Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Voćna iznenadjenja

646 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Voćna iznenadjenja

  1. 1. Dr. Oetker d.o.o. • Srbija i Crna Gora, 11070 Beograd, Auto put br. 9 Tel./fax: +381 (0) 11 2696 818, 2696 887, 2696 891 E-mail: oetkerªoetker.co.yu Knji`ica br. 12 Vo}na iznena|enja Koristite: Kvalitet je najbolji recept. Noviteti iz ku}e Dr. Oetker Dekor mrvice Pored ve} postoje}ih glazura, sada postoje i dekor mrvice! I to prave ~okoladne i {arene, sa vo}nim ukusom i mirisom, u prakti~noj teglici sa dozerom. Mo`ete ih koristi za ukra{avanje kola~a, biskvita, torti, vo}nih poslastica, pa ~ak i sladoleda. Galetta - puding bez kuvanja Priprema je brza i jednostavna. Potrebno Vam je samo 500 ml (1/2 l) mleka i 3 minuta vremena. Jednostavno umutite mikserom, sipajte u dezertne posude, po `elji ukrasite Dr. Oetker {lag penom klasik ili light, pospite dekor mrvicama i poslu`ite! A u vrelim letnjim danima, napravite osve`avaju}i milk-{ejk. Tada pripremite Galetta puding sa ¾ l - 1 l mleka, stavite u fri`ider da odstoji 1 sat, sipajte u visoke ~a{e, dodajte nekoliko kockica leda, slam~icu i - poslu`ite! Mo`e se koristiti i za filovanje kola~a i torti. Ovog puta Vam predstavljamo neke nove proizvode iz na{eg asortimana. Kvalitet je najbolji recept. Sa nestrpljenjem o~ekujemo Va{e mi{ljenje, recepte i sugestije!
  2. 2. Koristite: Dragi na{i ljubitelji kola~a i poslastica, U prethodnoj knji`ici smo poku{ali da Vam pomognemo da otkrijete ~ari suvog kvasca... Nadamo se da smo u tome i uspeli. Sa prvim glasnicima novog prole}a i Va{ Dr. Oetker tim u Srbiji i Crnoj Gori se potrudio da Vam priredi pregr{t iznena|enja. Ove godine sa ponosom slavimo jedan, za nas veoma va`an jubilej - 115 godina Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo. Naime, 1891. godine u jednoj maloj apoteci u Bielefeldu se "rodio" prvi pra{ak za pecivo, koji je svakoj doma}ici, od tada pa do danas, garantovao da }e joj svaki kola~ od 500 g bra{na sigurno uspeti, ma koje druge sastojke dodavale - na{ Original Backin. I ovog puta smo za Vas isprobali neke nove, ukusne i jednostavne recepte, ~ija priprema Vam ne}e oduzeti previ{e vremena, kako biste mogli da u`ivate u ~arima, koje donosi prole}e, a da pritom stignete i da iznenadite i obradujete Va{e najmilije. Nadamo se da }ete u`ivati u pripremanju na{ih novih recepata, koje smo kao i uvek do sada, osmislili samo za Vas, s ljubavlju. @elimo Vam bezbroj prijatnih trenutaka u pripremanju kola~a i u`ivajte u prole}u! Va{ Dr. Oetker tim u Srbiji i Crnoj Gori
  3. 3. Penasto umutite jaja i `umance, mute}i mikserom najve}om brzinom oko 1 minut. Pome{ajte {e}er i vanilin {e}er, dodajte u roku od 1 minuta, potom mutite jo{ 2 min. Pome{ajte bra{no sa gustinom i pra{kom za pecivo, dodajte u smesu od jaja iz dva puta, mute}i najni`om brzinom. Sipajte dobre 2/3 testa na hartijom za pe~enje oblo`enu i podmazanu tepsiju (30 x 40 cm) pritom savijte hartiju na otvorenoj strani tepsije, oblikuju}i rub. U preostalo testo dodajte kakao prah i vodu, umutite, sipajte u kesicu za zamrziva~, odesecite jedan }o{ak, nacrtajte "zebraste pruge" preko svetlog testa i pecite. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: 220 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 4-5 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 10 min. Biskvitno testo odmah nakon pe~enja istresite na {e}erom posutu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi sa hartijom. Za nadev dobro operite jagode, ocedite, o~istite i iseckajte. Skinite hartiju sa biskvita i prema`ite ga jogurtom od jagode. Umutite slatku pavlaku sa {e}erom i Kremfixom, ostavite malo po strani za ukra{avanje. Dodajte seckane jagode i rasporedite krem po biskvitu. Namotajte sa du`e strane. Ostavite rolat da se hladi oko 2 sata. Pre poslu`ivanja ukrasite preostalom slatkom pavlakom, jagodama i listi}ima nane. Savet: Mo`ete koristiti i maline, kupine... Tada koristite i jogurt odgovaraju}eg ukusa. Zebra rolat sa jagodama Za biskvitno testo: 3 jaja 1 `umance 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 100 g p{eni~nog bra{na 25 g Dr. Oetker Gustina 1 ravna ka{i~ica Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 20 g kakao praha 1 ka{ika vode Za nadev: 250 g jagoda 200 g jogurta od jagode 600 ml slatke pavlake 50 g {e}era 2 kesice Dr. Oetker Kremfixa Za ukra{avanje: nekoliko sve`ih jagoda listi}i nane Koristite:
  4. 4. Penasto umutite maslac ili margarin mute}i mikserom najve}om brzinom oko 1 minut. Postepeno dodajte {e}er i vanilin {e}er. Mutite dok ne dobijete ujedna~enu smesu. Sada na svakih ½ min. dodajte po 1 `umance. Pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo, prosejte i dodajte u smesu od jaja iz vi{e puta, mute}i srednjom brzinom. Nanesite polovinu testa na podmazanu, hartijom za pe~enje oblo`enu tepsiju, u dimenzijama 25 x 30 cm. Na otvorenim stranama presavijte hartiju, oblikuju}i tako rub. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Za nadev ~vrsto umutite belanca i ravnomerno ih nanesite preko testa. Pospite seckanim le{nicima, koje ste pome{ali sa {e}erom i cimetom. Stavite kore da se peku, jednu za drugom (u pe}nici na topao vazduh mo`ete i istovremeno). Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: 180-200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: 160-180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 12-15 min. po tepsiji Kore odmah po pe~enju istresite na hartiju za pe~enje, koju ste polo`ili na re{etku. Pa`ljivo odstranite hartiju sa kojom su se kore pekle. Ostavite ih da se ohlade. Za fil natopite `elatin sa 4 ka{ike soka od narand`e i ostavite da nabubri oko 10 min. Ocedite kajsije i iseckajte ih na kockice. Pome{ajte jogurt sa preostalim sokom od narand`e, {e}erom i vanilin {e~erom. Zagrevajte `elatin me{aju}i (ne kuvati!), dok se potpuno ne istopi. Pome{ajte ga sa 2-3 ka{ike jogurt smese, onda sjedinite sa preostalom smesom. Dodajte kockice kajsija i ostavite fil da odstoji na hladnom mestu. Umutite slatku pavlaku. Kada vo}ni fil po~ne da se zgu{njava, dodajte umu}enu pavlaku i sjedi- nite. Prema`ite fil preko jedne pe~ene kore, poklopite drugom i blago pritisnite. Poravnajte rubove. Pospite