............................. the movie “Sleeping Beauty” several times.
203. The child (die) ............................. before the doctor arrived.
204. Hurry! The train (come) ............................. I don’t want to miss it.
205. I saw Maggie at the party. She (wear) .............................a very beautiful dress.
206. We did not go out because it (rain) .............................
207. I (read) ............................. “Chicken Soup for the Soul” but I haven’t finished it yet.
208. Last night, Tina (read) ............................. in bed when suddenly she heard a scream.
209. While mother (cook) ............................. dinner, the phone rang.
210. My daughter (go) ............................. to Australia in 2000.
211. Mr. Green always (go) ............................. to work bys bus.
212. His uncle (teach) ............................. English in our school five years ago.
213. Miss Snow (type) ............................. ten letters before she had lunch yesterday.
214. It (not rain) ............................. in the dry season.
215. The old man (fall) ............................. as he was getting into the bus.
216. The train (start) ............................. before we arrived at the station.
217. They (have) ............................. lunch in the cafeteria now.
218. They (not go) ............................. to the movies last Sunday.
219. There (be) ............................. an English class in this room tomorrow evening.
220. My little sister (drink) ............................. milk every day.
221. When I saw him, he (sit) ............................. asleep in a chair.
222. The film (already begin) ............................. when we got to the cinema.
6
Tense
223. The doctors sometimes (return) ............................. home late.
224. ............................. you (find) ............................. my fountain pen yesterday?
225. I (take) ............................. my brother to the zoo tomorrow.
226. ............................. he (write) ............................. a long novel at present?
227. It (take) ............................. me 5 minutes to walk to school last year.
228. Mr. Brown died after he (be) ............................. ill for a long time.
229. Something (smell) ............................. good in the kitchen now.
230. The light went out when we (study) ............................. our lesson.
231. They often (thank) ............................. me for what I do for them.
232. They (give) ............................. me the letter a few minutes ago.
233. Mrs. Green (take) ............................. Alice to the dentist many times.
234. My sister (always wash) ............................. her hands before meals.
235. I hope it (not rain) ............................. when we start early tomorrow.
236. He (sleep) ............................. so he did not understand what you said to him.
237. Will you wait a minute while I (look) ............................. through the text?
238. You must tell me what you (do) ............................. since I last saw you.
239. An economic crisis (often follow) ............................. the war.
240. So far you (make) ............................. no mistakes on this exercise.
241. What ............................. you (do) ............................. at 7 pm yesterday?
242. Where ............................. you (spend) ............................. your holiday last year?
243. He (do) ............................. nothing before he saw me.
244. She constantly (invite) .......................................................... me to lunch and dine with her once or
twice a year.
245. John (be) ............................. twenty – three years old next December.
246. They (learn) ............................. French at present with their classmates.
247. ............................. he (be) ............................. on holiday in HUE one year ago?
248. He is practicing the piano while his sister (learn) ............................. math.
249. What time ............................. he (go) ............................. to work every day?
250. She (learn) ............................. Japanese since her teacher was retired.
251. Where ............................. they (go) ............................. now?
252. Where is your brother? He (have) ............................. a bath.
253. What ............................. you (do) ............................. when I came to see you?
254. Peter (not see) ............................. his parents for ages.
255. Who (teach) ............................. you biology last year?
256. Doctors (learn) ............................. French before they went to Paris.
257. ............................. he (consider) ............................. the applicants at the moment?
258. Recently, the best way to protect the environment (be) ............................. found by some
scientists.
259. This time the day tomorrow, they (come) ............................. to see this city again.
260. After she (have) ............................. some sandwiches, she had a drink.
261. Mr. Thomas (die) ............................. in his old flat when the police arrived to investigate the
incident.
262. ............................. the man (catch) ............................. any fish yet?
263. They (live) ............................. here for eleven years by the end of next September.
264. The sun (not shine) ............................. every day in England.
265. You can make the tea now. The water (boil) .............................
266. The Thames (flow) ............................. through London.
267. They (work) ............................. very hard lately.
268. It (rain) ............................. all day yesterday.
7
Tense
269. By Next holiday, my family (live) ............................. in SAI GON for 60 years.
270. She (work) ............................. for that company for ten years before her husband moved here.
271. When I met them in the street, they (go) ............................. to the pictures.
272. Look! Boys and girls (dance) ............................. beautifully.
273. Every day Peter (go) ............................. to school by bike but yesterday he (go) .............................
by bus.
274. Please, don’t make noise! Everyone (sleep) .............................
275. When I (be) ............................. a child, I (want) ............................. to be a doctor.
276. Up to now, I (never see) ............................. such a big fire.
277. She (learn) ............................. English since she was ten.
278. The company (already give) ............................. enough instructions so far.
279. I (not clean) ............................. the house yet.
280. He (paint) ............................. his bicycle last year.
281. My teacher (teach) ............................. English in that school for eight years.
282. I (not see) ............................. him at the party last night.
283. Those children (play) ............................. football since 8:00.
284. He (go) ............................. to HA LONG BAY last week.
285. When we arrived, they (already go) ............................. away.
286. They (build) ............................. this bridge a long time ago.
287. What time ............................. you (go) ............................. to bed last night?
288. They (watch) ............................. football since three o’clock.
289. They (not finish) ............................. their work yet.
290. ............................. you (see) ............................. this film on TV last night? – Oh, I (see)
............................. that film before.
291. My uncle (water) ............................. the flowers when I (arrive) ............................. yesterday.
292. Louise usually (phone) ............................. me on Fridays, but she (not phone) .............................
yesterday.
293. My brother (try) ............................. to find a job at the moment. It’s very difficult.
294. Last night while I (do) ............................. my homework, my brothers (play) .............................
computer games.
295. Kathy (leave) ............................. my house a few minutes ago.
296. You (already drink) ............................. three cups of coffee since I sat here.
297. Nancy and Harry (be) ............................. good friends for over five years.
298. Every day, Quentin (feed) ............................. the chickens and (collect) ............................. their
eggs.
299. Vietnamese people often (use) ............................. chopsticks to have meals.
300. Elvis Presley (die) .............................. in 1977.
301. I (read) .............................. that novel several times before.
302. I (play) .............................. football yesterday afternoon.
303. Last night, I (not go out) .............................. I (stay) .............................. at home and (watch)
.............................. television. I (hear) .............................. a knock at the door last night, I (walk)
.............................. to the door and (open) .............................. it. When I (open) .............................. the
door, I (see) .............................. my girlfriend. I (greet) .............................. her, (kiss)
.............................. her and (ask) .............................. her to come in …
304. Green (study) .............................. French since last September.
305. She (live) .............................. in Dallas from 1985 to 1992.
306. I (see) .............................. her yesterday when she (wait) .............................. for a bus.
307. Miss Alice (live) .............................. in SAI GON since that time.
308. .............................. she (work) .............................. at 10 o’clock yesterday morning?
8
Tense
309. Yesterday Jane (watch) .............................. television when the telephone (ring)
..............................
310. My wife and I (travel) .............................. many times in the past.
311. He (have) .............................. no trouble with his car since then.
312. The snake (lay) .............................. one big egg last week.
313. The accident (occur) .............................. when we were on the way to VUNG TAU.
314. Everything is going well. We (not have) .............................. any problems so far.
315. They (see) .............................. this film last week.
316. I made a cup of coffee while she (read) .............................. the letter.
317. After I (finish) .............................. eating, the waiter took my plate away.
318. She (not have) .............................. a day off through illness since she worked at the company.
319. Last summer he (go) .............................. to the Caucasus.
320. I (read) .............................. the book three times. It’s a really interesting story.
321. He had a bad fall while he (repair) ................................ his roof.
322. There (be) ..................................... many changes since he (be) .................................. director of
our company.
323. He (invite) .............................. me to the party yesterday.
324. ..................................... you (receive) ..................................... any letter from your parents yet?
325. He felt asleep while he (do) .................................. his homework.
326. He (read) .............................. a book two days ago.
327. We (not see) .................................... Mr. and Mrs. Baker for a long time.
328. Kerry (practice) .............................. hard on the violin last week.
329. She happened to be in town when the accident (take) ....................... place.
330. Mr. Count (work) ................................. as a garage worker since he left in this town.
331. Pasteur (live) .............................. in the 19th
century.
332. They (study) …........................................ English for about five years so far.
333. This house (cost) .............................. 35,000 pounds in 1980.
334. My father (work) ....................................... for the company for years.
335. Christopher Columbus (discover) ............................ America more than 500 years ago.
336. She (not speak) …........................................ to me since the last meeting.
337. Mr. TRAN (be) .............................. born on July 20th
, 1973.
338. I (make) …........................................ a cake when the light went out.
339. She (win) .............................. the gold medal in 1999.
340. He (play) …........................................ for the school team in 25 matches so far.
341. I (meet) .............................. my old friends three weeks ago.
342. They (live) …...................................... in SAI GON since 1954.
343. When I (be) .......................... a child, I (want) .............................. to be a teacher of English.
344. I was very tired yesterday because I (work) …........................................ hard all day yesterday.
345. Mr. Nam (paint) .............................. his house last month.
346. Since last Christmas she (write) …........................................ to me twice.
347. We (finish).............................. our dinner half an hour ago.
348. She (not buy) …........................................ any new clothes for years.
349. Mike (phone) ............................. one hour ago.
350. At 12 o’clock yesterday we (lie) …........................................ on the beach.
351. We (eat) …........................................ in this restaurant several times.
352. My daughter (go) ............................. to Australia in 2000.
353. .......................... you (meet) …................................. Jane recently?
354. His uncle (teach) ............................. English in our school five years ago.
355. ...................................... you (finish) …........................................ that work yet?
9
Tense
356. They (not go) ............................. to the movies last Sunday.
357. Last night, while Jane (wash) ........................................ dishes, her brother (sweep)
........................................ the dinning room.
358. They (give) ............................. me the letter a few minutes ago.
359. Alex (make) ........................................ model airplanes from 4pm to midnight yesterday.
360. Where ............................. you (spend) ............................. your holiday last year?
361. My brother (write) ........................................ several plays so far.
362. ............................. he (be) on holiday in Hue one year ago?
363. I (listen) ........................................ to the radio when you (ring) ........................................ the bell
last night.
364. Who (teach) ............................. you biology last year?
365. After my sister (wash) ........................................ her clothes she began to study.
366. I (meet) ............................. my old friends at the wedding party last night.
367. I (meet) ............................. her at the movie theater last night.
368. While I was working in the garden, my son (play) …………………………………… video
games.
369. Two years ago, she (teach) ............................. at a village school.
370. What ............................. you (do) ............................. yesterday morning?
371. Mai (live) …………………………………… in SAI GON for five years now.
372. When ............................. Thomas Edison (die) .............................? – In 1931.
373. Stephen (talk) …………………………………… on the phone when I came in.
374. My father (buy) ............................. a new car two months ago.
375. While mother (cook) …………………………………… dinner, the phone rang.
376. He (teach) ............................. math at this school in 1986.
377. …………………………………… you (see) …………………………………… that film yet?
378. Why ............................. you (leave) ............................. the party early last night?
379. He (be) …………………………………… to New York three times this year.
380. Mozart (play) ............................. the piano when he (be) ............................. three years old.
381. My little girl (watch) …………………………………… the movie “Sleeping Beauty” several
times.
382. He (not come) ............................. to the meeting last week.
383. Last night, Tina (read) …………………………………… in bed when suddenly she heard a
scream.
384. There (be) ............................. nobody there when I (arrive) ............................. yesterday.
385. We (not see) …………………………………… your mother for ages.
386. Yesterday, Jane and her aunt (go) ............................. to the market.
387. John and Mary (be) .......................... to France together before they were married.
388. My father (not watch) ............................. television last night. He (read) .............................
newspapers and magazines.
389. When ............................. you (buy) ............................. this dress? – Two days ago.
390. Why (be) ............................. you absent from school yesterday?
391. My mother (cook) .............................. when she heard the explosion last night.
392. Basketball (become) ............................. very popular all round the world in 1990s.
393. Mr. and Mrs. Thomas (be) .............................. in New York since 1990. They enjoy life there.
394. My father (play) ............................. roller-skating when he (be) ............................. a child.
395. I (live) .............................. HA NOI before I moved to SAI GON.
396. Marie Curie (receive) ............................. the Nobel Prize for Chemistry in 1911.
397. Up to then I (never see) .............................. such a fat man.
398. They (begin) ............................. to study at this school 7 years ago.
10
Tense
399. Up to now, the teacher (give) .............................. our class five tests.
400. I haven’t seen John for a long time. I (see) ............................. him three weeks ago.
401. He (do) .............................. his homework before he went to the cinema.
402. Last night, Tom (watch) ............................. a good film on television.
403. His father (not smoke) .............................. since his mother died.
404. I (have) ............................. a little trouble with my car last week.
405. I (read) .............................. that novel by Hemingway several times.
406. I (meet) ............................. Mary last night. She has become a very pretty girl.
407. She (learn) ............................. English since she was ten.
408. She (lose) ............................. her handbag on the train yesterday morning.
409. When we arrived, they (already go) ............................. away.
410. Harry (work) .............................. in the same job for thirty years.
411. Last year, they (spend) ............................. their summer holidays at NON NUOC seaside.
412. I (have) .................... these shoes since my eighteenth birthday.
413. They (not go) .............................. to the party last Sunday.
414. We (move) .............................. here in 1993. We (be) .............................. here for a long time.
B/ MULTIPLE CHOICE:
1. What ……… at the moment?
a. do you do b. did you do c. have you done d. are you doing
2. The River Amazon ……… into the Atlantic Ocean.
a. flows b. flow c. is flowing d. flowed
3. Jet engines ……… a lot of noise.
a. are making b. have made c. made d. make
4. He ……… in London from 1970 to 1973.
a. lives b. had lived c. has lived d. lived
5. Marilyn Monroe ……… in 1962.
a. died b. dies c. is dying d. had died
6. I was driving along when suddenly a child ……… across the road.
a. run b. runs c. ran d. was running
7. My car broke down when I ……… to work.
a. am driving b. was driving c. have been driving d. drove
8. I ……… six kilometers so far this morning.
a. walk b. walked c. am walking d. have walked
9. I ……… interested in jazz since I left school.
a. have been b. was c. am d. had been
10. He ……… eating since he arrived.
a. didn’t stop b. doesn’t stop c. hasn’t stopped d. hadn’t stopped
11. He ……… in a cafe when I saw him.
a. sat b. had sat c. has sat d. was sitting
12. My company ……… a lot of profits 5 years ago.
a. had made b. made c. has made d. makes
13. Is it the first time you ……… our beautiful country?
a. visit b. visited c. are visiting d. have visited
14. We ……… him for years.
a. didn’t see b. don’t see c. hadn’t seen d. haven’t seen
15. They ……… a new house in this corner of the street right now.
a. are building b. have been building c. were building d. build
11
Tense
16. My friends ……… the army since they finished their schooling.
a. joined b. have joined c. had joined d. has joined
17. Look! That man ……… a photo of you.
a. takes b. is taking c. has took d. is to take
18. Elvis Presley ……… in 1977.
a. dies b. died c. is died d. was died
19. My sister says she’ll give me some money when she ……… paid.
a. get b. will get c. gets d. got
20. I ……… the thunder during the storm last night because I ………
a. didn’t hear/slept b. didn’t hear/was sleeping
c. wasn’t hearing/was sleeping d. wasn’t hearing/slept
21. This is the first time I ……… a sports car.
a. have driven b. am driving c. drive d. had driven
22. They knew each other when they ……… in France.
a. were studying b. are studying c. have studied d. study
23. In 1996, my brother ……… at HA NOI University.
a. studies b. is studying c. studied d had studied
24. That singer……… on television for a long time.
a. isn’t appearing b. hasn’t appeared c. won’t have appeared d. hadn’t appeared
25. We ……… waiting for her half an hour before she came.
a. has been b. will be c. will been d. had been
26. The snake ……… one big egg last week.
a. lay b. laid c. led d. laying
27. The accident ……… when we were on the way to VUNG TAU.
a. had occurred b. occurring c. occurred d. occur
28. The weather ……… fine so far this week.
a. is b. has been c. was d. had been
29. They ……… this film last week.
a. have seen b. saw c. were seeing d. had seen
30. She ……… the painting when I came.
a. painted b. has painted c. was painting d. had painted
31. I ……… my report when you entered the hall.
a. have made b. made c. was making d. has made
32. She ……… a bath at seven o’clock last night.
a. was having b. had c. has had d. have had
33. They ……… supper when the telephone rang.
a. had had b. have had c. were having d. has had
34. Last summer he ……… to the Caucasus.
a. has gone b. was going c. went d. has been going
35. Ms Brown’s telephone ……… when she………
a. rang/dressed b. was ringing/was dressing
c. was ringing/dressed d. rang/was dressing
36. She ……… this exercise yesterday at 8 o’clock.
a. wrote b. has written c. has been writing d. was writing
37. He ……… me to the party yesterday.
a. invited b. has invited c. was inviting d. have invited
38. He ……… a book two days ago.
a. read b. has read c. was reading d. have read
12
Tense
39. She was thoughtfully looking at him while he ……… a newspaper.
a. read b. was reading c. has read d. have read
40. While I ……… the floors, Mrs. Parker began cooking.
a. swept b. was sweeping c. has swept d. has been sweeping
41. While she………, she ……… the doorbell, then voices.
a. was washing up/heard b. washed up/has heard
c. has heard/was hearing d. was washing up/was hearing
42. I can’t come with you because I ……… my lesson yet.
a. did not finish b. am not finishing c. have not finished d. am not finished
43. ………any letters from him lately?
a. Do you receive b. Have you received c. Are you receiving d. Had you received
44. I ……… a meeting at the office this time tomorrow, so you can phone me later in the evening.
a. have b. have had c. will have had d. will be having
45. The moon ……… around the earth.
a. has moved b. moves c. is moving d. will move
46. While my mother ……… a film on television, my father was cooking dinner. It was March 8th
yesterday.
a. watched b. was watching c. had watched d. was watched
47. The next train ……… at 7 pm, so get ready now.
a. leaves b. is leaving c. will leave d. has left
48. It ……… quite often in Britain during the winter.
a. is snowing b. snows c. snowed d. was snowing
49. Sarah has got an exam soon, so she ……… very hard at the moment.
a. works b. was working c. worked d. is working
50. When he ……… at the station, his train already ………
a. arrived/left b. arrived/had left c. had arrived/left d. arrives/leaves
51. Andrew ……… the test before so he ……… it very easy.
a. did/had found b. was doing/found c. had done/found d. did/was finding
52. You ……… your new hat when I ……… you yesterday.
a. were wearing/had met b. wore/had met c. wore/was meeting d. were wearing/met
53. They ……… small cups of coffee after they ……… dinner.
a. had drunk/finished b. drank/finished c. were drinking/finished d. drank/had finished
54. As I ……… the glass, it suddenly ……… into two pieces.
a. cut/broke b. was cutting/broke c. cut/was breaking d. was cutting/had broken
55. Helen and Tom ……… each other since they were seven years old.
a. knows b. have known c. has known d. knew
56. My alarm clock ……… at six o’clock every morning and I jump out of bed to get ready for school.
a. rings b. is ringing c. rang d. rung
57. She kept looking at me while I ……… to the teacher.
a. were talking b. talked c. was talking d. talking
58. My uncle was watering the flowers when I ………
a. arrives b. arrived c. arrive d. arriving
59. The boys ……… football in the field every evening but yesterday they ……… basketball instead.
