Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

VIRUS TROJAN

367 views

Published on

Kalau ada yang salah tolong betulkan ok.

Published in: Technology
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

VIRUS TROJAN

  1. 1. ICT DALAM PAKK VIRUS KOMPUTER : tROJAN Di Sediakan Oleh : Nama Ahli No.Matrik NOOR KHALILAH BT YUSOFF DPAKBM A1301023 NURUL IDAYU BT ZAHIDI DPAKBM A1301025 THENMOLI A/P PERUMAL DPAKBM A1301026 NUR ASMALINA BINTI ASRI DPAKBMA1302047 NUR SYUHAILA BINTI MOKHTAR DPAKBM A1302045
  2. 2. Apa itu virus TROJAN horse? • Virus Trojan Horse ialah program yang menjangkiti sesuatu komputer untuk mengakibatkan kerosakan. Kerosakan tersebut boleh ditafsirkan sebagai kecurian data, kecurian identiti, akaun sulit dan sebagainya. Trojan Horse boleh menjangkiti mesin pengguna tanpa disedari. Sebaik sahaja ia menembusi komputer, virus Trojan Horse akan mengimbas keseluruhan komputer dengan matlamat untuk mencuri data peribadi. • Salah satu virus Trojan Horse terawal dikesan pada tahun 1980-an, apabila beberapa komputer terjejas akibat jangkitannya. Ia telah dibangunkan oleh penggodam dengan tujuan untuk mencuri kata laluan akaun-akaun peribadi atau sulit.
  3. 3. SEJARAH virus trojan horse • Nama Trojan Horse datang dari cerita mitologi Yunani tentang pengepungan Troy. Orang-orang Yunani tidak mampu untuk menakluk bandar sehingga mereka membina sebuah kuda kayu Trojan yang besar dan menyembunyikan beberapa orang pahlawan (tentera) di dalamnya. Kuda kayu itu sepatutnya menjadi hadiah dari orang Yunani, memaklumkan bahawa mereka akan belayar dan tidak lagi mahu menakluki bandar. Apabila kuda Trojan dibawa masuk ke dalam bandar, tentera Yunani di dalamnya menunggu sehingga hari beransur gelap dan kemudian menyerang Troy, memusnahkan sekali gus memenangi peperangan.
  4. 4. BAGAIMANA TROJAN BEROPERASI • Cara kerja trojan hampir sama dengan dengan aplikasi Client /Server. Dimana perlu adanya program di server yang listen ke port tertentu dan kemudian boleh menggunakan Client application untuk connect ke port tersebut. • Program Server ini akan di tempatkan di mesin target dan jika program ini telah aktif maka ia akan tersembunyi di dalam memori dan mengubah beberapa setting di mesin target. • Virus tersebut tidak akan terlihat oleh pengguna. Virus ini akan dapat mengambil password setting mail , IP , port number dan lain-lain lagi.
  5. 5. Jenis-jenis trojan Trojan Remote Access • Trojan Remote Access termasuk Trojan paling popular saat ini. Banyak penyerang menggunakan Trojan ini dengan alasan fungsi yang banyak dan sangat mudah dalam penggunaannya. Prosesnya adalah menunggu seseorang menjalankan Trojan yang berfungsi sebagai pelayan dan jika penyerang telah mempunyai IP address mangsa, maka penyerang boleh mengendalikan secara penuh komputer mangsa. Trojan Pengirim Password • Tujuan dari Trojan jenis ini adalah menghantar password yang berada di komputer mangsa atau di Internet ke suatu e-mel khusus yang telah disiapkan.
  6. 6. Trojan File Transfer Protocol (FTP) • Trojan FTP adalah yang paling mudah dan dianggap ketinggalan zaman. Satu-satunya fungsi yang dijalankan adalah membuka port 21 di komputer mangsa yang menyebabkan memudahkan seseorang mempunyai FTP client untuk memasuki komputer mangsa tanpa password serta melakukan download atau upload file. Keyloggers • Keyloggers termasuk dalam jenis Trojan yang sederhana, dengan fungsi merakam atau mencatat ketukan pad kekunci saat mangsa menaip dan menyimpannya dalam logfile. Apabila diantara ketukan tersebut adalah mengisi user name dan password, maka keduanya boleh diperolehi penyerang dengan membaca logfile. • Trojan ini dapat dijalankan pada saat komputer online maupun offline. Trojan ini dapat mengetahui mangsa sedang online dan merakam segala sesuatunya. Pada saat offline proses rakaman dilakukan setelah Windows dijalankan dan disimpan dalam hardisk mangsa dan menunggu saat talian untuk melakukan pemindahan atau diambil oleh penyerang.
  7. 7. Langkah-langkah mengatasi Langkah penghapusan Trojan boleh dikeluarkan dengan : • Membersihkan dengan cara pembahagian dan Install semula. • Memakai software anti virus yang terbaru & ter-update. • Memakai software Trojan Scanner. Software yang di khususkan untuk mengesan dan menghapuskan Trojan. • Pembersihan di mulakan dengan Back-up data, kemudian format semula Hard Disk dan Install semula program.

×