po `elji povr{inu kola~a {e}erom u prahu i isecite kola~ na trouglove. Savet: Mo`ete koristiti i sve`e kajsije. Potrebno je samo da ih na kratko potopite u vrelu vodu i odstranite ko`icu. Nebeski trougli}i Za mu}eno testo: 150 g maslaca ili margarina 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 4 `umanca 150 g p{eni~nog bra{na 1 ravna ka{i~ica Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo Za nadev: 4 belanca 75 g seckanog le{nika 20 g {e}era 1 ka{i~ica mlevenog cimeta Za fil: 1 kesica Dr. Oetker belog, mlevenog `elatina 100 ml soka od narand`e 1 konzerva kompota od kajsija (neto 480 g) 250 g jogurta 30 g {e}era 1 bo~ica Dr. Oetker arome puter-vanila 500 ml (½ l) slatke pavlake Za posipanje: {e}er u prahu Koristite:
  5. 5. Zagrejte mleko u {erpi i u njemu otopite maslac ili margarin. Prosejte bra{no u ~iniju, dobro ga pome{ajte sa kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlako mleko, i sve preradite mikserom, prvo najni`om, a potom najve}om brzinom pomo}u miksera (nastavci za me{enje), ili ru~no. Mesite oko 5 min., tako da dobijete glatko testo. Ostavite pokriveno testo da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uve}a. Pospite testo malo sa bra{nom i jo{ jednom kratko promesite na radnoj povr{ini. Razvaljajte testo na veli~inu tepsije od rerne (30 x 40 cm), stavite testo u tepsiju i vi{e puta izbodite vilju{kom. Za nadev pripremite puding prema uputstvu sa kesice, ali sa samo 100 g {e}era i 750 ml mleka. Kada se skuva, dodajte kiselu pavlaku i koru od limuna i ravnomerno nanesite puding-krem preko testa. O~istite vo}e, operite i ocedite, po potrebi iseckajte, pome{ajte ga sa bademom i {e}erom i rasporedite preko puding-krema (ostavite malo vo}a po strani za ukra{avanje). Ostavite testo da jo{ jednom naraste, dok se vidno ne uve}a i stavite da se pe~e. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3-4 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20 min. Stavite kola~ sa tepsijom na re{etku da se ohladi. Ohla|en kola~ pospite vo}em, koje ste ostavili po strani. Pripremite glazuru po izboru prema uputstvu sa kesice. Sipajte je u kesicu od zamrziva~a, odsecite mali }o{ak, potom isprskajte kola~ po `elji. Savet: Kola~ nakon pe~enja mo`ete da prelijete i Dr. Oetker prelivom za torte. Tada }e vo}e dobiti sjaj i ne}e se osu{iti. U tom slu~aju glazuru nanesite preko preliva. Savet: Mo`ete da koristite i smrznuto vo}e, koje }ete prethodno odlediti na kuhinjskom ubrusu. Brzi vo}ni puding kola~ Za kvasno testo: 180 ml mleka 50 g maslaca ili margarina 375 g p{eni~nog bra{na 1 kesica Dr. Oetker suvog kvasca 50 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 1 prstohvat soli 1 jaje Za nadev: 2 kesice Dr. Oetker Original pudinga sa ukusom vanile 100 g {e}era 750 ml (¾ l ) mleka 250 g kisele pavlake 1 rendana kora od limuna 500 g me{anog sezonskog vo}a, npr. maline, kupine, ribizle, borovnice... 100 g olju{tenog, seckanog badema 2 ka{ike {e}era Za ukra{avanje: 1 Dr. Oetker glazura sa ukusom marcipana, pun~a ili ~okolade Koristite:
  6. 6. Penasto umutite margarin ili maslac mute}i mikserom najve}om brzinom. Postepeno dodajte {e}er i vanilin {e}er. Mutite dok ne dobijete ujedna~enu smesu. Dodajte jaja jedno po jedno (na otprilike svakih ½ min. po jedno). Pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo, prosejte i dodajte iz nekoliko puta, naizmeni~no sa mlekom, u umu}enu smesu, mute}i mikserom srednjom brzinom. Sipajte testo u kalup sa {tipaljkom (Ø 26 cm, podmazano dno) i poravnajte. Pecite na re{etki od rerne. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 160 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 2-3 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20-25 min. Stavite kola~ da se malo prohladi u tepsiji. Pa`ljivo odstranite obru~ kalupa i premestite koru na re{etku da se ohladi do kraja. Za nadev potopite `elatin u hladnoj vodi prema uputstvu sa kesice. Ocedite polutke bresaka, sa~uvajte pritom sok. 2 polutke ispasirajte i dodajte 4 ka{ike sa~uvanog soka. Preostale polutke iseckajte na kri{ke i ostavite ih po strani. Pome{ajte sir, {e}er, liker i sok od limuna. Dodajte vino. 6 lista blago istisnutog `elatina zagrejte u maloj {erpi (ne kuvajte), dok se potpuno ne istopi. Pome{ajte sa 3 ka{ike smese od sira. Potom sjedinite sa preostalom smesom, dobro izme{ajte i ostavite da se hladi. Preostala 2 lista `elatina otopite na isti na~in kao {to je prethodno opisano. Otopljeni `elatin dobro sjedinite sa pireom od bresaka. Kada smesa od sira po~ne da se ste`e, umutite slatku pavlaku i sjedinte. Pomo}u vilju{ke dodajte pire od bresaka i provucite kroz krem (ne me{ati, kako bi ostali "tragovi"). Polo`ite koru na tacnu. Oblo`ite o~i{}enim obru~em kalupa. Rasporedite po kori kri{ke bresaka, koje ste prethodno ostavili po strani. Preko toga sipajte krem od bresaka i poravnajte. Ostavite tortu da stoji na hladnom oko 3 sata. Propr`ite badem u tiganju bez dodavanja masno}e, tako da dobije zlatno-sme|u boju, ostavite da se ohladi. Pa`ljivo odstranite obru~ kalupa. Pospite tortu propr`enim bademom. Bellini torta Za mu}eno testo: 125 g maslaca ili margarina 150 g {e}era 1 kesica Dr. Oetker vanilin {e}era 3 jaja 200 g p{eni~nog bra{na 2 ravne ka{i~ice Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 5 ka{ika mleka Za nadev: 8 lista Dr. Oetker `elatina 1 konzerva kompota od bresaka (neto 500 g) 500 g neslanog sremskog ({vapskog) sira 75 g {e}era 3-4 ka{ike likera od breskve sok od ½ limuna 125 ml penu{avog vina 200 ml slatke pavlake Za ukra{avanje: 2 ka{ike olju{tenog badema, iseckanog na listi}e Koristite:
  7. 7. Usitnite ~okoladu, stavite je u manju {erpu i otopite na pari. Ostavite da se malo prohladi. Za testo pome{ajte bra{no sa pra{kom za pecivo i prosejte u ~iniju sa poklopcem, dodajte {e}er i prome{ajte. Dodajte jaja, maslac ili margarin i mleko. Dobro zatvorite ~iniju poklopcem. Vi{e puta dobro protresite ~iniju (ukupno 30-tak sekundi), tako da se svi sastojci dobro sjedine. Skinite poklopac i jo{ jednom dobro prome{ajte varja~om, kako bi se sjedinili i sastojci koji su se zadr`ali po rubovima ~inije. Sipajte testo u podmazanu tepsiju (30 x 40 cm) i poravnajte. Sada ka{ikom nanesite otopljenu ~okoladu u hrpicama. Stavite