Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Comuna Albeștii de Argeș

75 views

Published on

Date referitoare la comuna romaneasca Albestii de Arges.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Comuna Albeștii de Argeș

 1. 1. Comuna Albeștii de Argeș Olteanu Andreea Emilia Clasa a X-a G Prof. Coordonator Nicolae Lazăr Colegiul Național Vlaicu Vodă
 2. 2. Poziția geografică  Situată în partea de Nord-Vest a județului Argeș, aflată între meridianul de 45° și paralela de 24°.  Este formată din mai multe sate, respectiv: Albeștii Ungureni, Albeștii Pamânteni, Dobroțu, Brătești, Doblea, Florieni si Dumirești.  Se învecineaza la Nord cu comunele Corbeni si Cicănești, la sud cu comunele Valea Danului si Valea Iașului, la Est cu comuna Mușătești si la vest cu comuna Valea Danului.(fig. 1) Fig. 1
 3. 3. Modul de formare și relieful  Teritoriul comunei are un relief în mare parte deluros(fig. 2) si este străbătut de râul Argeș.  A fost formată pe cursul superior al râului Argeș, în zona de contact a Muscelelor Argeșului cu Dealurile Argeșului, aceasta fiind o depresiune intracolinară. Fig. 2
 4. 4. Condiții climatice  Teritoriul se încadrează în zona temperat continentală, caracterizându- se printr-un regim termic moderat, influenţat de prezenţa unor fenomene de întrepătrundere a elementelor climatice atât din direcţia muntelui cât şi din direcţia câmpiei.  Vântul poartă numele (mai mult în limbaj popular) de „crivăţ”. În sezonul rece sunt caracteristice fenomenele de: îngheţ, brumă, chiciură, polei, ninsoare, viscol şi ceaţă. Pentru sezonul cald sunt caracteristice fenomenele de rouă, ploile torenţiale, grindina şi ceaţa.
 5. 5. Hidrografia  Principalul râu din comuna este râul Argeș, acesta fiind si cel mai mare colector de apă.  Comuna găzduiește lacul artificial cu același nume, acesta având și rol de lac de acumulare al Hidrocentralei aflate in satul Dobroțu.  De asemenea, comuna este renumită pentru păstravăria Albeștii de Argeș (fig. 3) Fig. 3
 6. 6. Vegetație. Faună. Soluri  Fiind situată intr-o zonă deluroasă cu multe păduri vegetație este predominant forestieră, ce coboară de pe culmile munţilor în zona deluroasă , uneori chiar până în câmpie, adăpostind o faună diversă  Predomină solurile brune montane de pădure și cele montane de pădure podzolice formate mai ales sub pădurile de foioase. De asemenea întâlnim pășuniile și fânețele.
 7. 7. Populația  Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Albeștii de Argeș se ridică la 5.456 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.896 de locuitori.  Majoritatea locuitorilor sunt români (96,54%). Pentru 3,01% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,1%). Pentru 3,01% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
 8. 8. Evoluția în timp a așezării  La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Albești- Brătești, având în total 1410 locuitori. În 1925 e consemnată având 3112 locuitori. În 1931, comuna a preluat și satele Bărăști, Cicănești, Oeștii Pământeni și Oeștii Ungureni de la comuna desființată Oești.  În 1950, comuna a fost transferată raionului Curtea de Argeș din regiunea Argeș, satul Cicănești separându-se pentru a forma o comună de sine stătătoare. În 1968, ea a revenit la județul Argeș, satul Oești trecând la comuna Corbeni; iar comuna a primit numele de Albeștii de Argeș pentru a o deosebi de o altă comună cu același nume.
 9. 9. Economia  Industria este reprezentată de hidrocentrala Albești, cu putere instalată de 15 MW.  Agricultura comunei nu este cooperativizată și dispune de o suprafață agricolă de 2 603 ha din care 378 teren arabil, 1 080 pășuni și fânețe naturale și 1 145 ha livezi. Fondul forestier deține o suprafață de 1 535 ha.  Suprafețe importante sunt ocupate cu căpșunerii, comuna fiind renumită pentru producțiile mari de căpșuni de diferite soiuri.
 10. 10. Infrastructura  Comuna este străbătută de la Nord la Sud de Drumul Național 7C pe o lungime de aproximativ 7 km,DN 7C face legătura între comună şi municipiile Curtea de Argeş, Piteşti şi asigură legătura cu jud. Sibiu.  Drumuri comunale: DC 259 spre Brăteşti, DC 247(spre Cicănești), DC 252 (spre Dobroțu), DC 258 (spre Cerbureni), DC 260 (spre Dumirești), DC 263 (spre Florieni).

×