Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς

733 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
733
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
234
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς

 1. 1. ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΟΥ ΓΚΡΗΝΟΥΙΤΣ Στέφανος Κ. ΣΤ2 1ου Δημ. Σχολ. Σκύδρας 2012-13
 2. 2. Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς
 3. 3. Ίδρυση • Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς iδρύθηκε  το 1675 από τον  βασιλιά της  Αγγλίας Κάρολο  Β΄, λίγα χιλιόμετρα  έξω από το κέντρο  του Λονδίνου.
 4. 4. Βασιλικός αστρονόμος Ταυτόχρονα ο βασιλιάς θεσμοθέτησε τον επίζηλο τίτλο - θέση του Βασιλικού Αστρονόμου, διευθ υντή του αστεροσκοπείου, όπου πρώτος που ανέλαβε ήταν ο Τζον Φλάμστηντ.
 5. 5. Τόπος θεμελίωσης• Το Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς κτίσθηκε πάνω σε ένα λόφο στη ομώνυμη συνοικία Γκρήνουιτς του Λονδίνου, πάνω από τον ποταμό Τάμεση από την οποία πήρε και το όνομά του.
 6. 6. «Οικία Φλάμστηντ»Ο αρχικός κτηριακόςπυρήνας τουαστεροσκοπείου, η«Οικία Φλάμστηντ»,σχεδιάσθηκε από τοναρχιτέκτονασερ Κρίστοφερ Ρεν,πιθανώς με τη βοήθειατου Ρόμπερτ Χουκ, καιήταν η πρώτη οικοδομήπου ανεγέρθηκε μεαποκλειστικό σκοπό τηνεπιστημονική έρευνα στηΜεγάλη Βρετανία.
 7. 7. Η Οικία Φλάμστηντ το 1824
 8. 8. Το «Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς», σήμερα Το «Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς» δεν υφίσταται ως επιστημονικός οργανισμός ή ίδρυμα, αφού διαλύθηκε το1998 μετά τη μεταφορά των αστρονομικών οργάνων και του επιστημονικού προσωπικού στο Αστεροσκοπείο του Σάσεξ.• Σήμερα τα κτήρια του αστεροσκοπείου στεγάζουν ένα μουσείο αστρονομικών και ναυσιπλοϊκών οργάνων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου.
 9. 9. Ωρολογιακά κατασκευάσματαΣτα όργανα αυτά περιλαμβάνονται τοβραβευμένο θαλάσσιο χρονόμετρο του ΤζονΧάρισον, το H4, και οι τρεις προκάτοχοί του.Επίσης, αρκετά άλλα ωρολογιακάκατασκευάσματα που οριοθετούν την ιστορία τηςτηρήσεως του ακριβούς χρόνου για χρήσεις στηνΑστρονομία και τη ναυσιπλοΐα, όπως τοσοβιετικό ρολόι Fedchenko των μέσων του 20ούαιώνα (το ακριβέστερο εκκρεμές πουκατασκευάσθηκε ποτέ σε πολλαπλά αντίτυπα).
 10. 10. ΤηλεσκόπιαΕκεί στεγάζεται και εκτίθεται επίσης το διοπτρικότηλεσκόπιο Grubb των 28 ιντσών (71,1εκατοστών), που παραμένει το μεγαλύτερο τουείδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο.Στο νέο αυτό αστεροσκοπείο εγκαταστάθηκε,επίσης και το περίφημο τηλεσκόπιο "ΙσαάκΝεύτων" του οποίου η διάμετρος του κατόπτρουτου είναι 2,5 μέτρα.
 11. 11. Το ρολόι της Πύλης ShepherdΤο ρολόι της Πύλης Shepherd έξω απότην πύλη του Αστεροσκοπείου αποτελείένα από τα αρχαιότερα δείγματαηλεκτρικού ρολογιού.
 12. 12. «Πλανητάριο Peter Harrison»Το Φεβρουάριο 2005 άρχισαν τα έργαενός νέου αναπτυξιακού πλάνου 15εκατομ. λιρών, που περιλαμβάνουν ένανέο πλανητάριο, χώρους εκπαιδευτικώνδραστηριοτήτων και πρόσθετο χώροεκθεμάτων. Το νέο «Πλανητάριο PeterHarrison», 120 θέσεων, άνοιξε επίσημαστις 25 Μαΐου 2007.

×