L'aigua

3,837 views
3,432 views

Published on

L'aigua

Published in: Education, Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,837
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
365
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L'aigua

 1. 1. l’aigua? Escola Pompeu Fabra – Manlleu 22 de maig de 2009
 2. 2. D’on surt l’aigua que fem servir?
 3. 3. La major part de l’aigua del planeta és salada. Només una petita part forma rius i llacs. La resta, està als núvols, al gel o als éssers vius.
 4. 4. Podem utilitzar l’aigua del riu o del mar? Està prou neta?
 5. 5. Rius Potabilitzem Mar Dessalinitzem
 6. 6. Potabilitzadora La potabilitzadora fa que l’aigua sigui prou bona per fer-la servir.
 7. 7. Dessalinitzadora La dessalinitzadora permet treure la sal de l’aigua fent-la passar per un filtre (o un colador) amb uns foradets molt petits.
 8. 8. Com arriba l’aigua a casa?
 9. 9. Per a què utilitzem l’aigua?
 10. 10. A casa - A la cuina: Per rentar plats, rentar aliments, ... - Al bany: Per rentar-nos, per tirar la cadena del WC - Per netejar el terra - Per metejar el cotxe, la borera, ... - Per regar - etc. A l’escola - Al bany: Per rentar-nos, per tirar la cadena del WC - A la cuina: Per rentar plats, rentar aliments, ... A les fàbriques
 11. 11. On va a parar l’aigua que utilitzem?
 12. 12. Cada edifici té un sistema de canonades que recull l’aigua bruta i l’envia cap a les clavegueres del poble. A les clavegueres, també hi va a parar l’aigua de pluja i tot el què pugui arrossegar (papers, sorra, fulles, ...) L’aigua de les clavegueres va a parar a......
 13. 13. Depuradora L'aigua ens és indispensable per a la vida de cada dia. La fem servir a les fàbriques per fer productes i a casa per rentar-ho tot. Com és lògic, queda bruta.  Si volem que sempre sigui útil, l'hem de depurar abans de tornar-la a la natura. 
 14. 14. La meva feina La meva feina és pensar com han de ser les depuradores perquè netegin molt bé l’aigua. Després les dibuixem en un paper molt gran. I quan està tot molt ben pensat, la construïm.
 15. 15. Què fem a la depuradora? 1.Traiem la contaminació que podem veure (papers, draps, closques, fulles, plàstics, ...) amb un FILTRE. 2. Traiem la contaminació que no podem veure a simple vista. - Afegint productes químics - Amb microorganismes (éssers vius molt petits, que només es poden veure amb un microscopi) D’aquestes dues maneres farem que la contaminació passi a ser un sòlid i es vegi. 3. Separarem el sòlid del líquid deixant que els sòlids vagin al fons d’un dipòsit i l’aigua neta es quedi al damunt. 4. L’aigua neta ja es pot abocar al riu o al mar. 5. Els sòlids que ens han quedat al fons del dipòsit seran un RESIDU.
 16. 16. Afegint-hi productes Els productes químics que hi afegim ajuden a fer que la contaminació de l’aigua s’ajunti de tal manera que la puguem veure i treure .
 17. 17. Amb microorganismes Els bacteris formen flòculs i d’altres microorganismes se n’alimenten.
 18. 18. Amb microorganismes Ciliats
 19. 19. Amb microorganismes Filamentoses
 20. 20. Amb microorganismes Rotífers
 21. 21. PER QUÈ ÉS IMPORTANT QUE NO MALGASTEM L’AIGUA: - Per què l’aigua no la podem fabricar, només podem fer servir la que hi ha a la natura. A vegades no n’hi ha prou. - Perquè per fer-la servir l’hem de tractar i depurar, i això costa diners. - Perquè l’hem de compartir amb altres éssers vius (plantes i animals) - Perquè hem d’aprendre a gastar l’aigua justa que necessitem .
 22. 22. MOLTES GRÀCIES a tots per escoltar-me! M’ha agradat molt venir. Mireia

×