Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Project: Θεωρίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος και υπολογισμός της Ηλικίας του. - Ομάδα ProjectX

Παρουσίαση της ομάδας ProjectX για το πρώτο τετράμηνο

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Project: Θεωρίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος και υπολογισμός της Ηλικίας του. - Ομάδα ProjectX

 1. 1. Από την φιλοσοφία και τον γεωκεντρισμό στον ηλιοκεντρισμό Ομάδα: ProjectX Αλεξίου Πάνος, Αναγνωστόπουλος Μιχάλης, Διπλαράκης Αντώνης, Δραβίλλας Κωσταντίνος, Ιωαννίδης Γιώργος-Αλέξανδρος
 2. 2. Στην παρουσίαση που ακολουθεί εξετάζεται: Θεωρίες Αρχαίων Ελλήνων Αστρονόμων για το Σύμπαν Η θεωρία του Πτολεμαίου για το Ηλιακό Σύστημα Πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα Πού έκανε λάθος; Η μετάβαση από το Πτολεμαϊκό Μοντέλο στο ηλιοκεντρικό σύστημα.
 3. 3.  Πίστευε ότι η Γη είχε κυλινδρικό σχήμα, με πλάτος τριπλάσιο του μήκους, ότι δεν στηριζόταν πουθενά και ότι ήταν το κέντρο του Σύμπαντος. Ταύτισε το σύμπαν με το άπειρο. Από τους πρώτους αστρονόμους, θεωρείται πατέρας της Κοσμολογίας και ιδρυτής της αστρονομίας
 4. 4.  Πίστευε ότι ο κόσμος ήταν πλασμένος από νερό. Επίσης πίστευε ότι η Γη ήταν ένας κυκλικός δίσκος που στηρίζονταν σε νερό. Απέδειξε ότι οι 4 εποχές δεν είναι ισόχρονες και ότι ο πολικός αστέρας χρησιμοποιείται από τους ναυτικούς. Ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό αν και μελέτησε τις έννοιες αυτές κυρίως σε φιλοσοφικό επίπεδο
 5. 5.  Πίστευε ότι η Γη ήταν το κέντρο του Ηλιακού Συστήματος ακίνητη και τους πλανήτες και τον Ήλιο να γυρίζουν γύρω από την Γη. Ένα πρότυπο του γεωκεντρικού συστήματος.
 6. 6.  Θεωρείται από τους πρώτους αστονόμους που αμφισβήτησαν το γεωκεντρικό σύστημα. Χρησιμοποιώντας σωστή γεωμετρία, αλλά λάθος μετρήσεις, ανακάλυψε ότι ο Ήλιος ήταν 18 με 20 φορές πιο μακριά από την Σελήνη (ενώ στην πραγματικότητα ήταν 400), και ότι η διάμετρος του Ήλιου ήταν 20 φορές μεγαλύτερη από της Σελήνης (πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα).
 7. 7.  Ο κύριος λόγος που πίστευαν οι αρχαίοι έλληνες αστρονόμοι ότι η Γη ήταν ακίνητη, οπότε και το κέντρο του κόσμου, είναι επειδή τα αστέρια κάθε νύχτα δεν άλλαζαν θέση. Με βάση αυτήν την παρατήρηση υπήρχαν δυο εκδοχές. Η Γη ήταν ακίνητη. Τα αστέρια ήταν πολύ μακριά για να μαρτυρήσουν το γεγονός ότι η Γη κινιόταν. Έτσι οι Αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν την πιο απλή εξήγηση, ότι δηλαδή η Γη είναι ακίνητη Το γεωκεντρικό σύστημα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στους αστρονόμους κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.
