Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Perkembangan Bahasa dan Komunikasi Kanak2

4,541 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Perkembangan Bahasa dan Komunikasi Kanak2

 1. 1. Kumpulan 7• Siti Zarifatul Azimah Binti Haji Ismail• Nur Atiqah Binti Abd. Latiff• Kan Fook Keong• Zalzazilah Fahra Binti Ahmad• Nor Aaizah Binti Ismail• Siti Hajar Aisha Binti Ismail
 2. 2. KecerdasanApakah Peraturan yang kanak-kanak gunakan untuk belajar perkataan baru?
 3. 3. JOINT ATTENTION@PERHATIAN BERSAMA
 4. 4. • Apabila kanak-kanak menyentuh atau melihat kepada sesuatu objek,ibu bapa akan membantu untuk melabelkan objek tersebut kepada mereka.• Contoh:kanak-kanak memerhati atau menyentuh buah epal,ibu bapa akan membantu dan terus melabelkan itu adalah buah epal• Dan dari situ kanak-kanak belajar perkataan baru melalui perhatian bersama ibu-bapa.
 5. 5. • Kebanyakkan ibu-bapa juga melakukan yang terbaik untuk memudahkan tugas kanak-kanak dengan menggunakan satu label pada objek.
 6. 6. SEKATAN KEPADA NAMA PERKATAAN• Jika ada perkataan yang tidak dikenali diperdengarkan kepada kanak-kanak tersebut dihadapan objek yang sudah mempunyai nama (dikenali) dan objek yang belum mempunyai nama (belum dikenali), perkataan baru tersebut adalah merujuk kepada salah satu daripada dua objek itu yang belum mempunyai nama (objek yang belum dikenali).• Nama sesuatu objek atau benda adalah merujuk kepada keseluruhan objek tersebut dan bukannya merujuk kepada sebahagian daripada objek tersebut ataupun objek-objek lain yang berhubung kait dengan objek tersebut. Nama sesuatu objek juga bukan hanya merujuk khusus kepada objek itu sahaja, tetapi melingkungi semua objek yang mempunyai sama jenis dengan objek tersebut.
 7. 7. Sambungan• Jika objek atau benda itu sudah mempunya nama, dan nama baru dipersembahkan kepada kanak-kanak tersebut, nama baru tersebut akan ditandakan oleh kanak-kanak tersebut sebagai subkategori kepada nama asal objek itu.• Memandangkan banyak ahli kategori yang serupa, perkataan yang konsisten digunakan kepada salah satu daripada mereka sahaja adalah dikira sebagai kata nama benda bagi objek itu sendiri.
 8. 8. SENTENCE CUES• Kanak-kanak biasanya mendengar perkataan yang mereka tidak biasa mendengar dan mereka akan menggabungkan ayat yang mereka tidak tahu dengan ayat mereka tahu menjadi satu ayat.• Dengan adanya perkataan lain dan struktur ayat boleh menjadi petunjuk untuk mengetahui maksud perkataan yang mereka tidak tahu itu.• Contohnya,mereka hanya tahu tentang permainan juggling sahaja tanpa mengetahui permainan tersebut adalah melontar bola secara berulang-ulang.
 9. 9. Faktor Kognitif• Kemahiran kognitif kanak-kanak yang semakin berkembang mengikut waktu, akan membantu mereka mempelajari perkataan baru.• Pemikiran mereka akan menjadi lebih pandai dan khusus.• Kanak-kanak mula mempunyai matlamat dan niat mereka sendiri.• Menjadikan perkataan sebagai kaedah kepada mereka untuk menyatakan dan mencapai matlamat mereka.• Niat/hajat mereka memberikan motivasi kepada kanak- kanak untuk mempelajari perkataan yang baru.
 10. 10. Apakah gaya-gaya pembelajaran yang kanak- kanak gunakan? Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi gaya seseorang kanak- kanak
 11. 11. Antara faktor-faktor yang mempengaruhi gaya- gaya pembelajaran seseorang kanak-kanak ialah :
