Pensia de invaliditate
Monica Cennat
14 ianuarie 2015
Pensia de invaliditate
 O persoană poate beneficia de pensie de
invaliditate dacă este încadrată într-un grad de
invalidi...
Pensia de invaliditate
Varsta persoanei la data emiterii deciziei
medicale asupra capacitatii de munca (ani)
Stagiul de co...
Pensia de invaliditate
Invaliditatea este:
 de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a
capacităţii de MUNCĂ şi a ...
Pensia de invaliditate
 gradul I, se acorda o
indemnizatie pentru
insotitor ; Cuantumul
indemnizaţiei pentru
însoţitor re...
Pensia de invaliditate
 Revizuirea medicală
 Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale
periodic, în fu...
Pensia de invaliditate
 Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale periodice
pensionarii de invaliditate care:
 prezintă inv...
Pensia de invaliditate
 Actele necesare:
 cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate;
 carnetul de MUNCĂ (origi...
Pensia de invaliditate
 Trecerea de la pensia pensia
de invaliditate la pensia
pentru limită de vârstă
 La data îndeplin...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pensia de invaliditate

940 views

Published on

Pensia de invaliditate

Published in: Law
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
940
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
584
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pensia de invaliditate

 1. 1. Pensia de invaliditate Monica Cennat 14 ianuarie 2015
 2. 2. Pensia de invaliditate  O persoană poate beneficia de pensie de invaliditate dacă este încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de medicul expert si daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta conform tabelului de mai jos.
 3. 3. Pensia de invaliditate Varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca (ani) Stagiul de cotizare necesar (ani) Sub 20 1 20-23 2 23-25 3 25-29 6 29-33 9 33-37 11 37-41 14 41-45 17 45-49 20 49-53 23 53-57 25
 4. 4. Pensia de invaliditate Invaliditatea este:  de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de MUNCĂ şi a capacităţii de autoîngrijire;  de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de MUNCĂ , cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;  de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de MUNCĂ , persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de MUNCĂ .
 5. 5. Pensia de invaliditate  gradul I, se acorda o indemnizatie pentru insotitor ; Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
 6. 6. Pensia de invaliditate  Revizuirea medicală  Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între 1 şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare.  După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiză medico-militară emit o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte, după caz:  menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;  încadrarea in alt grad de invaliditate;  redobândirea capacităţii de MUNCĂ .
 7. 7. Pensia de invaliditate  Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:  prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de MUNCĂ ;  au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de lege;  au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, prevăzute de lege.
 8. 8. Pensia de invaliditate  Actele necesare:  cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate;  carnetul de MUNCĂ (original şi copie);  carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;  livretul militar (original şi copie);  diploma de absolvire a învăţământului universitar şi foaia matricolă (original şi copie)  adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de MUNCĂ , în original;  adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de MUNCĂ , în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii de MUNCĂ , în original (dacă este cazul);  adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011, original;  decizia medicală asupra capacităţii de MUNCĂ (original);
 9. 9. Pensia de invaliditate  Trecerea de la pensia pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă  La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă şi, din oficiu, se acordă cuantumul cel mai avantajos.  Indemnizaţia pentru însoţitor acordată pensionarilor de invaliditate gradul I se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

×