 8. 8.  Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ένας Ελληνο-Ρωμαίος κάτοικος της Αιγύπτου, μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος, επινόησε ένα μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος με βάση το γεωκεντρικό Σύστημα, το οποίο είχε την εξής δομή: Η Γη είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος. Οι πλανήτες, η Σελήνη και ο Ήλιος περιφέρονται γύρω από το κέντρο της τροχιάς τους γύρω από την Γη που ονομάζεται «επικύκλιο». Οι αστέρες βρίσκονται έξω από το Ηλιακό Σύστημα, ακίνητα και σε συγκεκριμένα σημεία.
 9. 9.  Στο βιβλίο του «Μαθηματική Σύνταξις» ο Πτολεμαίος προβάλλει διάφορα επιχειρήματα για να αποδείξει το μοντέλο του και να καταρρίψει το ηλιοκεντρικό σύστημα. Το κύριο επιχείρημά του ήταν ότι αν η Γη εκτελούσε κίνηση τότε θα είχαν παρατηρήσει και τα ανάλογα φαινόμενα. Όπως για παράδειγμα το να ρίξουν ένα αντικείμενο κάθετα (βέλος). Ο Πτολεμαίος παρατήρησε ότι αν η Γη περιστρέφονταν τότε το αντικείμενο που εκσφενδονίζονταν κάθετα δεν θα έπεφτε στο ίδιο σημείο, πράγμα που δεν συνέβαινε.
 10. 10.  Όμως ο Πτολεμαίος δεν γνώριζε ότι ένα σώμα που εκσφενδονίζεται από τη Γη έχει την ίδια ταχύτητα με την Γη εξαιτίας της αδράνειας. Έτσι το αντικείμενο θα προσγειωθεί στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Οπότε η απόδειξη είναι επιστημονικώς λάθος
 11. 11.  Μετά τον Πτολεμαίο, η συλλογή βιβλίων του, η Αλμαγέστη μεταφράστηκε σε αραβικά και λατινικά κι έτσι μέσω αυτής της συλλογής βιβλίων, το Πτολεμαϊκό Μοντέλο παρέμεινε το πρότυπο μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος για τους μετέπειτα αστρονόμους. Το Πτολεμαϊκό συστημα είχε εμπεδωθεί τόσο πολύ στον Δυτικό πολιτισμό του Μεσαίωνα που δεν ήταν λίγες οι διώξεις από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε όποιον αμφισβητούσε αυτήν την θεωρία.
 12. 12.  Πρώτος ο Κοπέρνικος τον 16ο αιώνα στο βιβλίο του «Περί των περιστροφών των ουράνιων σωμάτων» ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε το Πτολεμαϊκό Μοντέλο, αλλά, ουσιαστικά, αυτό που έκανε ήταν η αναπαραγωγή θεωριών και παρατηρήσεων άλλων αστρονόμων, ιδίως του Αρίσταρχου.
 13. 13.  Μερικά χρόνια αργότερα το 1610 ο Γαλιλαίος παρατηρώντας στο τηλεσκόπιό του τις φάσεις της Αφροδίτης είδε ότι οι φάσεις της Αφροδίτης ήταν ασύμβατες με τις φάσεις που θα έπρεπε να δείχνει αν πράγματι ίσχυε το Πτολεμαϊκό Μοντέλο.
 14. 14. Ολική μετάβαση από το Γεωκεντρικό στο Ηλιοκεντρικό Σύστημα Μετά τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο πολλοί αστρονόμοι άρχισαν να υιοθετούν τον ηλιοκεντρισμό. Οι μετέπειτα θεωρίες του Κέπλερ για την ελλειπτική τροχιά των πλανητών, η θεωρία της βαρύτητας του Νεύτωνα, παρατηρήσεις άλλων αστρονόμων καθώς και η θεωρία της γενικής σχετικότητας, απέδειξαν τον ηλιοκεντρισμό του Ηλιακού Συστήματος
 15. 15.  Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (1991) Αλμαγέστη (Πτολεμαίος, 150 μ.Χ) http://en.wikipedia.org http://people.sc.fsu.edu/ (Προσομοίωση Πτολεμαϊκού Μοντέλου)

×