Doorslaand vocht

1,117 views

Published on

Binnensijpelend vocht en vocht in gebouwen is een veel voorkomend probleem. Deze presentatie van de Stadswinkel toont u hoe u ermee kan omgaan en welke technieken er zoal bestaan om uw woning te beschermen tegen vocht.

Published in: Travel, Technology
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Wilt u meer weten over vochtproblemen of duurzaam wonen?

  Onze specialisten helpen u gratis en graag verder via telefoon, e-mail, persoonlijk aan ons infoloket of zelfs, als nodig, ter plaatse.

  Ons infoloket is open :
  van dinsdag tot en met vrijdag, van 10u tot 18u,
  op zaterdag, van 14u tot 17u.


  Stadswinkel vzw

  Sint-Gorikshallen
  Sint-Goriksplein 1
  1000 Brussel

  Tel: 02 219 40 60
  Fax: 02 219 35 91
  E-mail: info@curbain.be
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,117
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Doorslaand vocht

 1. 1. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Doorslaand Vocht Stadswinkel – 27 oktober 2010 Ir. Yves Vanhellemont (WTCB)
 2. 2. WAT?WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Een van de vele mogelijke oorzaken van vocht in gebouwen: • Doorslaand vocht • Opstijgend grondvocht • (hygroscopische) zouten • Condens • Slecht onderhoud (dakgoten etc.) • Accidentele oorzaken (lekken, overstromingen, …) • Bouwfouten • …
 3. 3. Waarom doorslaand vocht vermijden?WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Vocht dat in de binneruimte terechtkomt (= ‘écht’ doorslaand vocht) • Aantasting van de binnenafwerking (schade aan pleisterwerk, schimmels, ...) • Vermindering van de kwaliteit van het binnenklimaat (te vochtig) • Schade aan allerhande materialen (houten balkkoppen, metalen balken) Algemeen, metselwerk dat vochtig wordt kan • Aangetast worden door cycli van zoutkristallisatie • Aangetast worden door vorst • Aangetast worden door mossen, algen, schimmels, ... • De isolatiewaarde van vochtige gevels daalt, en door de droging koelt het gebouw nog verder af.
 4. 4. Doorslaand vochtWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Gevels staan bloot aan regen, en de meeste bouwmaterialen (baksteen, de meeste natuursteen, mortels, pleisters, ...) absorberen dit vocht. Evenwicht tussen enerzijds de benatting, en anderzijds de droging, zorgt ervoor dat vocht, dat aan de buitenkant aan een gevel geraakt, dat dit niet noodzakelijk ook aan de binnenkant van het gebouw komt (= doorslag). Voor het Belgische klimaat (intensiteit van de buien, winddruk, temperaturen, ...) geldt de vuistregel: Metselwerk van 30 cm dik (= metselwerk van anderhalve baksteen), in goede staat (zowel mortel als steen als baksteen) houdt regendoorslag tegen: vocht van de regen komt niet in de binnenruimte terecht.
 5. 5. Rol van de windWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bij verticaal vallende regen is er in principe weinig tot geen belasting van (verticale) gevels. Ook kroonlijsten e.d. helpen ter bescherming. Bij wind zijn vooral gevels gericht op het zuiden tot het westen zwaar belast. Wind zorgt ook voor het bijkomende effect dat regen door allerhande openingen (scheurtjes) dieper de gevel ingeblazen kan worden.
 6. 6. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BEDergelijk metselwerk is niet op een onzichtbare manier regendicht te maken.De scheuren blijven open ‘poorten’ voor vocht.
 7. 7. Oplossing?WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE
 8. 8. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bebordingen zijn een oude oplossing...
 9. 9. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE ... die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet
