Edukacija roditelja kao način prevencije zlostavljanja dece na Internetu

844 views

Published on

Prezentacija sa medjunarodne konferencije o bezbednosti majki i dece, Novi Sad, maj 2013.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
844
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Edukacija roditelja kao način prevencije zlostavljanja dece na Internetu

 1. 1. Nikolina Ljepava, MSc., MA
 2. 2. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuZlostavljanje na Internetu (sajberzlostavljanje, sajberbuling):Agresivan i tendenciozan akt koji grupa ili pojedinacsprovodi koristeći elektronska sredstva komunikacije u višenavrata i tokom produženog vremena protiv žrtve koja ne možeda se odbrani od ovakvih napada.(Smith et al. 2006)
 3. 3. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuTIPOVI ZLOSTAVLJANJA NA INTERNETUVerbalno – preteće, agresivne, uvredljive porukeSocijalno – usmereno ka javnom poniženju žrtve
 4. 4. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuTIPOVI ZLOSTAVLJANJA NA INTERNETUOd strane nepoznate osobeVršnjačko nasilje (pojedinačno, češće grupno)• Komentari na društvenim mrežama• Telefonske poruke• Ponižavajuće slike – video klipovi• Fejsbuk “hejt” grupe
 5. 5. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuZlostavljanje na Internetu se često prenosi u realni životInternet pedofili – seksualni predatoriVršnjačko nasilje (verbalno, socijalno, fizičko)
 6. 6. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuPOSLEDICE SAJBER ZLOSTAVLJANJASlabiji uspeh u školiIzbegavanje društvaNesigurnostProblemi sa spavanjemPsihosomatske reakcije (glavobolja, problemi sa stomakom)DepresijaSuicidalne pomisli – pokušaji samoubistva
 7. 7. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuPREVENCIJA VS INTERVENCIJA????
 8. 8. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuULOGA RODITELJAPravila ponašanjaEdukacijaModeli ponašanja
 9. 9. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuULOGA RODITELJAMonitoring aktivnosti dece na Internetu od straneroditelja značajno smanjuje incidencusajberzlostavljanja (uzrast od 10 do 17 godina)(Lewin, Stanaland, & Miyazaki, 2008)
 10. 10. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuULOGA RODITELJADeca roditelja koji bolje poznaju pravila privatnosti isigurnog ponašanja na Internetu su manje izloženazlostavljanju na Internetu(Ljepava & Fritz, 2012)
 11. 11. Edukacija roditelja i zlostavljanje na InternetuKADA POČETI SA EDUKACIJOM DETETA?
 12. 12. Edukacija roditelja i nasilje na InternetuBroj dece predškolskog uzrasta koji ima pristupračunaru je u stalnom porastu. Sve veći brojpredškolaca provodi i više od 2 sata dnevno ispredkompjutera(Zevenbergen i Logan 2009).
 13. 13. Edukacija roditelja i nasilje na Internetupreko 50% učenika nižih razreda i preko 80%učenika viših razreda osnovne školesvakodnevno koristi Internet i društvene mrežepoput Fejsbuka.preko 50% roditelja smatra da nema dovoljnonapredne veštine korišćenja računara i Interneta(UNICEF i Institut za psihologiju, 2012)
 14. 14. Edukacija roditelja i nasilje na InternetuAnketa Udruženja RODITELJ223 roditelja predškolske dece57.5% dece ispitanika ima pristup kompjuteru presvoje 5 godine38% dece igra kompjuterske igrice već od svoje trećegodine.
 15. 15. Edukacija roditelja i nasilje na InternetuBEZBEDAN LET U VIRTUELNI SVETProgram edukacije roditelja dece predškolskog i mlađeg školskoguzrastaCILJEVI PROGRAMAupoznavanje sa prednostima i potencijalnim problemimavezanim za korišćenje računara i Internetapodizanje svesti o značaju uspostavljanja odgovornih navikakorišćenja računara i Interneta od najranijeg uzrasta
 16. 16. Edukacija roditelja i nasilje na InternetuBEZBEDAN LET U VIRTUELNI SVETInformativno – edukativni programRadioničarski rad – teorija i razmena iskustvaSavetodavni rad – online i telefonsko savetovalište u okviruRODITELJ info centraIstraživanja
 17. 17. Edukacija roditelja i nasilje na InternetuKoji je uzrast pravi za uvodjenje računara?Koje su mane a koje prednosti ranog korišćenja?Koje su opasnosti?Kako zaštititi dete?Šta dozvoliti i kada?
 18. 18. Edukacija roditelja i nasilje na Internetu

×