PP.NISAH

74,653 views

Published on

Published in: Spiritual, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
74,653
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
69,491
Actions
Shares
0
Downloads
129
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PP.NISAH

 1. 1. PENGAJIANPERNIAGAAN <KERTAS 1>
 2. 2. AHLI KUMPULANNUR HANISAH BT MD RADZINUR ASMAHANIM BT RAZAKMOHD FIRDAUS BIN ABDULLAH
 3. 3. PENGAJIAN PERNIAGAAN GURU MATAPELAJARAN
 4. 4. PENGURUSANKETEGANGAN
 5. 5. ADAKAH ANDA TAHU PUNCA KETEGANGAN, TANDA-TANDA KETEGANGAN, KAEDAH PENGURUSAN KETEGANGAN ……????????
 6. 6. JIKA TIDAK…… MARI KITA SAMA-SAMA MENGETAHUINYA DENGAN LEBIH MENDALAM….
 7. 7. DEFINISI KETEGANGAN
 8. 8. KETEGANGAN
 9. 9. .
 10. 10. KEKABURAN PERANANTidak tahu akan autoriti yang dimiliki.Tidak tahu kepada siapa mereka bertanggungjawab.Tidak tahu bentuk-bentuk keputusanyang boleh diambil tanpa perlumerujuk kepada pihak atasan.Tidak tahu mengambil tindakan apabila berhadapan dengan keadaantertentu. KEPERLUAN KERJA Pekerjaan yang boleh menimbulkan ketegangan melibatkan pembuatan keputusan dalam pekerjaan. Pengawalan serius terhadap peralatan atau mesin,pertukaran maklumat yang kerap dengan orang lain,keadaan tempat kerja yang tidak memuaskan .
 11. 11. TERLALU BANYAK /TERLALU SEDIKIT TUGAS -Sarat kuantitatif berlaku apabila individu perlu menyiapkan terlalu banyak tugas dalam masa yang singkat. - Sarat kuantitatif berlaku apabila individu terpaksa melakukan tugas-tugas yang berada di luar kemahirannya.TANGGUNGJAWAB TERHADAP ORANG LAIN -Ketegangan berlaku apabila individu tersebut mempunyai tanggungjawab yang berat terhadap orang lain. KEKURANGAN SOKONGAN SOSIAL -Terdapat pekerja yang tidak mendapat sokongan daripada rakan sekerja,kakitangan bawahan dan pengurus atasan. -Tumpuan sepenuhnya kepada tugas tidak dapat diberikan.
 12. 12. GANGGUAN SEKSUAL -Hubungan fizikal atau komunikasi yang berbentuk seksual yang dilakukan ke atas seseorang individu tanpa kerelaannya. -Berasa tidak tenteram dan tidak selamat apabila berada di pejabat.KEADAAN TEMPAT KERJA YANG KURANG MEMUASKAN -Keadaan tempat kerja yang bising,panas,kotor,tidak cukup cahaya,tiada tempat duduk yang selesa dan tidak selamat juga boleh membawa ketegangan kepada pekerja.STRUKTUR ORGANISASI -Jika organisasi banyak meggunakan peraturan dan undang- undang serta cara membuat keputusan,maka pekerjanya akan berasa tidak bebas dan menimbulkan ketegangan.
 13. 13. KEPIMPINAN ORGANISASI - Pengurus terlalu mementingkan pengeluaran dan keuntungan yang diperolehi. -Tidak bertimbang rasa dan tidak memikirkan masalah pekerja dalam mencapai matlamat organisasi.KITARAN HAYAT ORGANISASI -Terdapat empat peringkat dalam kitaran hayat organisasi iaitu permulaan,pertumbuhan,kematangan dan kemerosotan. -Peringkat yang stabil ialah tahap kematangan di mana tahap ketegangan akan menurun.
 14. 14. RUTIN HARIAN PERSONALITI KEJADIAN-TANGGAPAN KEJADIAN YANG MENGEJUTKAN PENGALAMAN
 15. 15. PERSONALITILOKUS KAWALAN DALAMANoDapat mengawalsemua perkara LOKUS KAWALAN LUARANyang berlaku. oBerasa setiap perkara yang berlakuoPercaya mereka merupakan penentu dikawal.kejayaan /kegagalan. oTidak mampu mengawal keadaanoTidak mudah mengalami oMudah mengalami ketegangan.ketegangan. PENGALAMAN KERJA -Mereka yang berpengalamandalam sesduatu perkara telah membentuk suatu mekanisme sendiri untuk menangani sesuatu masalah yang timbul.
 16. 16. TANGGAPAN -Individu yang beranggapan bahawa perubahan tempat kerja akan menyusahkan mereka kerana keadaan yang berbeza. KEJADIAN-KEJADIAN YANG MENGEJUTKAN-Perasaan kehilangan tempat bergantung,ketidakpastian tentang keselamatanahli keluarga yang ditinggalkan dan masa depan yang tidak menentu bolehmenghilangkan tumpuan pekerja terhadap tugas mereka.
 17. 17. RUTIN HARIAN-Perkara-perkara rutin perlu dilakukan dalam tempoh masa yang terhad.-Apabila kita tidak dapat melakukan apa yang perlu,kita akan rasa tertekan danmenjadi cepat marah.
