Janawangpantas

1,788 views

Published on

Published in: Career, Technology, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,788
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
202
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Janawangpantas

  1. 1. Hakcipta Terpelihara © 2007 Hotbiz2u.comVersi 2.0 Kemaskini Terakhir Pada Ogos 14, 2007Hakcipta Terpelihara. Tiada bahagian di dalam buku ini boleh di hasil semula, disimpan di dalam simpanan awam, atau di sebarkan melalui apa-apa carasekalipun sama ada elektronik, mekanikal atau sebaliknya tanpa kebenaranpenulis. Untuk menghubungi penulis, sila kehttp://www.portaljutawan.com/contact-us/.Hanya penulis asal yang diberi lesen khas sahaja mempunyai hak untukmenjual semula di bawah lesen 100% resell rights buku ini. Sila tunjukkanbukti pembelian anda sebagai hak untuk menjual semula. Sekiranya andaingin menjual semula ebook ini, sila hubungi kami melalui link di bawah.http://www.portaljutawan.com/contact-us/
  2. 2. Anda tidak boleh mengedarkan buku ini secara percuma atau sebagaibonus E-Book. Penulis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakanundang-undang jika terbukti anda tidak mempunyai hak untuk menjual danmengedar semula.NOTA PENTING : Sila rujuk ke halaman web http://hotbiz2u.com untukmembaca terma syarat mengenai penggunaan buku ini sebelum andamemulakan pembacaan anda. Saya tidak mahu mengambil sebarangtanggung-jawab jika anda masih belum membacanya.Legal NoticeWhile attempts have been made to verify information provided in this publication,neither the author nor the publisher assumes any responsibilities for errors,omissions, or contradictory information contained in this book.This book is not intended as legal, investment, or accounting advice. The purchaseror reader of this book assumes all responsibility for the use of these materials andinformation.SAYA DEDIKASIKAN EBOOK INI UNTUK PARA USAHAWAN INTERNET SAMA ADA YANG BARU ATAUPUN SUDAH LAMA BERKECIMPUNGDALAM BIDANG INI. SEMOGA PENAT LELAH, ONAK DURI YANG ANDALALUI MEMBUAH HASIL UNTUK ANDA. TETAPKAN SEMANGAT ANDA.p/s: Saya tidak meletakkan isi kandungan di ebook ini supaya anda membacasetiap patah perkataan yang terkandung di dalamnya.
  3. 3. PENGENALANTerima kasih saya ucapkan pada para pembeli dan pembaca semua. Saya tidakingin menulis panjang di sini sekadar imbasan perjalanan liku-liku yang saya laluisepanjang saya terjun dalam bidang perniagaan internet. Saya telah cubabermacam-macam cara untuk menjana wang melalui internet tetapi setakat inisaya masih tidak berpuashati dengan hasil yang saya dapat.Kadang-kadang semangat boleh luntur dek kegagalan yang menimpa, tapi sayaterus memikirkan cara bagaimana dan kenapa orang lain boleh berjaya dalambidang perniagaan dunia tanpa sempadan.Akhirnya saya telah menemui satu cara yang betul-betul telah mendatangkankepuasan kepada saya kerana teknik yang saya gunakan telah menunjukkanhasil. Saya tidak akan menoleh kebelakang lagi. Selepas saya menggunakanteknik ini pelbagai idea muncul yang akan saya gunakan melalui teknik ini.Saya akan sentiasa kemaskini ebook ini dengan maklumat-maklumat terbaruuntuk anda para pembaca ebook ini. Setiap kemaskini akan saya beritahu padaanda kelak.BAGAIMANA UNTUK ANDA MENGGUNAKAN EBOOK INI?Anda mungkin sudah tidak sabar lagi untuk mengetahui apakah teknik yangdigunakan sehingga anda boleh menjana wang pantas melalui internet. Sayaharap anda semua membaca setiap halaman dan tidak skip halaman tertentukerana mungkin akan menyebabkan anda sukar memahaminya. Namun begitusaya akan menerangkan dengan sejelas dan semudah mungkin kepada anda.Dalam ebook ini saya perlu tegaskan, saya tidak akan mengajar anda membinalaman web atau website (kata omputeh). Saya bukannya mahu mengajar andaklik menu itu, ini. Anda boleh cari apa saja topic niche di internet denganmembuat carian di http://google.com .Apa yang saya mahu ajar adalah satuteknik atau satu kemahiran bagaimana saya dan anda boleh menjana wangpantas dan berulang-ulang dari internet. Ianya cukup mudah. Anda hanya perlubaca, faham dan cuba lakukan sendiri. Jangan cepat mengalah, yang pentinganda MESTI MENCUBA. Keseronokan dan kepuasan akan datang bersamadengan kejayaan anda.
  4. 4. Beberapa perkara berkenaan dengan ebook ini: 1. Ebook ini akan membicarakan teknik yang digunakan dengan langkah demi langkah dalam menjana wang melalui internet. 2. Ebook ini diterbitkan adalah untuk para pembaca yang masih baru dalam bidang perniagaan internet dan akan ditunjukkan bagaimana melaksanakan teknik-teknik sehingga anda mendapat idea untuk menjalankannya. 3. Silalah baca dengan teliti dan cuba fahami konsep yang digunakan. Inilah teknik yang saya gunakan untuk menghasilkan wang dari sumber yang sah dari internet. 4. Jika anda masih tidak faham, sila baca berulangkali sambil anda mencubanya secara realtime di internet untuk memudahkan anda memahami teknik yang diajar. 5. Sila baca dan ikuti setiap langkah yang dikemukakan. Terutama sekali topik google adword yang mana amat penting digunakan untuk perniagaan internet. 6. Yang paling penting, baca dan buat. Anda mesti mencubanya sebelum membuat sesuatu kesimpulan mengenai teknik ini. Belum cuba belum tahu.Bagi yang telah membeli buku di dalam hard copy dari pos, mungkin adalah baikuntuk anda juga membeli semula dari halaman web sayahttp://www.hotbiz2u.com untuk menerima versi-versi percuma akan datang dandapat berkomunikasi dengan saya untuk apa-apa masalah anda.Mengenai tawaran bantuan teknikal saya di dalam halaman web. Bantuanteknikal itu adalah terhad dan berkaitan isu-isu kritikal sahaja. Kebanyakkannya,sudah boleh diperolehi secara penuh di dalam buku ini. Nasihat saya adalahuntuk memeriksa dahulu buku ini secara terperinci sebelum menghantar soalananda.
  5. 5. Terima kasih kepada team http://hotbiz2u.com yang telah membantumenyiapkan buku ini dan juga halaman web saya ini. Bantuan anda amat-amatsaya hargai demi membantu orang ramai di luar sana.
  6. 6. BAB 1Dua Kaedah Penjanaan Wang PantasKita berada dalam dunia internet tanpa sempadan. Maka menjadi satu kerugianjika kita saban hari menggunakan internet dan membayar bill steramyx tetapitidak mahu atau tidak tahu merebut peluang mencari wang melalui internet.Ketahuilah, terdapat berbilion orang di seluruh dunia menggunakan internetsaban hari. Saya sendiri mengaut keuntungan ratusan malah ribuan ringgit setiaphari melalui internet. Tentu anda yang mendengar kenyataan ini tidak percayaakan kata-kata saya. Mereka tidak percaya kerana mereka tidak tahubahawasanya, lubuk emas ada di internet.Antara contoh-contoh yang saya sendiri pernah cuba dan lihat orang lainmengaut habuan ialah dari program affiliate, menjual produk digital, menjualproduk tangible, jual-beli lelong melalui E-Bay, Adsense, Advertising revenuesseperti Adbrite dan lain-lain, stock trading, multi level marketing yang halal,Internet consultancy dan lain-lain lagi. Namun saya tidak akan menyatakansecara terperinci berkenaan perkara ataupun topic di atas. Apa yang saya mahuajar anda adalah teknik atau kemahiran yang anda perlu tahu nanti. Hara pandabaca keseluruhan ebook ini.Jauhkan diri anda dari tiga elemen di dalam Internet iaitu pelaburan Internet,MLM haram dan forex. Ketiga-tiga strategi mengaut keuntungan Internet inimemang menjadi bagi setengah-setengah orang tetapi hampir 90% akan gagaldan gagal secara besar-besaran dari pelaburan yang besar. Ia terlalu berkaitrapat dengan unsur-unsur haram yang tidak diketahui.Berdasarkan pengalaman saya hampir ke semua yang memasuki Internet untukmenjana wang setelah menyertai seminar-seminar Internet akhirnya terjebakdalam skim-skim ini dan akhirnya kerugian beribu-ribu. Teknik-teknik saya inimudah, tidak perlu banyak modal dan anda betul-betul mendapat perolehan hasildari kerja tangan anda sendiri. yang pada pendapat saya mudah dan cepat untuk
  7. 7. menjana wang sekarang dan tidak semestinya seratus peratus dari Internetadalah seperti berikut:1. Menjual Buku Anda Sendiri Di Bawah 100% Resell RightsAnda boleh menjual semula buku ini dengan mencetaknya semula dan menjualsamada melalui Internet atau melalui pos sahaja.2. Menyertai Dan Mempromosi Program-Program AffiliateKaedah ini adalah yang paling cepat dan paling mudah. Anda tidak perlu lakukanbanyak, hanya sertai program affiliate dan mula promosi. Saya akan ceritamengapa anda tidak perlu sertai program Clickbank sebaliknya menyertaiprogram-program lain yang banyak lagi di luar sana. Saya juga akan ceritakankaedah cepat untuk mendapat wang dengan program affiliate dan kupasmengapa anda gagal sebelum ini.Baiklah, saya akan mula terang di bab & muka surat seterusnya.
