Sembahyang-Sembahyang Sunat

35,651 views

Published on

Jenis Sembahyang-Sembahyang sunat

Published in: Education
2 Comments
16 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
35,651
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,503
Actions
Shares
0
Downloads
439
Comments
2
Likes
16
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sembahyang-Sembahyang Sunat

 1. 1. SEMBAHYANG SUNAT RAWATIBSembahyang Sunat Rawatib didirikan sebelum atau sesudah sembahyang fardu. Tujuannya ialah untuk mencari keredaan Allah, di samping menampung kekurangan-kekurangan dalam sembahyang fardu. SEBELUM FARDHU SELEPAS 2 rakaat SUBUH -2 atau 4 rakaat ZUHUR/JUMAAT 2 atau 4 rakaat - ASAR Sembahyang sunat diharamkan selepas sembahyang Asar hingga masuk waktu Maghrib - MAGHRIB 2 rakaat - ISYAK 2 rakaat
 2. 2. SEMBAHYANG SUNAT RAWATIB
 3. 3. SEMBAHYANG SUNAT HAJATSembahyang Sunat Hajat didirikan apabila seseorang itu dalam kesempitan atau mempunyai sebarang hajat. Ianya didirikan sebanyak 2 rakaat.Pada rakaat pertama, baca surah Al-Fatihah dan Surah Al-Kafirun atau baca surah Al-Fatihah dan Ayat Kursi. Pada rakaat kedua, baca Al-Fatihah dan Surah Al-Ikhlas
 4. 4. SEMBAHYANG SUNAT ISTIKHARAH Sembahyang Sunat Istikharah didirikan apabila ingin memohon petunjuk bagi sebarang keputusan yang hendak dibuat. Ianya didirikan sebanyak 2 rakaat.Pada rakaat pertama, baca surah Al-Fatihah dan Surah Al-Kafirun. Pada rakaat kedua, baca Al-Fatihah dan Surah Al-Ikhlas
 5. 5. SEMBAHYANG SUNAT TAHAJJUDSembahyang Sunat Tahajjud didirikan apabila terjaga daripada tidur malam. Sebaik-baiknya pada akhir 1/3 malam atau sekitar jam 2-4 pagi. Ianya didirikan sebanyak 2 rakaat.Antara fadilat sembahyang ini adalah dikabulkan doanya, diberi pengampunan dan lain-lain keistimewaan.
 6. 6. SEMBAHYANG SUNAT DHUHASembahyang Sunat Dhuha didirikan pada waktu sebelah pagi . Ianya didirikan sebanyak 2 rakaat hingga 12 rakaat. Antara fadilat sembahyang ini adalah dimurahkan rezeki,dijauhkan kefakiran, diampunkan dosa, disediakan istana emas di syurga dan sebagainya.
 7. 7. SEMBAHYANG SUNAT DHUHA Doa selepas Sembahyang Dhuha
 8. 8. SEMBAHYANG SUNAT TASBIHDinamakan Sembahyang Tasbih kerana bacaan tasbih diucapkan sebanyak 300 kali.Sembahyang ini dianjurkan kalau boleh tiap-tiap malam, andaikata tidak sanggup sekali seminggu, andaikata tidak sanggup, usahakan sekali sebulan, sekiranya tidak sanggup sekali sebulan, sekali setahun, kalau setahun sekali pun tidak sanggup, kerjakanlah sekali dalam seumur hidup. Sembahyang Sunat Tasbih dilakukan empat rakaat dengan satu salam.
 9. 9. SEMBAHYANG SUNAT TASBIHBacaan tasbih dalam satu rakaat ialah: 1. Selepas Al-Fatihah dan surah = 15 kali 2. Rukuk = 10 kali 3. Iktidal = 10 kali 4. Sujud pertama = 10 kali 5. Duduk antara 2 sujud = 10 kali 6. Sujud kedua = 10 kali 7. Duduk sebentar sebelum berdiri semula /Selepas Tahaiyat Akhir = 10 kali 1 Rakaat = 75 tasbih 4 Rakaat = 300 tasbih
 10. 10. SEMBAHYANG SUNAT TAUBAT Didirikan sebagai tanda bertaubat kepada Allah Subhanahu Wata’ala.Boleh dilakukan pada bila-bila masa apabila seseorang itu rasa menyesal dan ingin bertaubat kepada Allah Subhanahu Wata’ala. Sembahyang Sunat Taubat didirikan sebanyak 2 rakaat atau lebih.
 11. 11. SEMBAHYANG SUNAT TAUBATPada sujud terakhir, bacaKemudian Beristigfar (100x)Kemudian baca (sebanyak mungkin)
 12. 12. SEMBAHYANG SUNAT TAUBATDoa Taubat
 13. 13. SEMBAHYANG SUNAT TERAWIHSembahyang Sunat Tarawih adalah sembahyang yang sunat yang dikerjakan pada Bulan Ramadan.Ianya didirikan dengan 8 rakaat atau 20 rakaat dengan satu salam setiap 2 rakaat. Antara fadilat sembahyang ini adalah diampunkan dosa yang dilakukan sebelumnya.
 14. 14. SEMBAHYANG SUNAT WITIR Sembahyang Witir hukumnya sunat mu’akad iaitu sangat dituntut. Waktu untuk mengerjakan ialah selepas sembahyang isyak sehingga terbit fajar.Jumlah maksima sembahyang witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik- baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.
 15. 15. Disusun oleh : 11DL004DPULI 2011/2012 KUPUSB

×