 18. 18. Negara di dunia mengalamiKETIDAKTENTUAN kegawatanekonomi,banyak syarikat berada EKONOMI dalam keadaan tersempit. Pekerja bimbang kerana risau akan masa depan keluarga Apabila pemimpin /parti politik yang memerintah bertukar,polisi sesebuahKETIDAKSTABILAN negara akan turut berubah. POLITIK Produktiviti boleh terjejas kerana banyak peraturan baru yang perlu diikuti. Perubahan teknologi memaksa manusiaKETIDAKTENTUAN belajar sesuatu yang baru. TEKNOLOGI Keadaan yang berlaku dianggap sebagai gangguan /ancamankepada mereka.
 19. 19. PENIGKATAN KADAR GANAS LANTIKHENTI SAKIT KEPALAPENIGKATAN TAHAP LETIH KEBIMBANGAN DARAH TINGGI PENYAKIT JANTUNG TANDA-TANDA PENIGKATAN KETEGANGAN KURANG TENAGA PENGGUNAAN ALKOHOL BANYAK MAKAN CEPAT MARAH PRODUKTIVITI PONTENG KERJA LENGUH BADAN MENURUN
 20. 20. MENGURUSKAN KETEGANGAN PENDEKATAN PENDEKATAN INDIVIDU ORGANISASIIKLIM ORGANISASIPROGRAM KAUNSELINGAMALAN SOKONGAN KELUARGA PENGURUSAN MASAPROGRAM PENGURUSAN KETEGANGAN TEKNIK FISIOLOGISISTEM MENTOR SENAMAN PEMILIHAN DAN PENEMPATAN SOKONGAN SOSIALPENETAPAN MATLAMATREKA BENTUKM SEMULA KERJAKOMUNIKASI ORGANISASI
 21. 21. IKLIM ORGANISASI YANG BAIK-Kebajikan pekerja perlu dititikberatkan .-Hubungan antara golongan pekerja dan pengurusan mestilah mesra supaya suasanakekeluargaan wujud.PROGRAM KAUNSELING-Masalah peribadi /keluarga boleh menjejaskan prestasi kerja-Program kaunseling boleh membantu pekerja-pekerja yang menghadapi masalah.PROGRAM SOKONGAN KELUARGA-Organisasi boleh meringankan beban pekerja dengan mengadakan kemudahan-kemudahan di sekitar organisai.-Terdapat organisasi yang membenarkan pekerja-pekerja mereka bekerja mengikutjadual waktu kerja yang anjal.PROGRAM PENGURUSAN KETEGANGAN-Teknik melakukan meditasi.-Cara berehat yang baik.-Pengurusan cara hidup.
 22. 22. SISTEM MENTOR-Pekerja mempunyai tempat merujuk jika mereka menghadapi sebarang masalah yangberkaitan dengan pekerjaan. PEMILIHAN DAN PENEMPATAN-Individu bertindak balas dengan cara yang berbeza walaupun mereka menghadapikeadaan yang sama.-Semasa pemilihan dan penempatan pekerja ,faktor individu dan faktor pekerjaan perludilihat dengan teliti. PENETAPAN MATLAMAT-Pekerja yang mempunyai matlamat dan tahu arah tuju adalah lebih cemerlangberbanding pekerja yang lain.-Perlu dilakukan bersama-sama oleh pihak pengurusan/penyelia supaya tahapkemajuan boleh dinilai bersama dan bimbingan boleh diberikan.
 23. 23. REKA BENTUK SEMULA KERJA-Pekerjaan yang membosankan,tidak mencabar/terlalumenekan pekerja.-Memberikan tanggungjawab yang lebih,kuasa/autonomi untuk membuatkeputusan.-Yakin bahawa setiap tugas yang dijalankan akan memberikan manfaat kepadaorang lain. KOMUNIKASI ORGANISASI-Komunikasi boleh mengurangkan ketidakpastian dan konflik peranan pekerja.-Tahu apa yang mesti dilakukan /apa yang yang berlaku di sekeliling mereka.-Setiap perubahan yang akan dilakukan perlu dimaklumkan kepada pekerja secararasmi.
 24. 24. PENDEKATAN PERIBADI
 25. 25. PENGURUSAN MASA -Pengurusan masa boleh dilakukan dengan menyenaraikan tugas harian yang perlu dilakukan,menyusun dan melaksanakan tugas-tugas tersebut mengikut keutamaan. TEKNIKFISIOLOGI -Manusia belajar untuk mengetepikan perkara yang mengganggu fikiran. -Mengetahui perbezaan antara keadaan berehat yang sebenarnya dengan keadaan tegang.
 26. 26. SENAMAN -Senaman yang tidak melibatkan persaingan seperti bersenamrobik,berjoging,berenang dan melakukan ‘taichi’.SOKONGAN SOSIAL -Sokongan daripada ahli keluarga dan rakan- rakan sangat penting. -Seseorang diselubungi masalah kerana tidak mempunyai tempat untuk melepaskan perasaan. -Menyertai persatuan dan kelab-kelab sebagai aktiviti sampingan untuk mengurangkan ketegangan.
 27. 27. Sukses adalah sebuah perjalanan,bukan tujuan akhirSuccess is a journey, not adestination.~ Ben Sweetland

×