  8. 8. BAB 2 Menjual Buku Anda Sendiri Di Bawah 100% Resell RightsAnda boleh ke mana-mana cyber-cafe dan cetak buku ini untuk tujuan jualsemula. Ada 2 kaedah menjual buku ini iaitu : 1. Menjual Buku Hardcopy Melalui Pos Sahaja 2. Menjual E-Book Melalui InternetIkut arahan saya selepas ini secara step by step: 1. Menjual Buku Hardcopy Melalui Pos SahajaLangkah 1 : Cetak Buku IniAnda diberi lesen untuk mencetak buku ini dan menjual semula. Hanya mereka-mereka yang membeli terus dari halaman web saya diberi lesen 100% untukmenjual semula. Pergi ke mana-mana cybercafe sekarang dan print ke semua 40muka surat buku ini.Langkah 2 : Cipta SalesletterSalesletter adalah surat jualan yang menjual buku saya ini. Anda boleh gunakantemplate salesletter yang saya beri di dalam portal keahlian halaman web sayauntuk mencipta salesletter anda sendiri. Salesletter tersebut adalah dalam formatWord 97. Pergi ke cybercafe dan tukarkan alamat di borang pesanan di bawahke nama anda, alamat peti surat atau rumah anda sendiri. Anda boleh hargakanbarangan mengikut cita rasa anda sendiri. Setelah anda berjaya edit muka suratsalesletter supaya ia menjadi kepunyaan anda selepas ini, pastikan anda print dimana-mana cybercafe sekarang. Nah, anda telah ada salesletter anda sendiri.Anda boleh fotokopi sekurang-kurangnya 100 keping salesletter untuk di edarkannanti.
  9. 9. Langkah 3 : Buka Peti SuratSebelum itu, anda boleh gunakan peti surat Pos Malaysia ataupun alamat rumahanda sendiri. Jika anda tidak mahu diganggu atau risau surat anda hilang dicuridan lain-lain lagi, anda boleh pergi ke mana pejabat Pos Malaysia dan minta petisurat persendirian anda sendiri. Kos untuk membuka peti surat adalah dalamRM10 setahun sahaja. Sekarang tukarkan di dalam salesletter, alamat peti suratanda ini.Langkah 4 : Promosi Penjualan Buku AndaSaya cadangkan 3 cara untuk mempromosi buku anda ini.Satu, adalah melalui Internet atau email. Anda boleh email salesletter di ataskepada sesiapa yang anda kenal ataupun di forum-forum dan minta merekahantar wang pos kepada anda. ATAU anda lihat di bab terakhir buku ini yangmenceritakan pelbagai teknik mempromosi dengan menggunakan Internet.Kedua, anda boleh cetak satu muka surat dengan sekurang-kurangnya 10 kotakdengan mesej “Minat untuk menjana wang di rumah, hantar sampul berstemdengan alamat sendiri ke Peti Surat XXX, XXX untuk maklumat percuma”. Jikaanda menerima pesanan nanti melalui peti surat, ambil sampul surat yangmereka telah sediakan dan hantar satu salesletter kepada mereka. Ketiga, andaboleh SMS dengan menggunakan Celcom Xpax dengan rate super-off peakRM0.01 satu SMS (12:00 pagi ke 5:59 pagi). Jadi, jika anda hantar sms ke 1,000orang, anda perlu bayar RM10 sahaja. Cuba janakan nombor-nombor rawakCelcom sebanyak 1,000 dan mula hantar pesanan seperti berikut: “Mahu BuatDuit Dari Rumah Secara Percuma,Hantar Sampul Surat Beralamat SendiriDengan Setem 30Sen ke Peti Surat XXX, XXX Untuk Maklumat Percuma”. Itusahaja. Saya yakin sekurang-kurangnya 10 orang iaitu 1% akan menghantarsurat kepada anda. Sekarang anda boleh hantarkan salesletter percuma andakepada mereka.Langkah 5 : Hantarkan Salesletter AndaSaya sudah terang di atas. Hantarkan salesletter yang anda telah fotokopisebelum ini ke alamat-alamat mereka yang meminta lebih banyak maklumat darianda lagi. Jangan lupa letak alamat pulang semula di belakang sampul surat
  10. 10. anda supaya anda tahu mana yang tidak sampai ke destinasi mereka. Pejabatpos selalunya akan pulangkan mana-mana surat yang tidak sampai.Langkah 6 : Tunggu pesananSekarang anda tunggulah pesanan dari mereka yang telah menerima salesletteratau surat jualan anda ini.Langkah 7 : Tunaikan Wang PosSebaik sahaja anda menerima wang pos dari mereka dalam harga yang andatelah letak bersama-sama borang yang telah diisi lengkap, anda boleh terus kePejabat Pos dan tunaikan wang pos tersebut. Selalunya, anda akan menerimatunai terus di kaunter sahaja.Langkah 8 : Fotokopi & Bind Buku Ini Cantik-CantikBaiklah, anda perlu fotokopi, bind dan poskan ke alamat orang yang telahtempah buku ini. Dari tunai yang anda dapat anda boleh gunakan untukmelakukan ini semua. Selalunya, fotokopi 40 muka surat bersama binding adalahdalam RM4.80. Sampul surat dan setem dalam RM3 pula. Kos adalah dalamRM8 sahaja. Jika anda caj untuk harga buku sebanyak RM30, anda sudah bolehperolehi keuntungan RM22.Jadi andaian begini, jika anda SMS 1,000 orang 1% orang yang respon adalahdalam 10 orang. Dari 10, jika seorang beli, anda dapat untung RM22. Belanjamungkin hanya dalam RM10 untuk salesletter dan SMS. Anda dijamin untungRM10 satu buku!
  11. 11. Langkah 9 : Hantarkan Dengan PosCadangan saya ialah menghantar dengan pos biasa sahaja. Anda sepatutnyaperlu membayar setem dalam RM2 sahaja. Jika, ia tidak sampai, ia akandipulangkan ke alamat anda kembali.Langkah 10 : Ulang SemulaMoga-moga mereka yang membeli dapat manfaat juga. Ulangi semula penjualanbuku ini.Anda boleh gunakan teknik yang sama seperti di atas untuk promosi buku andamelalui Internet. Tahniah! Anda telah berjaya mencipta income stream pertamaanda.2. Menjual E-Book Melalui InternetAnda boleh menjual sendiri E-Book ini di dalam Internet sebagai E-Book andasendiri. Saya memberikan anda hak sepenuhnya untuk menjual semula.Bagaimanapun, mungkin anda telah melihat pelbagai kaedah, saya cadangkanhanya satu kaedah termudah yang anda patut guna-pakai terutamanya jika andaseorang newbie yang baru memasuki dunia Internet ini.Langkah 1 : Save Buku Ini Sebagai Format PDFAnda diberi lesen untuk save sebagai format PDF buku ini dan menjual semula.Hanya mereka-mereka yang membeli buku saya secara sah mempunyai lesenuntuk menjual semula. Pastikan anda save satu copy buku ini di dalam hard diskanda sebagai simpanan untuk kegunaan selepas ini.Langkah 2 : Cipta Blog Anda SendiriIni adalah cara yang termudah untuk membina halaman web anda sendiri. Pergicipta sebuah halaman web blog. Tidak susah, hanya pergi kehttp://www.blogger.com dan ambil kebanyakan ayat yang anda lihat darihalaman web saya, can copy dan paste ke halaman blog anda sendiri. Jika andakurang pasti bagaimana mencipta halaman blog anda sendiri anda boleh kehttp://google.com untuk lakukan carian mengenai ini. Tetapi kesimpulannyaanda tidak perlu sebarang kemahiran membina laman web dan boleh copy danpaste sahaja ayat salesletter saya ke halaman blog anda sendiri.