a. played/played b. played/play c. play/play d. play/played
60. Kerry ……… hard on the violin last week.
a. practices b. has practiced c. practiced d. is practicing
61. She happened to be in town when the accident ……… place.
a. takes b. will taken c. took d. will take
13
Tense
62. John and Mary ……… to France together before they were married.
a. were been b. had been c. were d. have gone
63. John ……… football at the moment.
a. plays b. is playing c. play d. are playing
64. Miss Kim ……… all our books by the time we arrived.
a. has marked b. have marked c. had marked d. will have marked
65. When Tom arrived at the cinema, the film ………
a. had started b. starts c. has started d. starting
66. Our class often ……… tests.
a. writes b. wrote c. is writing d. are writing
67. When the police arrived, the thief ………
a. had gone b. went c. have gone d. has gone
68. My mother ……… when she heard the explosion last night.
a. is cooking b. was cooking c. cooks d. cooked
69. Patricia ……… now. Please do not disturb her.
a. is sleeping b. was sleeping c. sleeps d. will be sleeping
70. Mr. Kelly and Mr. Thompson ……… at university when they met each other.
a. studied b. were studying c. was studying d. are studying
71. Every morning my mother ……… at 6 o’clock.
a. is getting up b. get up c. gets up d. get ups
72. Those boys broke the window when they ……… football.
a. played b. were playing c. have played d. has played
73. When I came to see them last night, they ……… chess.
a. are playing b. have played c. were playing d. played
74. When I came, he ……… dinner. He told me to wait for him outside.
a. had had b. was having c. had d. has had
75. I ……… home when I realized that I had left my keys at the office.
a. walked b. was walking c. walk d. has walked
76. Last night, I ……… a motorbike along a busy street in the city center when I saw some foreigners.
a. was rode b. were riding c. was riding d. am riding
77. Yesterday, he ……… a cigarette when I entered the room.
a. smoked b. smokes c. was smoking d. has been smoking
78. Ever since she arrived, she ……… quietly in the corner.
a. sat b. has been sitting c. sits d. is sitting
79. This time next week, I ……… across the Pacific Ocean.
a. would fly b. am flying c. will be flying d. can fly
80. Look! Tom and Jerry ……… a film.
a. watch b. watches c. is watching d. are watching
81. By the time they arrived at the theater, the movie ………
a. is ending b. would end c. has ended d. had ended
82. The school ……… a 100% pass rate recently.
a. has b. had c. is having d. has had
83. Carol ……… a flat yet, so she’s still living with her friend.
a. didn’t find b. hasn’t found c. found d. didn’t found
84. New York ……… one of the largest cities in the world.
a. was b. is c. is being d. was being
85. When I last saw him, he ……… in London.
a. has lived b. is living c. was living d. has been living
14
Tense
86. He fell down when he ……… towards the church.
a. run b. runs c. was running d. had run
87. By Christmas, I ……… for Mr. Smith for six years.
a. will be working b. will work c. have been working d. will have been working
88. I’ll come and see you before I ……… for the States.
a. leave b. will leave c. have left d. shall leave
89. Mercury ……… at 357.23 degrees centigrade.
a. boils b. is boiling c. boiling d. boiled
90. I ……… to the same barber since last year.
a. am going b. have gone c. go d. had going
91. ……… to rain before you woke up this morning?
a. Did it begin b. Has it begun c. Had it begun d. Would it begin
92. Pasteur ……… in the 19th
century.
a. was living b. lived c. had lived d. has lived
93. She ……… the painting when I came.
a. painted b. has painted c. was painting d. has been painting
94. Mr. and Mrs. Thomas ……… in New York since 1990. They enjoy life there.
a. have been b. had been c. are d. were
95. When I visited my teacher yesterday, he ……… the car.
a. washed b. is washing c. was washing d. wash
96. He often ……… his bicycle to the countryside at weekends.
a. ride b. is riding c. rides d. has ridden
97. Look! One of the baby elephants ……… a handstand.
a. is b. were c. was d. are
98. She caught them while they ………
a. was talked b. were talking c. did talked d. talked
99. Lily and Maria ……… basketball since primary school. They’re very good at it.
a. are playing b. played c. have been playing d. play
100. Miss Pats ……… for home when the phone rang.
a. is leaving b. has left c. leaves d. had left
101. She cooked herself a good dinner after she ……… home.
a. had returned b. has returned c. returns d. returning
102. Kenny ……… his driving test before he bought a car.
a. had taken b. has taken c. was taken d. were taken
103. I arrived at the party after Tom ………
a. leaves b. had left c. has left d. left
104. My brother ……… swimming since he was young.
a. have enjoyed b. would enjoy c. enjoyed d. has enjoyed
105. She ……… at the door before she entered the office.
a. has knocked b. knocks c. have knocked d. had knocked
106. This house ……… 35,000 pounds in 1980.
a. was costing b. cost c. is cost d. costs
107. My grandmother ……… at home when the burglar entered her house.
a. rest b. is resting c. will be resting d. was resting
108. The class ……… to the teacher when the bell rang.
a. will be listening b. are listening c. listen d. was listening
109. I saw a car accident while I ……… for you.
a. was waiting b. have waited c. waited d. has been waiting
15
Tense
110. I ……… about him when he suddenly came in.
a. am talking b. was talking c. have talked d. talked
111. Mr. Nam ……… in the laboratory yesterday when I came.
a. was working b. has been working c. works d. worked
112. The dentist’s room was full of people. Some people ……… magazines.
a. read b. was reading c. were reading d. have read
113. While I ……… across the campus the other day, I met my old friend, John, whom I hadn’t seen
since July 10th
.
a. walk b. was walking c. has walked d. walked
114. Every day she reads French newspapers, but when I came to see her yesterday, she ………
English magazines.
a. reads b. was reading c. read d. has read
115. The troupe of dancers ……… at king Theater next month.
a. perform b. performed c. will perform d. has performed
116. By the time you come back here next year, work on the new subway ………
a. will complete b. has completed
c. will be completing d. will have been completed
117. By the time I ……… to the office, the meeting ……… without me.
a. got/already began b. got/had already begun
c. had got/already began d. go/have already begun
118. This time next week I ……… the washing up; I’ll be in a luxury hotel for my holiday then.
a. don’t do b. won’t be doing c. haven’t done d. won’t have done
119. It ……… now. It ……… raining two hours ago.
a. is raining/began b. rained/began
c. rains/was beginning d. is raining/was beginning
120. While Carl was washing his car, he ……… some dents in the door.
a. discovered b. is discovering c. was discovering d. has discovered
121. Someone stole his motorbike while he ……… breakfast in a shop.
a. has b. have c. is having d. was having
122. By the end of next year, Mr. Park ……… for this company for 35 years.
a. will work b. will have worked c. will be working d. has worked
123. My wife ……… dinner when I ……… home.
a. was preparing/came b. prepared/was coming
c. prepared/came d. was preparing/come
124. My sister ……… for you since yesterday.
a. is looking b. was looking c. has been looking d. looked
125. Christopher Columbus ……… America more than 500 years ago.
a. discovered b. has discovered c. had discovered d. had been discovering
126. We ……… there when our father died.
a. still lived b. lived still c. was still living d. were still living
127. I ……… to New York three times this year.
a. am being b. was being c. have been being d. am
128. Turn off the gas. Don’t you see the kettle ………?
a. boil b. boils c. is boiling d. boiled
129. She ………. Is something wrong?
a. cries b. is crying c. cry d. crying
130. My girlfriend arrived after I ……… for her about half an hour.
a. was waiting b. had been waiting c. have been waiting d. have waited
16
Tense
131. I ……… in HAØ NOÄI before I moved to HOÀ CHÍ MINH City.
a. have been living b. have lived c. had lived d. had been living
132. The weather ……… fine so far this week.
a. is b. has been c. was d. had been
133. In Viet Nam, it ……… often hot in Summer.
a. has been b. is c. is being d. was
134. Be quiet! The baby ……… in the living room.
a. sleeps b. sleep c. has slept d. is sleeping
135. My family ……… in SAI GON city since 1954.
a. lived b. has lived c. is living d. live
136. Mr. TRAN ……… on July 20th
, 1973.
a. had been born b. has been born c. were born d. was born
137. What ……… you ……… at 6 pm yesterday?
a. was/doing b. did/do c. were/doing d. had done
138. She ……… the gold medal in 1999.
a. won b. had won c. would win d. win
139. We ……… you next Monday.
a. see b. can see c. saw d. will see
140. Who ……… after your children when you are away?
a. will look b. look c. looks d. has looked
141. Mr. Pike hopes his students ……… their final exam.
a. will pass b. pass c. passed d. would pass
142. He ……… the principal of THANH LOC High School since I graduated from the university.
a. had been b. is c. was d. has been
143. Up to then I ……… such a fat man.
a. had never seen b. has never seen c. have never seen d. had been never seen
144. I ……… my old friends three weeks ago.
a. was meeting b. had met c. met d. has met
145. Violets ……… in Spring.
a. bloom b. blooms c. bloomed d. has bloomed
146. Be quiet! My teacher ……… angry.
a. is being b. is c. has been d. can be
147. When I a child, I ……… to be a teacher of English.
a. wanted b. want c. wants d. was wanting
148. Up to now, the teacher ……… our class five tests.
a. have given b. had given c. has given d. gives
149. At 4 pm yesterday? Well, I ……… in my office at that time.
a. was working c. were doing c. worked d. had worked
150. He ……… his homework before he went to the cinema.
a. had done b. did c. does d. was doing
151. Where are you? I’m upstairs. I ……… a bath.
a. are having b. have c. has d. am having
152. Long ago, my younger brother often ……… at night.
a. had cried b. cries c. cried d. was crying
153. His father ……… since his mother died.
a. hasn’t smoked b. doesn’t smoke c. haven’t smoked d. hadn’t smoked
154. When the teacher came in, the pupils ……… games.
a. was playing b. played c. play d. were playing
155. By next month, I ……… my first novel.
17
Tense
a. will finish b. am going to finish c. finish d. will have finished
156. Miss White often ……… when she was on holiday.
a. was writing b. wrote c. had written d. has written
157. Mr. Nam ……… his house last month.
a. painted b. paints c. paint d. was painting
158. Listen! The bird ………
a. sings b. singing c. sing d. is singing
159. He felt asleep while he ……… his homework.
a. was doing b. had done c. did d. had been done
160. Hurry up! The train ………
a. came b. is coming c. has some d. has come
161. How long ……… you ……… in THANH LOC High School?
a. have/studied b. has/studied c. had/studied d. did/study
162. Henry ……… television at 8 o’clock yesterday.
a. watched b. was watching c. were watching d. watches
163. Don’t speak until someone ……… you.
a. ask b. asks c. has asked d. is asking
164. They had sold all the books when we ……… there.
a. was getting b. has got c. had got d. got
165. Mr. Pike ……… at the university so far.
a. work b. worked c. has worked d. have worked
166. We ……… our dinner half an hour ago.
a. finished b. finish c. finishes d. had finished
167. Mr. Clinton always ……… to work by bus.
a. has gone b. went c. go d. goes
168. When the alarm rang, Peter ……… out of bed quickly.
a. jumps b. jumped c. jump d. was jumping
169. I saw a bad accident while I ……… for you on this corner.
a. was waiting b. waited c. wait d. has waited
170. Was Tom at the party when you arrived? No, he ……… home.
a. went b. was going c. had gone d. has gone
171. He sometimes……… his mother in the kitchen.
a. is helping b. help c. has helped d. helps
172. Please be quiet! I ……… to concentrate.
a. am trying b. have tried c. try d. had tried
173. When I ……… the book, I’ll send it to you.
a. has finished b. finishes c. finished d. have finished
174. I don’t know Carol’s husband, I ……… him.
a. have never seen b. had never seen c. has never seen d. never saw
175. ……… you ……… a ghost?
a. Has/ever met b. Had/ever met c. Did/ever meet d. Have/ever met
176. The Prime Minister ……… to Viet Nam several times.
a. had been b. has been c. was d. is
177. I’m sorry. I ………. Please speak more slowly.
a. am not understand b. doesn’t understand c. didn’t understand d. don’t understand
178. When she……… this she must go and put the baby to bed.
a. finish b. finishes c. will finish d. finished
179. I ……… him your message when I see him.
18
Tense
a. will give b. gave c. give d. would give
180. Tom is down with a cold because he ……… out in the rain yesterday.
a. walked b. walks c. walk d. was walking
181. Where’s Tony? I think he ……… tennis.
a. plays b. play c. is playing d. has played
182. I ……… that novel by Hemingway several times.
a. have read b. read c. will read d. am reading
183. By next month , I ……… for India .
a. will leave b. would leave c. am going to leave d. will have left
184. The Browns ……… through New England at this time tomorrow.
a. will be travelling b. will travel c. will have travelled d. are going to travel
185. My father ……… in the library all the day yesterday.
a. worked b. was working c. were working d. had worked
186. She sometimes ……… vegetables at this market.
a. will buy b. buys c. buy d. bought
187. Where ……… you ……… all this morning?
- It’s nearly midday now.
a. had/been b. have/been c. has/been d. could/have been
188. His health was proved since he ……… Viet Nam.
a. was leaving b. has left c. had left d. left
189. Tom was very tired because he ……… for an hour.
a. had run b. ran c. has run d. was running
190. How many films ……… you ……… this month?
a. have/seen b. has/seen c. had/seen d. did/see
191. They ……… a new house in this corner of the street right now.
a. is building b. build c. built d. are building
192. This time next week, we ……… about in SAI GON City.
a. will be walking b. will have walked c. will walk d. are going to walk
193. Some animals ……… during the winter.
a. doesn’t eat b. don’t eat c. won’t eat d. didn’t eat
194. Why didn’t you listen while I ……… to you?
a. was speaking b. am speaking c. were speaking d. is speaking
195. When Bill comes this afternoon, he ……… his friends.
a. brings b. bring c. brought d. will bring
196. He ……… so I didn’t understand what you said to him.
a. was sleeping b. slept c. had slept d. were sleeping
197. Mary can’t come to the phone because she ……… her clothes.
a. washes b. wash c. is washing d. has washed
198. I think he ……… as soon as he knows the news.
a. will leave b. leaves c. leave d. is leaving
199. What ……… you ……… since you came here?
a. have/learn b. did/learn c. has/learnt d. have/learnt
200. When I ……… into the room last night, this film ……… a quarter (15’) before.
a. had come/began b. came/began c. came/has begun d. came/had begun
201. I ……… a little better after I ……… the medicine.
a. felt/had taken b. had felt/took c. have felt/took d. felt/have taken
202. Yesterday while I ……… for the bus, the rain ………
19
Tense
a. waited/was stopping b. was waiting/was stopping
c. was waiting/stopped d. waited/stopped
203. Did you see the thieves? No, they ……… away by the time I came.
a. have already run b. has already run c. already ran d. had already run
204. After they had gone, they ……… down and rested.
a. sit b. sat c. sits d. were sitting
205. What ……… you ……… at 6 pm yesterday?
a. was/doing b. did/do c. were/doing d. had done
206. She ……… the gold medal in 1999.
a. won b. had won c. would win d. win
207. Up to then I ……… such a fat man.
a. had never seen b. has never seen c. have never seen d. had been never seen
208. I ……… my old friends three weeks ago.
a. was meeting b. had met c. met d. has met
209. What did you do after you ……… yesterday?
a. have/gone b. has/gone c. had/gone d. would go
210. When I was a child, I ……… to be a teacher of English.
a. wanted b. want c. wants d. was wanting
211. You ……… three cups of coffee since I sat here.
a. had already drunk b. has already drunk c. already drank d. have already drunk
212. Nancy and Harry ……… good friends for over five years.
a. has been b. had been c. have been d. were
213. Vietnamese people often ……… chopsticks to have meals.
a. uses b. use c. are using d. have used
214. He ……………. in London at the moment.
a. is studying b. will study c. studies d. has been studying
215. Many people ……………. homeless after the earthquake in Haiti a few months ago.
a. will become b. became c. become d. are becoming
216. I first met her two years ago when we ……………. at Oxford University.
a. had been studying b. are studying c. were studying d. have been studying
217. She is very absent-minded; she ……………. her cell phone three times!
a. has lost b. loses c. was losing d. had lost
218. After she had returned home, she ……………. herself a good dinner.
a. would be cooking b. has cooked c. cooked d. was cooking
219. At this time tomorrow morning, I ……………. along the motorway.
a. will drive b. am driving c. will be driving d. drive
220. My brother ……………. his driving test when he was 18.
a. was passing b. passed c. passes d. has passed
221. Hurry up! Everyone ……………. for you.
a. wait b. waited c. is waiting d. was waiting
222. Up to now, we ……………. about two thousand English words.
a. will learn b. learnt c. would learn d. have learnt
223. By the end of next month, we ……………. this assignment.
a. will finish b. will be finishing c. will have finished d. have finished
224. He went back to work in his country after he ……………. his course on Advanced Engineering
in London.
a. had finished b. has finished c. finishes d. was finishing
225. He ……………. on his English study all yesterday evening.
20
Tense
a. used to work b. had worked c. working d. was working
226. Jane ……………. law for four years at Harvard.
a. has been studying b. is studying c. studies d. studied
227. By the time you come here tomorrow, the work …………….
a. will have been finishing b. will be finishing
c. will have been finished d. will be finished
228. Our teacher came in when we ……………. noisily.
a. had talked b. were talking c. are talking d. have been talking
229. He ……………. for the money since last Friday.
a. was waiting b. has been waiting c. waited d. is waiting
230. We first ……………. each other in London in 2006.
a. meet b. have met c. met d. had met
231. This time next month, I ……………. on a beach.
a. will sit b. am sitting c. will be sitting d. sit
232. I bought a new house last month, but I ……………. my old house yet, so at the moment I have
two houses.
a. do not sell b. have not sold c. had not sold d. did not sell
233. John ……………. a new diet and exercise program last week.
a. began b. begun c. has begun d. was beginning
234. Migrant workers live in substandard unsanitary, and dilapidated housing and often are lacking
(a) (b) (c) (d)
medical care.
235. National forests including land for animal grazing, as well as wilderness areas will scenic
(a) (b) (c) (d)
mountains and lakes.
236. As soon as he will graduate, he is going to return to his hometown.
(a) (b) (c) (d)
237. Next week when there will be a full moon, the ocean tides will be higher.
(a) (b) (c) (d)
238. Make sure that you have the words spell corectly; otherwise, your form won’t be accepted.
(a) (b) (c) (d)
239. A city University professor reported that he discovers a vaccine that has been 80 percent effective
(a) (b)
in reducing the instances of tooth decay among small chidren.
(c) (d)
240. Our lifestyle changed since running water came to our village.
(a) (b) (c) (d)
241. We haven’t seen each other from we left school.
(a) (b) (c) (d)
242. In ancient times and throughout the Middle Ages, many people believed that the earth is
(a) (b) (c) (d)
motionless.
243. Peter was fainted during the lesson, and when he came round he found himself in the sick room.
(a) (b) (c) (d)
21
Tense
BÀI TẬP TỔNG HỢP VỀ CÁC THÌ TRONG TIẾNG ANH
EXERCISE 1: Use the correct form of verbs in brackets.
1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000
meters.
2. He sometimes (come) __________ to see his parents.
3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago.
4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, and he has no intention of ever doing so.
5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job.
6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week.
7. I knew that this road (be) __________ too narrow.
8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class.
9. Tomorrow I’m going to leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait)
__________ for me.
10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years .
11. The traffic was very heavy. By the time I (get) __________to Mary’s party, everyone already
(arrive) __________
12. I will graduate in June. I (see) __________ you in July. By the time I (see) __________ you , I
(graduate) __________.
13. I (visit) __________ my uncle’s home regularly when I (be) __________ a child.
14. That book (be) __________ on the table for weeks. You (not read) __________ it yet ?
15. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set.
16. You (be) __________here before? Yes, I (spend) __________ my holidays here last year.
17. We never (meet) __________ him. We don’t know what he (look) __________ like.
18. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow.
19. On arriving at home I (find) __________that she just (leave) __________a few minutes before.
20. When we (arrive) __________ in London tonight, it probably (rain) __________.
21. It (rain) __________ hard. We can’t do anything until it (stop) __________
22. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________.
23. That evening we (stay) __________up to talk about the town where he (live) __________for some
years.
24. I (sit) __________down for a rest while the shoes (repair) __________.
25. Half way to the office Paul (turn) __________round and (go) __________back home because he
(forget) __________to turn the gas off.
26. London (change) __________a lot since we first (come) __________ to live here.
27. While we (talk) __________on the phone the children (start) __________fighting and (break)
__________a window
28. He used to talk to us for hours about all the interesting things he (do) __________ in his life.
29. You know she (stand) __________looking at that picture for the last twenty minutes.
30. I (spend) __________ a lot of time travelling since I (get) __________this new job.
31. When we (be) __________ at school we all (study) __________Latin.
32. When I (meet) __________ him , he (work) __________as a waiter for a year.
33. After he (finish) __________ breakfast he (sit) __________down to write some letters.
34. She (have) __________a hard life, but she’s always smiling.
35. I think Jim (be) __________ out of town.
EXERCISE 2: Choose the best answer among A, B, C, or D.
1. When I last saw him, he _____ in London.
22
Tense
A. has lived B. is living C. was living D. has been living
2. We _______ Dorothy since last Saturday.
A. don’t see B. haven’t seen C. didn’t see D. hadn’t seen
3. The train ______ half an hour ago.
A. has been leaving B. left C. has left D. had left
4. Jack ______ the door.
A. has just painted B. paint C. will have painted D. painting
5. My sister ________ for you since yesterday.
A. is looking B. was looking C. has been looking D. looked
6. I ______ Texas State University now.
A. am attending B. attend
C. was attending D. attended
7. He has been selling motorbikes ________.
A. ten years ago B. since ten years C. for ten years ago D. for ten years
8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.
A. discovered B. has discovered C. had discovered D. had been discovering
9. He fell down when he ______ towards the church.
A. run B. runs C. was running D. had run
10. We _______ there when our father died.
A. still lived B. lived still C. was still lived D. was still living
11. They ______ table tennis when their father comes back home.
A. will play B. will be playing C. play D. would play
12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years.
A. will have been working B. will work C. have been working D. will be working
13. I _______ in the room right now.
A. am being B. was being C. have been being D. am
14. I ______ to New York three times this year.
A. have been B. was C. were D. had been
15. I’ll come and see you before I _______ for the States.
A. leave B. will leave C. have left D. shall leave
16. The little girl asked what _______ to her friend.
A. has happened B. happened
C. had happened D. would have been happened
17. John ______ a book when I saw him.
A. is reading B. read C. was reading D. reading
18. He said he _______ return later.
A. will B. would C. can D. would be
19. Jack ________ the door.
A. has just opened B. open
C. have opened D. opening
20. I have been waiting for you ______ .
A. since early morning B. since 9 a.m
C. for two hours D. All are correct
21. Almost everyone _______ for home by the time we arrived.
A. leave B. left C. leaves D. had left
22. By the age of 25, he ______ two famous novels.
A. wrote B. writes C. has written D. had written
23. When her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week.
A. was reading B. wrote C. was written D. had written
23
Tense
24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously.
A. broke down B. has been broken
C. had broken down D. breaks down
25. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play.
A. try B. tried C. have tried D. am trying
26. Since _______, I have heard nothing from him.
A. he had left B. he left C. he has left D. he was left
27. After I _______ lunch, I looked for my bag.
A. had B. had had C. have has D. have had
28. By the end of next year, George _______ English for two years.
A. will have learned B. will learn
C. has learned D. would learn
29. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book.
A. walking B. walked C. walks D. walk
30. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner.
A. was going B. went C. has gone D. did go
31. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner.
A. finish B. finishes C. will finish D. finishing
32. I will be glad if he _______ with us.
A. had gone B. did go C. went D. goes
33 Ask her to come and see me when she _______ her work.
A. finish B. has finished C. finished D. finishing
34. Turn off the gas. Don’t you see that the kettle ________ ?
A. boil B. boils C. is boiling D. boiled
35. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow.
A. leave B. are leaving C. leaving D. are left
36. He always ________ for a walk in the evening.
A. go B. is going C. goes D. going
37. Her brother ______ in Canada at present.
A. working B. works C. is working D. work
38. I ______ to the same barber since last year.
A. am going B. have been going C. go D. had gone
39. Her father ______ when she was a small girl.
A. dies B. died C. has died D. had died
40. Last week, my professor promised that he ________ today.
A. would come B. will come C. comes D. coming
EXERCISE 3: Choose the underlined part in each sentence (A, B,C, or D ) that needs correcting.
1. After Mrs. Wang had returned to her house from work, she
A B C
was cooking dinner.
D
2. Jimmy threw the ball high in the air, and Betty catching it when it came down.
A B C D
3. Linda has worn her new yellow dress only once since she buys it.
A B C D
4. Last week Mark told me that he got very bored with his present job
A B
and is looking for a new one.
C D
24
Tense
5. Having fed the dog, he was sat down to his own meal.
A B C D
6. When I turned on my computer, I was shocked to find some junk mail,
A B
and I delete it all.
C D
7. They are going to have to leave soon and so do we.
A B C D
8. The boss laughed when the secretary has told him that she really
A B
needed a pay rise.
C D
9. The telephone rang several times and then stop before I could answer it.
A B C D
10. Debbie, whose father is an excellent tennis player, has been playing
A B C
tennis since ten years.
D
11. I have seen lots of interesting places when I went on holiday last summer.
A B C D
12. When my cat heard a noise in the bushes, she stopped moving and listen intently.
A B C D
13. I think it’s time you change your way of living.
A B C D
14. Roger felt the outside of his pocket to make sure his wallet is still there.
A B C D
15. When I’m shopping in the supermarket, I ran into an old friend who I
A B
hadn’t met for five years.
C D
16. The police arrested the man while he is having dinner in a restaurant.
A B C D
17. Peter and Wendy first met in 2006, and they are married for three years now.
A B C D
18. Some people are believing there is life on other planets.
A B C D
19. Recently, the island of Hawaii had been the subject of
A B
intensive research on the occurrence of earthquakes.
C D
20. Every morning, the sun shines in my bedroom window and waking
A B C
me up.
D
21. The man died as a result of falling asleep while he drives.
A B C D
22. I haven’t finished the report yet, but by the time you return I
A B C
will certainly complete it.
25
Tense
D
23. Caroline has worn her new yellow dress only once since she buys it.
A B C D
24. We’ll be cycled to Hoa’s village at this time next Sunday.
A B C D
25. What will you do when your friends won’t come ?
A B C D
26. Someone was knocking at the door when I was doing the washing up.
A B C D
27. My friend didn’t drink any beer since we came to live here.
A B C D
28. We have written to each other when we were in primary school.
A B C D
29. After breakfast, I‘m gone to walk to school with my friends.
A B C D
30. Did he go to the pop concert next weekend for a change?
A B C D
EXERCISE 4: Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as
the given one.
1. Eight years ago we started writing to each other.
A. We have rarely written to each other for eight years.
B. Eight years is a long time for us to write to each other.
C. We wrote to each other eight years ago.
D. We have been writing to each other for eight years.
2. The boy was so lazy that he couldn’t stay up late to learn his lessons.
A. The boy was lazy enough not to stay up late to learn his lessons.
B. The boy was too lazy to stay up late to learn his lessons.
C. The boy was lazy enough but he stayed up late to learn his lessons.
D. The boy was lazy enough to stay up late to learn his lessons.
3. My father is tired of seeing any violent films.
A. My father hasn’t seen a violent film.
B. My father has enjoyed all the violent films he has ever seen.
C. My father is worried about missing the next violent film.
D. My father never wants to see another violent film.
4. As soon as he waved his hand, she turned away.
A. He saw her turn away and he waved his hand.
B. No sooner had he waved his hand than she turned away.
C. She turned away because he waved his hand too early.
D. Although she turned away, he waved his hand.
5. John wishes he had remembered to send Mary a Christmas card.
A. John regrets not to send Mary a Christmas card.
B. John regrets forgetting not to send Mary a Christmas card.
C. John regrets not remembering sending Mary a Christmas card.
D. John regrets forgetting to send Mary a Christmas card.
6. My father hasn’t smoked cigarettes for a month.
A. It’s a month since my father last smoked cigarettes.
B. It’s a month ago that my father smoked cigarettes.
C. It’s a month that my father hasn’t smoked cigarettes.
D. It’s a cigarette that my father smoked a month ago.
26
Tense
7. Having finished their work, the workers expected to be paid.
A. The workers expected to be paid because they had finished their work.
B. Having their work finishing, the workers expected to be paid.
C. Having expected to be paid, the workers finished their work.
D. Having been finished their work, the workers expected to be paid.
8. Mr. Brown bought this car five years ago.
A. Mr. Brown started to buy this car for five years.
B. It has been five years when Mr. Brown has bought this car.
C. Mr. Brown has had this car for five years .
D. It is five years ago since Mr. Brown has bought this car.
9. John used to write home once a week when he was abroad.
A. John doesn’t write home once a week any longer.
B. John enjoyed being written home every week when he was abroad.
C. John never forgot to write a weekly letter home when he was abroad.
D. When he was abroad he remembered to write home every week.
10. I haven’t enjoyed myself so much for years.
A. It’s years since I enjoyed myself so much.
B. It’s years since I have enjoyed myself so much.
C. It was years since I had enjoyed myself so much.
D. It has been years since I have enjoyed myself so much.
ĐÁP ÁN
Exercise 1:
1. are - reach
2. comes
3. came - had left
4. has never flown
5. have just decided -would undertake
6. would take
7. was
8. am attending - was attending
9. arrive -will be waiting
10. had lived
11. got- had already arrived
12. will see - see - will have graduated
13. visited -was
14. has been - haven’t you read
15. is washing - has just repaired
16. Have you been - spent
17. have never met - looks
18. will have been- comes
19. found – had just left
20. arrive – will probably be raining
21. is raining - stops
22. were watching - failed
23. stayed – had lived
24. sat – were being repaired
25. turned – went – had forgotten
26. has changed - came
27. were talking – started - broke
27
Tense
28. had done
29. has been standing
30. have spent - got
31. were - studied
32. met – had been working
33. had finished - sat
34. has
35. has been
Exercise 2:
1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. A 7. D 8. A 9. C 10. A 11. B 12. A 13. D
14. A 15. A 16. C 17. C 18. B 19. A 20. D 21. D 22. D 23. B 24. C 25. C 26. B
27. B 28. A 29. B 30. B 31. B 32. D 33. B 34. C 35. B 36. C 37. C 38. B 39. B
40. A
Exercise 3:
1. D. was cooking -> cooked
2. C. catching -> caught
3. D. buys -> bought
4. C. is looking -> was looking
5. B. was sat -> sat
6. D. delete -> deleted
7. C. so do -> so are
8. A. has told -> told
9. C. stop -> stopped
10. D. since -> for
11. A. have seen -> saw
12. C. listen -> listened
13. B. change -> changed
14. D. is still -> was still
15. A. I’m shopping -> was shopping
16. C. is having -> was having
17. C. are -> have been
18. B. are believing -> believe
19. B. had been -> has been
20. C. waking -> wakes
21. D. drives -> was driving
22. D. will certainly complete -> will have certainly completed
23. D. buys -> bought
24. A. We’ll be cycled -> We’ll be cycling
25. D. won’t come -> don’t come
26. A. was knocking -> knocked
27. A. didn’t drink -> hasn’t drunk
28. C. when -> since
29. B. gone -> going
30. A. Did -> Will
Exercise 4:
1. D 2. B 3. D 4. B 5. D 6. A 7. A 8. C 9. A 10. A
28
Tense
I ______ Texas State University now.
A. am attending B. attend
C. was attending D. attended
8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.
A. discovered B. has discovered
C. had discovered D. had been discovering
9. He fell down when he ______ towards the church.
A. run B. runs C. was running D. had run
10. We _______ there when our father died.
A. still lived B. lived still
C. was still lived D. were still living
12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years.
A. shall have been working B. shall work
C. have been working D. shall be working
13. I _______ in the room right now.
A. am being B. was being C. have been being D. am
14. I ______ to New York three times this year.
A. have been B. was C. were D. had been
15. I’ll come and see you before I _______ for the States.
A. leave B. will leave C. have left D. shall leave
16. The little girl asked what _______ to her friend.
A. has happened B. happened
C. had happened D. would have been happened
17. John ______ a book when I saw him.
A. is reading B. read C. was readingD. reading
22. By the age of 25, he ______ two famous novels.
A. wrote B. writes C. has written D. had written
23. While her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week.
A. was reading B. wrote C. was written D. had written
24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously.
A. broke down B. has been broken
C. had broken down D. breaks down
24. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play.
A. try B. tried C. have tried D. am trying
25. Since _______, I have heard nothing from him.
A. he had left B. he left C. he has left D. he was left
26. After I _______ lunch, I looked for my bag.
A. had B. had had C. have has D. have had
27. By the end of next year, George _______ English for two years.
A. will have learned B. will learn
C. has learned D. would learn
28. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book.
A. walking B. walked C. walks D. walk
29. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner.
A. was going B. went C. has gone D. did go
30. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner.
A. finish B. finishes C. will finish D. finishing
31. I shall be glad when he _______.
A. had gone B. did go C. went D. has gone
29
Tense
32 Ask her to come and see me when she _______ her work.
A. finish B. has finishedC. finished D. finishing
33. Turn off the gas. Don’t you see the kettle ________ ?
A. boil B. boils C. is boiling D. boiled
34. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow.
A. leave B. are leaving C. leaving D. are left
35. He always ________ for a walk in the evening.
A. go B. is going C. goes D. going
36. Her brother ______ in Canada at present.
A. working B. works C. is working D. work
37. I ______ to the same barber since last year.
A. am going B. have been goingC. go D. had gone
38. Her father ______ when she was a small girl.
A. dies B. died C. has died D. had died
39. Last week, my professor promised that he ________ today.
A. would come B. will come C. comes D. coming
40. Pasteur ______ in the 19th
century.
A. was living B. lived C. had lived D. has lived
Exercise 1
1. The wedding party________ at the Rex Hotel.
a. is b. is being c. will be d. is going to be
2. How many languages_____ John speak?
a. do b. does c. did d. will
3. Hurry! The train________ I don't want to miss it.
a. comes b. is coming c. came d. has come
4. Angelina Jolie is a famous actress. She ________ in several films.
a. appears b. is appearing c. appeared d. has appeared
5. I saw Maggie at the party. She ________ in several film.
a. wears b. wore c. was wearing d. has worn
6. What time________ the next train leave?
a. does b. will c. shall d. would
7. Monica________ with her sister at the moment until she finds a flat.
a. stays b. is staying c. will stay d. is going to stay
8. After I________ lunch, I looked for my bag.
a. had b. had had c. have has d. have had
9. By the end of next year, George________ English for 2 years.
a. will have learned b. will learn c. has leaned d. would learn
10. The man got out of the car, _______ round to the back and opened the boot.
a. walking b. walked c. walks d. walk
11. For several years his ambition ________ to be a pilot.
a. is b. has been c. was d. had been
12. Henry________ into the restaurant when the writer was having dinner.
a. was going b. went c. has gone d. did go
13. He will take the dog out for a walk as soon as he ________ dinner.
a. finish b. finishes c. will finish d. shall have finished
14. Before you asked, the letter________
a. was written b. had been written c. had written d. has been written
30
Tense
15. She ________ English at RMIT these days.
a. studies b. is studying c. will study d. is gong to study
16. She's at her best when she________ big decisions.
a. is making b. makes c. had made d. will make
17. We________ next vacation in London.
a. spend b. are spending c. will spend d. are going to spend
18. Robert________ tomorrow morning on the 10:30 train.
a. arrived b. is arriving c. has arrived d. would arrive
19. Look! The bus________
a. left b. has left c. leaves d. is leaving
20. Mike________ one hour ago.
a. phoned b. was phoning c. had phoned d. has phoned
Exercise 1
1c 2b 3b 4d 5c 6a 7b 8b 9a 10b
11b 12b 13b 14b 15b 16a 17b 18b 19d 20a
Exercise 2
1. I shall be glad when he________
a. had gone b. did go c. went d. had gone
2. Ask her to come ad see me when she ________ her work.
a. finish b. has finished c. finished d. finishing
3. After you finish your work, you________ a break.
a. should take b. have taken c. might have taken d. takes
4. Oil________ if you pour it on water
a. floated b. floats c. will be floated d. float
5. When he returned home, he found the door________.
a. unlocking b. unlocked c. to be unlocked d. have unlocked
6. That dancing club________ north of the city
a. lays b. lies c. locates d. lain
7. Almost everyone________ for home by the time we arrived.
a. leave b. left c. leaves d. had left
8. By the age of 25, he ________ two famous novels.
a. wrote b. writes c. has written d. had written
9. While her husband was in the army, Janet________ to him twice a week.
a. was writing b. wrote c. was written d. had written
10. I couldn't cut the grass because the machine_______ a few days previously.
a. broken down b. has been broken c. had broken down d. breaks down
11. We ________English this time last week.
a. learned b. were learning c. have learned d. had learned
12. Is it raining? - No, it isn't but the ground is wet. It________
a. rained b. had rained c. has rained d. has been raining
13. Her family________ to America before 1975.
a. went b. have gone c. had gone d. would go
14. When I arrived at the party, Martha________ home already.
a. went b. have gone c. had gone d. would go
15. Henry________ for 10 years when he finally gave it up.
a. has smoked b. has been smoking c. had smoked d. had been smoking'
16. Yesterday morning I got up and looked out of the window. The sun was shinning but the ground
was very wet. It________
31
Tense
a. rained b. has been raining c. had rained d. had been raining
17. We ________ our examination next month.
a. have b. shall have c. will have had d. will be having
18. Look that those black clouds! It________
a. is going to rain b. will rain c. would rain d. can rain
19. We________ English this time next Monday.
a. learn b. will learn c. are learning d. will be learning
20. We________ this course before the final examination.
a. are going to finish b. have finished c. will finish d. will have finished
Exercise 3
1. I________ "Chicken soup for the soul" but I haven’t finished it yet.
a. read b. am reading c. have been reading d. was reading
2. Alan took a photograph of Sandra while she________
a. didn't look b. wasn't looking c. hasn't looked d.. hadn't looked
3. I ________ my key. Can you help me look for it?
a. lose b. lost c. had lost d. have lost
4. Last night Tine________ in bed when suddenly she heard a scream.
a. read b. was reading c. had read d. had read
5. We________ a part next week. Would you like to come?
a. have b. will have c. are having d. will have had
6. The Red River________ very fast today-much faster than yesterday.
a. flows b. is flowing c. will flow d. is going to flow
7. While mother________ dinner the phone rang.
a. cooked b. had cooked c. has cooked d. was cooking
8. Fish________ on earth for ages and ages.
a. existed b. are existing c. exist d. have existed
9. The phone________ constantly since Jack won the first prize this morning.
a. has been ringing b. rang c. had rung d. had been ringing
10. The earth________ on the sun for its heat and light.
a. is depend b. depending c. has depend d. depends
11. I don't feel good. I ________ home from work tomorrow.
a. am staying b. stay c. will have stayed d. stayed
12. In the last two decades, space exploration ___great contributions to weather forecasting.
a. is making b. has made c. made d. makes
13. On July 20, 1969, Neil Armstrong ________ down onto the moon, the first person ever set foot
on another planet.
a. was stepping b. stepped c. has stepped d. was step
14. When boarding the plane, many passengers were annoyed because they ________ waiting in the
airport for three ad a half hours.
a. are b. were c. have been d. had been
15. If coastal erosion continues to take place at the present rate, in another fifty years this
beach________ any more.
a. doesn't exist b. isn't going to exits c. isn't existing d. won't be existing
16. Their football team________ a championship until last season.
a. had never won b. is never winning c. had never been winning d. had never won
17. By the end of this year, Tom ________English for three years.
a. will be studying b. has studied c. will have studied d. has been studying
18. In one year's time, I________ in this school for 15 years.
32
Tense
a. will be working b. will work c. will have studied d. has been studying'
19. They ________ this course by next June.
a. have finished b. will finish c. are going to finish d. will have finished
20. She will go abroad as soon as she________ this English course.
a. has completed b. will complete c. will have completed d. completed
Exercise 4
1. The child________ before the doctor arrived.
a. died b. had died c. has died d. was dying
2. We cleaned up the room as soon as the guests________
a. had left b. has left c. left d. were leaving
3. The secretary________ the report by 10:00 yesterday.
a. hasn't finished b. hasn't finished c. didn't finish d. would finish
4. Jane's eyes are red. She________
a. cried b. has cried c. has been crying d. had cried
5. This room is dirty. Someone________ in here.
a. smoked b. has smoked c. had been smoking d. has been smoking
6. Arsenal________ next Monday.
a. wins b. will win c. would win d. is winning
7. it________ rain tomorrow.
a. rains b. will rain c. is going to rain d. is raining
8. I'll come and see you before I ________ for America.
a. leave b. will leave c. have left d. shall leave
9. The little girl asked what________ to her friend.
a. has happened b. happened c. had happened
d. would have been happened
10. John________ a book when I saw him.
a. is reading b. read c. was reading d. reading
11. He said he________ return later.
a. will b. would c. can d. would be'
12. Jack________ he door.
a. has just opened b. open c. will have opened d. opening
13. I have been waiting for you________
a. since early morning b. since 9 a.m c. for two hours d. all are correct
14. My sister________ for you since yesterday.
a. is looking b. was looking c. has been looking d. looked
15. Jack________ the door.
a. has just painted b. paint c. will have painted d. painting
16. The train________ half an hour ago.
a. has been leaving b. left c. has left d. had left
17. We________ Doris since last Sunday.
a. don't see b. haven't seen c. didn't see d. hadn't seen
18. When I last saw him, he________ in London.
a. has lived b. is living c. was living d. has been living
19. She is tired now. She________ for a long time.
a. has been learning b. has learned c. learns d. learned
20. They will have gone home before you________ to meet them.
a. came b. come c. will come d. are coming
33
Tense
Exercise 5
1. Hurry up or the train________ before you ca catch it.
a. will leave b. leaves c. will have left d. has left
2. Now my sister________ a bicycle of her own.
a. is having b. are having c. has d. had
3. A football team________ chiefly of 12 players.
a. composed b. composes c. comprised d. comprises
4. This is the first time I ________ here.
a. am b. have been c. was d. be
5. Last week, my professor promised that he________ today.
a. would come b. will come c. comes d. coming
6. My girls friend arrived after I ________ for her about half an hour.
a. was waiting b. had been waiting c. has been waiting d. have waited
7. Did she say she________ him tomorrow?
a. has visited b. will visit c. would visit d. is going to visit
8. ________ to rain before you woke up this morning?
a. Did it begin b. has it begun c. Had it begun d. Would it begin
9. My daughter saw an elephant this morning but she________ one before.
a. had never seen b. has never seen c. never seen d. never had seen
10. I________ in Da Nang before I moved to Dong Nai.
a. have been living b. have lived c. had lived d. had been living
11. There are many ways________ to Rome.
a. is leading b. are leading c. leading d. led
12. When we got home, dinner____ so we had a drink first.
a. was preparing b. was being prepared
c. was prepared d. had been prepared
13. She was tired. She____ for a long time.
a. has been learning b. had been learning c. leaned d. was learning
14. He ____ in space for 10 days by tomorrow.
a. will travel b. will be traveling c. will have been traveling d. has traveled
15. He said he would visit me, but he____ me yet.
a. has not visited b. had not visited c. is not visiting d. does not visit
16. The weather____ fine so far this week.
a. is b. has been c. was d. had been
17. Before the prime Minister leaves New Your he____ several talks.
a. will have had b. would have c. will be having d. has
18. We had just got out of car when it ____ to set fire.
a. has begun b. had begun c. was beginning d. began
19. As soon as he____ a certificate in English, he will apply for a job.
a. would get b. got c. gets d. will get
20. He was told that he____ knocked out in the first round.
a. had been b. was c. has been d. was being
Exercise 6
1. Michael ____ a word with Lisa this morning.
a. has b. had c. has had d. had had
2. Old Ted____ twenty cigarettes a day till he gave up.
a. had smoked b. has smoked c. smoked d. smokes
3. Stephen____ on the phone when I came in.
34
Tense
a. talked b. was talking c. has talked d. has been talking
4. I____ TV at 8L30 last night.
a. watched b. was watching c. has watched d. had watched
5. While I was working in the garden, my son____ video games.
a. was playing b. played c. has played d. has been playing
6. When he worked here, simon____ mistakes.
a. always made b. made always c. was always making d. was making always
7. I____ if you could give me hand
a. wonder b. am wondering c. wondered d. was wondering
8. I____ four chairs so far this morning.
a. painted b. was painting c. have panted d. had painted
9. Frank____ home since he was a boy.
a. isn't b. wasn't c. hasn't been d. hadn't been
10. Mai____ in HCM for five years.
a. lives b. has lived c. is living d. was living
11. We____ "Alexander the Great". It's very interesting!
a. see b. saw c. have seen d. would see
12. I've lived here________ 1990.
a. since b. from c. to d. for
13. Paulo has learned English________ five years.
a. since b. from c. to d. for
14. My little sister________ "sleeping beauty" several times.
a. watches b. is watching c. has watched d. watched
15. since the appearance of karaoke machines, they________
a. had been widely used b. have been widely used
c. were widely used d. widely used
16. She has been studying engineering________
a. since 5 years b. for 5 years c. 5 years before d. during 5 years.
17. In 1996, my brother________ at Harvard university.
a. studies b. is studying c. studied d. had studied
18. Are you learning your lesson? No, I________ it.
a. finished b. have finished c. finishing d. have finished'
19. Elvis Presley________ on television for a long time.
a. isn't appearing b. hasn't appeared c. won't have appeared d. hadn't appeared
20. We________ waiting for her half a hour before she came.
a. have been b. will be c. will have been d. had been
Exercise 7
1. There's a strange smell in here. Mother________ something.
a. cooks b. is cooking c. will cook d. has cooked
2. The concert________ at 7:15.
a. starts b. is starting c. has started d. is going to start
3. Nora says she's 17 but I ________ here.
a. don't believe b. didn't believe c. won't believe d. wouldn't believe
4. Sorry I'm late - That OK, I________ long
a. don't wait b. am not waiting c. haven't waited d. haven't been waiting
5. We did not go out because it________
a. would rain b. was raining c. had rained d. has rained
6. Michael, is it true that you________ married next week?
TENSES.doc
TENSES.doc
TENSES.doc
TENSES.doc
TENSES.doc

