Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Positioning

295 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Positioning

 1. 1. LOGOPositioning(Kedudukan)Positioning(Kedudukan)dalam perniagaan danpemasaran-Zurilaili Ishak-
 2. 2. Positioning� proses di mana pemasar cuba untukmewujudkan imej atau identiti dalamminda pasaran sasaran mereka bagiproduk, jenama, atau organisasi. Siapa anda di mata pasaran?
 3. 3. WHO DO YOU WANT TO BE IN THE EYES OF THE MARKET?� Anda nak jadi siapa di mata pasaran?� Soalan ini bergantung pada strategi perniagaan anda sendiri . sendiri.� Apakah "kedudukan pasaran" anda?� Ia selalunya akan menentukan sama ada anda berjaya atau gagal.
 4. 4. Dapat Jawapan??�"Apabila seorang usahawan telah mengenal pasti segmen pasaran yg sesuai untuk sasaran, cabarannya adalah untuk meletakkan produk tersebut!
 5. 5. BAGAIMANA? �Position produk anda supaya ia memenuhi keperluan dan kehendak kedudukan sasaran pelanggan. �Kedudukan pasaran adalah asasnya, seperti dilihat oleh pelanggan- pelanggan anda
 6. 6. FAKTOR PENTING!!• Harga yg anda kenakan atau bayaran untuk produk / perkhidmatan anda berbanding pesaing.• Tahap perkhidmatan yang anda berikan• Kawasan geografi di mana anda bersaing(bandar/pekan/luar bandar?• Kualiti produk / perkhidmatan berbanding pesaing• Jenis pelanggan yang anda targetkan BAGAIMANA untuk tentukan kesempurnaandalam perancangan position dalam perniagaan ini??
 7. 7. Bagaimana memilih POSITION?�Salah satu cara untuk melakukan ini adalah menggunakan "peta pasaran".�Peta pasaran menggambarkan pelbagai "kedudukan" bagi produk anda samada ianya boleh mendapat tempat di pasaran berdasarkan dua dimensi yang penting kepada pelanggan.
 8. 8. Contoh mereka dimensi mungkin:� Harga yang tinggi vs harga yang rendah� Kualiti sederhana vs berkualiti tinggi� Volume(sikit) rendah vs Vol. tinggi(banyak)� Necessity vs mewah� Ringan vs berat� Mudah vs kompleks� Teknologi rendah vs berteknologi tinggi� Baru vs Lama
 9. 9. Peta PasaranBagaimana peta pasaran mungkin digunakan?�Salah satu cara ialah untuk mengenal pasti di mana terdapat "jurang di pasaran" - di mana terdapat keperluan pelanggan yang tidak dipenuhi.�Peta di bawah menunjukkan satu cara yang mungkin di mana pasaran coklat bar boleh dipetakan terhadap dua dimensi - kualiti dan harga
 10. 10. Bagaimana Untuk Mengkaji"Positioning is something (perception) that happens in the minds of the target market" Persepsi dan tanggapan pasaran amat penting bagi menentukan dimana letaknya perniagaan anda.
 11. 11. RUMUSAN�Konsep positioning cuba untuk menjualmanfaat produk atau perkhidmatan kepadapembeli yang berpotensi.�Konsep positioning memberi tumpuankepada faedah yang rasional atau emosibahawa pembeli akan menerima ataumerasa dengan menggunakan produk /perkhidmatan.
 12. 12. TUGASAN� Siapa anda di mata pasaran?� Nyatakan sebab kenapa anda memilih produk/perkhidmatan tersebut.� Buktikan keberkesanan/kesempurnaan dalam perancangan positioning anda berdasarkan Peta Pasaran.
 13. 13. Terima Kasih.... Zurilaili Binti Ishakhttp://www.facebook.com/zurilaili.ishak Koperasi Usahawan Muda Pulau Pinang

×