Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Van graan tot brood

5,001 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Van graan tot brood

 1. 1. Van graan tot brood
 2. 2. Van graan tot brood Vooraleer de boer het graan kan zaaien, is er nog heel wat voorbereidend werk nodig. En het duurt nog veel langer eer wij in een lekkere boterham kunnen bijten ...
 3. 3. Van graan tot brood Hij begint met het bemesten van de akker of het veld.
 4. 4. Van graan tot brood Vloeibare mest of gier wordt vervoerd met een speciale tankwagen. De gier wordt in de grond gespoten om zo weinig mogelijk geurhinder te hebben.
 5. 5. Van graan tot brood Vaste mest, met stro erin, wordt met een mestkar over de akker verspreid.
 6. 6. Van graan tot brood Nu moet de mest in de grond gebracht worden. Dat gebeurt met de ploeg.
 7. 7. Van graan tot brood De ploeg is een apparaat met gebogen messen die de grond lossnijden en omdraaien.
 8. 8. Van graan tot brood Zo gebeurde het vroeger: met paarden.
 9. 9. Van graan tot brood Die dikke kluiten moeten nu veel fijner worden gemaakt. Daarvoor heeft de boer een reuzenhark: de eg.
 10. 10. Van graan tot brood Nu de grond helemaal klaargemaakt is, kan het zaaien beginnen. De boer gebruikt een zaaimachine die de graantjes netjes op rijtjes zaait.
 11. 11. Van graan tot brood En vroeger? Met de hand! Pff, wat een werk!
 12. 12. Van graan tot brood Nu kunnen de zaadjes ontkiemen en beginnen groeien.
 13. 13. Van graan tot brood Op het einde van de zomer is het graan "rijp" en kan het geoogst worden.
 14. 14. Van graan tot brood Daarvoor wordt een maaidorser gebruikt. Deze machine snijdt de halmen af en dorst ze.
 15. 15. Van graan tot brood Dorsen betekent dat de graantjes losgeklopt worden van de stengels en de aren.
 16. 16. Van graan tot brood Met een soort slurf worden de graankorrels in een kar geladen.
 17. 17. Van graan tot brood Het graan wordt tijdelijk op de boerderij opgeslagen of meteen naar grote graansilo's gebracht.
 18. 18. Van graan tot brood Graansilo's zijn torenhoge opslagplaatsen voor graan. Het kan daar prima bewaard worden tot het naar de maalderij wordt gebracht.
 19. 19. Van graan tot brood Uiteindelijk komt het graan dus in de maalderij of meelfabriek terecht.
 20. 20. Van graan tot brood In ons land groeit niet genoeg graan om iedereen te voeden. Daarom wordt er ook graan uit andere landen ingevoerd, per schip bijvoorbeeld …
 21. 21. Van graan tot brood In een moderne maalderij of meelfabriek wordt het graan gemalen door het tussen metalen rollen te pletten.
 22. 22. Van graan tot brood Ook het zeven en verpakken gebeurt allemaal met grote machines.
 23. 23. Van graan tot brood Na de verschillende bewerkingen zijn de bloem en het meel klaar om naar de bakkerijen te worden gebracht. Bloem wordt vervoerd in zakken of in tankwagens.
 24. 24. Van graan tot brood Ken je het verschil tussen bloem en meel? Meel bestaat uit de gemalen graankorrels met de velletjes daarvan (de zemelen) er nog in. De bakker bakt er bruin brood van. Om bloem te verkrijgen worden die zemelen er uit gezeefd. Dat hagelwitte poeder wordt gebruikt om wit brood te bakken.
 25. 25. Van graan tot brood Meel
 26. 26. Van graan tot brood Bloem
 27. 27. Van graan tot brood Vroeger werd het graan gemalen in een windmolen. Of in een watermolen als er een geschikte beek was.
 28. 28. Van graan tot brood De wieken of het waterrad doen een grote ronde steen over een andere draaien.
 29. 29. Van graan tot brood Door een gat in de bovenste steen worden de graantjes tussen de stenen gegoten.
 30. 30. Van graan tot brood Die zaadjes worden dan verpletterd en aan de zijkanten van de stenen glijdt het meel er uit. Het wordt opgevangen in zakken.
 31. 31. Van graan tot brood En dan is het dus de beurt aan de bakker. Meestal wordt tarwemeel of -bloem gebruikt voor brood. Maar net zoals er verschillende graansoorten zijn, bestaan er dus ook allerlei bloemsoorten waarvan brood kan gebakken worden: roggemeel, maïsmeel, gerstebloem, ...
 32. 32. Van graan tot brood Vroeger …
 33. 33. Van graan tot brood En nu …
 34. 34. Van graan tot brood Omdat zemelen vezelig zijn en er daarin de meeste vitaminen en mineralen zitten, is bruin brood gezonder dan wit brood.
 35. 35. Van graan tot brood Om precies te zien hoe brood gebakken wordt, kan je een kijkje nemen op deze site.
 36. 36. Van graan tot brood Basisschool De Tandem, Mortsel - Marc Verschueren Deze educatieve presentatie maakt gebruik van afbeeldingen die her en der van het internet werden geplukt, evenwel zonder commerciële bedoelingen. Gehoopt wordt dat eventuele rechthebbenden daarvoor stilzwijgend hun toestemming zullen verlenen. Waarvoor dank. Indien toch rechten zouden worden geschonden, zal/zullen na een eenvoudige mail de gewraakte afbeelding(en) meteen worden verwijderd. Eventuele op- en/of aanmerkingen kunnen ook naar datzelfde e-mailadres verzonden worden. Versie 14-11-08.

×