  12. 12. Satu lagi blog percuma yang anda boleh buat ialah di http://blogmas.com . Ikut arahan di website blog tersebut bagaimana nak bina blog tersebut. Ianya dalam bahasa melayu. Mudah, senang difahami. Salah satu contoh yang bagus adalah Blog Portal Jutawan Dot Com di http://potaljutawan.com . Mungkin ini adalah contoh yang lebih advanced tetapi ia adalah contoh yang baik. Langkah 3 : Tawarkan Mini E-Book Percuma Tawarkan E-Book percuma dalam bentuk salesletter seperti yang anda telah gunakan sebelum ini. Mini E-Book ini mesti di dalam format PDF. Tukarkan sedikit maklumat di dalam Mini E-Book itu yang menawarkan E-Book ini sepenuhnya dengan membayar anda dalam fee yang anda sendiri hargakan. Misalannya, jika anda ingin hargakan E-Book ini untuk RM30, dalam Mini E-Book itu nyatakan anda menjual buku ini untuk harga RM30 dan sila masukkan/deposit wang ke dalam bank akaun anda. Salah satu contoh adalah seperti di bawah.Petikan foto dari blog http://portaljutawan.com Tawarkan E-Book percuma seperti dalam kotak di atas.
  13. 13. Gunakan http://www.getresponse.com untuk mendapatkan order untuk mini E-Book percuma anda ini. Ingat, E-Book ini boleh hanya dalam 3 muka suratsalesletter sahaja menjual produk yang sebenarnya. Anda juga bolehmenggunakan autoresponder Yahoo dan banyak lagi untuk memberi E-Bookpercuma anda ini.Sekiranya anda tidak mampu menyewa autoresponder anda boleh gunaautoreponder jenis percuma seperti di http://besent.net , http://sendme.com danbanyak lagi. Saya menggunakan http://getresponse.com kerana kemudahanyang diberikannya. Saya boleh broadcast email kepada subscriber saya denganhanya beberapa klik. Dalam bisnes internet, list adalah wang.Langkah 4 : Bagaimana Mengutip BayaranAnda boleh minta pembaca anda deposit ke dalam bank akaun anda dan andaperiksa bank akaun anda sebaik mereka memasukkannya atau minta merekamenghantar wang pos atau cek kepada anda samada ke peti surat anda atau kerumah sahaja. Anda boleh gunakan bank akaun persendirian anda untuk tujuanini.Langkah 5 : Dapatkan Alamat URL Blog AndaSekarang sila periksa dan test dahulu samada alamat URL blog anda okay.Kalau semua okay, anda sudah boleh mempromosi alamat blog anda ini.Langkah 6 : Promosi Blog Anda Sebagai SignatureAnda boleh letakkan dalam setiap email anda, signature alamat web blog andaini supaya orang akan sentiasa lihat. Atau masuki forum-forum dan letaksignature anda supaya orang download melawat dan download E-Book percumaanda.Anda juga boleh menggunakan teknik-teknik promosi yang akan saya cerita dibab terakhir buku ini.
  14. 14. Contoh signature dalam forum Langkah 7 : Terima Pesanan Pembayaran Periksa email anda selalu untuk tempahan E-Book anda ataupun tunggu sahaja wang datang melalui Pos. Sebaik anda menerima wang mereka, hantarkan terus E-Book kepada mereka melalui Email. Itu sahaja! Ini adalah teknik newbie termudah. Bagi yang sudah advance, ada bermacam-macam teknik lagi seperti membina halaman web, mengambil domain name, mengambil hosting menerima Paypal dan lain-lain. Ini bukan scope buku ini kerana saya akan tunjukkan cara-cara yang paling senang untuk menjana wang di Internet sekarang juga. Ada jauh lebih banyak resource yang percuma dalam Internet untuk membantu anda membina halaman professional, mungkin anda boleh lakukan di masa akan datang. Teknik di atas ini boleh dilakukan dalam masa 7 minit dari sekarang. Biar saya ulang lagi sekali, ia boleh dilakukan dalam masa 7 minit lagi. Satu minit dikhaskan untuk setiap langkah atas. Secara matematiknya, jika 1,000 mata telah memandang signature anda, 1% akan download, iaitu 10 orang. Dari 10, jika 1% membaca dan membeli, anda sudah dapat satu jualan. Semoga anda berjaya, inilah income stream kedua anda sekarang!
  15. 15. BAB 3 Menyertai Dan Mempromosi Program-Program AffiliateKemungkinan, anda pernah dengar ini beribu kali malah pernah mencubanyatetapi gagal. Namun perlu saya beritahu anda kebanyakan kekayaan melaluiInternet secara jangka panjang adalah melalui program affiliate. Secara cakappasar, anda akan tolong promosi barangan orang lain untuk komisen. Komisenmungkin dalam 1% ke 5% hingga kadang-kadang sampai 75%. Barangan apa?Bermacam-macam barangan. Ada ribuan malah jutaan produk yang orang inginjual dan meminta anda tolong jualkannya.Tetapi, mungkin anda akan berkata, anda telah mencuba sebelum ini tetapigagal. Ada banyak faktor yang membezakan antara yang gagal dan berjaya.Saya akan ceritakan selepas ini. Tetapi sebelum itu, saya akan cerita lagimengapa program affiliate adalah pilihan utama saya.Mengapa Sertai Program-Program Affiliate1. Tidak perlu sebarang modalAnda sepatutnya boleh menyertai program-program affiliate yang tidak memintaanda sebarang yuran untuk menjadi seorang affiliate atau agen. Berbandingdengan MLM dan lain-lain, anda tidak perlu membayar apa-apa untuk sertai danmempromosi program mereka. Malah, anda tidak perlu membelanja apa-apauntuk mempromosi lagi. Ada banyak cara untuk mempromosi secara percumasahaja. Saya akan cerita tentang promosi percuma di bab seterusnya nanti. Lagi,sekali masuki program affiliate yang percuma sahaja dan jangan bayar sesenpun untuk menjadi affiliate.2. Tidak perlu kemahiran luar biasa, skill Internet dan pengalamanAnda tidak perlu kemahiran luar biasa Internet atau sebarang ijazah untuk mulamenjana pendapatan sebagai affiliate. Anda tidak memerlukan sebarangpengalaman sebelum memulakan promosi anda. Anda tidak perlu belajarmembina halaman web, design halaman web, programming html/php dan lain-
  16. 16. lain. Anda boleh terus mula perniagaan internet anda dalam masa beberapaminit lagi tanpa sebarang skill atau kemahiran. Buktinya, satu email kepadakawan anda adalah contoh betapa mudahnya promosi affiliate ini.3. Tidak perlu sepenuh masa atau banyak masaAnda tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa berjam-jam melakukanpromosi atau berhenti kerja sekarang. Anda aktivasi sahaja teknik yang sayacerita selepas ini dan sepatutnya anda akan lihat komisen dari jualan datangterus. Saya pernah dengar ada setengah-setengah affiliate yang mahir hanyaambil masa 5 minit untuk menghantar email keluar dan begitu sahaja.4. Tidak perlu ambil risikoTidak perlu mengambil risiko yang melampau. Saya akan tunjuk bagaimana.Anda tidak perlu keluarkan wang ASB atau simpanan abadi anda atau keluarrumah di nun malam cuba melakukan jualan. Paling menyeronokkan, anda tidakperlu ke rumah kawan-kawan anda bercerita sampai gusi kering kerana andaboleh lakukan segala-galanya dari Internet sahaja.5. Tidak perlu kenal ramai orangBerbanding dengan MLM, anda tidak perlu kenal sesiapa. Anda bolehmempromosi program affiliate anda kepada sesiapa tak kira dari negara manasekalipun. Paling penting anda tidak perlu keluar rumah untuk berjumpaatau menjual apa-apa lagi.Sebenarnya, ada seribu satu macam sebab mengapa anda patut tumpu kepadaprogram affiliate sahaja. Bagaimanapun, lima sebab utama di atas sudah cukupuntuk meyakinkan sesiapa untuk menumpukan perhatian kepada program-program affiliate di Internet sahaja.Bagaimana Memilih Program AffiliateInilah persoalan pertama yang sering timbul. Kebanyakan masalah dalampromosi timbul kerana anda memilih produk yang tidak berkualiti atau langsungtidak diminati orang. Buang masa anda mempromosi gila-gila program affiliateuntuk produk yang salesletternya langsung tidak professional dan tidak menarikperhatian orang ramai. Jadi, bagaimana untuk memilih. Saya akan berikanformula di bawah dalam memilih program yang sesuai untuk diri anda.
