Ana Kosović - Igraj fer i online

430 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
430
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ana Kosović - Igraj fer i online

 1. 1. IGRAJ FER I ONLINE Ana Kosović VII 4
 2. 2. SADRŢAJ        Šta je elektronsko nasilje? O elektronskom nasilju Primeri elektronskog nasilja Šta sve obuhvata elektronsko nasilje Razlike u običnom i elektronskom nasilju Kako da se zaštitiš od elektronskog nasilja? Neke vaţne poruke
 3. 3. ŠTA JE ELEKTRONSKO NASILJE? Elektronsko nasilje uključuje bilo kakav oblik slanja poruka putem interneta ili mobilnih telefona. Pojavljuje se u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva.Program “Škola bez nasilja” bori se i protiv ove vrste nasilja. Ima za cilj povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete detetu, mladom ili odraslom čoveku koji ne moţe da se zaštiti od takvih postupaka.
 4. 4. O ELEKTRONSKOM NASILJU  Elektronsko nasilje moze da uključuje pretnje, seksualne primedbe, pogrdne oznake (tj. govor mrţnje),kao i to da ţrtve čine predmet podsmеha na forumimа, pоstаvljаnjеm laţnih izjava u cilju poniţenja.
 5. 5. ...  Praksa sajber-maltretiranja nije ograničena samo na decu,već se javlja i kod odraslih, razlika u starosnim grupama se ponekad naziva cyberstalking ili cyberharassment kada je počinjeno od strane odraslih prema odraslima, ponekad je usmereno na osnovu pola.
 6. 6. Zaustavimo uznemiravanje I nasilje! … Autori ove agresivne zanimacije umeju da pretuku, poniţavaju,ili poput voajera ili paparaca snimaju svoje drugarice u delikatnim trenucima, sa krajnjim ciljem da snimci stignu do što više ljudi. Pojava je naţalost i kod nas uzela toliko maha da veliki procenat učenika ima neko saznanje, iskustvo ili su bili svedoci takvog čina zlostavljanja
 7. 7. … Sajber buling se dešava takvom brzinom da je teško adekvatno odgovoriti na njega.  Za razliku od drugih oblika zlostavljanja,sajber buling nema određenih obrazaca o prepoznavanju žrtve i svako može da bude meta ove vrste maltretiranja. 
 8. 8. ŠTA SVE OBUHVATA ELEKTRONSKO NASILJE  Međuvršnjačko nasilje putem interneta uključuje podsticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara.
 9. 9. …  Može uključivati slanje okrutnih, zlobnih, ponekad i pretećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka.
 10. 10. …  Takvo se nasilje odnosi i na slanje fotografija kolega, traženje ostalih da ih procenjuju po određenim karakteristikama, odnosno da glasaju za osobu koja je, na primer, najružnija, najnepopularnija ili najdeblja u školi.
 11. 11. …  Deca ponekad na određenoj popularnoj internetskoj stranici traže od ostalih da navedu osobu koju najviše mrze te da o njoj napišu nekoliko reči, a sve s ciljem da žrtvu osramote pred što većim brojem ljudi.
 12. 12. OBIČNO NASILJE        Direktno Dešava se na školskoj teritoriji Loši odnosi sa nastavnicima Strah od odmazde Fizičko:udaranje,prebijanje i guranje Verbalno:zadirkivanje,naziva nje pogrdnim imenima i ogovaranje Neverbalno:upotreba gestova i isključivanja ELEKTRONSKO NASILJE      Anonimno Dešava se van školske teritorije Dobri odnosi sa nastavnicima Strah nemogućnosti korišćenja interneta Emocionalne reakcije ne mogu biti utvrđene RAZLIKE U OBIČNOM I ELEKTRONSKOM NASILJU
 13. 13. KAKO DA SE ZAŠTITIŠ OD ELEKTRONSKOG NASILJA?       Ne šalji zlonamerne sms ili e-mail poruke. Pažljivo pročitaj sms i e-mail poruku pre nego što je proslediš dalje. Ne snimaj i ne prosleđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismevanju i vređanju drugih. Zaštiti sebe lozinkom i pazi kome je daješ jer prijatelji u nekom trenutku mogu postati neprijatelji. Ne navodi lične informacije, brojeve telefona i mobilnog, adresu na kojoj živiš, ime škole u koju ideš, mesta na koja izlaziš osobama koje ne poznaješ uživo. Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja preko mobilnog i interneta.
 14. 14. NEKE VAŢNE PORUKE SVI SMO MI DRUGAČIJI. Različiti ljudi,različitih verovanja,različitih ţudnji,različitih nada,različitih snova.Postali smo prelepi mozaik. Elektronsko nasilje utiče na stvarne ţivote!
 15. 15. … Zaustavimo elektronsko nasilje! Zauzmi stav protiv sajber nasilnika! Zaustavi nasilje!
 16. 16. … Nasilje ne prestaje samo! Zaustavimo nasilje zajedno! Moja škola-škola bez nasilja I bola!
 17. 17. I ZA KRAJ Zaštitimo se od nasilja Ali ne zaboravimo da uţivamo u onoj dobroj strani virtuelnog sveta

×