More Related Content

Similar to TENSES.doc

Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553
Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553
Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553nilofa
 
Present Tense
Present TensePresent Tense
Present Tensenilofa
 
Perfect tenses practice english lab
Perfect tenses practice english labPerfect tenses practice english lab
Perfect tenses practice english labjudesyyy
 
4º eso unit 5 advers and conditionals
4º eso unit 5 advers and conditionals4º eso unit 5 advers and conditionals
4º eso unit 5 advers and conditionalsLoli Rincón Barrajón
 
Thinking activities of sem 1 to 4
Thinking activities of sem 1 to 4 Thinking activities of sem 1 to 4
Thinking activities of sem 1 to 4 KrishnaPatel380
 
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"mariasilvo
 
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hương
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hươngBài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hương
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hươngNhu Nguyen
 
Present perfect tense exercises 2
Present perfect tense exercises 2Present perfect tense exercises 2
Present perfect tense exercises 2alikemal28
 
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5khawagah
 

Similar to TENSES.doc (20)

Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553
Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553
Islcollective pres simple_mine_287394c476cf20ecf30_33270553
 
Present Tense
Present TensePresent Tense
Present Tense
 
Perfect tenses practice english lab
Perfect tenses practice english labPerfect tenses practice english lab
Perfect tenses practice english lab
 
Past Perfect
Past Perfect Past Perfect
Past Perfect
 
Bai tap tong hop cac thi
Bai tap tong hop cac thiBai tap tong hop cac thi
Bai tap tong hop cac thi
 
Grammar4ºeso
Grammar4ºesoGrammar4ºeso
Grammar4ºeso
 
Ingles eso 3
Ingles eso 3Ingles eso 3
Ingles eso 3
 
4º eso unit 5 advers and conditionals
4º eso unit 5 advers and conditionals4º eso unit 5 advers and conditionals
4º eso unit 5 advers and conditionals
 
Passive voice 1
Passive voice 1Passive voice 1
Passive voice 1
 
Hello 6+7+8
Hello 6+7+8Hello 6+7+8
Hello 6+7+8
 
Thinking activities of sem 1 to 4
Thinking activities of sem 1 to 4 Thinking activities of sem 1 to 4
Thinking activities of sem 1 to 4
 
Some&anypractice
Some&anypracticeSome&anypractice
Some&anypractice
 
Present tenses review
Present tenses reviewPresent tenses review
Present tenses review
 
Rewrite sentences
Rewrite sentencesRewrite sentences
Rewrite sentences
 
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"
Mixed tenses. IES VIRGEN ESPERANZA. 2 BTO. "A"
 
Grammarpractice4ºu1
Grammarpractice4ºu1Grammarpractice4ºu1
Grammarpractice4ºu1
 
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hương
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hươngBài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hương
Bài tập tiếng anh lớp 10 của mai lan hương
 
Present perfect tense exercises 2
Present perfect tense exercises 2Present perfect tense exercises 2
Present perfect tense exercises 2
 
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5
English school-books-3rd-primary-2nd-term-khawagah-2019-5
 
Tenses review st's worksheet
Tenses review st's worksheetTenses review st's worksheet
Tenses review st's worksheet
 

Recently uploaded

HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...
HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...
HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...Nguyen Thanh Tu Collection
 
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...JojoEDelaCruz
 
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-design
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-designKeynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-design
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-designMIPLM
 
Active Learning Strategies (in short ALS).pdf
Active Learning Strategies (in short ALS).pdfActive Learning Strategies (in short ALS).pdf
Active Learning Strategies (in short ALS).pdfPatidar M
 
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...Seán Kennedy
 
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTS
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTSGRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTS
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTSJoshuaGantuangco2
 
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4JOYLYNSAMANIEGO
 
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptx
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptxMULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptx
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptxAnupkumar Sharma
 
Food processing presentation for bsc agriculture hons
Food processing presentation for bsc agriculture honsFood processing presentation for bsc agriculture hons
Food processing presentation for bsc agriculture honsManeerUddin
 
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptx
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptxQ4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptx
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptxlancelewisportillo
 
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdf
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdfInclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdf
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdfTechSoup
 
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptx
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptxBarangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptx
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptxCarlos105
 
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptx
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptxINTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptx
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptxHumphrey A Beña
 
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITY
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITYISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITY
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITYKayeClaireEstoconing
 
Field Attribute Index Feature in Odoo 17
Field Attribute Index Feature in Odoo 17Field Attribute Index Feature in Odoo 17
Field Attribute Index Feature in Odoo 17Celine George
 
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdf
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdfGrade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdf
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdfJemuel Francisco
 
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptx
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptxROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptx
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptxVanesaIglesias10
 
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17Celine George
 

Recently uploaded (20)

HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...
HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...
HỌC TỐT TIẾNG ANH 11 THEO CHƯƠNG TRÌNH GLOBAL SUCCESS ĐÁP ÁN CHI TIẾT - CẢ NĂ...
 
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...
ENG 5 Q4 WEEk 1 DAY 1 Restate sentences heard in one’s own words. Use appropr...
 
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-design
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-designKeynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-design
Keynote by Prof. Wurzer at Nordex about IP-design
 
Active Learning Strategies (in short ALS).pdf
Active Learning Strategies (in short ALS).pdfActive Learning Strategies (in short ALS).pdf
Active Learning Strategies (in short ALS).pdf
 
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...
Student Profile Sample - We help schools to connect the data they have, with ...
 
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTS
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTSGRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTS
GRADE 4 - SUMMATIVE TEST QUARTER 4 ALL SUBJECTS
 
LEFT_ON_C'N_ PRELIMS_EL_DORADO_2024.pptx
LEFT_ON_C'N_ PRELIMS_EL_DORADO_2024.pptxLEFT_ON_C'N_ PRELIMS_EL_DORADO_2024.pptx
LEFT_ON_C'N_ PRELIMS_EL_DORADO_2024.pptx
 
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4
Daily Lesson Plan in Mathematics Quarter 4
 
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptx
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptxMULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptx
MULTIDISCIPLINRY NATURE OF THE ENVIRONMENTAL STUDIES.pptx
 
Food processing presentation for bsc agriculture hons
Food processing presentation for bsc agriculture honsFood processing presentation for bsc agriculture hons
Food processing presentation for bsc agriculture hons
 
FINALS_OF_LEFT_ON_C'N_EL_DORADO_2024.pptx
FINALS_OF_LEFT_ON_C'N_EL_DORADO_2024.pptxFINALS_OF_LEFT_ON_C'N_EL_DORADO_2024.pptx
FINALS_OF_LEFT_ON_C'N_EL_DORADO_2024.pptx
 
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptx
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptxQ4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptx
Q4-PPT-Music9_Lesson-1-Romantic-Opera.pptx
 
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdf
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdfInclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdf
Inclusivity Essentials_ Creating Accessible Websites for Nonprofits .pdf
 
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptx
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptxBarangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptx
Barangay Council for the Protection of Children (BCPC) Orientation.pptx
 
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptx
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptxINTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptx
INTRODUCTION TO CATHOLIC CHRISTOLOGY.pptx
 
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITY
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITYISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITY
ISYU TUNGKOL SA SEKSWLADIDA (ISSUE ABOUT SEXUALITY
 
Field Attribute Index Feature in Odoo 17
Field Attribute Index Feature in Odoo 17Field Attribute Index Feature in Odoo 17
Field Attribute Index Feature in Odoo 17
 
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdf
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdfGrade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdf
Grade 9 Quarter 4 Dll Grade 9 Quarter 4 DLL.pdf
 
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptx
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptxROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptx
ROLES IN A STAGE PRODUCTION in arts.pptx
 
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17
Difference Between Search & Browse Methods in Odoo 17
 