  17. 17. 1. Produk Yang Komisen/Pulangan TertinggiBuat apa membuang masa dengan promosi produk yang komisennya dalam 5%atau jumlah yang kurang dari RM5 setiap jualan. Lebih baik anda tumpukankepada program affiliate yang mempunyai komisen tertinggi seperti 40% ke atasdan harganya memang mahal.Contoh yang saya sendiri gunakan adalah promosi produk “SEO Elite 4” yangdapat komisen setinggi RM385.54. Produk ini memang berkualiti dan ramaimahukannya. Jika saya promosi ke 1,000 orang, satu jualan saya sudah lakukanpendapatan RM385.54. Selalunya, produk digital seperti E-Book memberikomisen share tertinggi kerana kos pembinaan maklumat tersebut adalahrendah.2. Produk Yang Dikendaki RamaiJika anda promosi tajuk-tajuk yang tidak laku seperti Teknik Membuat Roti Canai,agaknya ada orang tak yang mahu membeli E-Book yang anda promosi? Cariproduk yang memang orang mahu. Bagaimana hendak tahu? Gunakan GoogleTrends dengan pergi ke http://www.google.com/trends seperti di bawah:Lihat perbandingan yang saya lakukan untuk roti dan ebook. Tiada siapa punmencari bagaimana nak buat roti ! Agak pelik ada orang mahu jual E-Bookbagaimana untuk buat roti dan agak pelik lagi jika ada sesiapa mempromosiprogram affiliatenya.3. Salesletter BerkualitiJika anda menghantar email ke halaman web yang nampak seolah-olah kanak-kanak darjah 3 design, anda ingat orang sanggup keluarkan wang RM10 untuk
  18. 18. membeli produk tersebut? Kalau saya sendiri akan was-was dengan ini. Jadijangan buang masa dengan produk yang salesletternya macam kanak-kanakriang ini. Anda boleh pilih halaman mana yang anda mahu promosi denganmelihat salesletter dan halaman webnya.Tips untuk mengetahui salesletter bagaimana yang anda patut sertai programaffiliatenya adalah dengan pergi ke http://clickbank.com/marketplace . Jikaanda lihat salesletternya menyerupai atau menyamai taraf yang anda lihat di sini,baru anda sertai. Anda juga boleh menggunakan Alexa untuk lihat trafiksalesletter tersebut. Kalau tidak lebih baik jangan buang masa anda yangberharga ini.Jadi, secara kesimpulannya, gunakan formula TPS. Tertinggi, Produk &Salesletter.Bagaimana Menyertai Program AffiliateSekarang, di mana anda mahu mencari program affiliate yang boleh disertai.Jawapannya, terlalu banyak tempat anda boleh cari. Cadangan saya adalahuntuk mencari sekurang-kurang 10 program affiliate yang anda boleh promosiserta-merta selepas ini dan mencuba teknik-teknik promosi yang saya akanceritakan selepas ini.Baiklah, ini antara cara-cara mencari program affiliate termudah :1. Gunakan Google SearchPergi ke http://www.google.com dan cuba lakukan search untuk keyword-keyword berikut dan lihat apa yang keluar. affiliate program travel affiliate program make money affiliate earn money affiliate program affiliate programs affiliate program provider affiliate software uk affiliate program affiliates program affiliate tracking software list of affiliate programs best affiliate programs top affiliate program software affiliates top affiliate programs super affiliate cloning program affiliate online program paypal affiliate affiliate program malaysia affiliate commission bus affiliate program affiliate websites best affiliate program affiliate marketing affiliate program software ebook affiliate business opportunity affiliate program affiliate programme pay per click affiliate affiliate sites
  19. 19. affiliate money cpm affiliate pay per click program affiliate business internet marketing affiliate program casino affiliate game affiliate program best affiliate affiliate marketing program affiliate programe internet affiliate program affiliate pay per click programs affiliate networks affiliates programs affiliate banner web affiliate program internet affiliate programs web hosting affiliate adult affiliate own affiliate program ppc affiliate affiliate program in malaysia affiliates programmeAnda juga boleh mencari link-link berbayar Adwords di atas dan di tepi seperti dibawah. Ini selalunya mempunyai program-program affiliate yang lebihprofessional.Ingat, sertai program affiliate yang percuma sahaja. Jangan bayar apa-apayuran untuk menjadi affiliate mereka.2. Lihat Network-Network AffiliateAnda boleh lihat network-network affiliate seperti berikut :CJ.comDarkblue.comLinkshare.com
  20. 20. Performics.comShareasale.comAffiliatefuel.comClixgalore.comUkaffiliates.comAffiliatewindow.comClickxchange.comValueclick.comAffiliateguide.comAssociateprogram.comPayDotCom.comFastClick.comSaya jamin dari site-site di atas anda dapat mencari beribu-ribu program yanganda boleh promosi dan dapat terus cek dalam US dollar ke Malaysia.Ya, anda mungkin tertanya-tanya tentang Clickbank. Saya akan cerita selepas inimengapa Clickbank adalah pilihan terakhir untuk anda.3. Program-Program Affiliate MalaysiaCara termudah adalah menyertai program-program affilite Malaysia. Sayasertakan sedikit site-site yang anda boleh promosi. Saya tidak sempat menyelidikmana-mana halaman web ini dan telah mengambil senarai ini secara rambangsahaja dari penyelidikan saya melalui Google dan setengah-setengah forumsahaja. Anda sendiri perlu nilai mana yang baik untuk disertai dan mana yangtidak baik. Saya sertakan site-site di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggerissekali. Kelebihan program affiliate based di Malaysia ialah mereka boleh bayarterus kepada anda dalam Ringgit Malaysia ke bank akaun anda di sini tanpaperlu menunggu lama untuk cek US Dollar.hotbiz2u.comRahsiamlm.comSalesmembunuh.comSeantanmarketing.com/collectionsmswang.commalaysiapal.combookcafe.com.my
  21. 21. alatpenjimatan.comthemalaysianrevolution.comwww1.usahaniaga.comunitamanah.combloggingsteps.com/kit/agene-kamus-malaysia.commodelbisnesinternet.comtipshartanah.comonlyinmalaysiamah.comadikbijak.combelajarbahasaarab.comrajaadsense.com/agenmisijutawan.comrahsiakekayaan.comaffiliatespaycenter.com/idevaffiliate/signup.phpmaskahwin.com/agenideabisnesluarbiasa.com/index.htmlplazacentre.net/rakanniagadapatwang.com/user/index.phpkuasaforex.comwww.internetmuda.comwww.saudagar.com.my/rahsiaseminarinternet.htmwww.affiliatedahsyat.comwww.belajarcpanel.comDan banyak lagi, anda hanya perlu mencari lagi samada melalui Google ataumana-mana forum pendapatan Malaysia untuk mencari program-program bagusyang anda boleh promosi. Saya tidak berapa tahu tentang halaman-halaman webdi atas. Anda perlu masuk satu-satu dan lihat sendiri mana anda boleh promosidan sesuai untuk diri anda sendiri.Mengapa Tidak Perlu Sertai ClickbankSudah semestinya, Clickbank adalah tempat terbaik untuk mencari program-program affiliate yang terbaik dan dalam pelbagai kategori. Ada lebih kurang10,000 produk di sini. Tetapi nasihat saya adalah untuk melupakan terus buatsementara waktu hingga anda mempunyai modal yang banyak untuk membuka
  22. 22. peti surat di Singapura dan akaun bank DBS di sana. Anda perlu modalsebanyak RM1,800 lebih kurang untuk tujuan ini. Lagipun, anda perlu keSingapura untuk membuka akaun bank. Buku Chapter-M oleh Gobala Krishnanmenceritakan secara detail teknik ini. Bagaimanapun, modalnya mungkin masukdalam ribuan untuk mula mempromosi. Jadi, lebih baik anda lupakan dahulu dantumpukan ke program-program Malaysia atau network-network lain di atasdahulu.Bagaimanapun, jika anda telah bersedia, ada seribu satu macam resources diluar sana dengan pelbagai teknik untuk menjana wang dari Clickbank. Sayasendiri sedang menjana wang besar-besaran di Clickbank sekarang. Tetapi sayatidak akan langsung tunjukkan bagaimana menjana wang melalui Clickbank disini kerana saya takut anda akan terpesong dan mahu cepat mencubasedangkan teknik Clickbank memerlukan modal yang besar untuk bermula DANyang paling menyusahkan anda perlu ke Singapura untuk membuka akaun bank.
