Dr. Oetker d.o.o. • Srbija i Crna Gora, 11070 Beograd, Auto put br. 9
Tel./fax: +381 (0) 11 2696 818, 2696 887, 2696 891
E...
Koristite:
Dragi na{i ljubitelji kola~a i poslastica,
U prethodnoj knji`ici smo poku{ali da Vam pomognemo da otkrijete
~ar...
Penasto umutite jaja i `umance, mute}i
mikserom najve}om brzinom oko 1 minut.
Pome{ajte {e}er i vanilin {e}er, dodajte u r...
Penasto umutite maslac ili margarin mute}i
mikserom najve}om brzinom oko 1 minut.
Postepeno dodajte {e}er i vanilin {e}er....
Zagrejte mleko u {erpi i u njemu otopite maslac
ili margarin. Prosejte bra{no u ~iniju,
dobro ga pome{ajte sa kvascem. Dod...
Penasto umutite margarin ili maslac mute}i
mikserom najve}om brzinom. Postepeno
dodajte {e}er i vanilin {e}er. Mutite dok ...
Usitnite ~okoladu, stavite je u manju {erpu i
otopite na pari. Ostavite da se malo prohladi.
Za testo pome{ajte bra{no sa ...
Koristite:
Sipajte musli u ve}u kesu i dobro je zatvorite.
Usitnite ga oklagijom, potom istresite u tiganj i
malo ga propr...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Voćna iznenadjenja

577 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
577
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
92
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Voćna iznenadjenja

  1. 1. Dr. Oetker d.o.o. • Srbija i Crna Gora, 11070 Beograd, Auto put br. 9 Tel./fax: +381 (0) 11 2696 818, 2696 887, 2696 891 E-mail: oetkerªoetker.co.yu Knji`ica br. 12 Vo}na iznena|enja Koristite: Kvalitet je najbolji recept. Noviteti iz ku}e Dr. Oetker Dekor mrvice Pored ve} postoje}ih glazura, sada postoje i dekor mrvice! I to prave ~okoladne i {arene, sa vo}nim ukusom i mirisom, u prakti~noj teglici sa dozerom. Mo`ete ih koristi za ukra{avanje kola~a, biskvita, torti, vo}nih poslastica, pa ~ak i sladoleda. Galetta - puding bez kuvanja Priprema je brza i jednostavna. Potrebno Vam je samo 500 ml (1/2 l) mleka i 3 minuta vremena. Jednostavno umutite mikserom, sipajte u dezertne posude, po `elji ukrasite Dr. Oetker {lag penom klasik ili light, pospite dekor mrvicama i poslu`ite! A u vrelim letnjim danima, napravite osve`avaju}i milk-{ejk. Tada pripremite Galetta puding sa ¾ l - 1 l mleka, stavite u fri`ider da odstoji 1 sat, sipajte u visoke ~a{e, dodajte nekoliko kockica leda, slam~icu i - poslu`ite! Mo`e se koristiti i za filovanje kola~a i torti. Ovog puta Vam predstavljamo neke nove proizvode iz na{eg asortimana. Kvalitet je najbolji recept. Sa nestrpljenjem o~ekujemo Va{e mi{ljenje, recepte i sugestije!