TENSES.doc

  • 1. 1 Tense TENSES A/ WRITING: I/ SIMPLE PRESENT – PRESENT CONTINUOUS – PRESENT PERFECT: 1. Look! That man (take) .............................. a photo of you. 2. This is the first time I (drive) .............................. a sports car. 3. That singer (not appear) ....................... on television for a long time. 4. The weather (be) .............................. fine so far this week. 5. I can’t come with you because I (not finish) .............................. my lesson yet. 6. The sun (rise) ............................. in the morning. 7. ............................. you (receive) .............................. any letters from him lately? 8. The moon (move) .............................. around the earth. 9. The next train (leave) .............................. at 7 pm, so get ready now. 10. It (snow).............................. quite often in Britain during the winter. 11. Sarah has got an exam soon, so she (work) .......................... very hard at the moment. 12. Helen and Tom (know) ............................ each other since they were seven years old. 13. My alarm clock (ring) .............................. at six o’clock every morning and I jump out of bed to get ready for school. 14. John (play) .............................. football at the moment. 15. Our class often (write) .............................. tests. 16. Look! Tom and Jerry (watch) .............................. a film. 17. The school (have) .......................... a 100% pass rate in recent years. 18. Carol (not find) .............................. a flat yet, so she’s still living with her friend. 19. New York (be) ......................... one of the largest cities in the world. 20. Patricia (sleep) .............................. now. Please do not disturb her. II/ SIMPLE PAST – PAST CONTINUOUS – PAST PERFECT: 21. Elvis Presley (die) .............................. in 1977. 22. I (not hear) .............................. the thunder during the storm last night because I (sleep) ............................ 23. They knew each other when they (study).............................. in France. 24. In 1996, my brother (study) .............................. at Hawaii University. 25. We (be) ...................... waiting for her half an hour before she came. 26. The snake (lay) .............................. one big egg last week. 27. The accident (occur) .............................. when we were on the way to VUNG TAU. 28. She (paint) .............................. the painting when I came. 29. I (make).............................. my report when you entered the hall. 30. She (have) .............................. a bath at seven o’clock last night. 31. They (have) .............................. supper when the telephone rang. 32. Last summer he (go) .............................. to the Caucasus. 33. Ms Brown’s telephone rang when she (dress) .............................. 34. She (do) .............................. this exercise yesterday at 8 o’clock. 35. He (invite) .............................. me to the party yesterday. 36. They (see) .............................. this film last week. 37. He (read) .............................. a book two days ago. 38. She was thoughtfully looking at him while he (read) ............................. a newspaper. 39. While I (sweep) ..................................... the floors, Mrs. Parker began cooking. 40. While she (wash up) .............................., she heard the doorbell, then voices.
  • 2. 2 Tense III/ SIMPLE FUTURE – FUTURE CONTINUOUS – FUTURE PERFECT: 41. My sister says she’ll give me some money when she (get) ............... paid. 42. I (have) .............................. a meeting at the office this time tomorrow, so you can phone me later in the evening. 43. This time next week, I (fly) .............................. across the Pacific Ocean. 44. By Christmas, I (work) ............................ for Mr. Smith for six years. 45. I’ll come and see you before I (leave) .............................. for the States. 46. The troupe of dancers (perform) .............................. at king Theater next month. 47. By the time you come back here next year, work on the new subway (complete) .............................. 48. By the end of next year, Mr. Park (work) ................................. for this company for 35 years. 49. This time next week I (not do) .............................. the washing up; I’ll be in a luxury hotel for my holiday then. 50. We (see).............................. you next Monday. 51. Who (look) .............................. after your children when you are away? 52. Mr. Pike hopes his students (pass) .............................. their final exam. 53. By next month, I (finish) .............................. my first novel. 54. By next month, I (leave) .............................. for India . 55. I (give) .............................. him your message when I see him. 56. The Browns (travel) .............................. through New England at this time tomorrow. 57. This time next week, we (walk) .............................. about in SAI GON. 58. When Bill comes this afternoon, he (bring).............................. his friends. 59. I think he (leave) .............................. as soon as he knows the news. 60. I (be) ............................. twenty years old next June. IV/ MIXED TENSES: 61. While my mother (watch) .............................. a film on television, my father was cooking dinner. It was March 8th yesterday. 62. It was midnight. Outside it (rain) .............................. very hard. 63. When he (arrive) .............................. at the station, his train (already leave) .............................. 64. Andrew (do) .............................. the test before so he (find) .............................. it very easy. 65. You (wear) .............................. your new hat when I (meet) ............................. you yesterday. 66. They (drink) .............................. small cups of coffee after they (finish) .............................. dinner. 67. As I (cut) .............................. the glass, it suddenly (break) ............... into two pieces. 68. She kept looking at me while I (talk) .............................. to the teacher. 69. My uncle was watering the flowers when I (arrive) ......................... 70. The boys (play) ............................. football in the field every evening but yesterday they (play) .............................. basketball instead. 71. Kerry (practice) .............................. hard on the violin last week. 72. She happened to be in town when the accident (take) ....................... place. 73. John and Mary (be) .......................... to France together before they were married. 74. Miss Kim (mark) .............................. all our books by the time we arrived. 75. When Tom arrived at the cinema, the film (start) .............................. 76. When the police arrived, the thief (go) .............................. 77. My mother (cook) .............................. when she heard the explosion last night. 78. Mr. Kelly and Mr. Thompson (study) .............................. at university when they met each other. 79. Every morning my mother (get up) .............................. at 6 o’clock. 80. Those boys broke the window when they (play) .............................. football. 81. When I came to see them last night, they (play) .............................. chess. 82. When I came, he (have) ........................... dinner. He told me to wait for him outside. 83. I (walk) ............................ home when I realized that I had left my keys at the office.
  • 3. 3 Tense 84. Last night, I (ride) .............................. a motorbike along a busy street in the city center when I saw some foreigners. 85. Yesterday, he (smoke) .............................. a cigarette when I entered the room. 86. Ever since she arrived, she (sit) .............................. quietly in the corner. 87. By the time they arrived at the theater, the movie (end) .............................. 88. When I last saw him, he (live) .............................. in London. 89. I (attend) .............................. Texas State University now. 90. He fell down when he (run) .............................. towards the church. 91. Mercury (boil) .............................. at 357.23 degrees centigrade. 92. I (go) .............................. to the same barber since last year. 93. ............................. it (begin) ............................. to rain before you woke up this morning? 94. Pasteur (live) .............................. in the 19th century. 95. She (paint) .............................. the painting when I came. 96. Mr. and Mrs. Thomas (be) .............................. in New York since 1990. They enjoy life there. 97. When I visited my teacher yesterday, he (wash) .............................. the car. 98. He often (ride) ............... his bicycle to the countryside at weekends. 99. Look! One of the baby elephants (be) ............................ a handstand. 100. She caught them while they (talk) .............................. 101. Lily and Maria (play) .............................. basketball since primary school. They’re very good at it. 102. Miss Pats (leave) .............................. for home when the phone rang. 103. She cooked herself a good dinner after she (return) .............................. home. 104. Kenny (take) ......................... his driving test before he bought a car. 105. I arrived at the party after Tom (leave) .............................. 106. My brother (enjoy) ............................ swimming since he was young. 107. She (knock) .............................. at the door before she entered the office. 108. This house (cost) .............................. 35,000 pounds in 1980. 109. My grandmother (rest) ........................ at home when the burglar entered her house. 110. The class (listen) ........................... to the teacher when the bell rang. 111. I saw a car accident while I (wait) .............................. for you. 112. I (talk) .............................. about him when he suddenly came in. 113. Mr. Nam (work) .............................. in the laboratory yesterday when I came. 114. The dentist’s room was full of people. Some people (read) ...................... magazines. 115. While I (walk) ........................ across the campus the other day, I met my old friend, John, whom I hadn’t seen since July 10th . 116. Every day she reads French newspapers, but when I came to see her yesterday, she (read) .............................. English magazines. 117. By the time I (get) .............................. to the office, the meeting (already begin) ............. ................ without me. 118. It (rain) .............................. now. It (rain) .............................. raining two hours ago. 119. While Carl was washing his car, he (discover) ......................... some dents in the door. 120. Someone stole his motorbike while he (have) ........................... breakfast in a shop. 121. Ben (prepare) .............................. dinner when I came home. 122. My sister (look) .............................. for you since yesterday. 123. Christopher Columbus (discover) ............................ America more than 500 years ago. 124. We (still live) .............................. there when our father died. 125. I (be) .............................. to New York three times this year. 126. Turn off the gas. Don’t you see the kettle (boil) ..............................? 127. She (cry) .............................. . Is something wrong? 128. My girlfriend arrived after I (wait) .............................. for her about half an hour.
  • 4. 4 Tense 129. In Viet Nam, it (be) .............................. often hot in Summer. 130. Be quiet! The baby (sleep) .............................. in the living room. 131. My family (live) .............................. in SAI GON city since 1954. 132. Mr. Pike (be) .............................. born on July 20th , 1973. 133. What ……… you (do) .............................. at 6 pm yesterday? 134. She (win) .............................. the gold medal in 1999. 135. He (be) .............................. the principal of THANH LOC High School since 1998. 136. Up to then I (never see) .............................. such a fat man. 137. I (meet) .............................. my old friends three weeks ago. 138. Violets (bloom) .............................. in Spring. 139. Be quiet! My teacher (be) .............................. angry. 140. When I (be) .......................... a child, I (want ) .............................. to be a teacher of English. 141. Up to now, the teacher (give) .............................. our class five tests. 142. At 4 pm yesterday? Well, I (work) .............................. in my office at that time. 143. He (do) .............................. his homework before he went to the cinema. 144. Where are you? I’m upstairs. I (have) .............................. a bath. 145. Long ago, my younger brother often (cry) .............................. at night. 146. His father (not smoke) .............................. since his mother died. 147. When the teacher came in, the pupils (play) .............................. games. 148. Miss White often (write) .............................. when she was on holiday. 149. Mr. Nam (paint) .............................. his house last month. 150. Listen! The bird (sing) .............................. 151. He felt asleep while he (do) .............................. his homework. 152. Hurry up! The train (come) .............................. 153. How long .............................. you (study) …… .............................. in THANH LOC High School? 154. Henry (watch).............................. television at 8 o’clock yesterday. 155. Don’t speak until someone (ask) .............................. you. 156. They had sold all the books when we (get) .............................. there. 157. Mr. Pike (work) .............................. at the university so far. 158. We (finish) .............................. our dinner half an hour ago. 159. Mr. Clinton always (go) .............................. to work by bus. 160. When the alarm rang, Peter (jump) …………… .............................. out of bed quickly. 161. I saw a bad accident while I (wait) .............................. for you on this corner. 162. Was Tom at the party when you (arrive)..............................? No, he (go) .............................. home. 163. He sometimes (help) .............................. his mother in the kitchen. 164. Please be quiet! I (try) .............................. to concentrate. 165. When I (finish) .............................. the book, I’ll send it to you. 166. I don’t know Carol’s husband, I (never see).............................. him. 167. .............................. you (ever meet) ..............................a ghost? 168. The Prime Minister (be) .............................. to Viet Nam several times. 169. I’m sorry. I (not understand) .............................. . Please speak more slowly. 170. When she (finish) .............................. this she must go and put the baby to bed. 171. Tom is down with a cold because he (walk) .............................. out in the rain yesterday. 172. Where’s Tony? I think he (play) .............................. tennis. 173. I (read) .............................. that novel by Hemingway several times. 174. My father (work) .............................. in the library all the day yesterday. 175. She sometimes (buy) .............................. vegetables at this market.
  • 5. 5 Tense 176. Where .............................. you (be) .............................. all this morning? - It’s nearly midday now. 177. His health was proved since he (leave) .............................. Viet Nam. 178. Tom was very tired because he (run) .............................. for an hour. 179. How many films .............................. you (see) .............................. this month? 180. They (build) .............................. a new house in this corner of the street right now. 181. Some animals (not eat) .............................. during the winter. 182. Why didn’t you listen while I (speak) .............................. to you? 183. He (sleep) .............................. so I didn’t understand what you said to him. 184. Mary can’t come to the phone because she (wash) .............................. her clothes. 185. He (lose) .............................. his job and since then he (be) .............................. out of work. 186. What .............................. you (learn) .............................. since you came here? 187. When I (come) .............................. into the room last night, this film (begin) .............................. a quarter (15’) before. 188. I (feel) .............................. a little better after I (take) .............................. the medicine. 189. Yesterday while I (wait) .............................. for the bus, the rain (stop) .............................. 190. Did you see the thieves? No, they (already run) .............................. away by the time I came. 191. The nurse (visit) ............................ her parents every day. 192. The meeting (begin) ............................. at 7.30. 193. John (work) ............................. at the moment, so he can’t answer the telephone. 194. Look! The bus (leave) ............................. 195. Mike (phone) ............................. one hour ago. 196. Stephen (talk) ............................. on the phone when I came in. 197. I (watch) ............................. television at 8:30 last night. 198. While I was working in the garden, my son (play) ............................. video games. 199. I (paint) ............................. four chairs so far this morning. 200. Mai (live) ............................. in SAI GON for five years now. 201. We (see) ............................. the film “Alexander The Great”. It’s very interesting. 202. My little girl (watch) ............................. the movie “Sleeping Beauty” several times. 203. The child (die) ............................. before the doctor arrived. 204. Hurry! The train (come) ............................. I don’t want to miss it. 205. I saw Maggie at the party. She (wear) .............................a very beautiful dress. 206. We did not go out because it (rain) ............................. 207. I (read) ............................. “Chicken Soup for the Soul” but I haven’t finished it yet. 208. Last night, Tina (read) ............................. in bed when suddenly she heard a scream. 209. While mother (cook) ............................. dinner, the phone rang. 210. My daughter (go) ............................. to Australia in 2000. 211. Mr. Green always (go) ............................. to work bys bus. 212. His uncle (teach) ............................. English in our school five years ago. 213. Miss Snow (type) ............................. ten letters before she had lunch yesterday. 214. It (not rain) ............................. in the dry season. 215. The old man (fall) ............................. as he was getting into the bus. 216. The train (start) ............................. before we arrived at the station. 217. They (have) ............................. lunch in the cafeteria now. 218. They (not go) ............................. to the movies last Sunday. 219. There (be) ............................. an English class in this room tomorrow evening. 220. My little sister (drink) ............................. milk every day. 221. When I saw him, he (sit) ............................. asleep in a chair. 222. The film (already begin) ............................. when we got to the cinema.
  • 6. 6 Tense 223. The doctors sometimes (return) ............................. home late. 224. ............................. you (find) ............................. my fountain pen yesterday? 225. I (take) ............................. my brother to the zoo tomorrow. 226. ............................. he (write) ............................. a long novel at present? 227. It (take) ............................. me 5 minutes to walk to school last year. 228. Mr. Brown died after he (be) ............................. ill for a long time. 229. Something (smell) ............................. good in the kitchen now. 230. The light went out when we (study) ............................. our lesson. 231. They often (thank) ............................. me for what I do for them. 232. They (give) ............................. me the letter a few minutes ago. 233. Mrs. Green (take) ............................. Alice to the dentist many times. 234. My sister (always wash) ............................. her hands before meals. 235. I hope it (not rain) ............................. when we start early tomorrow. 236. He (sleep) ............................. so he did not understand what you said to him. 237. Will you wait a minute while I (look) ............................. through the text? 238. You must tell me what you (do) ............................. since I last saw you. 239. An economic crisis (often follow) ............................. the war. 240. So far you (make) ............................. no mistakes on this exercise. 241. What ............................. you (do) ............................. at 7 pm yesterday? 242. Where ............................. you (spend) ............................. your holiday last year? 243. He (do) ............................. nothing before he saw me. 244. She constantly (invite) .......................................................... me to lunch and dine with her once or twice a year. 245. John (be) ............................. twenty – three years old next December. 246. They (learn) ............................. French at present with their classmates. 247. ............................. he (be) ............................. on holiday in HUE one year ago? 248. He is practicing the piano while his sister (learn) ............................. math. 249. What time ............................. he (go) ............................. to work every day? 250. She (learn) ............................. Japanese since her teacher was retired. 251. Where ............................. they (go) ............................. now? 252. Where is your brother? He (have) ............................. a bath. 253. What ............................. you (do) ............................. when I came to see you? 254. Peter (not see) ............................. his parents for ages. 255. Who (teach) ............................. you biology last year? 256. Doctors (learn) ............................. French before they went to Paris. 257. ............................. he (consider) ............................. the applicants at the moment? 258. Recently, the best way to protect the environment (be) ............................. found by some scientists. 259. This time the day tomorrow, they (come) ............................. to see this city again. 260. After she (have) ............................. some sandwiches, she had a drink. 261. Mr. Thomas (die) ............................. in his old flat when the police arrived to investigate the incident. 262. ............................. the man (catch) ............................. any fish yet? 263. They (live) ............................. here for eleven years by the end of next September. 264. The sun (not shine) ............................. every day in England. 265. You can make the tea now. The water (boil) ............................. 266. The Thames (flow) ............................. through London. 267. They (work) ............................. very hard lately. 268. It (rain) ............................. all day yesterday.
