Termeszeti Erok Hu

742 views
653 views

Published on

This presentation is not owned by me. All credit goes to the respective author.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
742
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Termeszeti Erok Hu

 1. 1. TERMÉSZETI ERŐK FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu
 2. 2. A Hawaii-szigetek a lenyűgöző vulkánikus kitörések színhelye. Amikor 1984-ben kitört a Pu’u O’o vulkán, megindult egy lávaáradat a tenger felé egy 15 km. hosszú alagúton át. Az izzó, folyékony láva ahogy a tengerbe ért, hatalmas gőzfelhők mellett kezdett megszilárdulni.
 3. 3. A Pu’uO’o vulkán A lávafolyamok felülete viszonylag rövid idő alatt megszilárdul, de a belseje izzó marad és állandó mozgásban van. Ennek a mozgásnak az eredeménye a forgás és gyűrődés.
 4. 4. A Vatnajoküll gleccseren fújó állandó szelek mozgásba hozzák a jégdarabokat, amelyek jéghegy formájában a Jäkalsarlo tóba úsznak, majd onnan a tengerbe. Az Atlanti-óceán hullámai, és a sós víz hatására aránylag gyorsan veszítenek méreteikből. Az útjuk Izland középső partjainál ér véget.
 5. 5. Egy metronom szabályosságával, az izlandi Jaillit szigetén található Strokkar gejzír, pontosan öt percenként tör ki. Az esőzésekből eredő víz a talajba szivárog, a magmatikus anyagokkal való érintkezésben felforr és nyomás alatt újra és újra a felszínre tör. A feltételek legkisebb változására a gejzír eltünhet örökre.
 6. 6. Etiopia északi részén, a Danakile medencében, 120 méterrel a tengerszint alatt található az Erta Ale vulkán krátere. Egy 80 m. mélyen fekvő aknában rejtőzködik egy önmagában is ritkaságnak számító aktív lávató.
 7. 7. Grönland mindig megújul a rövid sarki nyár időtartama alatt is. A Nap felmelegíti a nyugati partokat, a Disko-öbölben, ahol a jéghegyek összegyűlnek mielőtt megkezdik útjukat Terra Nova felé.
 8. 8. A Yello w stone -i Nemzeti Park ( W yoming, USA) az a vidék ahol a világon legjobban mutathatóak ki a termálvizek tevékenysége. Közel 300 gejzír található a területén valamint több mint 10 000 vulkánikus jelenség észlelhető.
 9. 9. 2001 július . A sziciliai Etna hatalmas robajjal tör ki, lávatorrentek folynak a hegy oldalán, fenséges látványt nyújtva.
 10. 10. Az oroszországi Krokotski természeti rezervátumban található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van.
 11. 11. A Namib -sivatag , Namibia állam névadója. 2100 km. szélességben húzódik el nyugat-Afrika területén. A Föld legrégibb homoksivataga, ahol az állandó szelek alakítják ki ezeket az örök mozgásban, változásban lévő dűnéket
 12. 12. Az Arcos Nemzeti Parkban (Utah, USA) található ez a “ Törékeny” elnevezésü szikla-ív, mintegy nyitott ablak a Comorado fennsíkra. Ez egyike a közel 1 700 természetes boltívnek amelyek itt találhatóak. A talaj alatta só.
 13. 13. Half Dome , egy hatalmas gránithegy amelynek a fele a jégkorszak végén elmozdult és leomlott. Ez a gránit-szikla Nevada hegységeiben található (California, USA)
 14. 14. A villámlásokkal kisért viharok mindig is látványosak de ijesztőek is voltak az emberek számára. Tetszik a gyönyörűségük de félő a destruktiv erejük. A Földet minden másodpercben kb. 100 villámlás éri.
 15. 15. Ezek a rózsaszínű, kaptárokra emlékeztető alakzatok borítják be a Colorado (USA)fennsíkot. Valójában ősrégi megkövesedett dűnék amelyek egy sokkal melegebb éghajlat alatti időkben, hasonlóan a mai Szaharához, keletkeztek.
 16. 16. Az Uzon-i (Kamcsatka-Oroszország) akna, ahol a meleg víz örvénylik és füstölög. Itt kezdődött az élet első molekuláinak születése, a termikus baktériumok formájában.
 17. 17. Uzon (Kamcsatka-Oroszország). Ebben a hévizes katlanban bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Uzon ban a legjellegzetesebb a termálvizek tevékenysége, egy halódó vulkanikus aktivitás utolsó szakaszában.
 18. 18. Izland északi részén a Skälfandaflöt folyó az Aldeyjarfoss kráterbe ömlik. Vize vulkánikus hamuval telített, ettől alakultak ki ezek az orgonasíphoz hasonló alakzatok.
 19. 19. Dallol (Etiópia) egy termálvizes zóna. A Danakíl fennsík közepén alakultak ki ezek a szivárványszerű kőzetek. Foszforeszkáló tavak, ragyogó sárgaszínű sziklák, sokszínű kúpok egy sivatagi környezetben.
 20. 20. T singy ( Bernaraha szigete , Madagas zká r ) , felülnézetből. Ezek hegyes, éles kőzetalakzatok. A mészkő a víz hatására erodálódott az idők folyamán, kialakítva ezeket a formákat, egyúttal bizonyítva azt is, hogy itt az éghajlat nagyon nedves volt és hatalmas erdők léteztek valamikor.
 21. 21. “ Tündérkosár ” ( Canion Bryce , Utah, USA . ) Az agyagtalaj látványos eróziójának eredménye. Ezek a kosarak több tízméteres magasságuak.
 22. 22. - Az Iguazu vízesés ( a neve a „ garani ” szóból ered „nagy víz”) 275 esésből áll több mint 70 méter, az Iguazu-folyó által táplált magasságból zuhan le. Az esős évszakban, novemberben az “Ördög szorosán” keresztül 13,6 millió liter víz/másodperc ömlik. Ez a mennyiség hat olimpiai úszómedence nagyságának felel meg.
 23. 23. A szárazság és a szél segíti elő a por- és homokviharokat. Ezek tönkre teszik a mezőgazdaságot és az állattartást is, valamint teljesen elszegényítik az illető terület ásványait. A porfelhő 1000 km. távolságot is megtesz, 2-3000 millió tonna homokot és port hordva magával évente.
 24. 24. Tsunami – japánul “nagy hullám amely eléri a kikötőt”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi elő és hatása érezhető 10 000 km.-es távolságban is. A legpusztítóbb tsunami 1883-ban volt Java és Szumátra között. Az okozója a Krakatoa –vulkán kitörése volt. A hullám magassága elérte a 42 métert. A 2004-es decemberi tsunami is rengeteg emberáldozator követelt, pedig a hullám magassága jóval alacsonyabb volt.
 25. 25. A “Wilma” tornádó (2005), a Saffir-Simpson skálán 5-ös fokozatú volt. A meteorológusok szerint ez volt minden idők legnagyobb tornádója az Atlanti-óceán területén. A szél sebessége 282km/óra volt, a széllökések ellenben meghaladták a 300 km/óra sebességet is.
 26. 26. VÉGE Fordította : Fehér László

×