Мени ..! Надворешна меморија Единици на надворешна меморија Магнетен диск Магнетна дискета Компак диск Флеш меморија Израб...
Единици на надворешна меморија ..! мени
Надворешна меморија <ul><ul><li>Надворешните мемории се уреди кои долготрајно ги чуваат податоците. Појавата на надворешни...
мени
Магнетен диск <ul><li>Магнетен диск (тврд диск) се состои од неколку кружни плочи поставени на заедничка оска и прекриени ...
мени
Магнетна дискета <ul><li>Магнетна дискета- Дискета е кружна намагнетизарана плоча, сместена во пластична футрола, на која ...
мени
Компакт диск ( CD ) <ul><li>Се користи како надворешна меморија на која се сместени големи количества податоци ( 650 MB-2G...
мени
Флеш меморија <ul><li>Флеш меморија е во вид на стапче-стик.Се вика и USB меморија.Има различен мемориски капацитет, на ...
мени
<ul><li>Изработено од: </li></ul><ul><li>Стефанија Ајтова VI б </li></ul>мени
THE END мени
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Ajtova stefanija edinici na memorija 2003

524
-1

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
524
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ajtova stefanija edinici na memorija 2003

 1. 1. Мени ..! Надворешна меморија Единици на надворешна меморија Магнетен диск Магнетна дискета Компак диск Флеш меморија Изработка THE END
 2. 2. Единици на надворешна меморија ..! мени
 3. 3. Надворешна меморија <ul><ul><li>Надворешните мемории се уреди кои долготрајно ги чуваат податоците. Појавата на надворешните мемории била наменета од неможноста централната меморија да ги чува податоците и по исклучувањето на компјутерот од електрично напојување. </li></ul></ul>мени
 4. 4. мени
 5. 5. Магнетен диск <ul><li>Магнетен диск (тврд диск) се состои од неколку кружни плочи поставени на заедничка оска и прекриени со специјална материја (метален оксид) на кои со помош на магнетни глави се меморираат или исчистуваат податоци. Плочите брзо ротираат цело време додека работи компјутерот. Централната конструкција на единицата на тврд диск е херметички затворена. Вообичаено тврдиот диск е сместен во внатрешноста на куќиштето. </li></ul>мени
 6. 6. мени
 7. 7. Магнетна дискета <ul><li>Магнетна дискета- Дискета е кружна намагнетизарана плоча, сместена во пластична футрола, на која има отвор преку кој со помош на вградени магнетни глави во дискетната единица, се врши читање и запишување на податоци. Дискетата се става во дискетната единица преку посебен отвор (вратичка), кој најчесто се наоѓа на предната страна од куќиштето </li></ul>следно
 8. 8. мени
 9. 9. Компакт диск ( CD ) <ul><li>Се користи како надворешна меморија на која се сместени големи количества податоци ( 650 MB-2G ). Компакт дисковите денес имаат огромна примена за складирање мултимедијалните податоци (слики, видео, аудио). Можат да соджрат цели енциклопедии, реченици, атласи, програмски пакети и друго </li></ul>мени
 10. 10. мени
 11. 11. Флеш меморија <ul><li>Флеш меморија е во вид на стапче-стик.Се вика и USB меморија.Има различен мемориски капацитет, на пример,до 8 GB . </li></ul>мени
 12. 12. мени
 13. 13. <ul><li>Изработено од: </li></ul><ul><li>Стефанија Ајтова VI б </li></ul>мени
 14. 14. THE END мени
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×