  • 7. 7 Tense 269. By Next holiday, my family (live) ............................. in SAI GON for 60 years. 270. She (work) ............................. for that company for ten years before her husband moved here. 271. When I met them in the street, they (go) ............................. to the pictures. 272. Look! Boys and girls (dance) ............................. beautifully. 273. Every day Peter (go) ............................. to school by bike but yesterday he (go) ............................. by bus. 274. Please, don’t make noise! Everyone (sleep) ............................. 275. When I (be) ............................. a child, I (want) ............................. to be a doctor. 276. Up to now, I (never see) ............................. such a big fire. 277. She (learn) ............................. English since she was ten. 278. The company (already give) ............................. enough instructions so far. 279. I (not clean) ............................. the house yet. 280. He (paint) ............................. his bicycle last year. 281. My teacher (teach) ............................. English in that school for eight years. 282. I (not see) ............................. him at the party last night. 283. Those children (play) ............................. football since 8:00. 284. He (go) ............................. to HA LONG BAY last week. 285. When we arrived, they (already go) ............................. away. 286. They (build) ............................. this bridge a long time ago. 287. What time ............................. you (go) ............................. to bed last night? 288. They (watch) ............................. football since three o’clock. 289. They (not finish) ............................. their work yet. 290. ............................. you (see) ............................. this film on TV last night? – Oh, I (see) ............................. that film before. 291. My uncle (water) ............................. the flowers when I (arrive) ............................. yesterday. 292. Louise usually (phone) ............................. me on Fridays, but she (not phone) ............................. yesterday. 293. My brother (try) ............................. to find a job at the moment. It’s very difficult. 294. Last night while I (do) ............................. my homework, my brothers (play) ............................. computer games. 295. Kathy (leave) ............................. my house a few minutes ago. 296. You (already drink) ............................. three cups of coffee since I sat here. 297. Nancy and Harry (be) ............................. good friends for over five years. 298. Every day, Quentin (feed) ............................. the chickens and (collect) ............................. their eggs. 299. Vietnamese people often (use) ............................. chopsticks to have meals. 300. Elvis Presley (die) .............................. in 1977. 301. I (read) .............................. that novel several times before. 302. I (play) .............................. football yesterday afternoon. 303. Last night, I (not go out) .............................. I (stay) .............................. at home and (watch) .............................. television. I (hear) .............................. a knock at the door last night, I (walk) .............................. to the door and (open) .............................. it. When I (open) .............................. the door, I (see) .............................. my girlfriend. I (greet) .............................. her, (kiss) .............................. her and (ask) .............................. her to come in … 304. Green (study) .............................. French since last September. 305. She (live) .............................. in Dallas from 1985 to 1992. 306. I (see) .............................. her yesterday when she (wait) .............................. for a bus. 307. Miss Alice (live) .............................. in SAI GON since that time. 308. .............................. she (work) .............................. at 10 o’clock yesterday morning?
  • 8. 8 Tense 309. Yesterday Jane (watch) .............................. television when the telephone (ring) .............................. 310. My wife and I (travel) .............................. many times in the past. 311. He (have) .............................. no trouble with his car since then. 312. The snake (lay) .............................. one big egg last week. 313. The accident (occur) .............................. when we were on the way to VUNG TAU. 314. Everything is going well. We (not have) .............................. any problems so far. 315. They (see) .............................. this film last week. 316. I made a cup of coffee while she (read) .............................. the letter. 317. After I (finish) .............................. eating, the waiter took my plate away. 318. She (not have) .............................. a day off through illness since she worked at the company. 319. Last summer he (go) .............................. to the Caucasus. 320. I (read) .............................. the book three times. It’s a really interesting story. 321. He had a bad fall while he (repair) ................................ his roof. 322. There (be) ..................................... many changes since he (be) .................................. director of our company. 323. He (invite) .............................. me to the party yesterday. 324. ..................................... you (receive) ..................................... any letter from your parents yet? 325. He felt asleep while he (do) .................................. his homework. 326. He (read) .............................. a book two days ago. 327. We (not see) .................................... Mr. and Mrs. Baker for a long time. 328. Kerry (practice) .............................. hard on the violin last week. 329. She happened to be in town when the accident (take) ....................... place. 330. Mr. Count (work) ................................. as a garage worker since he left in this town. 331. Pasteur (live) .............................. in the 19th century. 332. They (study) …........................................ English for about five years so far. 333. This house (cost) .............................. 35,000 pounds in 1980. 334. My father (work) ....................................... for the company for years. 335. Christopher Columbus (discover) ............................ America more than 500 years ago. 336. She (not speak) …........................................ to me since the last meeting. 337. Mr. TRAN (be) .............................. born on July 20th , 1973. 338. I (make) …........................................ a cake when the light went out. 339. She (win) .............................. the gold medal in 1999. 340. He (play) …........................................ for the school team in 25 matches so far. 341. I (meet) .............................. my old friends three weeks ago. 342. They (live) …...................................... in SAI GON since 1954. 343. When I (be) .......................... a child, I (want) .............................. to be a teacher of English. 344. I was very tired yesterday because I (work) …........................................ hard all day yesterday. 345. Mr. Nam (paint) .............................. his house last month. 346. Since last Christmas she (write) …........................................ to me twice. 347. We (finish).............................. our dinner half an hour ago. 348. She (not buy) …........................................ any new clothes for years. 349. Mike (phone) ............................. one hour ago. 350. At 12 o’clock yesterday we (lie) …........................................ on the beach. 351. We (eat) …........................................ in this restaurant several times. 352. My daughter (go) ............................. to Australia in 2000. 353. .......................... you (meet) …................................. Jane recently? 354. His uncle (teach) ............................. English in our school five years ago. 355. ...................................... you (finish) …........................................ that work yet?
  • 9. 9 Tense 356. They (not go) ............................. to the movies last Sunday. 357. Last night, while Jane (wash) ........................................ dishes, her brother (sweep) ........................................ the dinning room. 358. They (give) ............................. me the letter a few minutes ago. 359. Alex (make) ........................................ model airplanes from 4pm to midnight yesterday. 360. Where ............................. you (spend) ............................. your holiday last year? 361. My brother (write) ........................................ several plays so far. 362. ............................. he (be) on holiday in Hue one year ago? 363. I (listen) ........................................ to the radio when you (ring) ........................................ the bell last night. 364. Who (teach) ............................. you biology last year? 365. After my sister (wash) ........................................ her clothes she began to study. 366. I (meet) ............................. my old friends at the wedding party last night. 367. I (meet) ............................. her at the movie theater last night. 368. While I was working in the garden, my son (play) …………………………………… video games. 369. Two years ago, she (teach) ............................. at a village school. 370. What ............................. you (do) ............................. yesterday morning? 371. Mai (live) …………………………………… in SAI GON for five years now. 372. When ............................. Thomas Edison (die) .............................? – In 1931. 373. Stephen (talk) …………………………………… on the phone when I came in. 374. My father (buy) ............................. a new car two months ago. 375. While mother (cook) …………………………………… dinner, the phone rang. 376. He (teach) ............................. math at this school in 1986. 377. …………………………………… you (see) …………………………………… that film yet? 378. Why ............................. you (leave) ............................. the party early last night? 379. He (be) …………………………………… to New York three times this year. 380. Mozart (play) ............................. the piano when he (be) ............................. three years old. 381. My little girl (watch) …………………………………… the movie “Sleeping Beauty” several times. 382. He (not come) ............................. to the meeting last week. 383. Last night, Tina (read) …………………………………… in bed when suddenly she heard a scream. 384. There (be) ............................. nobody there when I (arrive) ............................. yesterday. 385. We (not see) …………………………………… your mother for ages. 386. Yesterday, Jane and her aunt (go) ............................. to the market. 387. John and Mary (be) .......................... to France together before they were married. 388. My father (not watch) ............................. television last night. He (read) ............................. newspapers and magazines. 389. When ............................. you (buy) ............................. this dress? – Two days ago. 390. Why (be) ............................. you absent from school yesterday? 391. My mother (cook) .............................. when she heard the explosion last night. 392. Basketball (become) ............................. very popular all round the world in 1990s. 393. Mr. and Mrs. Thomas (be) .............................. in New York since 1990. They enjoy life there. 394. My father (play) ............................. roller-skating when he (be) ............................. a child. 395. I (live) .............................. HA NOI before I moved to SAI GON. 396. Marie Curie (receive) ............................. the Nobel Prize for Chemistry in 1911. 397. Up to then I (never see) .............................. such a fat man. 398. They (begin) ............................. to study at this school 7 years ago.
  • 10. 10 Tense 399. Up to now, the teacher (give) .............................. our class five tests. 400. I haven’t seen John for a long time. I (see) ............................. him three weeks ago. 401. He (do) .............................. his homework before he went to the cinema. 402. Last night, Tom (watch) ............................. a good film on television. 403. His father (not smoke) .............................. since his mother died. 404. I (have) ............................. a little trouble with my car last week. 405. I (read) .............................. that novel by Hemingway several times. 406. I (meet) ............................. Mary last night. She has become a very pretty girl. 407. She (learn) ............................. English since she was ten. 408. She (lose) ............................. her handbag on the train yesterday morning. 409. When we arrived, they (already go) ............................. away. 410. Harry (work) .............................. in the same job for thirty years. 411. Last year, they (spend) ............................. their summer holidays at NON NUOC seaside. 412. I (have) .................... these shoes since my eighteenth birthday. 413. They (not go) .............................. to the party last Sunday. 414. We (move) .............................. here in 1993. We (be) .............................. here for a long time. B/ MULTIPLE CHOICE: 1. What ……… at the moment? a. do you do b. did you do c. have you done d. are you doing 2. The River Amazon ……… into the Atlantic Ocean. a. flows b. flow c. is flowing d. flowed 3. Jet engines ……… a lot of noise. a. are making b. have made c. made d. make 4. He ……… in London from 1970 to 1973. a. lives b. had lived c. has lived d. lived 5. Marilyn Monroe ……… in 1962. a. died b. dies c. is dying d. had died 6. I was driving along when suddenly a child ……… across the road. a. run b. runs c. ran d. was running 7. My car broke down when I ……… to work. a. am driving b. was driving c. have been driving d. drove 8. I ……… six kilometers so far this morning. a. walk b. walked c. am walking d. have walked 9. I ……… interested in jazz since I left school. a. have been b. was c. am d. had been 10. He ……… eating since he arrived. a. didn’t stop b. doesn’t stop c. hasn’t stopped d. hadn’t stopped 11. He ……… in a cafe when I saw him. a. sat b. had sat c. has sat d. was sitting 12. My company ……… a lot of profits 5 years ago. a. had made b. made c. has made d. makes 13. Is it the first time you ……… our beautiful country? a. visit b. visited c. are visiting d. have visited 14. We ……… him for years. a. didn’t see b. don’t see c. hadn’t seen d. haven’t seen 15. They ……… a new house in this corner of the street right now. a. are building b. have been building c. were building d. build
  • 11. 11 Tense 16. My friends ……… the army since they finished their schooling. a. joined b. have joined c. had joined d. has joined 17. Look! That man ……… a photo of you. a. takes b. is taking c. has took d. is to take 18. Elvis Presley ……… in 1977. a. dies b. died c. is died d. was died 19. My sister says she’ll give me some money when she ……… paid. a. get b. will get c. gets d. got 20. I ……… the thunder during the storm last night because I ……… a. didn’t hear/slept b. didn’t hear/was sleeping c. wasn’t hearing/was sleeping d. wasn’t hearing/slept 21. This is the first time I ……… a sports car. a. have driven b. am driving c. drive d. had driven 22. They knew each other when they ……… in France. a. were studying b. are studying c. have studied d. study 23. In 1996, my brother ……… at HA NOI University. a. studies b. is studying c. studied d had studied 24. That singer……… on television for a long time. a. isn’t appearing b. hasn’t appeared c. won’t have appeared d. hadn’t appeared 25. We ……… waiting for her half an hour before she came. a. has been b. will be c. will been d. had been 26. The snake ……… one big egg last week. a. lay b. laid c. led d. laying 27. The accident ……… when we were on the way to VUNG TAU. a. had occurred b. occurring c. occurred d. occur 28. The weather ……… fine so far this week. a. is b. has been c. was d. had been 29. They ……… this film last week. a. have seen b. saw c. were seeing d. had seen 30. She ……… the painting when I came. a. painted b. has painted c. was painting d. had painted 31. I ……… my report when you entered the hall. a. have made b. made c. was making d. has made 32. She ……… a bath at seven o’clock last night. a. was having b. had c. has had d. have had 33. They ……… supper when the telephone rang. a. had had b. have had c. were having d. has had 34. Last summer he ……… to the Caucasus. a. has gone b. was going c. went d. has been going 35. Ms Brown’s telephone ……… when she……… a. rang/dressed b. was ringing/was dressing c. was ringing/dressed d. rang/was dressing 36. She ……… this exercise yesterday at 8 o’clock. a. wrote b. has written c. has been writing d. was writing 37. He ……… me to the party yesterday. a. invited b. has invited c. was inviting d. have invited 38. He ……… a book two days ago. a. read b. has read c. was reading d. have read
  • 12. 12 Tense 39. She was thoughtfully looking at him while he ……… a newspaper. a. read b. was reading c. has read d. have read 40. While I ……… the floors, Mrs. Parker began cooking. a. swept b. was sweeping c. has swept d. has been sweeping 41. While she………, she ……… the doorbell, then voices. a. was washing up/heard b. washed up/has heard c. has heard/was hearing d. was washing up/was hearing 42. I can’t come with you because I ……… my lesson yet. a. did not finish b. am not finishing c. have not finished d. am not finished 43. ………any letters from him lately? a. Do you receive b. Have you received c. Are you receiving d. Had you received 44. I ……… a meeting at the office this time tomorrow, so you can phone me later in the evening. a. have b. have had c. will have had d. will be having 45. The moon ……… around the earth. a. has moved b. moves c. is moving d. will move 46. While my mother ……… a film on television, my father was cooking dinner. It was March 8th yesterday. a. watched b. was watching c. had watched d. was watched 47. The next train ……… at 7 pm, so get ready now. a. leaves b. is leaving c. will leave d. has left 48. It ……… quite often in Britain during the winter. a. is snowing b. snows c. snowed d. was snowing 49. Sarah has got an exam soon, so she ……… very hard at the moment. a. works b. was working c. worked d. is working 50. When he ……… at the station, his train already ……… a. arrived/left b. arrived/had left c. had arrived/left d. arrives/leaves 51. Andrew ……… the test before so he ……… it very easy. a. did/had found b. was doing/found c. had done/found d. did/was finding 52. You ……… your new hat when I ……… you yesterday. a. were wearing/had met b. wore/had met c. wore/was meeting d. were wearing/met 53. They ……… small cups of coffee after they ……… dinner. a. had drunk/finished b. drank/finished c. were drinking/finished d. drank/had finished 54. As I ……… the glass, it suddenly ……… into two pieces. a. cut/broke b. was cutting/broke c. cut/was breaking d. was cutting/had broken 55. Helen and Tom ……… each other since they were seven years old. a. knows b. have known c. has known d. knew 56. My alarm clock ……… at six o’clock every morning and I jump out of bed to get ready for school. a. rings b. is ringing c. rang d. rung 57. She kept looking at me while I ……… to the teacher. a. were talking b. talked c. was talking d. talking 58. My uncle was watering the flowers when I ……… a. arrives b. arrived c. arrive d. arriving 59. The boys ……… football in the field every evening but yesterday they ……… basketball instead. a. played/played b. played/play c. play/play d. play/played 60. Kerry ……… hard on the violin last week. a. practices b. has practiced c. practiced d. is practicing 61. She happened to be in town when the accident ……… place. a. takes b. will taken c. took d. will take
  • 13. 13 Tense 62. John and Mary ……… to France together before they were married. a. were been b. had been c. were d. have gone 63. John ……… football at the moment. a. plays b. is playing c. play d. are playing 64. Miss Kim ……… all our books by the time we arrived. a. has marked b. have marked c. had marked d. will have marked 65. When Tom arrived at the cinema, the film ……… a. had started b. starts c. has started d. starting 66. Our class often ……… tests. a. writes b. wrote c. is writing d. are writing 67. When the police arrived, the thief ……… a. had gone b. went c. have gone d. has gone 68. My mother ……… when she heard the explosion last night. a. is cooking b. was cooking c. cooks d. cooked 69. Patricia ……… now. Please do not disturb her. a. is sleeping b. was sleeping c. sleeps d. will be sleeping 70. Mr. Kelly and Mr. Thompson ……… at university when they met each other. a. studied b. were studying c. was studying d. are studying 71. Every morning my mother ……… at 6 o’clock. a. is getting up b. get up c. gets up d. get ups 72. Those boys broke the window when they ……… football. a. played b. were playing c. have played d. has played 73. When I came to see them last night, they ……… chess. a. are playing b. have played c. were playing d. played 74. When I came, he ……… dinner. He told me to wait for him outside. a. had had b. was having c. had d. has had 75. I ……… home when I realized that I had left my keys at the office. a. walked b. was walking c. walk d. has walked 76. Last night, I ……… a motorbike along a busy street in the city center when I saw some foreigners. a. was rode b. were riding c. was riding d. am riding 77. Yesterday, he ……… a cigarette when I entered the room. a. smoked b. smokes c. was smoking d. has been smoking 78. Ever since she arrived, she ……… quietly in the corner. a. sat b. has been sitting c. sits d. is sitting 79. This time next week, I ……… across the Pacific Ocean. a. would fly b. am flying c. will be flying d. can fly 80. Look! Tom and Jerry ……… a film. a. watch b. watches c. is watching d. are watching 81. By the time they arrived at the theater, the movie ……… a. is ending b. would end c. has ended d. had ended 82. The school ……… a 100% pass rate recently. a. has b. had c. is having d. has had 83. Carol ……… a flat yet, so she’s still living with her friend. a. didn’t find b. hasn’t found c. found d. didn’t found 84. New York ……… one of the largest cities in the world. a. was b. is c. is being d. was being 85. When I last saw him, he ……… in London. a. has lived b. is living c. was living d. has been living