  23. 23. BAB 4 Kaedah-Kaedah Promosi Paling KritikalSudah pasti anda sudah baca banyak blog-blog, newsletter-newsletter, E-Bookyang mengajar pelbagai teknik promosi percuma yang anda boleh lakukan.Tetapi hakikatnya, bukan semuanya boleh mudah menjadi, anda perlu tumpukepada teknik promosi yang benar-benar berkesan sahaja kerana masa andaadalah terhad untuk melakukan semuanya. Anda mungkin akan lihat saya akanceritakan tentang beberapa teknik sahaja yang benar-benar berkesan padapendapat saya.Promosi adalah kritikal kerana ia adalah akar kepada samada kejayaan ataukegagalan anda. Semata-mata memasuki program affiliate tetapi tidak dapatmempromosi dengan betul akan menggagalkan segala-galanya. Oleh kerana itu,anda perlu menumpukan betul-betul pada bab ini dan mencuba setiap teknikyang saya tunjukkan.Saya simpulkan kepada 2 cabang promosi dan terangkan mengapa sayabahagikan begitu.1. Kaedah BerbayarTeknik ini memerlukan sedikit modal untuk memulakan promosi. Bagaimanapun,anda boleh track secara real-time supaya dapat memastikan wang anda tidakhilang begitu sahaja. Bagaimanapun, jika anda menggunakan kad kredit, andatidak perlu belanja apa-apa lagi dan boleh mula menjana wang dan mendapatkomisen sebelum sampainya bil kad kredit anda. Contoh yang terbaik adalahGoogle Adwords. Saya akan ceritakan lagi selepas ini.2. Kaedah PercumaTeknik ini mudah dan boleh dilakukan terus. Ia seperti promosi email dan lain-lainlagi. Mungkin anda sudah dengar banyak kali mengenai ini dan telah mencubabermacam-macam cara tetapi gagal, saya akan kupas secara mendalambagaimana anda boleh berjaya dengan menggunakan teknik ini.
  24. 24. Baiklah, saya akan ulaskan dengan lebih mendalam kedua-dua teknik di atas :Kaedah BerbayarBerikut kaedah-kaedah canggih yang anda boleh gunakan :Google AdwordsWalaupun, menggunakan sedikit modal tetapi inilah teknik yang paling berkesansetakat ini. Anda boleh mudah kawal bajet anda supaya tidak terlebih bayar.Berbanding dengan melabur untuk satu banner di Cari, anda boleh lihat betul-betul kejayaan dengan Adwords dan menukar bajet atau keywords jika promosianda kurang menjadi. Anda perlu ada kad kredit atau kad debit untukmenggunakan teknik ini.Jika anda tidak mampu menggunakan kad kredit, saya cadang anda pergi bukaakaun simpanan di CIMB Bank dan minta Kad Visa Debit mereka. Masukkansedikit wang sana dan anda sudah boleh gunakan ia untuk promosi GoogleAdwords anda.Daftar akaun Adwords anda dengan pergi ke :https://adwords.google.com/select/starter/signup/ForkAuthGunakan Standard Edition.Kos untuk mendaftar adalah RM20 sahaja. Lihat carta di bawah untuk maklumatlanjut. Jika anda menggunakan kad kredit, anda tidak perlu membayar ini lagisehingga anda sudah menjana pendapatan.
  25. 25. Pilih English dan pilih Countries and territories dan teruskan.Pilih negara mana yang anda ingin promosi. Saya pilih Malaysia dalam contoh ini.
  26. 26. Letakkan iklan anda. Pastikan anda letak ayat iklan anda bersama URL halamanweb affiliate yang anda telah sertai. Atas hanya contoh.Letakkan keyword-keyword permulaan. Saya pilih di atas sebagai contoh sahaja.Saya akan cerita dengan lebih lanjut mengenai ini selepas ini.Kemudian letak bajet RM20 sebagai bajet permulaan. Letak sahaja Default CPCbid RM0.04 dan tekan Continue. Kita boleh tukar-tukar bajet permulaan iniselepas ini.
  27. 27. Review segala maklumat dan tekan Continue To Sign Up sahaja.Baiklah, anda boleh teruskan dengan sign-up anda. Dalam contoh di bawah,saya menggunakan akaun Gmail saya yang telah saya sign-up sebelum ini dan
  28. 28. gunakan email tersebut untuk sign-up bagi perkhidmatan Adwords ini. Anda jugaboleh gunakan email-email yang lain jika anda mahu. Jika tidak buka Windowbaru dan register email akaun Gmail anda dahulu.Selepas itu, klik sign-in dan anda akan lihat seperti di bawah:Klik pada activate your account dan masukkan segala butir-butir yang di minta.
  29. 29. Anda boleh teruskan lagi di sini dan pilih Prepay Billing by Credit Card. Bermaknaselepas ini, kad kredit anda akan dicaj hanya selepas anda mendapat klik.Bermakna, kad kredit anda tidak akan dicaj selagi anda masih belum mendapattrafik dari Google Adwords. Tahniah.... anda sudah ada akaun Google Adwordsanda sendiri. Kos setakat ini RM20! Anda akan betul-betul merasa RM20 dalambil kad kredit akan datang nanti.Baiklah, login semula ke dalam akaun anda dan pilih Create a new campaign -keyword targeted dan isi semula maklumat bajet, ayat dan lain-lain.Pilih BajetRM20 sebagai permulaan.
  30. 30. Pilih AyatLetak apa-apa ayat dan letak URL halaman affiliate yang anda telah pilih.KeywordsGunakan keyword tool. Tool ini boleh mencari keyword yang berkaitan. Jadi andaboleh mula dengan hanya beberapa keyword dan berkembang menjadi ribu-ribukeyword.Klik Add untuk masukkan keyword-keyword tersebut ke dalam Campaign anda.Bina keyword yang besar supaya banyak keyword yang orang akan pilih.Jumlah CampaignAnda boleh cipta banyak campaign dengan bajet masing-masing bagi setiapcampaign. Contohnya, anda boleh letak RM20 untuk Google Search (iklan andakeluar apabila orang melakukan Google search ke keyword yang anda pilih) danRM20 untuk Content network (iklan anda akan keluar pada Adsense di halamanselain dari Google).
  31. 31. Anda boleh mencuba bermain-main dengan Google Adwords tools dan lain-lain.Tapi saya akan berikan strategi untuk anda guna dalam Campaign GoogleAdwords anda. Berikut strategi yang anda sendiri boleh gunakan.Kesimpulan: Saya memilih program affiliate yang membayar RM20 untuk setiapjualan. Komisen di bayar setiap 2 minggu. Saya telah belanja RM20 untuk setupakaun Adwords setakat ini.Anda akan menukar bajet bergantung dengan jualan yang anda dapat. Jikajualan meningkat, anda boleh naikkan lagi bajet. Jika tidak, anda perlu kurangkanbajet anda lagi. Pendapatan sebulan saya setakat ini RM1,400 sahaja. Dan yangpaling canggih, saya masih tidak belanjakan satu sen pun lagi kerana bil kadkredit saya sebanyak RM1,820 akan datang 11hb Februari (bulan depannya)sahaja.
  32. 32. Menghantar URLAda 2 teknik menghantar URL : 1. Anda boleh menghantar pelawat terus ke URL bersama-sama id affiliate anda. atau 2. Teknik Advance : Anda boleh cipta satu landing page/pre-sell page dengan membina satu lagi halaman lain dan mengambil domain name dengan menggunakan namecheap.com. Di halaman web ini anda akan ceritkan dengan lebih lanjut mengenai produk yang anda akan promo atau memberi sedikit review dan menjemput mereka menyertai newsletter anda dan lain-lain dan menolak mereka ke halaman affiliate yang anda telah pilih tadi. Dengan ini, anda sudah boleh mula meyakinkan mereka sedikit sebanyak 10% bahawa produk yang anda promosi adalah berbaloi. Ini juga supaya mereka tidak beli terus tanpa pergi ke affiliate anda. Teknik ini diceritakan dengan panjang lebar dalam buku Project X dan Day Job Killer dan memang berkesan untuk diri saya apabila menggunakannya untuk mempromosi produk-produk dalam Clickbank.Menggunakan teknik mana bergantung kepada anda. Bagaimanapun, sebagainewbie elok anda terus tolak ke URL dengan affiliate ID anda dahulu supayalebih cepat anda setup campaign anda selepas ini.Bid Price KeywordBid price untuk setiap keyword akan berubah-ubah setiap hari bergantungkepada demand keyword tersebut. Jika keyword tersebut popular, makaharganya akan naik serta-merta. Anda perlu aktifkan harga baru tersebut untukmengambilnya. Jadi, setiap hari, anda perlu login selama dalam 10 minit untukmelihat performance keywords, harga-harga keyword baru, jualan affiliate dankeuntungan anda pada hari itu. Bak kata, 10 minit sehari adalah masa yanganda perlu untuk menjana pendapatan Internet ini.Tips Penting Ayat & KeywordTips saya untuk anda ialah memilih ayat yang benar-benar menceritakan produkanda awal-awal supaya orang yang klik adalah orang yang mencari maklumatmengenai produk tersebut. Contohnya, jika anda letak “gadis sunti” sebagai
  33. 33. keyword tetapi anda menjual E-Book rahsia pendapatan, memang anda akankerugian klik begitu sahaja. Pilih keyword dan ayat yang betul-betulmenggambarkan halaman web yang anda ingin promosi.Akhir kata untuk Google AdwordsTeknik Google Adwords ini memang canggih dan boleh membantu anda terusmendapat immediate trafik selepas ini tanpa perlu lakukan apa-apa promosi pun.Tetapi anda perlu berhati-hati dengan bajet harian anda supaya anda tidakterlebih belanja.Teknik Berbayar Yang LainSebenarnya ada banyak teknik berbayar yang lain. Akan saya senaraikan sedikittempat-tempat yang anda boleh bayar untuk iklan anda ditayangkan di sana. Iaadalah Cari.com.my, Lelong.com.my, Lowyat.net, Utusan Media, Emedia (NSTP,Berita Harian, Harian Metro dan lain-lain) dan banyak tempat lagi untuk andamenghabiskan wang untuk membayar iklan.Mesej penting saya adalah: LUPAKAN SEMUA HALAMAN INI SAHAJA.Saya telah mencuba semuanya dan telah habis wang yang cukup banyak.Mengapa? Anda bayar lumpsum iklan untuk sehari/seminggu tanpa jaminantrafik yang diterima. Bermakna anda mungkin bayar samada RM1 sehari atauhingga ke RM50 sehari untuk tiada satu trafik pun! Malah, masalah utama site-site ini adalah pelanggan selalunya tiada minat dengan produk kita nanti keranamereka datang ke halaman web itu untuk tujuan lain seperti membaca berita.Berbanding dengan Google, memang mereka sedang mencari maklumatberkenaan keyword yang anda pilih.Lagipun, banyak site-site ini telah mula menggunakan Google Adsense untukpendapatan iklan mereka, jadi jika anda gunakan Google Adwords yang jauhlebih efisyen, iklan anda boleh keluar sana dengan lebih efisyen lagi.Bagaimana pula dengan Autosurf dan lain-lain. Teknik ini juga kurang berkesan.Hanya kurang dari 0.05% trafik yang datang dari autosurf akan membeli produk-produk affiliate. Mereka ini memasuki autosurf untuk tujuan lain sebenarnya.Bagaimana pula dengan forum-forum. Lagi sekali, jika mereka tidakmenggunakan Google Adsense, lebih baik elakkan dari membayar untuk iklan disana.Tahniah! Anda telah membina income stream ketiga anda sekarang.