 12. 12. 1)MEMUPUK KREATIVITI DAN EKSPRESI DALAM DIRI KANAK-KANAK Ekspresi diri adalah aspek perkembangan kanak-kanak yang sangat penting. Anak anda sepatutnya boleh meluahkan perasaan, emosi, fikiran dan kreativitinya dengan bebas dan selamat. Menyediakan persekitaran yang dipenuhi rasa hormat, kasih sayang dan belas kasihan merupakan cara terbaik untuk membantu anak anda mengekspresi dirinya, kerana tanpa ini, adalah amat sukar untuk anak anda meluahkan perasaannya. Secara amnya, terdapat tiga jenis ekspresi diri: Ekspresi Seni, Ekspresi Bermain, dan Ekspresi Membina.
 13. 13. Serlahkan bakat seni anak anda! Ekspresi seni merupakan salah satu cara terbaik untuk mengekspresi diri. Berikan anak anda pensil warna dan kertas, dan anda akan kagum dengan hasil lukisan atau mewarnanya. Mengecat, melukis, mewarna dan menulis merupakan bentuk-bentuk luahan yang kukuh untuk pelbagai emosi yang anak anda rasai atau alami di dalam aktiviti hariannya. Membenarkan anak anda mengecat atau melukis secara bebas boleh membantu membuka mindanya. Ini adalah komponen penting dalam perkembangan seorang kanak-kanak, dan kanak-kanak sering membentuk fikiran dan idea menerusi lukisan mereka, walaupun hanya melukis objek atau bentuk-bentuk yang tidak berkaitan! Jenis ekspresi diri ini adalah yang paling penting dalam mengembangkan kemahiran komunikasi dan emosi, serta kesedaran psikologi.
 14. 14. Bermain, bentuk ekspresi yang penting! Ekspresi bermain merupakan satu lagi cara untuk membantu anak anda mengekspresi diri. Dengan membenarkannya bermain dengan kanak- kanak lain menerusi sukan dan aktiviti lain yang menyeronokkan, anda boleh mengajarnya tentang kerjasama, kemahiran hubungan dan juga menghormati orang lain. Tambahan lagi, anda juga boleh menyediakanbatasan dan peraturan sebagai panduan. Ini membantu kanak-kanak untuk bermain dan bersuka-ria secara bertanggungjawab tanpa menganggu waktu bermain dan juga perkembangan mereka.  Pastikan anak anda tidak menonton televisyen terlalu lama kerana ia merupakan perantaraan sehala dan tidak akan membantu menggalakkansebarang pemikiran kreatif atau kritikal. Sebaliknya, cubalah untuk bermain permainan papan dengan anak anda secara sekeluarga ataupunpermainan interaktif lain yang akan meningkatkan kreativiti dan kemahiran fikiran anak anda.
 15. 15. 2)Ingin Tahu – Penggalak Pembelajaran-Anak anda bukannya ingin menyibuk apabila banyak bertanya. Merekasememangnya dilahirkan dengan sifat ingin tahu.
 16. 16. Kanak-kanak sememangnya berminat untuk belajar dalam tahun perkembangan mereka. Mereka ingin tahu tentangsemua yang berlaku di sekeliling mereka. Apa sahaja yang mereka lihat, dengar dan bau adalah seperti misteri yangmenanti untuk disingkap. Keingintahuan adalah keinginansemulajadi untuk belajar, menjelajah, membuat penemuan dan memahami banyak perkara.
 17. 17. 3)Kanak-kanak suka bertanya berulang- ulang kali • Kanak-kanak kecil akan melalui suatu fasa di mana mereka akan banyak bertanya. Mereka ingin mengetahui ‘siapa, apa, mana, bila, bagaimana dan mengapa’. Contohnya, bagaimana ayam berketak atau mengapa langit berwarna biru? • Pertanyaan yang tidak berhenti-henti ini mungkin akan menjengkelkan tetapi mereka melakukannya kerana ingin belajar. Ini adalah sebahagian penting di dalam proses pembelajaran mereka.

×