  • 14. 14 Tense 86. He fell down when he ……… towards the church. a. run b. runs c. was running d. had run 87. By Christmas, I ……… for Mr. Smith for six years. a. will be working b. will work c. have been working d. will have been working 88. I’ll come and see you before I ……… for the States. a. leave b. will leave c. have left d. shall leave 89. Mercury ……… at 357.23 degrees centigrade. a. boils b. is boiling c. boiling d. boiled 90. I ……… to the same barber since last year. a. am going b. have gone c. go d. had going 91. ……… to rain before you woke up this morning? a. Did it begin b. Has it begun c. Had it begun d. Would it begin 92. Pasteur ……… in the 19th century. a. was living b. lived c. had lived d. has lived 93. She ……… the painting when I came. a. painted b. has painted c. was painting d. has been painting 94. Mr. and Mrs. Thomas ……… in New York since 1990. They enjoy life there. a. have been b. had been c. are d. were 95. When I visited my teacher yesterday, he ……… the car. a. washed b. is washing c. was washing d. wash 96. He often ……… his bicycle to the countryside at weekends. a. ride b. is riding c. rides d. has ridden 97. Look! One of the baby elephants ……… a handstand. a. is b. were c. was d. are 98. She caught them while they ……… a. was talked b. were talking c. did talked d. talked 99. Lily and Maria ……… basketball since primary school. They’re very good at it. a. are playing b. played c. have been playing d. play 100. Miss Pats ……… for home when the phone rang. a. is leaving b. has left c. leaves d. had left 101. She cooked herself a good dinner after she ……… home. a. had returned b. has returned c. returns d. returning 102. Kenny ……… his driving test before he bought a car. a. had taken b. has taken c. was taken d. were taken 103. I arrived at the party after Tom ……… a. leaves b. had left c. has left d. left 104. My brother ……… swimming since he was young. a. have enjoyed b. would enjoy c. enjoyed d. has enjoyed 105. She ……… at the door before she entered the office. a. has knocked b. knocks c. have knocked d. had knocked 106. This house ……… 35,000 pounds in 1980. a. was costing b. cost c. is cost d. costs 107. My grandmother ……… at home when the burglar entered her house. a. rest b. is resting c. will be resting d. was resting 108. The class ……… to the teacher when the bell rang. a. will be listening b. are listening c. listen d. was listening 109. I saw a car accident while I ……… for you. a. was waiting b. have waited c. waited d. has been waiting
  • 15. 15 Tense 110. I ……… about him when he suddenly came in. a. am talking b. was talking c. have talked d. talked 111. Mr. Nam ……… in the laboratory yesterday when I came. a. was working b. has been working c. works d. worked 112. The dentist’s room was full of people. Some people ……… magazines. a. read b. was reading c. were reading d. have read 113. While I ……… across the campus the other day, I met my old friend, John, whom I hadn’t seen since July 10th . a. walk b. was walking c. has walked d. walked 114. Every day she reads French newspapers, but when I came to see her yesterday, she ……… English magazines. a. reads b. was reading c. read d. has read 115. The troupe of dancers ……… at king Theater next month. a. perform b. performed c. will perform d. has performed 116. By the time you come back here next year, work on the new subway ……… a. will complete b. has completed c. will be completing d. will have been completed 117. By the time I ……… to the office, the meeting ……… without me. a. got/already began b. got/had already begun c. had got/already began d. go/have already begun 118. This time next week I ……… the washing up; I’ll be in a luxury hotel for my holiday then. a. don’t do b. won’t be doing c. haven’t done d. won’t have done 119. It ……… now. It ……… raining two hours ago. a. is raining/began b. rained/began c. rains/was beginning d. is raining/was beginning 120. While Carl was washing his car, he ……… some dents in the door. a. discovered b. is discovering c. was discovering d. has discovered 121. Someone stole his motorbike while he ……… breakfast in a shop. a. has b. have c. is having d. was having 122. By the end of next year, Mr. Park ……… for this company for 35 years. a. will work b. will have worked c. will be working d. has worked 123. My wife ……… dinner when I ……… home. a. was preparing/came b. prepared/was coming c. prepared/came d. was preparing/come 124. My sister ……… for you since yesterday. a. is looking b. was looking c. has been looking d. looked 125. Christopher Columbus ……… America more than 500 years ago. a. discovered b. has discovered c. had discovered d. had been discovering 126. We ……… there when our father died. a. still lived b. lived still c. was still living d. were still living 127. I ……… to New York three times this year. a. am being b. was being c. have been being d. am 128. Turn off the gas. Don’t you see the kettle ………? a. boil b. boils c. is boiling d. boiled 129. She ………. Is something wrong? a. cries b. is crying c. cry d. crying 130. My girlfriend arrived after I ……… for her about half an hour. a. was waiting b. had been waiting c. have been waiting d. have waited
  • 16. 16 Tense 131. I ……… in HAØ NOÄI before I moved to HOÀ CHÍ MINH City. a. have been living b. have lived c. had lived d. had been living 132. The weather ……… fine so far this week. a. is b. has been c. was d. had been 133. In Viet Nam, it ……… often hot in Summer. a. has been b. is c. is being d. was 134. Be quiet! The baby ……… in the living room. a. sleeps b. sleep c. has slept d. is sleeping 135. My family ……… in SAI GON city since 1954. a. lived b. has lived c. is living d. live 136. Mr. TRAN ……… on July 20th , 1973. a. had been born b. has been born c. were born d. was born 137. What ……… you ……… at 6 pm yesterday? a. was/doing b. did/do c. were/doing d. had done 138. She ……… the gold medal in 1999. a. won b. had won c. would win d. win 139. We ……… you next Monday. a. see b. can see c. saw d. will see 140. Who ……… after your children when you are away? a. will look b. look c. looks d. has looked 141. Mr. Pike hopes his students ……… their final exam. a. will pass b. pass c. passed d. would pass 142. He ……… the principal of THANH LOC High School since I graduated from the university. a. had been b. is c. was d. has been 143. Up to then I ……… such a fat man. a. had never seen b. has never seen c. have never seen d. had been never seen 144. I ……… my old friends three weeks ago. a. was meeting b. had met c. met d. has met 145. Violets ……… in Spring. a. bloom b. blooms c. bloomed d. has bloomed 146. Be quiet! My teacher ……… angry. a. is being b. is c. has been d. can be 147. When I a child, I ……… to be a teacher of English. a. wanted b. want c. wants d. was wanting 148. Up to now, the teacher ……… our class five tests. a. have given b. had given c. has given d. gives 149. At 4 pm yesterday? Well, I ……… in my office at that time. a. was working c. were doing c. worked d. had worked 150. He ……… his homework before he went to the cinema. a. had done b. did c. does d. was doing 151. Where are you? I’m upstairs. I ……… a bath. a. are having b. have c. has d. am having 152. Long ago, my younger brother often ……… at night. a. had cried b. cries c. cried d. was crying 153. His father ……… since his mother died. a. hasn’t smoked b. doesn’t smoke c. haven’t smoked d. hadn’t smoked 154. When the teacher came in, the pupils ……… games. a. was playing b. played c. play d. were playing 155. By next month, I ……… my first novel.
  • 17. 17 Tense a. will finish b. am going to finish c. finish d. will have finished 156. Miss White often ……… when she was on holiday. a. was writing b. wrote c. had written d. has written 157. Mr. Nam ……… his house last month. a. painted b. paints c. paint d. was painting 158. Listen! The bird ……… a. sings b. singing c. sing d. is singing 159. He felt asleep while he ……… his homework. a. was doing b. had done c. did d. had been done 160. Hurry up! The train ……… a. came b. is coming c. has some d. has come 161. How long ……… you ……… in THANH LOC High School? a. have/studied b. has/studied c. had/studied d. did/study 162. Henry ……… television at 8 o’clock yesterday. a. watched b. was watching c. were watching d. watches 163. Don’t speak until someone ……… you. a. ask b. asks c. has asked d. is asking 164. They had sold all the books when we ……… there. a. was getting b. has got c. had got d. got 165. Mr. Pike ……… at the university so far. a. work b. worked c. has worked d. have worked 166. We ……… our dinner half an hour ago. a. finished b. finish c. finishes d. had finished 167. Mr. Clinton always ……… to work by bus. a. has gone b. went c. go d. goes 168. When the alarm rang, Peter ……… out of bed quickly. a. jumps b. jumped c. jump d. was jumping 169. I saw a bad accident while I ……… for you on this corner. a. was waiting b. waited c. wait d. has waited 170. Was Tom at the party when you arrived? No, he ……… home. a. went b. was going c. had gone d. has gone 171. He sometimes……… his mother in the kitchen. a. is helping b. help c. has helped d. helps 172. Please be quiet! I ……… to concentrate. a. am trying b. have tried c. try d. had tried 173. When I ……… the book, I’ll send it to you. a. has finished b. finishes c. finished d. have finished 174. I don’t know Carol’s husband, I ……… him. a. have never seen b. had never seen c. has never seen d. never saw 175. ……… you ……… a ghost? a. Has/ever met b. Had/ever met c. Did/ever meet d. Have/ever met 176. The Prime Minister ……… to Viet Nam several times. a. had been b. has been c. was d. is 177. I’m sorry. I ………. Please speak more slowly. a. am not understand b. doesn’t understand c. didn’t understand d. don’t understand 178. When she……… this she must go and put the baby to bed. a. finish b. finishes c. will finish d. finished 179. I ……… him your message when I see him.
  • 18. 18 Tense a. will give b. gave c. give d. would give 180. Tom is down with a cold because he ……… out in the rain yesterday. a. walked b. walks c. walk d. was walking 181. Where’s Tony? I think he ……… tennis. a. plays b. play c. is playing d. has played 182. I ……… that novel by Hemingway several times. a. have read b. read c. will read d. am reading 183. By next month , I ……… for India . a. will leave b. would leave c. am going to leave d. will have left 184. The Browns ……… through New England at this time tomorrow. a. will be travelling b. will travel c. will have travelled d. are going to travel 185. My father ……… in the library all the day yesterday. a. worked b. was working c. were working d. had worked 186. She sometimes ……… vegetables at this market. a. will buy b. buys c. buy d. bought 187. Where ……… you ……… all this morning? - It’s nearly midday now. a. had/been b. have/been c. has/been d. could/have been 188. His health was proved since he ……… Viet Nam. a. was leaving b. has left c. had left d. left 189. Tom was very tired because he ……… for an hour. a. had run b. ran c. has run d. was running 190. How many films ……… you ……… this month? a. have/seen b. has/seen c. had/seen d. did/see 191. They ……… a new house in this corner of the street right now. a. is building b. build c. built d. are building 192. This time next week, we ……… about in SAI GON City. a. will be walking b. will have walked c. will walk d. are going to walk 193. Some animals ……… during the winter. a. doesn’t eat b. don’t eat c. won’t eat d. didn’t eat 194. Why didn’t you listen while I ……… to you? a. was speaking b. am speaking c. were speaking d. is speaking 195. When Bill comes this afternoon, he ……… his friends. a. brings b. bring c. brought d. will bring 196. He ……… so I didn’t understand what you said to him. a. was sleeping b. slept c. had slept d. were sleeping 197. Mary can’t come to the phone because she ……… her clothes. a. washes b. wash c. is washing d. has washed 198. I think he ……… as soon as he knows the news. a. will leave b. leaves c. leave d. is leaving 199. What ……… you ……… since you came here? a. have/learn b. did/learn c. has/learnt d. have/learnt 200. When I ……… into the room last night, this film ……… a quarter (15’) before. a. had come/began b. came/began c. came/has begun d. came/had begun 201. I ……… a little better after I ……… the medicine. a. felt/had taken b. had felt/took c. have felt/took d. felt/have taken 202. Yesterday while I ……… for the bus, the rain ………
  • 19. 19 Tense a. waited/was stopping b. was waiting/was stopping c. was waiting/stopped d. waited/stopped 203. Did you see the thieves? No, they ……… away by the time I came. a. have already run b. has already run c. already ran d. had already run 204. After they had gone, they ……… down and rested. a. sit b. sat c. sits d. were sitting 205. What ……… you ……… at 6 pm yesterday? a. was/doing b. did/do c. were/doing d. had done 206. She ……… the gold medal in 1999. a. won b. had won c. would win d. win 207. Up to then I ……… such a fat man. a. had never seen b. has never seen c. have never seen d. had been never seen 208. I ……… my old friends three weeks ago. a. was meeting b. had met c. met d. has met 209. What did you do after you ……… yesterday? a. have/gone b. has/gone c. had/gone d. would go 210. When I was a child, I ……… to be a teacher of English. a. wanted b. want c. wants d. was wanting 211. You ……… three cups of coffee since I sat here. a. had already drunk b. has already drunk c. already drank d. have already drunk 212. Nancy and Harry ……… good friends for over five years. a. has been b. had been c. have been d. were 213. Vietnamese people often ……… chopsticks to have meals. a. uses b. use c. are using d. have used 214. He ……………. in London at the moment. a. is studying b. will study c. studies d. has been studying 215. Many people ……………. homeless after the earthquake in Haiti a few months ago. a. will become b. became c. become d. are becoming 216. I first met her two years ago when we ……………. at Oxford University. a. had been studying b. are studying c. were studying d. have been studying 217. She is very absent-minded; she ……………. her cell phone three times! a. has lost b. loses c. was losing d. had lost 218. After she had returned home, she ……………. herself a good dinner. a. would be cooking b. has cooked c. cooked d. was cooking 219. At this time tomorrow morning, I ……………. along the motorway. a. will drive b. am driving c. will be driving d. drive 220. My brother ……………. his driving test when he was 18. a. was passing b. passed c. passes d. has passed 221. Hurry up! Everyone ……………. for you. a. wait b. waited c. is waiting d. was waiting 222. Up to now, we ……………. about two thousand English words. a. will learn b. learnt c. would learn d. have learnt 223. By the end of next month, we ……………. this assignment. a. will finish b. will be finishing c. will have finished d. have finished 224. He went back to work in his country after he ……………. his course on Advanced Engineering in London. a. had finished b. has finished c. finishes d. was finishing 225. He ……………. on his English study all yesterday evening.
  • 20. 20 Tense a. used to work b. had worked c. working d. was working 226. Jane ……………. law for four years at Harvard. a. has been studying b. is studying c. studies d. studied 227. By the time you come here tomorrow, the work ……………. a. will have been finishing b. will be finishing c. will have been finished d. will be finished 228. Our teacher came in when we ……………. noisily. a. had talked b. were talking c. are talking d. have been talking 229. He ……………. for the money since last Friday. a. was waiting b. has been waiting c. waited d. is waiting 230. We first ……………. each other in London in 2006. a. meet b. have met c. met d. had met 231. This time next month, I ……………. on a beach. a. will sit b. am sitting c. will be sitting d. sit 232. I bought a new house last month, but I ……………. my old house yet, so at the moment I have two houses. a. do not sell b. have not sold c. had not sold d. did not sell 233. John ……………. a new diet and exercise program last week. a. began b. begun c. has begun d. was beginning 234. Migrant workers live in substandard unsanitary, and dilapidated housing and often are lacking (a) (b) (c) (d) medical care. 235. National forests including land for animal grazing, as well as wilderness areas will scenic (a) (b) (c) (d) mountains and lakes. 236. As soon as he will graduate, he is going to return to his hometown. (a) (b) (c) (d) 237. Next week when there will be a full moon, the ocean tides will be higher. (a) (b) (c) (d) 238. Make sure that you have the words spell corectly; otherwise, your form won’t be accepted. (a) (b) (c) (d) 239. A city University professor reported that he discovers a vaccine that has been 80 percent effective (a) (b) in reducing the instances of tooth decay among small chidren. (c) (d) 240. Our lifestyle changed since running water came to our village. (a) (b) (c) (d) 241. We haven’t seen each other from we left school. (a) (b) (c) (d) 242. In ancient times and throughout the Middle Ages, many people believed that the earth is (a) (b) (c) (d) motionless. 243. Peter was fainted during the lesson, and when he came round he found himself in the sick room. (a) (b) (c) (d)
  • 21. 21 Tense BÀI TẬP TỔNG HỢP VỀ CÁC THÌ TRONG TIẾNG ANH EXERCISE 1: Use the correct form of verbs in brackets. 1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000 meters. 2. He sometimes (come) __________ to see his parents. 3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago. 4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, and he has no intention of ever doing so. 5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job. 6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week. 7. I knew that this road (be) __________ too narrow. 8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class. 9. Tomorrow I’m going to leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait) __________ for me. 10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years . 11. The traffic was very heavy. By the time I (get) __________to Mary’s party, everyone already (arrive) __________ 12. I will graduate in June. I (see) __________ you in July. By the time I (see) __________ you , I (graduate) __________. 13. I (visit) __________ my uncle’s home regularly when I (be) __________ a child. 14. That book (be) __________ on the table for weeks. You (not read) __________ it yet ? 15. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set. 16. You (be) __________here before? Yes, I (spend) __________ my holidays here last year. 17. We never (meet) __________ him. We don’t know what he (look) __________ like. 18. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow. 19. On arriving at home I (find) __________that she just (leave) __________a few minutes before. 20. When we (arrive) __________ in London tonight, it probably (rain) __________. 21. It (rain) __________ hard. We can’t do anything until it (stop) __________ 22. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________. 23. That evening we (stay) __________up to talk about the town where he (live) __________for some years. 24. I (sit) __________down for a rest while the shoes (repair) __________. 25. Half way to the office Paul (turn) __________round and (go) __________back home because he (forget) __________to turn the gas off. 26. London (change) __________a lot since we first (come) __________ to live here. 27. While we (talk) __________on the phone the children (start) __________fighting and (break) __________a window 28. He used to talk to us for hours about all the interesting things he (do) __________ in his life. 29. You know she (stand) __________looking at that picture for the last twenty minutes. 30. I (spend) __________ a lot of time travelling since I (get) __________this new job. 31. When we (be) __________ at school we all (study) __________Latin. 32. When I (meet) __________ him , he (work) __________as a waiter for a year. 33. After he (finish) __________ breakfast he (sit) __________down to write some letters. 34. She (have) __________a hard life, but she’s always smiling. 35. I think Jim (be) __________ out of town. EXERCISE 2: Choose the best answer among A, B, C, or D. 1. When I last saw him, he _____ in London.
  • 22. 22 Tense A. has lived B. is living C. was living D. has been living 2. We _______ Dorothy since last Saturday. A. don’t see B. haven’t seen C. didn’t see D. hadn’t seen 3. The train ______ half an hour ago. A. has been leaving B. left C. has left D. had left 4. Jack ______ the door. A. has just painted B. paint C. will have painted D. painting 5. My sister ________ for you since yesterday. A. is looking B. was looking C. has been looking D. looked 6. I ______ Texas State University now. A. am attending B. attend C. was attending D. attended 7. He has been selling motorbikes ________. A. ten years ago B. since ten years C. for ten years ago D. for ten years 8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago. A. discovered B. has discovered C. had discovered D. had been discovering 9. He fell down when he ______ towards the church. A. run B. runs C. was running D. had run 10. We _______ there when our father died. A. still lived B. lived still C. was still lived D. was still living 11. They ______ table tennis when their father comes back home. A. will play B. will be playing C. play D. would play 12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years. A. will have been working B. will work C. have been working D. will be working 13. I _______ in the room right now. A. am being B. was being C. have been being D. am 14. I ______ to New York three times this year. A. have been B. was C. were D. had been 15. I’ll come and see you before I _______ for the States. A. leave B. will leave C. have left D. shall leave 16. The little girl asked what _______ to her friend. A. has happened B. happened C. had happened D. would have been happened 17. John ______ a book when I saw him. A. is reading B. read C. was reading D. reading 18. He said he _______ return later. A. will B. would C. can D. would be 19. Jack ________ the door. A. has just opened B. open C. have opened D. opening 20. I have been waiting for you ______ . A. since early morning B. since 9 a.m C. for two hours D. All are correct 21. Almost everyone _______ for home by the time we arrived. A. leave B. left C. leaves D. had left 22. By the age of 25, he ______ two famous novels. A. wrote B. writes C. has written D. had written 23. When her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week. A. was reading B. wrote C. was written D. had written
  • 23. 23 Tense 24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously. A. broke down B. has been broken C. had broken down D. breaks down 25. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play. A. try B. tried C. have tried D. am trying 26. Since _______, I have heard nothing from him. A. he had left B. he left C. he has left D. he was left 27. After I _______ lunch, I looked for my bag. A. had B. had had C. have has D. have had 28. By the end of next year, George _______ English for two years. A. will have learned B. will learn C. has learned D. would learn 29. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book. A. walking B. walked C. walks D. walk 30. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner. A. was going B. went C. has gone D. did go 31. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner. A. finish B. finishes C. will finish D. finishing 32. I will be glad if he _______ with us. A. had gone B. did go C. went D. goes 33 Ask her to come and see me when she _______ her work. A. finish B. has finished C. finished D. finishing 34. Turn off the gas. Don’t you see that the kettle ________ ? A. boil B. boils C. is boiling D. boiled 35. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow. A. leave B. are leaving C. leaving D. are left 36. He always ________ for a walk in the evening. A. go B. is going C. goes D. going 37. Her brother ______ in Canada at present. A. working B. works C. is working D. work 38. I ______ to the same barber since last year. A. am going B. have been going C. go D. had gone 39. Her father ______ when she was a small girl. A. dies B. died C. has died D. had died 40. Last week, my professor promised that he ________ today. A. would come B. will come C. comes D. coming EXERCISE 3: Choose the underlined part in each sentence (A, B,C, or D ) that needs correcting. 1. After Mrs. Wang had returned to her house from work, she A B C was cooking dinner. D 2. Jimmy threw the ball high in the air, and Betty catching it when it came down. A B C D 3. Linda has worn her new yellow dress only once since she buys it. A B C D 4. Last week Mark told me that he got very bored with his present job A B and is looking for a new one. C D