 10. 10. BebordingenWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Kunnen de meest diverse vormen aannemen. Bijvoorbeeld kunst- of natuurlei, houten bebordingen, kunststof, ... Deze worden steeds met een spouw aangebracht! In de spouw kan dan ook vaak nog thermische isolatie worden voorzien. De regendichtheid van dergelijke systemen is in principe (bij goede conceptie én uitvoering) totaal. Eigenlijk is dit de enige oplossing die nog toegepast kan worden als alle andere middelen falen. Helaas: grote impact op het uitzicht.
 11. 11. Andere ‘oude’ methodesWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bepleistering: • Kalkpleisters • Cementpleisters (vanaf midden 19e eeuw – inclusief cimorné) Schilderwerk: • Kalkverf • Cementverf • Olieverf Diverse: • Bitumineuze muurafwerking • Muurbetegelingen
 12. 12. Technische eigenschappenWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Afgezien van een heleboel technische eigenschappen (duurzaamheid, hechting op de ondergrond, ...) zijn er twee zeer belangrijke eigenschappen met betrekking tot regendoorslag: • De mate waarin ze vocht tegenhouden • De mate waarin ze waterdamp tegenhouden Ondanks het feit dat sommige van deze beschermingen water opnemen (kalkpleisters en kalkverven), blijken ze toch een adequate bescherming tegen vochtinfiltratie te bieden: • Dichten van scheuren • Afvlakken van metselwerk, waardoor water sneller afvloeit, en het contactoppervlak kleiner wordt.
 13. 13. WaterdampdoorlaatbaarheidWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE De waterdampdoorlaatbaarheid is wél een belangrijke factor. Niet zozeer als de bescherming tegen vochtindringing 100% is, maar wel indien er toch infiltraties zijn. Van bebordingen kunnen we eigenlijk quasi zeker zijn dat, als ze in goed staat zijn, dat ze dan ook helemaal waterdicht zijn. Van de andere technieken (verven, pleisters, etc.) zijn we nooit helemaal zeker. Misschien zijn ze gedurende een relatief korte tijd wel waterdicht, maar veroudering zorgt steeds voor scheurtjes en andere mogelijke infiltratiemogelijkheden. Daarom is vooral de waterdampdoorlaatbaarheid een belangrijke factor. Goede waterdampdoorlaatbaarheid: kalkpleisters,kalkverf Slechte waterdampdoorlaatbaarheid: mortels, pleisters en verf op basis van cement, keramische tegels, bitumineuze producten, olieverf
 14. 14. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Scheurvorming door vorst, tengevolge van infiltratie doorheen krimpscheurtjes, en vervolgens accumulatie van vocht.
 15. 15. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Keramische betegeling met zeer nauwe voegen is op termijn niet waterdicht te houden.
 16. 16. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bij betegeling met voegen is dit probleem nog enigszins op te lossen, door het voegwerk dampopen te maken (in dit geval door toepassing van een kalkmortel)
 17. 17. Droging van metselwerk gebeurt grotendeels doorheen voegwerk – als ditvoegwerk té dicht is, dan kan er probleem met regendoorsag gebeuren,WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BEmet alle gevolgen vandien.
 18. 18. Rol van een (té) dichte voegmortelWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE
 19. 19. Droging van metselwerk gebeurt grotendeels doorheen voegwerk – als dit voegwerk té dicht is, dan kan er probleem met regendoorsag gebeuren, met alle gevolgen vandien.WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE
 20. 20. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Ook waterdampdichte verven hebben hetzelfde effect. Deze zijn gelukkig nog te verva dampopen systemen.
 21. 21. Dampopen en dampdichte vervenWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Dampopen: silicaatverf, kalkverf, siloxaanverf Dampdicht: cementverf, epoxyverf, olieverf, polyurethaanverf Acrylverf zit doorgaans tussen beide in, maar dat hangt ook een stuk af van het pigmentgehalte. Bij veel pigment is de dampdoorlaatbaarheid groter.
