Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pendidikan Pergerakan

5,335 views

Published on

www.zairedin.com

Published in: Education
 • Be the first to comment

Pendidikan Pergerakan

 1. 1. AHMAD HUSAIRI BIN KHAIRUDDIN
 2. 2. GIMNASTIK ARTISTIK Melibatkan ketangkasan berangkai serta mementingkan kelenturan,koordinasi, daya tahan, imbangan dan kekuatan. Fokus kepada 3 aktiviti utama: - Imbangan - Ketangkasan - Lombol
 3. 3. OBJEKTIF Memberi peluang kepada murid membina dan membangun pengurusan dan kawalan badan. Membolehkan murid untuk membangun dan mengekalkan kekuatan, daya tahan otot dan kardiovaskular, kelembutan serta mobiliti. Memberi peluang kepada murid untuk merasai pengalaman estetik melalui penciptaan komposisi rangkaian pergerakan. Membolehkan murid untuk berinteraksi dengan orang lain. Memupuk sifat kerjasama, cara berkongsi idea dan menghormati idea orang lain. Membolehkan murid melakukan aktiviti mengikut keupayaan diri.
 4. 4. POLA PERGERAKAN DALAMGIMNASTIK ARTISTIK Pendaratan Statik Gerak edar Putaran Hamburan / Imbangan Hayunan Gulingan
 5. 5. GIMRAMA Pergerakan berkoordinasi yang bersifat estetik. Dilakukan dengan iringan irama, dengan alat atau tanpa alat. Alatan:  Bulat & padu  Bulat & leper  Lembut & berombak  Panjang, langsing & lembut  Keras & padu
 6. 6. OBJEKTIF GIMRAMA Memberi peluang kepada murid membina & membangun pengurusan & kawalan badan. Membolehkan murid untuk membangun & mengekalkan daya tahan kardiovaskular, daya tahan otot, kekuatan otot, kelenturan serta mobiliti. Membolehkan murid melakukan aktiviti dengan alatan & mencipta rangkaian pergerakan dengan alatan mengikut keupayaan dan idea sendiri. Memberi peluang kepada murid merasai irama & pengalaman estetik melalui penciptaan komposisi rangkaian pergerakan Membolehkan murid berinteraksi dengan orang lain. Memupuk sifat kerjasama, cara berkongsi idea & menghormati idea orang lain. Membolehkan murid melakukan aktiviti mengikut keupayaan diri.
 7. 7. JENIS PERGERAKAN DALAM GIMRAMA Gerak edar – Berjalan, berlari, skip, menggelungsur, melompat, ketingting. Putaran @ Pivot – Atas dua kaki setempat. Jenis-jenis lompatan – 1 kaki ke 2 kaki, lonjakan 1 kaki yang sama, 1 kaki ke 1 kaki yang lain, 2 kaki ke 1 kaki, 2 kaki ke 2 kaki. Imbangan – Melunjur atas 1 atau 2 kaki. Melentik – Ke sisi, ke belakang. Meringkuk & melunjur – Meringkuk ke depan & melunjur ke belakang, meringkuk ke sisi & melunjur ke sisi yang lain. Ketangkasan – Guling depan, guling belakang, guling sisi.
 8. 8. GIMNASTIK PENDIDIKAN Pendekatan pergerakan tidak formal yang dilakukan secara individu, berpasangan atau berkumpulan. Menjadi asas kepada pergerakan dalam gimnastik artistik & gimrama.
 9. 9. OBJEKTIF GIMNASTIKPENDIDIKAN Meningkatkan kesedaran tentang tubuh badan & konsep tubuh badan. Membangunkan kemahiran melalui pembelajaran kemahiran. Membangunkan konsep-konsep pergerakan melalui pendekatan penemuan terbimbing & penggunaan kemahiran dalam situasi penyelesaian masalah. Memupuk kenikmatan & penghargaan dalam estetik pergerakan yang baik.
 10. 10. TEMA GIMNASTIK PENDIDIKAN Kesedaran tubuh badan Kesedaran ruang Kesedaran masa Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan Kesedaran beban Kesedaran aliran Kesedaran perkaitan dengan orang lain Kesedaran ritma