da se pe~e. Temperatura pe~enja Elektri~na pe}nica: oko 200 °C (prethodno zagrejana) Topao vazduh: oko 180 °C (prethodno zagrejana) Pe}nica na plin: stepen 3-4 (prethodno zagrejana) Vreme pe~enja: oko 20-25 min. Stavite tepsiju na re{etku da se kola~ ohladi. Povr{inu kola~a vi{e puta izbodite vilju{kom. Za natapanje pome{ajte kafu sa {e}erom i likerom. Time prelijte kola~. Za krem o~istite i ispasirajte maline. Pome{ajte ih sa limunovim sokom i {e}erom u prahu. Umutite Parfe kremu prema uputstvu sa kesice. Na kraju dodajte pasirane maline i lagano mute}i sjedinite sa Parfe kremom. Rasporedite krem preko kore i poravnajte. Ostavite kola~ da stoji na hladnom oko 2 sata. Pre ukra{avanja isecite kola~ na par~i}e po `elji. Ukrasite ih malinama i krupno rendanom ~okoladom. Savet: Umesto rendane ~okolade mo`ete da koristite i Dr. Oetker dekor mrvice od ~okolade ili {arene mrvice sa vo}nim ukusom. Kola~ sa ~okoladom i malinama Pripremite: 1 ~iniju sa poklopcem (od 3 l) 150 g ~okolade za kuvanje Za tre{eno testo: 270 g p{eni~nog bra{na 3 ravne ka{i~ice Dr. Oetker Original Backin pra{ka za pecivo 125 g {e}era 4 jaja 125 g otopljenog, ohla|enog maslaca ili margarina 100 ml mleka Za natapanje: 125 ml skuvane i proce|ene crne ili espresso kafe 2 ka{i~ice {e}era 2 ka{i~ice Amaretto likera (liker od badema) Za krem: 200 g sve`ih malina sok od 1 limuna 100 g {e}era u prahu 1 Dr. Oetker Parfe krema 600 ml mleka Za ukra{avanje: 100 g o~i{}enih, sve`ih malina 30 g krupno rendane mle~ne ~okolade Koristite:
  8. 8. Koristite: Sipajte musli u ve}u kesu i dobro je zatvorite. Usitnite ga oklagijom, potom istresite u tiganj i malo ga propr`ite, bez dodavanja masno}e. Sjedinite sa maslacem i medom. Polo`ite obru~ od kalupa sa {tipaljkom (Ø 26 cm) na tacnu, oblo`enu ukrasnom hartijom (npr. sa ~ipkom). Sipajte musli smesu u obru~ i uz pomo} ka{ike rasporedite i pritisnite. Za nadev dobro ocedite ananas, pritom sa~uvajte sok. Potopite `elatin prema uputstvu sa kesice. Pome{ajte pavlaku, jogurt, {e}er, limunov sok i koru. Ananas iseckajte (ostavite nekoliko komadi}a po strani za ukra{avanje) i sjedinite sa jogurt smesom. 6 ka{ika soka od ananasa zagrejte u {erpi (ne kuvajte). Istisnite blago `elatin i me{aju}i ga potpuno otopite u soku od ananasa. Sada dodajte 3 ka{ike jogurt smese sa ananasom, dobro izme{ajte, potom sjedinite sa ostalom smesom. ^vrsto umutite slatku pavlaku i sjedinite. Sipajte krem preko musli kore i poravnajte. Ostavite tortu da odstoji oko 3 sata u fri`ideru, kako bi se krem stegao, potom o{trim no`em pa`ljivo odvojite obru~ kalupa i uklonite. Povr{inu torte ukrasite komadi}ima ananasa i po `elji pospite muslijem. Savet: Umesto ananasa mo`ete da koristite i neko drugo vo}e iz kompota. Ananas-musli torta Za koru: 200 g Dr. Oetker Vitalis vo}nog muslija 100 g otopljenog maslaca ili margarina 50 g meda Za nadev: 1 konzerva kompota od ananasa (neto 306 g), ili neko sve`e sezonsko vo}e 10 lista Dr. Oetker `elatina 250 g kisele pavlake 500 g obranog jogurta 100 g {e}era 2-3 ka{ike limunovog soka 1 ka{i~ica rendane kore od limuna 200 ml slatke pavlake

×