 22. 22. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BEEffect van polyurethaanverf, populair bij de NMBS, de Lijn, MIVB en TEC
 23. 23. Recentere systemenWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Algemeen vanaf de jaren 1950: technische mogelijkheid tot het construeren van slankere constructies leidt tot spouwconstructies. Vroege voorbeelden van dergelijke spouwconstructies (evenwel niet met de bedoeling om infiltratie tegen te houden zijn bijvoorbeeld de ijskelders in Oudergem, en het Stocletpaleis – dit laatste voorbeeld is eigenlijk een vorm van gevelbekleding met natursteenplaten, zoals men tegenwoordig zoveel doet, maar met (té) nauwe voegen). Vanaf de jaren 1960: de in de 19e eeuw ingezette trend om materialen zichtbaar te laten, leidt uiteindelijk tot een onzichtbare bescherming: waterwerende oppervlaktebehandeling.
 24. 24. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE© KIK
 25. 25. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE
 26. 26. Effect van mortelresten in de spouwWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Deze vormen een brug tussen binnen- en buitenspouwblad, en kunnen ook weer aanleiding geven tot doorslag. Hetzelfde effect kan worden waargenomen bij slecht geplaatste thermische isolatie (of een slecht type isolatie), of bij na-isolatie van spouwmuren. Ook thermische isolatie kan doorslag veroorzaken of verergeren. Overigens ook mogelijk bij leidingen in de spouw, kadavers, ...
 27. 27. Waterwerende oppervlaktebehandelingWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Beschermende behandeling die onzichtbaar is (of zou moeten zijn), die capillaire absorptie van water in materialen tegenhoudt (of minstens reduceert), en die de waterdampdoorlaatbaarheid van materialen niet (of nauwelijks) mag wijzigen.
 28. 28. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE
 29. 29. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE © Bert Van Den Houte
 30. 30. Met betrekking tot doorslagWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Meestal zijn dergelijke behandelingen zéér doeltreffend. Zolang de regen niet bij té krachtige wind tegen de gevel slaat (alhoewel de bescherming ook bij zeer zware storm meestal wel standhoudt). Eén zeer belangrijke opmerking: indien er scheurtjes van meer dan 0,3mm in de gevel zitten, dan zijn deze niet te dichten met dergelijke behandeling. Ook een schuin of horizontaal opervlak is niet steeds goed te beschermen met deze behandeling. Voor de veiligheid daan we ervan uit dat dergelijke opervlakken op een andere manier beschermd moeten worden?.
 31. 31. WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BEOok waterwerende behandelingen kunnen deze gevel niet dichten:de steen zal geen of toch veel minder water absorberen, maar regenkan nog steeds binnendringen via de scheuren.
 32. 32. ProductenWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Actief bestanddeel: meestal siloxanen (voor de meeste bakstenen en natuurstenen en mortels) of silanen (voor dichte materialen zoals beton, marmer, graniet, ...). Soms ook andere producten (typisch voor bescherming van pleisters en dergelijke). Formulering: siloxanen worden meestal in vloeibare vorm aangebracht, silanen (wegens hun vluchtigheid) als crème: dan is de contacttijd groter, wat beter is als men op compacte materialen werkt.
 33. 33. Waterdampdoorlatend? Ja! Maar....WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Waterwerende behandelingen zijn impregneringen. Daardoor is niet zozeer de waterdampdoorlaatbaarheid van belang, maar wel de droogsnelheid. En deze wordt bepaald door de indringdiepte van het product. Voor vloeistoffen is dit in de orde van millimeters, voor crèmes centimeters... En dat is niet goed, dat reduceert de droogsnelheid te sterk. Crèmes zijn enkel goed te gebruiken op compacte materialen, bij voorkeur niet op ‘gewoon’ metselwerk