  34. 34. Kaedah PercumaBaiklah saya akan ceritakan hanya beberapa teknik percuma yang saya rasapaling berkesan dan anda patut tumpukan di sana sahaja. Ia adalah :1. Membina Mailing ListTeknik ini memang cukup power dan memang berkesan. Jika anda pernahmembaca buku-buku seperti Day Job Killer dan Butterfly Marketing oleh MikeFilsaime, mereka memberikan teknik-teknik terperinci bagaimana untuk menjanawang yang cukup banyak dengan menggunakan teknik mailing list ini.Bagaimanapun, saya akan ceritakan teknik termudah dan paling cepat untukanda membina mailing list ringkas anda. Jika anda mahu teknik-teknik yang lebihcanggih, anda boleh membeli buku-buku di atas dari Clickbank di masa akandatang. Tetapi teknik yang saya akan cerita ini sudah cukup untuk andamemulakan strategi mailing list anda.Langkah 1 : Bina Mini E-Book AndaAnda boleh mencari buku-buku yang boleh diedarkan secara percuma. Buku inimesti kecil sizenya dan boleh diedarkan dengan mudah. Pergi dan daftar di :http://www.warriorforum.com/forumAda longgokan besar segala free E-Books di sini. Anda boleh gunakan mana-mana E-Book ini secara percuma. Sila baca terma setiap E-Book supayamemastikan anda ada hak untuk mengedarkannya.Langkah 2 : Bina Halaman Web/BlogSama seperti yang telah saya ceritakan sebelum ini, anda perlu menciptahalaman web mudah samada menggunakan http://freewebs.com ataumenggunakan http://blogger.com untuk mencipta halaman web blog anda.Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, anda tidak perlu sebarangkemahiran teknikal untuk membina blog anda sendiri. Sesiapa sahaja patut tahubagaimana mencipta blog sendiri.Langkah 3 : Tawarkan E-Book PercumaSama seperti yang telah saya ceritakan sebelum ini, anda perlu tawarkan Mini E-Book percuma ini untuk menarik mailing list mereka. Gunakanhttp://getresponse.com yang boleh digunakan secara percuma sahaja.Kesimpulannya, apabila orang mahu download, email mereka akan masuk ke
  35. 35. dalam database anda yang anda boleh gunakan di masa akan datang. Anda jugaboleh gunakan http://freeautobot.com yang percuma sahaja.Langkah 4 : Tawarkan Newsletter PercumaSebagai tambahan, anda boleh tawarkan newsletter percuma yang anda kirimmesej setiap minggu. Anda boleh letakkan alamat affiliate sebagai signaturedalam newsletter anda. Anda boleh gunakan site berikut untuk maklumatnewsletter anda :http://www.seishindo.org/articles/_articles.htmlGunakan perkhidmatan http://server.com untuk membina newsletter anda.Langkah 5 : Jemput Mailing ListSekarang anda sudah berjaya kumpulkan senarai maklumat email mereka-mereka yang berminat dalam sesuatu topik. Anda sekarang sudah bolehmenghantar email menjemput mereka membeli produk-produk dengan affiliate IDanda pula. Anda boleh menjual pelbagai produk kepada ramai orang. Cukupsenang selepas ini.Langkah 6 : Promosi E-Book Percuma AndaGunakan signature dalam email atau signature masa forum posting untukmenarik minat orang ke halaman web/blog yang menawarkan E-Book percumaanda ini.Teknik membina mailing list ini adalah kritikal kerana jika anda telah ada mailinglist yang besar, anda boleh terus menerus mempromosi pelbagai produk lainkepada senarai email anda.2. Membina Pre-Sell Atau Review BlogSama seperti yang telah saya sebutkan sebelum ini iaitu teknik advancemembina pre-sell page atau review blog anda sendiri. Anda boleh membinalaman review produk-produk yang anda sendiri telah kaji. Contohnya, setiap harianda memberi review sesuatu produk yang anda promosi dengan affiliate IDanda sendiri selepas itu. Pastikan anda submit blog anda ke search enginekerana blog lebih mudah tertarik ke search engine. Jadi, setiap 2 hari anda bolehbertukar-tukar barangan dan mempromosi produk-produk yang berlainan. Iniakan meluaskan lagi kebarangkalian untuk menjana komisen dari pelbagai jenisprogram affiliate.
  36. 36. Teknik Blog juga adalah teknik mudah mencuri trafik dari sesuatu site yang baruhendak naik. Oleh kerana Blogger.com adalah milik Google, maka apa-apaposting yang keluar di Blog mudah untuk memasuki Google Search. Jadi, katalahsesuatu site seperti Day Job Killer baru hendak naik dan anda beri review ataukomen cepat, kemungkinan besar ini akan keluar sebagai top search di Google.Anda telah berjaya mencuri trafiknya dengan cara ini.3. Teknik BerforumMungkin anda pernah terjumpa sesekali orang masuk dan bantai sesuatu forumdengan iklan-iklan mereka kemudian cabut selepas iklan mereka keluar. Sayasama sekali tidak bersetuju dengan teknik ini. Cara terbaik, berkesan dan bolehbertahan lama ialah menyertai sesuatu forum dan participate, memberi pendapatdan lain-lain. Malah, anda boleh target katalah dalam 5 forum untuk sehariposting dan participate dalam apa-apa perbincangan. Seperti yang saya telahtunjukkan sebelum ini, anda boleh letak promosi anda dalam signature andasendiri atau yang lebih berkesan dan bertahan lama ialah mempromosi halamanblog anda. Ini akan meningkatkan pelawat ke blog anda dan di blog anda barulahanda mempromosi apa-apa produk affiliate anda. Jadi, satu posting sehari dalamblog adalah apa yang anda perlu lakukan.4. Menjual E-Book Berbahasa InggerisAnda boleh memasuki banyak program affiliate yang produknya di dalam BahasaInggeris tetapi anda telah beri review lengkap dan mengalih bahasasalesletternya ke Bahasa Melayu untuk pembaca-pembaca dari Malaysia. Initeknik yang bagus juga.5. Teknik Viral MarketingSaya cukup berminat dengan teknik ini. Ia berkesan dan akan berkembang pesatdan pesat dan pesat. Saya akan beri pelbagai contoh viral marketing terkini hariini. Apakah maksud viral marketing? Maknanya orang akan menghantar sesuatubahan dengan alamat URL anda ke orang lain dan orang lain akanmenghantarkannya kepada orang lain pula. Lama kelamaan makin ramai akanmembacanya. Antaranya adalah : 1. Viral Video Youtube
  37. 37. Anda boleh save and copy video orang lain dengan menggunakan Firefox danedit alamat web anda di dalam video tersebut dan masukkan semula ke dalamYoutube. Contohnya, jika tiba-tiba dalam masa beberapa minit ada video menarikterbaru, cepat-cepat download dan edit, kemudian repost ke dalam Youtubesekali lagi. Jika anda ada kebolehan anda juga boleh mencipta video-videoYoutube anda sendiri dan edarkannya supaya orang lain akan edarkannya. 2. Viral Gambar-GambarTeknik ini berkesan. Jika ada gambar-gambar menarik terbaru seperti Jin kenatangkap basah ke apa, anda masukkan halaman web anda dalam gambartersebut dan edarkan ke mailing list anda. Anda akan terkejut betapa lajunyagambar ini akan diedarkan ke seluruh Malaysia.Satu cara lagi anda boleh memasuki YahooGroups dan sertai pelbagai groupsdan menghantar email dengan attachment gambar setiap hari. Lihat contohberikut : 3. Viral Berita Tergempar/Sensasi/Kelakar/Slide PowerpointKadang-kadang anda boleh copy dan paste berita-berita sensasi tanah-air danmemberikan pendapat anda mengenainya dan hantar ke mailing list anda. Lagisekali, masukkan link URL anda sebagai signature di akhir berita sensasitersebut. Tempat yang paling sibuk yang saya nampak berita-berita sensasipolitik, sosial dan lain-lain ialah dengan pergi ke Google groupssoc.culture.malaysia.Anda boleh letak URL anda dalam signature selepas posting berita anda.
