Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nigerija

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Nigerija

 1. 1. Nigerija NEJRA GAČANOVIĆ
 2. 2. Savezna Republika Nigerija nalazi se u Zapadnoj Africi izmeĎu Gvinejskog zaliva na jugu i jezera Čad na sjeveroistoku . Nigerija
 3. 3. Nigerija je površinom (oko 9,3 miliona km2) najveća zemlja Zapadne Afrike, a po broju stanovnika ( oko 153 miliona) na prvom mjestu u Africi.
 4. 4. Na sjeveru i jugu zemlje nalaze se ravnice i brežuljkasta područja, središnj i dio zauzima visoravan Jos, do k se na istoku iz Kameruna nastavlja visoravan Adamwa u kojoj je i najviši vrh, Dimlang (2042 m). Reljef
 5. 5. Rijeke Nigerije
 6. 6.  Rijeka Niger
 7. 7. Klimatsko – vegetacijska obilježja Priobalni dijelovi zemlje imaju ekvatorijalnu klimu koja prema sjeveru prelazi u savansku, zatim stepsku i na krajnjem sjeveru u polupustinjsku klimu. U delti Nigera rastu mangrove šume. U ostalom nizijskom dijelu provladava prašuma koja je u velikoj mjeri iskršena. Sjevernije su zastupljeni savanski prostori.
 8. 8. Padavine u gradovima Lagos (jug) i Kano (sjever)
 9. 9. DRUŠTVENOGEOGRAFSKE ODLIKE  Nigerija je najmnogoljudnija zemlja afričkog kontinenta. Po broju stanovnika je na osmom mjestu u svijetu. Nigerija ima jako velik prirodni priraštaj, po podacima iz 2010. godine, prirodni priraštaj je veći od 20‰ .  U Nigeriji imam oko 250 etničkih skupina, meĎu kojima postoje velike jezičke, kulturne i vjerske razlike.
 10. 10. U Nigeriji domonira mlado stanovništvo
 11. 11. Gustoća naseljenosti Nigerije
 12. 12. U religijskoj strukturi muslimani su najbrojniji (crvena,oko 50%), zatim kršćani (zelena,oko 40%), te tradicionalna vjerovanja (plava, oko 10%)
 13. 13. Iako Nigerija raspolaže značajnim prirodnim bogatstvima (nafta, zemni plin, obradive površine) još uvijek se nalazi u skupini privredno nerazvijenih zemalja svjeta. Rafinerija nafte u Nigeriji Privreda
 14. 14. Poljoprivreda je najznačajnija privredna djelatnost. U poljoprivredi preovladava uzgoj vlastite potrebe. Od poljoprivrednih kultura namijenjenih izvozu najveći značaj imaju kakao, pamuk, kikiriki, uljana palma i kaučuk.
 15. 15. Abuja Glavni grad Nigerije

×