 11. 11. TEMA 1 : KESEDARAN badan BADAN Jenis Pergerakan Maksud AktivitiBergerak secara Bergerak dengan Berjalan, berlari,sentuhan berselang. bahagian badan merangkak & berjalan berselang-seli secara melutut menyentuh lantaiBergerak secara Bergerak dengan Gulingan, guling balak,sentuhan selalu. bahagian badan menarik & menolak menyentuh lantai sentiasaBergerak tanpa Bergerak dengan Lompat bintang,sentuhan seketika. seluruh badan di udara lompat dakap, lompat layangMenyokong beban Bergerak dengan Membawa pundipada bahagian badan. beban di bahagian kacang di atas kepala, badan menggolek bola pada bhg badan
 12. 12. Sambungan… Jenis Maksud Aktiviti PergerakanMembuat Membentuk badan Pergerakan mengikut situasi:berbagai bentuk menjadi besar, kecil, -Bunga sedang berkembangdengan panjang, pendek -Arnab tidur dalam lubangbahagian tubuh -Galah menjulang awanbadan -Kain dilipat duaMembekukan Berhenti bergerak Galop, lompat kanggaru zig-tubuh badan apabila isyarat diberi zagMerangkaikan Menerangkan Lompat dalam gelung rotan,dua atau lebih beberapa kemahiran menyusup bawah palang,pergerakan ke dalam satu bentuk melompat melepasi palang permainan kecil
 13. 13. TEMA 2: KESEDARAN RUANGRuang diriRuang am Bergerak berbagai cara menggunakan ruang. Membuat pergerakan menggunakan ruang diri. Bergerak menggunakan berbagai2 aras. Bergerak menggunakan berbagai2 arah. Bergerak menggunakan berbagai2 laluan. Bergerak menggunakan berbagai2 ekstensi. Merangkaikan pergerakan menggunakan dua atau lebih aspek ruang.
 14. 14. TEMA 3: KESEDARAN MASA Bergerak untuk menghasilkan kelajuan berbeza. Bergerak dengan memilih kelajuan yang sesuai. Bergerak dengan mengawal kelajuan. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk memilih kelajuan yang sesuai. Menggerakkan bahagian tubuh badan untuk mengawal kelajuan. Merangkai pergerakan dengan menggunakan dua atau lebih aspek masa.
 15. 15. TEMA 4: KESEDARAN PERKAITAN PELBAGAIBAHAGIAN badan BADAN Bergerak untuk menunjukkan perkaitan antara satu bahagian badan dengan bahagian yang lain. Menggerakkan bahagian badan untuk menunjukkan perkaitan di antara satu bahagian badan dengan bahagian badan yang lain. Bergerak untuk menunjukkan perkaitan bahagian badan dengan alatan. Menggerakkan badan untuk menunjukkan perkaitan bahagian badan dengan alatan. Menyokong badan di atas satu tapak sambil menggerakkan bahagian badan yang lain untuk mendapatkan kestabilan. Mengalihkan beban dari pergerakan yang stabil ke pergerakan baru dengan menggunakan bahagian badan untuk mendahului pergerakan. Mencipta bentuk badan setelah menentukan kedudukan bahagian badan.
 16. 16. TEMA 5: KESEDARAN BEBAN Bergerak berbagai cara dan membeku. Bergerak berbagai cara dengan kualiti berat dan ringan. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alatan. Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan.
 17. 17. TEMA 6: KESEDARAN ALIRAN Merangkai pergerakan secara aliran bebas. Merangkai pergerakan secara aliran terikat. Merangkai pergerakan secara aliran bebas dan terikat.
 18. 18. TEMA 8: KESEDARAN PERKAITAN DENGANORANG LAIN Bergerak berbagai cara dengan pasangan. Bergerak berbagai cara dengan rakan secara sentuhan badan. Bergerak berbagai cara dalam kumpulan.
 19. 19. TEMA 7: KESEDARAN RITMA Mendapatkan ritma dari berbagai2 pergerakan. Menggunakan corak ritma untuk melakukan pergerakan. Merangkaikan aliran pergerakan dengan corak ritma.

×