  38. 38. Ada banyak lagi teknik-teknik viral yang boleh menjadi. Anda boleh mencari jalansendiri. Tetapi selalunya, edarkan bahan yang orang akan mahu edar keorang lain juga.Di mana anda boleh edarkan? Saya simpulkan ke tiga tempat paling bagus:mailing list anda sendiri, Yahoogroups/Google Groups dan forum-forum.6. Teknik Chat RobotIni merupakan teknik yang agak kontroversi, tetapi amat berkesan jika anda kakiborak melalui IRC. Saya mendapat laporan terdapat beberapa Internet Marketerdi Indonesia dan Malaysia menggunakan teknik ini dan mendapatkan salesconversion tinggi sehingga 10%!Untuk mengapplikasikan teknik ini, anda perlu ada sedikit pengetahuan tentangbagaimana Chat Robot ini berfungsi. Secara am, chat robot adalah satu skripMIRC yang dapat berinteraksi dengan chatters lain berdasarkan arahan yangditerima oleh Chat Robot tersebut. Anda tidak memerlukan pengetahuan teknikalyang tinggi kerana kebanyakan skrip-skrip ini dapat dimuat turun dengan mudahdari Internet. Anda hanya perlu googlenya! Oleh kerana skrip robot ini agakkontroversi, saya tidak akan meletakkannya didalam ebook ini. Memadai jikaanda memahami konsep disebalik teknik Chat Robot ini.Mari kita lihat bagaiman sistem ini berfungsi.Robot Pasif : Robot Pasif adalah bot yang memasuki network IRC tetapi tidakmemasuki mana-mana chat room. Robot Pasif ini telah diprogram untuk hanyamendengar arahan dari Robot Aktif. Ia akan mengabaikan apa-apa commanddari chatters atau bot-bot lain.Robot Aktif : Robot Aktif adalah bot (ataupun anda sendiri) yang memasukichannel-channel di IRC dan berinteraksi dengan chatters-chatters lain.Info : Dua robot ini mesti beroperasi secara berpasangan untuk mengelakkananda dari ditendang keluar oleh IRCop atau IRC Operator.Kunci kepada kejayaan dalan teknik Chat Robot ini adalah pilihan NICKNAMEanda. Biar saya ulang sekali lagi, pilihlah NICKNAME yang sesuai kerana pilihanini adalah berkadar terus dengan sales conversion anda! Sebagai contoh, jikaanda sedang target chatroom hangat di Malaysia, contohnya #mamak,#kampung , #veteran, #klsex dan sebagainya.
  39. 39. Saya berani menjamin, jika anda menggunakan nickname sepertiLinda21SunyiKiut sebagai Robot Aktif anda, dalam masa kurang 10 saat andamemasuki chatroom yang saya sebut diatas, anda akan menerima PM (PrivateMessage) tidak kurang dari pada 20 mesej! Ini bermaksud, dalam masa 10 saat,terdapat 20 prospek yang mungkin membeli produk yang anda sedang pasarkan.Disebabkan anda menggunakan nickname yang menarik perhatian chatters, inibukan dikira sebagai SPAM, kerana bukan robot tersebut yang “initiate thecommunication”, tetapi chatters lain yang mula berkomunikasi dengan robottersebut.Adalah penting supaya Robot Aktif anda tidak berkomunikasi langsung ataumemberi apa-apa respon kepada PM (Private Message) yang dihantar olehchatters lain. Ini kerana, terdapat robot-robot SPAM CHECKER yang aktifdidalam channel-channel yang top untuk memastikan tidak ada sesiapa yangcuba menyepam orang lain. Apa yang Robot Aktif anda lakukan ialah menhantarnotifikasi kepada Robot Pasif anda dan menyalurkan maklumat tentangnickname chatters lain yang cuba berkomunikasi dengan Robot Aktif anda.Apabila Robot Pasif menerima notifikasi dari Robot Aktif, ia akan mulamenghantar Private Message kepada chatters lain untuk tujuan promosi.Robot Pasif anda boleh menggunakan mesej promosi contoh seperti berikut :“Hi, sori saya bz sket. Kalau nak tau info lanjut, gi kat siniyek...http://xxx.xxx.com”Pastikan xxx.xxx.com adalah link forwarder seperti tinyurl atau simurl. Jangansekali-kali menggunakan domain penuh program affiliate yang anda promosikerana ini dapat menjejas domain tersebut.Disebabkan mesej promosi ini dihantar daripada Robot Pasif yang duduk diluarchannel, tidak ada Channel Op yang dapat menendang keluar Robot Pasif ini.Akan tetapi, anda harus pilih skrip Robot Pasif yang mempunyai “throttle control”,iaitu robot yang dapat mengawal kadar kelajuan mesej per minit. Ini kerana,kebanyakan network irc yang besar seperti DALNET dan UNDERNETmempunyai speed limiter.Jika seseorang atau sesuatu bot cuba menghantar banyak mesej dengan cepat,penghantar mesej itu akan diblock dan message seperti “Target nicknamechanging too fast”
  40. 40. Teknik ini bukan hanya dapat diapplikasikan terhadap channel-channel hangatsahaja. Jika anda sedang mempromosikan produk affiliate sepertiBelajarBahasaArab, Robot Aktif anda boleh memasuki chatroom-chatroom IPTseperti #uitm, #upm, #utm dan sebagainya. Anda juga boleh pilih NICKNAMERobot Aktif anda seperti CikguBahasaArabPercuma atau GuruArabCunMelecundan sebagainya. Yang penting, anda harus gunakan imaginasi anda untukmenarik perhatian prospek-prospek anda!7. Teknik Miss-Call MarketingIni adalah teknik yang baru dan efektif. Tetapi, seperti teknik 6 di atas, agakkontroversi. Seperti tajuk teknik ini, ia tidak memerlukan komputer. Apa yangdiperlukan adalah talipon bimbit anda. Saya akan bagi contoh workflowbagaimana teknik ini berfungsi. 1. Daftarkan nombor prepaid baru. Saya syorkan Celcom kerana coverage yang baik di Malaysia. 2. Rakamkan pesanan suara dalam bentuk promosi. Sebagai contoh, “Hi, untuk menjana RM1,000 ringgit dalam sekelip mata, lawati laman web www.kayagila.com”. 3. Mula mendail nombor-nombor lain secara rambang. Jika ada mempunyai database nombor-nombor pengguna handset lain, lebih baik”. 4. Pastikan anda hanya membiarkan nada dering sekali sahaja. Dengan cara ini, anda tidak dicaj untuk misscall tersebut. Juga, jika nombor yang anda dail tidak wujud, anda juga tidak akan dicaj. 5. Kajian telah menunjukkan, 70% daripada rakyat Malaysia yang menerima miss-call akan cuba menghubungi kembali nombor tersebut. 6. Jika phone anda berdering, hanya tekan cancel untuk menghantar mereka ke pesanan suara promosi anda. Tetapi lagi bagus phone anda ditutup. Jangan lakukan misscall pada waktu tengah malam. Kajian menunjukkan, kebanyakan orang Malaysia akan return balik misscall jika dilakukan pada
  41. 41. waktu pejabat. Lebih bagus anda dapat lakukan misscall untuk nombor yang sama pada waktu pagi sekitar 10AM dan petang sekitar 4 PM.8. Teknik Promosi YahoogroupsSuatu masa dulu, teknik promosi Yahoogroups ini cukup berkesan untuk menariktrafik ke mana-mana halaman web anda. Bagaimanapun, ramai telah mulamengetahui mengenai ini dan terlalu banyak spam turun ke Yahoogroupssehingga ramai tidak mahu lagi membaca apa-apa email yang telah di postkan.Saya akan berikan teknik baru yang memastikan anda tidak membuang masamemasuki Yahoogroups dan membolos group-group tersebut tanpa arah tujuan.Tekniknya begini : 1. Lakukan search keyword yang paling orang suka melawat dengan menggunakan Keyword Tools Adwords. Contohnya masukkan “buat duit” dalam Keyword Tools dan cari perkataan-perkataan berkaitan. 2. Pergi ke Yahoogroups dan lakukan search berdasarkan keyword- keyword yang orang suka dan berkaitan dan lihat groups-groups yang disenarai. 3. Masuki groups tersebut dan lihat samada anda boleh post. Jika dia tidak membenarkan posting, maka jangan join. Dan lihat iklan-iklan bagaimana yang dibenarkan. Jika iklan jenis anda dibenarkan, join sekarang. 4. Sekarang, lakukan posting tetapi jangan lakukan posting ke multiple groups. Lakukan posting ke satu group sahaja, selepas itu baru beralih ke group yang lain. Anda mesti memastikan posting anda tidak boleh dianggap spamming kerana anda perlu memastikan anda memenuhi terma yang diletak oleh moderator. 5. Target mungkin dalam 100 groups sehari, anda sepatutnya sudah menerima trafik yang significant.