 34. 34. InterventiesWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bij problemen met regendoorslag zijn er twee grote opties: 1. Bebordingen 2. Andere behandelingen. Bij optie 2 moet steeds begonnen worden met het herstellen van de gevel (als dat nog niet gebeurd is): steen én mortel moeten in goede toestand zijn. Indien men niet 100% zeker is dat (nu en in de toekomst!) alle infiltraties vermeden kunnen worden, dan moeten alle interventies erop gericht zijn dat eventueel vocht in de gevel toch nog kan ontsnappen.
 35. 35. Herstellen van voegwerkWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Gevels drogen essentieel via het voegwerk. Dus vocht in het metselwerk moet kunnen afgevoerd worden via het voegwerk. Heel algemeen (maar dat is een zeer sterke vereenvoudiging!) kan men stellen dat gevels vanaf eind 18e eeuw tot in de jaren 1930 best met een hydraulische kalkmortel worden hersteld. Oudere gevels kunnen best met een kalkhydraatmortel (luchtkalk, schelpenkalk) worden hersteld, met een kleine toevoeging van cement. Uitzondering hierop zijn recentere gevels, waar een cementmortel is gebruikt voor het metselen. Deze zal geen vocht opnemen uit de steen. De gevel droogt hier vooral doorheen de steen, en dus mag ook de voegmortel zonder meer een goede cementmortel zijn. Kalkmortels bieden hier weinig voordeel. Let wel: dit zijn veralgemeningen, regelmatig zijn er uitzonderingen. In veel gevallen is het herstellen van de gevel al voldoende om doorslag te verhinderen.
 36. 36. Ingrepen van onzichtbaar naar zichtbaarWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Indien er geen belangrijke scheurvorming in de gevel is, kan een waterwerende behandeling een bijkomende bescherming bieden. Dan ook toe te passen om materialen te beschermen tegen bijvoorbeeld vorst, of om een gevel langer proper te houden. Bij lichte scheurvorming kunnen verven (eventueel gewapende verven) die scheuren overbruggen. Steeds waterdampdoorlatende verven toepassen! (kalkverf, silicaatverf, siloxaanverf, acryl). Bij sterk beschadigde gevels kan het voordelig worden om over te gaan op bepleistering, bij voorkeur ook met een dampopen systeem.
 37. 37. Wat met intrinsiek ‘slechte’ gevelafwerkingen?WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Problematische verfsystemen: decaperen en vervangen door een dampopen systeem. Cementpleisters: • Ofwel weghalen. Dit geeft gegarandeerd enorme beschadigingen aan het onderliggende metselwerk. Dus enkel toepassen indien men nadien terug wil pleisteren. • Indien ze niet worden weggehaald (bvb. geklasseerd gebouw!) kan het toepassen van een nieuwe laag (bij voorkeur polymeergemodificeerd) soelaas bieden. De polymeren zorgen ervoor dat het langer zal duren vooraleer de nieuwe laag zal beginnen scheuren. • Bij heel smalle scheurtjes in de cementering kan er ook gewoon geschilderd worden (bij voorkeur met een acrylverf of silicaatverf)
 38. 38. Wat als er geen oplossing is?WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Bijvoorbeeld een problematische muurbetegeling, die niet weggehaald mag worden, en ook niet verstopt worden. In dat geval moet er aan symptoombestrijding worden gedaan: afwerkingen aan de binnenkant van het gebouw die vochtbestendig zijn (ook opletten voor metalen of houten balkkoppen!), en aan de gevel geregeld onderhoud uitvoeren.
 39. 39. Referenties WTCBWETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF HTTP://WWW.WTCB.BE Technische voorlichting 209, buitenbepleistering Technische voorlichting 210, vocht in gebouwen Technische voorlichting 224, waterwerende oppervlaktebehandeling Gids voor de restauratie van metselwerk, deel 4: gevelrestauratie Gids voor de restauratie van metselwerk, deel 5: gevelafwerking en - bescherming Restauratie van buitenmuren: gevelafwerking met pleister en verf, WTCB-tijdschrift 1999/1

×