Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Spelen

11,129 views

Published on

Spel bij honden

hoe werkt het?
waar let je op?
Verschillende vormen van spel?

Deze presentatie bevalt filmpjes.

copyright Alerthondentraining www.alerthondentraining.nl

Deze upload mag gedeeld worden

Published in: Lifestyle
 • Login to see the comments

Spelen

 1. 1. Wanneer is hondenspel, Nog spel?
 2. 2. Die vraag is voor veel mensen erg lastig!
 3. 3. Wanneer spel géén spel meer is,is veel makkelijker te beantwoorden!
 4. 4. Hier zien weinig mensen spel in.
 5. 5. Vaak wordt er als antwoord gegeven: “ Als ze vechten is het geen spel meer.. “
 6. 6. SpelgedragWat is het nut / de functie van spelen?Wat zijn nu de voorwaarden voor een goed spel?Vooraf een inschatting maken!Wanneer ingrijpen?
 7. 7. SpelgedragingenHet enige gedrag wat enkel bij spelen hoort is despelboog.Al het andere spelgedrag komt uit anderegedragsketens. Zoals bijvoorbeeld jagen, vechten,seksueel gedrag.
 8. 8. Spel kan helpen om conditie op te doenSpel kan helpen om bepaalde lichamelijkevaardigheden te trainen. Vaak liggen dievaardigheden op het vlak van jagen, vechten ofparen.Spel kan dienen om de band te verstevigen
 9. 9. Spel kan ook gewoon Voor de lol zijn!
 10. 10. Het spel in de dia hiervoor diende om de band teversterken en een stuk opvoeding.De grijze oudere hond maakt de pup even duidelijk datzij veel sterker en sneller is.De pup leert tot hoever hij kan gaan bij de oudere hond
 11. 11. De regels vaneen goed spel!
 12. 12. 1. Iedere hond dient vrijwillig deel te nemen aan t spel2. Alle deelnemers dienen er lol in hebben3. Er moeten pauzes in het spel zijn4. Regelmatig checken of de ander het nog leuk vind5. Zelfbeheersing
 13. 13. Iedere hond dient vrijwillig deel te nemen aan t spel Dit lijkt logisch toch zie ik vaak honden die achter een in paniek zijnde hond aan rennen. De deelname van de in paniek zijnde hond, aan het spel van de rest van de honden, is niet vrijwillig De in paniek zijnde hond heeft geen lol!
 14. 14. Er moeten pauzes in het spel zijnPauzes voorkomen escalatie. Door even weer tot rustte komen zal de opwinding minder snel stijgen. Alsopwinding van een leuk spel omslaat in hysterie dankrijg je vaak een knokpartij. Puur om de adrenaline dievrij komt bij hysterie af te laten vloeien. Dat is in mijnogen een onnodige knokpartij.
 15. 15. Regelmatig checken of de ander het nog leuk vind De pauzes dienen ook om te checken of de ander het spel nog leuk vind en wil voort zetten. Het is als het ware een stuk beleefdheid
 16. 16. ZelfbeheersingJezelf als hond zijnde een handicap opleggen zodat dekleinere, minder sterke hond geen pijn gedaan word ofbang word.Je ziet vaak dat een grote hond liggend speelt met eenklein hondje. En sterke hond zachtjes speelt met eenpup of ouder hond. Zie filmpje hierna. Puber rottweilermet jack russel pup.
 17. 17. Spelpartners
 18. 18. Spel met een andere hond Spel met een ander dier Spel met mensen Spel met een voorwerpDeze presentatie focust op spel tussen honden
 19. 19. Manieren van spelenAchter elkaar rennen‘botsen’Liggend bek happen
 20. 20. Het standpunt dat je hond nooit mag winnen isachterhaald!Zou jij nog een spelletje doen als je al 100.000 keervan iemand verloren hebt.. Dat is niet leuk.Ook hier geld het spel moet voor alle partijen leukzijn.
 21. 21. Soort spel:Ras gebonden en/ofpersoonsgebonden!
 22. 22. Rasgebonden spelGeneraliserend gezegd kun je stellen dat herders vanren spelletjes houden en niet van bots- enworstelspelletjes.Generaliserend gezegd kun je stellen dat Labradorsvan bots en worstel spelletjes houden.
 23. 23. Ren spel
 24. 24. Dit zorgt er voor dat maar weinig spel tussen herdersen labradors leuk gaat. Ze vinden gewoon iets andersleuk! Uitzonderingen daar gelaten.Daarnaast verstaan veel rassen elkaar niet helemaal.Omdat ze meer of minder geritualiseerd gedraghebben ontstaat er spraakverwarring. Dit kan leidentot ruzie.