  42. 42. 9. Teknik Pancing IklanIni boleh dikatakan suatu teknik Blackhat yang saya belajar dari geng Rich Jerkdalam buku terkininya. Ia adalah teknik memancing perhatian untuk membinamailing list dan lawatan tidak sengaja ke halaman URL anda. Ia seperti begini :1. Masuki site-site iklan seperti Cari iklan, iklan.com.my dan lain-lain.2. Postkan iklan untuk menjual sesuatu atau memberi sesuatu secara lumayan.Gunakan Yahoo Email dan letakkan autoresponder ke dalam Yahoo Email itu.Contoh mudah: “Condo tepi KLCC untuk dijual murah, hanya RM20,000 sahaja.Mesti sebelum hujung minggu ini! Hubungi email xxxx@yahoo.com cepat!”3. Letak autoresponder di dalam Yahoo Email anda supaya menghantar mesej automatik dengan menjemput sesiapa yang email ke halaman affiliate anda.4. Simpan email mereka untuk kegunaan masa hadapan.10. Teknik MySpace/FriendsterJika anda lihat, Malaysia menduduki antara tangga teratas sebagai penggunaMyspace dan Friendster. Anda boleh mempromosi secara besar-besaran di sinidengan menggunakan hanya satu teknik cepat dan mudah. Anda boleh gunakanhttp://massbots.com . Ini akan invite secara automatik orang ke dalam siteMyspace anda dan anda boleh terus promosi sesuatu kepada mereka tanpaberlengah lagi. Antara perisian yang memudahkan anda add kawan :Untuk Myspace: http://www.massbots.com/index.php?p=myspace-friend-adderMSN Messenger: http://www.massbots.com/index.php?p=auto-messengerBulletin poster: http://www.massbots.com/index.php?p=auto-bulletin-poster
  43. 43. YouTube Adder : http://www.massbots.com/index.php?p=youtube-friend-adderDan banyak lagi, anda perlu Google untuk mencari pelbagai software seperti ini.Teknik-teknik di atas ini sesuai untuk newbie yang tidak mempunyai halamanweb dan tidak tahu apa-apa mengenai html/programming dan lain-lain.Baiklah, itu sahaja kaedah-kaedah percuma yang anda perlu tumpukan. Sudahsemestinya, anda boleh email ke kawan-kawan anda alamat URL anda tetapi initeknik yang sudah lapuk. Tumpu ke 10 teknik percuma di atas dan janganmembuang masa lagi dengan teknik-teknik yang lain. Di dalam dunia promosi ini,anda perlu menumpukan fokus kepada beberapa teknik sahaja.Jadi, tahniah - anda telah mencipta income stream terakhir anda.Teknik tambahan:Saya memang menggunakan adword sebagai teknik paling penting, namun sayajuga menggunakan pelbagai cara lain.Tool 1 : Email Viral Marketing PicturesGunakan Paint Brush and labelkan website URL anda dengan format GIF/JPG.Emailkan kepada rakan-rakan anda..Contoh of pics: Amber Chia’s sexy pictures,misspellings on road signs, accidents, jokes and others.Tool 2: Email Viral Marketing YouTube VideosDownload video dari http://youtube.com menggunakan Video Downloaderextension dari Firefox dan download video lawak atau lucu atau yang menarikperhatian anda . Edit video tersebut mrnggunakan software free video editing danmasukkan alamat website anda. Download free video editing di bawah.http://www.download.com/3120-20_4-0.html?qt=video+editing&tag=srch&tg=dl-20&submit.x=0&submit.y=0
  44. 44. BAB 5 Kaedah Jana Wang Dalam Masa 7 Minit SahajaBaiklah, anda telah tiba ke pengakhiran bab buku saya ini. Semasa membelibuku ini, anda mungkin telah meletakkan matlamat untuk menjana RM20 dalammasa 7 minit. Saya akan cerita bagaimana anda boleh melakukannya denganmengambil kesimpulan dari segala teknik-teknik yang telah saya cerita secaramendalam dalam bab-bab yang sebelumnya. Bagaimanapun, yang lebih pentingialah untuk menjana wang untuk jangka panjang yang lama dan bukan sekadarcepat dalam 7 minit tetapi tiada lagi hasil selepas ini. Saya juga akan buktikananda boleh menjana hingga ke RM30,000 sebulan, takde masalah!Fasa 1 : Menjana RM20 Dalam Masa 7 Minit Lagi(Selama 2 Bulan Pertama)Saya akan gunakan teknik program affiliate dengan mengikut langkah-langkahberikut satu persatu di bawah : Langkah Anda Perlu Lakukan Masa 1. Sertai Program Affiliate Malaysia seperti di dalam 1 minit muka surat 18 buku ini. Matlamat anda ialah untuk mencari program yang boleh disertai secara percuma dan membayar dalam Ringgit Malaysia terus ke akaun bank anda setiap 2 minggu. Komisen sekurang-kurangnya dalam RM10 ke RM20 setiap jualan. Kalau boleh cari program yang masih baru dengan menganalisa menggunakan Alexa (http://www.alexa.com). 2. Daftar akaun Google Adwords dengan 3 minit menggunakan kad kredit/kad debit. Gunakan keywords, ayat dan lain-lain seperti yang telah diceritakan di dalam bab sebelum ini. Hantar terus ke URL dengan affiliate ID anda sendiri. Letakkan bajet RM20/hari sebagai permulaan. 3. Tunggu dan lihat trafik serta klik. Jika belum 3 minit dapat, ubah ayat dan lain-lain.Modal : RM20 + RM20 = RM40 untuk dibayar dalam masa 1 bulan lagi.Pendapatan : Bakal terima RM20 dalam masa 2 minggu ke dalam akaun bank.
  45. 45. Ya, dalam masa 7 minit, anda akan lihat trafik mula datang dan mungkin masuksatu sale bernilai dalam RM20 selepas ini.Memang, jika anda mahu melihat kejayaan yang benar-benar berhasil untukjangka panjang anda perlu gandakan usaha lagi. Tetapi hakikatnya, dalam 3langkah mudah dan percuma anda sudah boleh menjana RM20!Fasa 2 : Meningkatkan Pendapatan Affiliate(Selepas 2 Bulan Lagi)Anda akan sertai program-program affiliate luar negara yang boleh menghantarcek ke rumah anda sendiri. Cek-cek luar negara ini adalah di dalam matawangUS Dollar, Pound Sterling atau Euro dan boleh di tunaikan di mana-mana bank-bank tempatan dan mungkin mengambil masa antara 1 hingga 2 bulan untukditunaikan secara penuh.Fasa 3 : Menyertai Network Clickbank(Selepas 6 Bulan)Anda boleh membuka peti surat virtual di Singapura dan bank akaun DBS.Selepas ini anda boleh mendaftar untuk Clickbank dan juga menggunakanPaypal secara berkesan. Teknik ini adalah teknik yang lebih advance tetapibayangkan jika anda mempromosi produk-produk di Amerika yang menjualdalam USD149 lebih dan anda mendapat 75% bagi setiap jualan, bermaknaanda mendapat RM385.53 bagi setiap jualan. Bayangkan jika anda mempromosikepada 320 juta penduduk Amerika Syarikat yang hampir 60% mempunyai aksesuntuk memasuki Internet, berapa agak-agaknya mungkin pendapatan anda akanmenjadi. Pendapatan saya sekarang dalam RM20,000 ke RM30,000 hasilClickbank ini dan anda juga akan dapat begini tidak lama lagi. Bagaimanapun,saya cadangkan anda melalui fasa-fasa yang saya telah sebutkan sebelum ini.Akhirkata, selamat mencuba dan selamat maju jaya.

×