  2. 2. Koristite: Dragi na{i ljubitelji kola~a i poslastica, U prethodnoj knji`ici smo poku{ali da Vam pomognemo da otkrijete ~ari suvog kvasca... Nadamo se da smo u tome i uspeli. Sa prvim glasnicima novog prole}a i Va{ Dr. Oetker tim u Srbiji i Crnoj Gori se potrudio da Vam priredi pregr{t iznena|enja. Ove godine sa ponosom slavimo jedan, za nas veoma va`an jubilej - 115 godina Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo. Naime, 1891. godine u jednoj maloj apoteci u Bielefeldu se "rodio" prvi pra{ak za pecivo, koji je svakoj doma}ici, od tada pa do danas, garantovao da }e joj svaki kola~ od 500 g bra{na sigurno uspeti, ma koje druge sastojke dodavale - na{ Original Backin. I ovog puta smo za Vas isprobali neke nove, ukusne i jednostavne recepte, ~ija priprema Vam ne}e oduzeti previ{e vremena, kako biste mogli da u`ivate u ~arima, koje donosi prole}e, a da pritom stignete i da iznenadite i obradujete Va{e najmilije. Nadamo se da }ete u`ivati u pripremanju na{ih novih recepata, koje smo kao i uvek do sada, osmislili samo za Vas, s ljubavlju. @elimo Vam bezbroj prijatnih trenutaka u pripremanju kola~a i u`ivajte u prole}u! Va{ Dr. Oetker tim u Srbiji i Crnoj Gori
  3. 3. Penasto umutite jaja i `umance, mute}i mikserom najve}om brzinom oko 1 minut. Pome{ajte {e}er i vanilin {e}er, dodajte u roku od 1 minuta, potom mutite jo{ 2 min. Pome{ajte bra{no sa gustinom i pra{kom za pecivo, dodajte u smesu od jaja iz dva puta, mute}i najni`om brzinom. Sipajte dobre 2/3 testa na hartijom za pe~enje oblo`enu i podmazanu tepsiju (30 x 40 cm) pritom savijte hartiju na otvorenoj strani tepsije, oblikuju}i rub. U preostalo testo dodajte kakao prah i vodu, umutite, sipajte u kesicu za zamrziva~, odesecite jedan }o{ak, nacrtajte "zebraste pruge" preko svetlog testa i pecite. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: 220 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 4-5 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 10 min. Biskvitno testo odmah nakon pe~enja istresite na {e}erom posutu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi sa hartijom. Za nadev dobro operite jagode, ocedite, o~istite i iseckajte. Skinite hartiju sa biskvita i prema`ite ga jogurtom od jagode. Umutite slatku pavlaku sa {e}erom i Kremfixom, ostavite malo po strani za ukra{avanje. Dodajte seckane jagode i rasporedite krem po biskvitu. Namotajte sa du`e strane. Ostavite rolat da se hladi oko 2 sata. Pre poslu`ivanja ukrasite preostalom slatkom pavlakom, jagodama i listi}ima nane. Savet: Mo`ete koristiti i maline, kupine... Tada koristite i jogurt odgovaraju}eg ukusa. Zebra rolat sa jagodama Za biskvitno testo: 3 jaja 1 `umance 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 100 g p{eni~nog bra{na 25 g Dr. Oetker Gustina 1 ravna ka{i~ica Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 20 g kakao praha 1 ka{ika vode Za nadev: 250 g jagoda 200 g jogurta od jagode 600 ml slatke pavlake 50 g {e}era 2 kesice Dr. Oetker Kremfixa Za ukra{avanje: nekoliko sve`ih jagoda listi}i nane Koristite:
  4. 4. Penasto umutite maslac ili margarin mute}i mikserom najve}om brzinom oko 1 minut. Postepeno dodajte {e}er i vanilin {e}er. Mutite dok ne dobijete ujedna~enu smesu. Sada na svakih ½ min. dodajte po 1 `umance. Pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo, prosejte i dodajte u smesu od jaja iz vi{e puta, mute}i srednjom brzinom. Nanesite polovinu testa na podmazanu, hartijom za pe~enje oblo`enu tepsiju, u dimenzijama 25 x 30 cm. Na otvorenim stranama presavijte hartiju, oblikuju}i tako rub. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Za nadev ~vrsto umutite belanca i ravnomerno ih nanesite preko testa. Pospite seckanim le{nicima, koje ste pome{ali sa {e}erom i cimetom. Stavite kore da se peku, jednu za drugom (u pe}nici na topao vazduh mo`ete i istovremeno). Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: 180-200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: 160-180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 12-15 min. po tepsiji Kore odmah po pe~enju istresite na hartiju za pe~enje, koju ste polo`ili na re{etku. Pa`ljivo odstranite hartiju sa kojom su se kore pekle. Ostavite ih da se ohlade. Za fil natopite `elatin sa 4 ka{ike soka od narand`e i ostavite da nabubri oko 10 min. Ocedite kajsije i iseckajte ih na kockice. Pome{ajte jogurt sa preostalim sokom od narand`e, {e}erom i vanilin {e~erom. Zagrevajte `elatin me{aju}i (ne kuvati!), dok se potpuno ne istopi. Pome{ajte ga sa 2-3 ka{ike jogurt smese, onda sjedinite sa preostalom smesom. Dodajte kockice kajsija i ostavite fil da odstoji na hladnom mestu. Umutite slatku pavlaku. Kada vo}ni fil po~ne da se zgu{njava, dodajte umu}enu pavlaku i sjedi- nite. Prema`ite fil preko jedne pe~ene kore, poklopite drugom i blago pritisnite. Poravnajte rubove. Pospite po `elji povr{inu kola~a {e}erom u prahu i isecite kola~ na trouglove. Savet: Mo`ete koristiti i sve`e kajsije. Potrebno je samo da ih na kratko potopite u vrelu vodu i odstranite ko`icu. Nebeski trougli}i Za mu}eno testo: 150 g maslaca ili margarina 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 4 `umanca 150 g p{eni~nog bra{na 1 ravna ka{i~ica Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo Za nadev: 4 belanca 75 g seckanog le{nika 20 g {e}era 1 ka{i~ica mlevenog cimeta Za fil: 1 kesica Dr. Oetker belog, mlevenog `elatina 100 ml soka od narand`e 1 konzerva kompota od kajsija (neto 480 g) 250 g jogurta 30 g {e}era 1 bo~ica Dr. Oetker arome puter-vanila 500 ml (½ l) slatke pavlake Za posipanje: {e}er u prahu Koristite:
  5. 5. Zagrejte mleko u {erpi i u njemu otopite maslac ili margarin. Prosejte bra{no u ~iniju, dobro ga pome{ajte sa kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlako mleko, i sve preradite mikserom, prvo najni`om, a potom najve}om brzinom pomo}u miksera (nastavci za me{enje), ili ru~no. Mesite oko 5 min., tako da dobijete glatko testo. Ostavite pokriveno testo da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uve}a. Pospite testo malo sa bra{nom i jo{ jednom kratko promesite na radnoj povr{ini. Razvaljajte testo na veli~inu tepsije od rerne (30 x 40 cm), stavite testo u tepsiju i vi{e puta izbodite vilju{kom. Za nadev pripremite puding prema uputstvu sa kesice, ali sa samo 100 g {e}era i 750 ml mleka. Kada se skuva, dodajte kiselu pavlaku i koru od limuna i ravnomerno nanesite puding-krem preko testa. O~istite vo}e, operite i ocedite, po potrebi iseckajte, pome{ajte ga sa bademom i {e}erom i rasporedite preko puding-krema (ostavite malo vo}a po strani za ukra{avanje). Ostavite testo da jo{ jednom naraste, dok se vidno ne uve}a i stavite da se pe~e. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3-4 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20 min. Stavite kola~ sa tepsijom na re{etku da se ohladi. Ohla|en kola~ pospite vo}em, koje ste ostavili po strani. Pripremite glazuru po izboru prema uputstvu sa kesice. Sipajte je u kesicu od zamrziva~a, odsecite mali }o{ak, potom isprskajte kola~ po `elji. Savet: Kola~ nakon pe~enja mo`ete da prelijete i Dr. Oetker prelivom za torte. Tada }e vo}e dobiti sjaj i ne}e se osu{iti. U tom slu~aju glazuru nanesite preko preliva. Savet: Mo`ete da koristite i smrznuto vo}e, koje }ete prethodno odlediti na kuhinjskom ubrusu. Brzi vo}ni puding kola~ Za kvasno testo: 180 ml mleka 50 g maslaca ili margarina 375 g p{eni~nog bra{na 1 kesica Dr. Oetker suvog kvasca 50 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 1 prstohvat soli 1 jaje Za nadev: 2 kesice Dr. Oetker Original pudinga sa ukusom vanile 100 g {e}era 750 ml (¾ l ) mleka 250 g kisele pavlake 1 rendana kora od limuna 500 g me{anog sezonskog vo}a, npr. maline, kupine, ribizle, borovnice... 100 g olju{tenog, seckanog badema 2 ka{ike {e}era Za ukra{avanje: 1 Dr. Oetker glazura sa ukusom marcipana, pun~a ili ~okolade Koristite:
  6. 6. Penasto umutite margarin ili maslac mute}i mikserom najve}om brzinom. Postepeno dodajte {e}er i vanilin {e}er. Mutite dok ne dobijete ujedna~enu smesu. Dodajte jaja jedno po jedno (na otprilike svakih ½ min. po jedno). Pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo, prosejte i dodajte iz nekoliko puta, naizmeni~no sa mlekom, u umu}enu smesu, mute}i mikserom srednjom brzinom. Sipajte testo u kalup sa {tipaljkom (Ø 26 cm, podmazano dno) i poravnajte. Pecite na re{etki od rerne. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 160 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 2-3 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20-25 min. Stavite kola~ da se malo prohladi u tepsiji. Pa`ljivo odstranite obru~ kalupa i premestite koru na re{etku da se ohladi do kraja. Za nadev potopite `elatin u hladnoj vodi prema uputstvu sa kesice. Ocedite polutke bresaka, sa~uvajte pritom sok. 2 polutke ispasirajte i dodajte 4 ka{ike sa~uvanog soka. Preostale polutke iseckajte na kri{ke i ostavite ih po strani. Pome{ajte sir, {e}er, liker i sok od limuna. Dodajte vino. 6 lista blago istisnutog `elatina zagrejte u maloj {erpi (ne kuvajte), dok se potpuno ne istopi. Pome{ajte sa 3 ka{ike smese od sira. Potom sjedinite sa preostalom smesom, dobro izme{ajte i ostavite da se hladi. Preostala 2 lista `elatina otopite na isti na~in kao {to je prethodno opisano. Otopljeni `elatin dobro sjedinite sa pireom od bresaka. Kada smesa od sira po~ne da se ste`e, umutite slatku pavlaku i sjedinte. Pomo}u vilju{ke dodajte pire od bresaka i provucite kroz krem (ne me{ati, kako bi ostali "tragovi"). Polo`ite koru na tacnu. Oblo`ite o~i{}enim obru~em kalupa. Rasporedite po kori kri{ke bresaka, koje ste prethodno ostavili po strani. Preko toga sipajte krem od bresaka i poravnajte. Ostavite tortu da stoji na hladnom oko 3 sata. Propr`ite badem u tiganju bez dodavanja masno}e, tako da dobije zlatno-sme|u boju, ostavite da se ohladi. Pa`ljivo odstranite obru~ kalupa. Pospite tortu propr`enim bademom. Bellini torta Za mu}eno testo: 125 g maslaca ili margarina 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 3 jaja 200 g p{eni~nog bra{na 2 ravne ka{i~ice Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 5 ka{ika mleka Za nadev: 8 lista Dr. Oetker `elatina 1 konzerva kompota od bresaka (neto 500 g) 500 g neslanog sremskog ({vapskog) sira 75 g {e}era 3-4 ka{ike likera od breskve sok od ½ limuna 125 ml penu{avog vina 200 ml slatke pavlake Za ukra{avanje: 2 ka{ike olju{tenog badema, iseckanog na listi}e Koristite:
  7. 7. Usitnite ~okoladu, stavite je u manju {erpu i otopite na pari. Ostavite da se malo prohladi. Za testo pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo i prosejte u ~iniju sa poklopcem, dodajte {e}er i prome{ajte. Dodajte jaja, maslac ili margarin i mleko. Dobro zatvorite ~iniju poklopcem. Vi{e puta dobro protresite ~iniju (ukupno 30-tak sekundi), tako da se svi sastojci dobro sjedine. Skinite poklopac i jo{ jednom dobro prome{ajte varja~om, kako bi se sjedinili i sastojci koji su se zadr`ali po rubovima ~inije. Sipajte testo u podmazanu tepsiju (30 x 40 cm) i poravnajte. Sada ka{ikom nanesite otopljenu ~okoladu u hrpicama. Stavite da se pe~e. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3-4 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20-25 min. Stavite tepsiju na re{etku da se kola~ ohladi. Povr{inu kola~a vi{e puta izbodite vilju{kom. Za natapanje pome{ajte kafu sa {e}erom i likerom. Time prelijte kola~. Za krem o~istite i ispasirajte maline. Pome{ajte ih sa limunovim sokom i {e}erom u prahu. Umutite Parfe kremu prema uputstvu sa kesice. Na kraju dodajte pasirane maline i lagano mute}i sjedinite sa Parfe kremom. Rasporedite krem preko kore i poravnajte. Ostavite kola~ da stoji na hladnom oko 2 sata. Pre ukra{avanja isecite kola~ na par~i}e po `elji. Ukrasite ih malinama i krupno rendanom ~okoladom. Savet: Umesto rendane ~okolade mo`ete da koristite i Dr. Oetker dekor mrvice od ~okolade ili {arene mrvice sa vo}nim ukusom. Kola~ sa ~okoladom i malinama Pripremite: 1 ~iniju sa poklopcem (od 3 l) 150 g ~okolade za kuvanje Za tre{eno testo: 270 g p{eni~nog bra{na 3 ravne ka{i~ice Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 125 g {e}era 4 jaja 125 g otopljenog, ohla|enog maslaca ili margarina 100 ml mleka Za natapanje: 125 ml skuvane i proce|ene crne ili espresso kafe 2 ka{i~ice {e}era 2 ka{i~ice Amaretto likera (liker od badema) Za krem: 200 g sve`ih malina sok od 1 limuna 100 g {e}era u prahu 1 Dr. Oetker Parfe krema 600 ml mleka Za ukra{avanje: 100 g o~i{}enih, sve`ih malina 30 g krupno rendane mle~ne ~okolade Koristite:
  8. 8. Koristite: Sipajte musli u ve}u kesu i dobro je zatvorite. Usitnite ga oklagijom, potom istresite u tiganj i malo ga propr`ite, bez dodavanja masno}e. Sjedinite sa maslacem i medom. Polo`ite obru~ od kalupa sa {tipaljkom (Ø 26 cm) na tacnu, oblo`enu ukrasnom hartijom (npr. sa ~ipkom). Sipajte musli smesu u obru~ i uz pomo} ka{ike rasporedite i pritisnite. Za nadev dobro ocedite ananas, pritom sa~uvajte sok. Potopite `elatin prema uputstvu sa kesice. Pome{ajte pavlaku, jogurt, {e}er, limunov sok i koru. Ananas iseckajte (ostavite nekoliko komadi}a po strani za ukra{avanje) i sjedinite sa jogurt smesom. 6 ka{ika soka od ananasa zagrejte u {erpi (ne kuvajte). Istisnite blago `elatin i me{aju}i ga potpuno otopite u soku od ananasa. Sada dodajte 3 ka{ike jogurt smese sa ananasom, dobro izme{ajte, potom sjedinite sa ostalom smesom. ^vrsto umutite slatku pavlaku i sjedinite. Sipajte krem preko musli kore i poravnajte. Ostavite tortu da odstoji oko 3 sata u fri`ideru, kako bi se krem stegao, potom o{trim no`em pa`ljivo odvojite obru~ kalupa i uklonite. Povr{inu torte ukrasite komadi}ima ananasa i po `elji pospite muslijem. Savet: Umesto ananasa mo`ete da koristite i neko drugo vo}e iz kompota. Ananas-musli torta Za koru: 200 g Dr. Oetker Vitalis vo}nog muslija 100 g otopljenog maslaca ili margarina 50 g meda Za nadev: 1 konzerva kompota od ananasa (neto 306 g), ili neko sve`e sezonsko vo}e 10 lista Dr. Oetker `elatina 250 g kisele pavlake 500 g obranog jogurta 100 g {e}era 2-3 ka{ike limunovog soka 1 ka{i~ica rendane kore od limuna 200 ml slatke pavlake

×