 25. 25. Je moet het maar weten als hond Dat een sharpei rimpels op de neus heeft ook als hij niet agressief gedrag vertoont. Dat het hard op andere honden afrennen van een labrador, wel een agressieve daad is maar dat ze er zelden bij bijten. Dat een herder vaak niet gesteld is op een al te intieme, drukke kennismaking. Eerst respect dan spelen is vaak het motto van een herder.
 26. 26. Communicatie gaat het beste met rasgenotenDaarna met rasgroepgenotenEn met de overige honden is het vaak wennen enelkaar leren begrijpen.
 27. 27. Botsspel
 28. 28. In het filmpje hiervoor zie je diverse keren kortepauzes. De pauzes kunnen lang maar ook heel kortzijn.Herken je ze? Kijk het filmpje anders nog eens eenkeer.Het piepen wat je in het filmpje hoort is een andere hond, die ik beletteom mee te spelen . En die ik ook een keer op de haren van zijn staartstond.. Oeps.
 29. 29. 4 keer dezelfde hond 4 keer ander spelJe ziet hierin de presentatie 4 keer Harvey spelen. Elke keer ishet spel anders.De eerste keer is hij de kleine pup, je ziet hem spelen metroedelgenoot de beagle ( gecastreerd), met een kruisingbullmastiff teef en met de berner sennen reu van dezelfdeleeftijd die hij net 1 dag kende. Je ziet in t begin van dit filmpjewat hier na komt dat hij de BS niet zo serieus neemt en zichzeker voelt op zijn eigen terrein. Hij geeft zich niet over maar ligtop zijn gemak.Dit ligt aan de spelpartner, zijn leeftijd maar soms ook gewoonaan de dag. Er zijn honden die maar van 1 spelsoort houden enhonden waarbij dat sterk wisselt.
 30. 30. Inschatting maken van te voren
 31. 31. Kijk naar het soort honden Is het type spel wat ze leuk vinden bekend Let op stress signalen als verstarren, tongelen, bek aflikken etc. Let op agressie signalen zoals fixeren, lip op trekken en grommenOp basis van bovenstaande kun je vaak een goedeinschatting maken of spelen een goed idee is!
 32. 32. Wanneer grijp ik in?Als een van de spelers het niet meer leuk vindAls de opwinding te veel stijgtAls er geen of te weinig pauzes zijnAls ik het spel te wild vind en dat voor een of meerdeelnemers lichamelijk slecht is. ( uitglijden, rijgedrag is ergbelasten voor gewrichten onderste hond, te hard botsen)Ik doe mijn uiterste best het spel te stoppen voor het uitde hand loopt.
 33. 33. Agressie om te oefenen of echt? Agressie wordt in spel ook geoefend. Honden weten vaak prima wanneer de andere hond agressie als spel bedoelt en wanneer het echt is. Wij kunnen het vaak het beste zien aan de oren. Agressie met oren opzij = spel Hiermee zeggen ze: ‘ik doe wel agressief maar het is een grapje hoor! ‘
 34. 34. Niet elke hond wil spelen!
 35. 35. Respecteer dat!
 36. 36. Sommige honden hebben specifieke maatjes envinden andere honden niet leukSommige honden zijn oud en stram, ziek ofherstellend van een operatie, dan kan spelen pijnlijkzijnSommige honden vinden andere honden eng, ofbepaalde andere honden eng.
 37. 37. Vraag toestemming!Je hond bij je houden entoestemming vragen of je hond metde andere hond kan en mag spelen.Voorkomt veel frustratie!
 38. 38. De hond met de hernia heeft net zo veel recht omin het bos te lopen als jou hond! Hij doet dat hetliefst pijn vrij! Veel bazen met oude, zieke, bangehonden weten van ellende niet meer waar ze hunhond rustig kunnen laten wandelen zonder datdeze lastig gevallen word door opdringerigehonden.
 39. 39. Houd rekening met elkaar dan kan spelen voor alle partijen leuk zijn.
 40. 40. www.alerthondentraining.nl
 41. 41. Deze PowerPoint mag gedeeld worden in deoriginele vorm en in zijn geheel met als doel: meeren veiliger spelen!Copyright van de PP en van de filmpjes:Yvette van VeldhuijsenGemaakt in augustus 2012

×