  • 24. 24 Tense 5. Having fed the dog, he was sat down to his own meal. A B C D 6. When I turned on my computer, I was shocked to find some junk mail, A B and I delete it all. C D 7. They are going to have to leave soon and so do we. A B C D 8. The boss laughed when the secretary has told him that she really A B needed a pay rise. C D 9. The telephone rang several times and then stop before I could answer it. A B C D 10. Debbie, whose father is an excellent tennis player, has been playing A B C tennis since ten years. D 11. I have seen lots of interesting places when I went on holiday last summer. A B C D 12. When my cat heard a noise in the bushes, she stopped moving and listen intently. A B C D 13. I think it’s time you change your way of living. A B C D 14. Roger felt the outside of his pocket to make sure his wallet is still there. A B C D 15. When I’m shopping in the supermarket, I ran into an old friend who I A B hadn’t met for five years. C D 16. The police arrested the man while he is having dinner in a restaurant. A B C D 17. Peter and Wendy first met in 2006, and they are married for three years now. A B C D 18. Some people are believing there is life on other planets. A B C D 19. Recently, the island of Hawaii had been the subject of A B intensive research on the occurrence of earthquakes. C D 20. Every morning, the sun shines in my bedroom window and waking A B C me up. D 21. The man died as a result of falling asleep while he drives. A B C D 22. I haven’t finished the report yet, but by the time you return I A B C will certainly complete it.
  • 25. 25 Tense D 23. Caroline has worn her new yellow dress only once since she buys it. A B C D 24. We’ll be cycled to Hoa’s village at this time next Sunday. A B C D 25. What will you do when your friends won’t come ? A B C D 26. Someone was knocking at the door when I was doing the washing up. A B C D 27. My friend didn’t drink any beer since we came to live here. A B C D 28. We have written to each other when we were in primary school. A B C D 29. After breakfast, I‘m gone to walk to school with my friends. A B C D 30. Did he go to the pop concert next weekend for a change? A B C D EXERCISE 4: Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as the given one. 1. Eight years ago we started writing to each other. A. We have rarely written to each other for eight years. B. Eight years is a long time for us to write to each other. C. We wrote to each other eight years ago. D. We have been writing to each other for eight years. 2. The boy was so lazy that he couldn’t stay up late to learn his lessons. A. The boy was lazy enough not to stay up late to learn his lessons. B. The boy was too lazy to stay up late to learn his lessons. C. The boy was lazy enough but he stayed up late to learn his lessons. D. The boy was lazy enough to stay up late to learn his lessons. 3. My father is tired of seeing any violent films. A. My father hasn’t seen a violent film. B. My father has enjoyed all the violent films he has ever seen. C. My father is worried about missing the next violent film. D. My father never wants to see another violent film. 4. As soon as he waved his hand, she turned away. A. He saw her turn away and he waved his hand. B. No sooner had he waved his hand than she turned away. C. She turned away because he waved his hand too early. D. Although she turned away, he waved his hand. 5. John wishes he had remembered to send Mary a Christmas card. A. John regrets not to send Mary a Christmas card. B. John regrets forgetting not to send Mary a Christmas card. C. John regrets not remembering sending Mary a Christmas card. D. John regrets forgetting to send Mary a Christmas card. 6. My father hasn’t smoked cigarettes for a month. A. It’s a month since my father last smoked cigarettes. B. It’s a month ago that my father smoked cigarettes. C. It’s a month that my father hasn’t smoked cigarettes. D. It’s a cigarette that my father smoked a month ago.
  • 26. 26 Tense 7. Having finished their work, the workers expected to be paid. A. The workers expected to be paid because they had finished their work. B. Having their work finishing, the workers expected to be paid. C. Having expected to be paid, the workers finished their work. D. Having been finished their work, the workers expected to be paid. 8. Mr. Brown bought this car five years ago. A. Mr. Brown started to buy this car for five years. B. It has been five years when Mr. Brown has bought this car. C. Mr. Brown has had this car for five years . D. It is five years ago since Mr. Brown has bought this car. 9. John used to write home once a week when he was abroad. A. John doesn’t write home once a week any longer. B. John enjoyed being written home every week when he was abroad. C. John never forgot to write a weekly letter home when he was abroad. D. When he was abroad he remembered to write home every week. 10. I haven’t enjoyed myself so much for years. A. It’s years since I enjoyed myself so much. B. It’s years since I have enjoyed myself so much. C. It was years since I had enjoyed myself so much. D. It has been years since I have enjoyed myself so much. ĐÁP ÁN Exercise 1: 1. are - reach 2. comes 3. came - had left 4. has never flown 5. have just decided -would undertake 6. would take 7. was 8. am attending - was attending 9. arrive -will be waiting 10. had lived 11. got- had already arrived 12. will see - see - will have graduated 13. visited -was 14. has been - haven’t you read 15. is washing - has just repaired 16. Have you been - spent 17. have never met - looks 18. will have been- comes 19. found – had just left 20. arrive – will probably be raining 21. is raining - stops 22. were watching - failed 23. stayed – had lived 24. sat – were being repaired 25. turned – went – had forgotten 26. has changed - came 27. were talking – started - broke
  • 27. 27 Tense 28. had done 29. has been standing 30. have spent - got 31. were - studied 32. met – had been working 33. had finished - sat 34. has 35. has been Exercise 2: 1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. A 7. D 8. A 9. C 10. A 11. B 12. A 13. D 14. A 15. A 16. C 17. C 18. B 19. A 20. D 21. D 22. D 23. B 24. C 25. C 26. B 27. B 28. A 29. B 30. B 31. B 32. D 33. B 34. C 35. B 36. C 37. C 38. B 39. B 40. A Exercise 3: 1. D. was cooking -> cooked 2. C. catching -> caught 3. D. buys -> bought 4. C. is looking -> was looking 5. B. was sat -> sat 6. D. delete -> deleted 7. C. so do -> so are 8. A. has told -> told 9. C. stop -> stopped 10. D. since -> for 11. A. have seen -> saw 12. C. listen -> listened 13. B. change -> changed 14. D. is still -> was still 15. A. I’m shopping -> was shopping 16. C. is having -> was having 17. C. are -> have been 18. B. are believing -> believe 19. B. had been -> has been 20. C. waking -> wakes 21. D. drives -> was driving 22. D. will certainly complete -> will have certainly completed 23. D. buys -> bought 24. A. We’ll be cycled -> We’ll be cycling 25. D. won’t come -> don’t come 26. A. was knocking -> knocked 27. A. didn’t drink -> hasn’t drunk 28. C. when -> since 29. B. gone -> going 30. A. Did -> Will Exercise 4: 1. D 2. B 3. D 4. B 5. D 6. A 7. A 8. C 9. A 10. A
  • 28. 28 Tense I ______ Texas State University now. A. am attending B. attend C. was attending D. attended 8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago. A. discovered B. has discovered C. had discovered D. had been discovering 9. He fell down when he ______ towards the church. A. run B. runs C. was running D. had run 10. We _______ there when our father died. A. still lived B. lived still C. was still lived D. were still living 12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years. A. shall have been working B. shall work C. have been working D. shall be working 13. I _______ in the room right now. A. am being B. was being C. have been being D. am 14. I ______ to New York three times this year. A. have been B. was C. were D. had been 15. I’ll come and see you before I _______ for the States. A. leave B. will leave C. have left D. shall leave 16. The little girl asked what _______ to her friend. A. has happened B. happened C. had happened D. would have been happened 17. John ______ a book when I saw him. A. is reading B. read C. was readingD. reading 22. By the age of 25, he ______ two famous novels. A. wrote B. writes C. has written D. had written 23. While her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week. A. was reading B. wrote C. was written D. had written 24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously. A. broke down B. has been broken C. had broken down D. breaks down 24. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play. A. try B. tried C. have tried D. am trying 25. Since _______, I have heard nothing from him. A. he had left B. he left C. he has left D. he was left 26. After I _______ lunch, I looked for my bag. A. had B. had had C. have has D. have had 27. By the end of next year, George _______ English for two years. A. will have learned B. will learn C. has learned D. would learn 28. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book. A. walking B. walked C. walks D. walk 29. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner. A. was going B. went C. has gone D. did go 30. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner. A. finish B. finishes C. will finish D. finishing 31. I shall be glad when he _______. A. had gone B. did go C. went D. has gone
  • 29. 29 Tense 32 Ask her to come and see me when she _______ her work. A. finish B. has finishedC. finished D. finishing 33. Turn off the gas. Don’t you see the kettle ________ ? A. boil B. boils C. is boiling D. boiled 34. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow. A. leave B. are leaving C. leaving D. are left 35. He always ________ for a walk in the evening. A. go B. is going C. goes D. going 36. Her brother ______ in Canada at present. A. working B. works C. is working D. work 37. I ______ to the same barber since last year. A. am going B. have been goingC. go D. had gone 38. Her father ______ when she was a small girl. A. dies B. died C. has died D. had died 39. Last week, my professor promised that he ________ today. A. would come B. will come C. comes D. coming 40. Pasteur ______ in the 19th century. A. was living B. lived C. had lived D. has lived Exercise 1 1. The wedding party________ at the Rex Hotel. a. is b. is being c. will be d. is going to be 2. How many languages_____ John speak? a. do b. does c. did d. will 3. Hurry! The train________ I don't want to miss it. a. comes b. is coming c. came d. has come 4. Angelina Jolie is a famous actress. She ________ in several films. a. appears b. is appearing c. appeared d. has appeared 5. I saw Maggie at the party. She ________ in several film. a. wears b. wore c. was wearing d. has worn 6. What time________ the next train leave? a. does b. will c. shall d. would 7. Monica________ with her sister at the moment until she finds a flat. a. stays b. is staying c. will stay d. is going to stay 8. After I________ lunch, I looked for my bag. a. had b. had had c. have has d. have had 9. By the end of next year, George________ English for 2 years. a. will have learned b. will learn c. has leaned d. would learn 10. The man got out of the car, _______ round to the back and opened the boot. a. walking b. walked c. walks d. walk 11. For several years his ambition ________ to be a pilot. a. is b. has been c. was d. had been 12. Henry________ into the restaurant when the writer was having dinner. a. was going b. went c. has gone d. did go 13. He will take the dog out for a walk as soon as he ________ dinner. a. finish b. finishes c. will finish d. shall have finished 14. Before you asked, the letter________ a. was written b. had been written c. had written d. has been written
  • 30. 30 Tense 15. She ________ English at RMIT these days. a. studies b. is studying c. will study d. is gong to study 16. She's at her best when she________ big decisions. a. is making b. makes c. had made d. will make 17. We________ next vacation in London. a. spend b. are spending c. will spend d. are going to spend 18. Robert________ tomorrow morning on the 10:30 train. a. arrived b. is arriving c. has arrived d. would arrive 19. Look! The bus________ a. left b. has left c. leaves d. is leaving 20. Mike________ one hour ago. a. phoned b. was phoning c. had phoned d. has phoned Exercise 1 1c 2b 3b 4d 5c 6a 7b 8b 9a 10b 11b 12b 13b 14b 15b 16a 17b 18b 19d 20a Exercise 2 1. I shall be glad when he________ a. had gone b. did go c. went d. had gone 2. Ask her to come ad see me when she ________ her work. a. finish b. has finished c. finished d. finishing 3. After you finish your work, you________ a break. a. should take b. have taken c. might have taken d. takes 4. Oil________ if you pour it on water a. floated b. floats c. will be floated d. float 5. When he returned home, he found the door________. a. unlocking b. unlocked c. to be unlocked d. have unlocked 6. That dancing club________ north of the city a. lays b. lies c. locates d. lain 7. Almost everyone________ for home by the time we arrived. a. leave b. left c. leaves d. had left 8. By the age of 25, he ________ two famous novels. a. wrote b. writes c. has written d. had written 9. While her husband was in the army, Janet________ to him twice a week. a. was writing b. wrote c. was written d. had written 10. I couldn't cut the grass because the machine_______ a few days previously. a. broken down b. has been broken c. had broken down d. breaks down 11. We ________English this time last week. a. learned b. were learning c. have learned d. had learned 12. Is it raining? - No, it isn't but the ground is wet. It________ a. rained b. had rained c. has rained d. has been raining 13. Her family________ to America before 1975. a. went b. have gone c. had gone d. would go 14. When I arrived at the party, Martha________ home already. a. went b. have gone c. had gone d. would go 15. Henry________ for 10 years when he finally gave it up. a. has smoked b. has been smoking c. had smoked d. had been smoking' 16. Yesterday morning I got up and looked out of the window. The sun was shinning but the ground was very wet. It________
  • 31. 31 Tense a. rained b. has been raining c. had rained d. had been raining 17. We ________ our examination next month. a. have b. shall have c. will have had d. will be having 18. Look that those black clouds! It________ a. is going to rain b. will rain c. would rain d. can rain 19. We________ English this time next Monday. a. learn b. will learn c. are learning d. will be learning 20. We________ this course before the final examination. a. are going to finish b. have finished c. will finish d. will have finished Exercise 3 1. I________ "Chicken soup for the soul" but I haven’t finished it yet. a. read b. am reading c. have been reading d. was reading 2. Alan took a photograph of Sandra while she________ a. didn't look b. wasn't looking c. hasn't looked d.. hadn't looked 3. I ________ my key. Can you help me look for it? a. lose b. lost c. had lost d. have lost 4. Last night Tine________ in bed when suddenly she heard a scream. a. read b. was reading c. had read d. had read 5. We________ a part next week. Would you like to come? a. have b. will have c. are having d. will have had 6. The Red River________ very fast today-much faster than yesterday. a. flows b. is flowing c. will flow d. is going to flow 7. While mother________ dinner the phone rang. a. cooked b. had cooked c. has cooked d. was cooking 8. Fish________ on earth for ages and ages. a. existed b. are existing c. exist d. have existed 9. The phone________ constantly since Jack won the first prize this morning. a. has been ringing b. rang c. had rung d. had been ringing 10. The earth________ on the sun for its heat and light. a. is depend b. depending c. has depend d. depends 11. I don't feel good. I ________ home from work tomorrow. a. am staying b. stay c. will have stayed d. stayed 12. In the last two decades, space exploration ___great contributions to weather forecasting. a. is making b. has made c. made d. makes 13. On July 20, 1969, Neil Armstrong ________ down onto the moon, the first person ever set foot on another planet. a. was stepping b. stepped c. has stepped d. was step 14. When boarding the plane, many passengers were annoyed because they ________ waiting in the airport for three ad a half hours. a. are b. were c. have been d. had been 15. If coastal erosion continues to take place at the present rate, in another fifty years this beach________ any more. a. doesn't exist b. isn't going to exits c. isn't existing d. won't be existing 16. Their football team________ a championship until last season. a. had never won b. is never winning c. had never been winning d. had never won 17. By the end of this year, Tom ________English for three years. a. will be studying b. has studied c. will have studied d. has been studying 18. In one year's time, I________ in this school for 15 years.
  • 32. 32 Tense a. will be working b. will work c. will have studied d. has been studying' 19. They ________ this course by next June. a. have finished b. will finish c. are going to finish d. will have finished 20. She will go abroad as soon as she________ this English course. a. has completed b. will complete c. will have completed d. completed Exercise 4 1. The child________ before the doctor arrived. a. died b. had died c. has died d. was dying 2. We cleaned up the room as soon as the guests________ a. had left b. has left c. left d. were leaving 3. The secretary________ the report by 10:00 yesterday. a. hasn't finished b. hasn't finished c. didn't finish d. would finish 4. Jane's eyes are red. She________ a. cried b. has cried c. has been crying d. had cried 5. This room is dirty. Someone________ in here. a. smoked b. has smoked c. had been smoking d. has been smoking 6. Arsenal________ next Monday. a. wins b. will win c. would win d. is winning 7. it________ rain tomorrow. a. rains b. will rain c. is going to rain d. is raining 8. I'll come and see you before I ________ for America. a. leave b. will leave c. have left d. shall leave 9. The little girl asked what________ to her friend. a. has happened b. happened c. had happened d. would have been happened 10. John________ a book when I saw him. a. is reading b. read c. was reading d. reading 11. He said he________ return later. a. will b. would c. can d. would be' 12. Jack________ he door. a. has just opened b. open c. will have opened d. opening 13. I have been waiting for you________ a. since early morning b. since 9 a.m c. for two hours d. all are correct 14. My sister________ for you since yesterday. a. is looking b. was looking c. has been looking d. looked 15. Jack________ the door. a. has just painted b. paint c. will have painted d. painting 16. The train________ half an hour ago. a. has been leaving b. left c. has left d. had left 17. We________ Doris since last Sunday. a. don't see b. haven't seen c. didn't see d. hadn't seen 18. When I last saw him, he________ in London. a. has lived b. is living c. was living d. has been living 19. She is tired now. She________ for a long time. a. has been learning b. has learned c. learns d. learned 20. They will have gone home before you________ to meet them. a. came b. come c. will come d. are coming
  • 33. 33 Tense Exercise 5 1. Hurry up or the train________ before you ca catch it. a. will leave b. leaves c. will have left d. has left 2. Now my sister________ a bicycle of her own. a. is having b. are having c. has d. had 3. A football team________ chiefly of 12 players. a. composed b. composes c. comprised d. comprises 4. This is the first time I ________ here. a. am b. have been c. was d. be 5. Last week, my professor promised that he________ today. a. would come b. will come c. comes d. coming 6. My girls friend arrived after I ________ for her about half an hour. a. was waiting b. had been waiting c. has been waiting d. have waited 7. Did she say she________ him tomorrow? a. has visited b. will visit c. would visit d. is going to visit 8. ________ to rain before you woke up this morning? a. Did it begin b. has it begun c. Had it begun d. Would it begin 9. My daughter saw an elephant this morning but she________ one before. a. had never seen b. has never seen c. never seen d. never had seen 10. I________ in Da Nang before I moved to Dong Nai. a. have been living b. have lived c. had lived d. had been living 11. There are many ways________ to Rome. a. is leading b. are leading c. leading d. led 12. When we got home, dinner____ so we had a drink first. a. was preparing b. was being prepared c. was prepared d. had been prepared 13. She was tired. She____ for a long time. a. has been learning b. had been learning c. leaned d. was learning 14. He ____ in space for 10 days by tomorrow. a. will travel b. will be traveling c. will have been traveling d. has traveled 15. He said he would visit me, but he____ me yet. a. has not visited b. had not visited c. is not visiting d. does not visit 16. The weather____ fine so far this week. a. is b. has been c. was d. had been 17. Before the prime Minister leaves New Your he____ several talks. a. will have had b. would have c. will be having d. has 18. We had just got out of car when it ____ to set fire. a. has begun b. had begun c. was beginning d. began 19. As soon as he____ a certificate in English, he will apply for a job. a. would get b. got c. gets d. will get 20. He was told that he____ knocked out in the first round. a. had been b. was c. has been d. was being Exercise 6 1. Michael ____ a word with Lisa this morning. a. has b. had c. has had d. had had 2. Old Ted____ twenty cigarettes a day till he gave up. a. had smoked b. has smoked c. smoked d. smokes 3. Stephen____ on the phone when I came in.
  • 34. 34 Tense a. talked b. was talking c. has talked d. has been talking 4. I____ TV at 8L30 last night. a. watched b. was watching c. has watched d. had watched 5. While I was working in the garden, my son____ video games. a. was playing b. played c. has played d. has been playing 6. When he worked here, simon____ mistakes. a. always made b. made always c. was always making d. was making always 7. I____ if you could give me hand a. wonder b. am wondering c. wondered d. was wondering 8. I____ four chairs so far this morning. a. painted b. was painting c. have panted d. had painted 9. Frank____ home since he was a boy. a. isn't b. wasn't c. hasn't been d. hadn't been 10. Mai____ in HCM for five years. a. lives b. has lived c. is living d. was living 11. We____ "Alexander the Great". It's very interesting! a. see b. saw c. have seen d. would see 12. I've lived here________ 1990. a. since b. from c. to d. for 13. Paulo has learned English________ five years. a. since b. from c. to d. for 14. My little sister________ "sleeping beauty" several times. a. watches b. is watching c. has watched d. watched 15. since the appearance of karaoke machines, they________ a. had been widely used b. have been widely used c. were widely used d. widely used 16. She has been studying engineering________ a. since 5 years b. for 5 years c. 5 years before d. during 5 years. 17. In 1996, my brother________ at Harvard university. a. studies b. is studying c. studied d. had studied 18. Are you learning your lesson? No, I________ it. a. finished b. have finished c. finishing d. have finished' 19. Elvis Presley________ on television for a long time. a. isn't appearing b. hasn't appeared c. won't have appeared d. hadn't appeared 20. We________ waiting for her half a hour before she came. a. have been b. will be c. will have been d. had been Exercise 7 1. There's a strange smell in here. Mother________ something. a. cooks b. is cooking c. will cook d. has cooked 2. The concert________ at 7:15. a. starts b. is starting c. has started d. is going to start 3. Nora says she's 17 but I ________ here. a. don't believe b. didn't believe c. won't believe d. wouldn't believe 4. Sorry I'm late - That OK, I________ long a. don't wait b. am not waiting c. haven't waited d. haven't been waiting 5. We did not go out because it________ a. would rain b. was raining c. had rained d. has rained 6. Michael, is it true that you________ married next week?