Digitale politiek in nederland

1,184 views

Published on

Fleishman-Hillard’s publiceert jaarlijks een internationaal onderzoek naar de invloed van het internet: de Digital Influence Index. Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Digital Public Affairs blog van Fleishman-Hillard Amsterdam (www.digitalpublicaffairs.nl), is dit jaar in Nederland ingezoomd op de rol die het internet speelt bij beslissingen van burgers op het gebied van politiek, overheid en samenleving. Vijf opvallende trends op het gebied van ‘digital public affairs’ worden hierin herkend.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,184
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
194
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Digitale politiek in nederland

  1. 1. Digitale politiek in NederlandFleishman Hillard Amsterdam
  2. 2. SamenvattingFleishman-Hillard’s publiceert jaarlijks een internationaal onderzoek naar de invloed van het internet: deDigital Influence Index. Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Digital Public Affairs blog vanFleishman-Hillard Amsterdam, is dit jaar in Nederland ingezoomd op de rol die het internet speelt bijbeslissingen van burgers op het gebied van politiek, overheid en samenleving. Vijf opvallende trends ophet gebied van ‘digital public affairs’ worden hierin herkend: 1. 76% van de Nederlanders geeft aan dat het internet een enigszins belangrijke tot absoluut essentiële informatiebron is voor beslissingen over politiek, overheid en samenleving. 2. De helft van de Nederlanders vertrouwt informatie die op internet door de overheid gegeven wordt. Dit is zeer hoog in verhouding tot andere landen. 3. Bij het nemen van beslissingen op het gebied van politiek, overheid en samenleving gebruikt 59% van de Nederlanders het internet om verschillende mogelijkheden te vergelijken. 4. Op internet gebruiken Nederlanders voor het maken van beslissingen over politiek, overheid en samenleving voornamelijk politieke websites en zoekmachines. Sociale netwerken spelen een marginale rol. 5. De helft van de Nederlanders gebruikt het internet bij beslissingen op het gebied van politiek en overheid. Daarmee wordt het internet voor politieke beslissingen veel vaker gebruikt dan televisie (28%), kranten (25%) of radio (12%).Het onderzoek werd uitgevoerd onder 4,883 correspondenten uit 8 verschillende landen, waaronder 640uit Nederland. Meer informatie over het onderzoek, inclusief verdere duiding van de uitkomsten, is tevinden op het nieuwe Digital Public Affairs blog: www.digitalpublicaffairs.nl.
  3. 3. Digital Public Affairs: informatiebronnen 76% van de Nederlanders geeft aan dat het internet een enigszins belangrijke tot absoluut essentiële informatiebron is voor beslissingen over politiek, overheid en samenleving Hoe belangrijk is informatie die u van het internet haalt wanneer u beslissingen maakt over politiek, overheid en samenleving (bijvoorbeeld verkiezingen, wetgeving, buitenlandse zaken, economie, etc.)? 1% 7% 23% Helemaal niet belangrijk 27% Enigszins belangrijk Erg belangrijk Extreem Belangrijk Absoluut essentieel 42% 3Basis: respondenten Nederland (640)
  4. 4. Vertrouwen in online overheidsinformatie De helft van de Nederlanders vertrouwt informatie die op internet door de overheid gegeven wordt. Dit vertrouwen is het hoogst van alle gemeten landen. Ik vertrouw de informatie die op internet door de overheid gegeven wordt 49% 48% 44% 34% 28% 32% 33% 24% Nederland China VS Japan Duitsland Frankrijk Verenigd Canada KoninkrijkBasis: respondenten nederland (640) 4en internationale respondenten (4,243)
  5. 5. Rol van internet bij politieke beslissingen Op het gebied van politiek, overheid en samenleving gebruiken Nederlanders het internet voornamelijk om verschillende opties te vergelijken (59%) en met meer vertrouwen te beslissen (40%). Bij het nemen van een beslissing over politiek, overheid en samenleving heeft het internet me geholpen om… verschillende opties te vergelijken 59,2% met meer vertrouwen een beslissing te nemen 40,3% advies en ondersteuning te vinden van andere mensen 10,7% sneller te handelen 6,5% professionele dienstverlening te vinden 1,0% geld te besparen 1,0% 5Basis: respondenten Nederland (640)
  6. 6. Middelen gebruikt bij politieke beslissingen Op internet gebruiken Nederlanders voor het maken van beslissingen over politiek, overheid en samenleving voornamelijk politieke websites en zoekmachines. Sociale netwerken spelen een marginale rol. Welke ondersteunende middelen heeft u gebruikt bij het maken van beslissingen rondom politiek, overheid en samenleving? Politiek georiënteerde website (partij-site, stemwijzer, etc.) 68,2% Informatie vinden via zoekmachines 32,1% Website van een (lokale, regionale of nationale) overheid bezocht 23,4% Zoeken naar en lezen van commentaar van anderen 15,9% Weblog/blog bezocht 6,5% Bezoek aan sociaal netwerk 4,5% Website van een bedrijf bezocht 3,2% Bekijken van online advertentie 2,2% Geen van bovenstaande 17,7% 6Basis: respondenten Nederland (640)
  7. 7. Bronnen voor politieke beslissingen De helft van de Nederlanders gebruikt het internet bij beslissingen op het gebied van politiek en overheid. Daarmee wordt het internet voor politieke beslissingen veel vaker gebruikt dan televisie (28%), kranten (25%) of radio (12%). Welke bronnen heeft u gebruikt bij beslissingen op de volgende gebieden?70% 63% Advies van vrienden,60% 54% familie en/of colleagae 50%50% Televisie40% 33% Medewerkers van bedrijf 32% 28% of organisatie30% 25% 25% 20% 20% 21% Kranten en magazines20% 17% 15% 17% 12% 11% 10% 10% 10% 12% 10% 10% Radio 8% 7%10% 2% 2% 4% 3% 4% 4%0% Internet 7Basis: respondenten Nederland (640)
  8. 8. Meer informatie… Werner van Bastelaar| Director Public Affairs werner.vanbastelaar@fleishman.com @wernervan Koen Droste| Digital Public Affairs Strategist koen.droste@fleishman.com @koendroste Over de Digital Public Affairs blog De online wereld is in toenemende mate de ‘place to be’ als het gaat om deelname aan het maatschappelijk debat. Voor politici, overheidsfunctionarissen en public-affairs professionals zijn deze digitale ontwikkeling nauwelijks bij te benen. Via de nieuwe blog www.digitalpublicaffairs.nl wil Fleishman-Hillard graag de vele mogelijkheden van deze nieuwe public affairs realiteit verkennen. Over Fleishman-Hillard Sinds het bedrijf in 1946 werd opgericht is Fleishman-Hillard uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste strategische communicatiebureau’s, met meer dan 80 vestigingen op zes continenten. Meer informatie over het Fleishman-Hillard kantoor in Amsterdam is te vinden op www.fleishman.nl. 8

×