Woestok got Talent bijlage bij PP nr 2 - husbandrytraining

1,623 views

Published on

Bij de 2de powerpoint van WOEFSTOK GOT TALENT hoort deze trainings powerpoint. Hier kun je zien hoe wij de husbandrytrainingen hebben gedaan. Aan bod komen nagels knippen, prikje krijgen, in de oren kijken en druppelen. Wij van WOEFSTOK GOT TALENT wensen jullie veel kijk & trainings plezier. Natuurlijk hopen wij jullie op 22 september in Zwolle te zien tijdens de 1ste husbandrytrainingswedstrijd van Nederland! Wij hopen dat jullie deze PP willen delen zodat de wedstrijd een succes word en nog meer mensen het belang van deze oefeningen in zien!

Published in: Lifestyle
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,623
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
441
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Woestok got Talent bijlage bij PP nr 2 - husbandrytraining

 1. 1. Husbandrytraining Wat is dat? Trainingsbijlage bij Woefstok got talent 2
 2. 2. Husbandry?Een Engelse synoniem voor husbandry is homemanagement. Ik denk dat dit het beste te vertalen ismet het woord ‘houderschap’. Bij goed‘dierenhouderschap’ hoort onder andere goede voeding(passend bij de diersoort maar ook bij delevensfase), training (training kun je heel breed zienook van nachtverblijf naar buitenverblijf leren lopen istraining) en een goede gezondheidszorg.
 3. 3. Voor alle dieren…Husbandry training zorgt er voor dat je dier op commandovrijwillig meewerkt aan de handelingen die nodig zijn voordit houderschap. Dit kan enorm breed zijn, variërend vanvrijwillig op een weegschaal gaan staan, als dolfijn jeflipper geven om bloed af te nemen, of als aap vrijwillig jearm door de tralies steken voor een insuline injectie!Al deze voorbeelden zijn reeds toegepaste voorbeeldenuit de dierentuinpraktijk!
 4. 4. Stressvermindering…Maar huisdierhouders hebben de husbandry training nogamper ontdekt! Wiens hond werkt er vrolijk mee of is inelke geval relaxt bij het nageltjes knippen, hettemperaturen, het kijken in de bek, het geven van eeninjectie, het betast worden door vreemden? Wij kunnenzorgen voor stressvermindering bij onze dieren, onzedierenarts en onszelf als wij ons de moeite nemen om ditte gaan trainen.Goed gedrag is niet vanzelfsprekend!En goed gedrag bij de dierenarts al helemaal niet!
 5. 5. Stressvermindering…Je kan met je hond husbandry training gaan doen als hij albang is geworden, maar nog beter is om te beginnen meteen pup en te voorkomen dat hij bang wordt!Ideaalbeeld: de hond ligt op commando relaxt plat op zijnzij bij het temperaturen, een poot met te lange nagelsbiedt hij op commando vrijwillig aan voor het knippen,relaxt blijven bij een injectie en ga zo maar door. Is hetniet jammer dat we wel trainen op trucs als bijvoorbeeldslalom tussen onze benen maar tegelijkertijd zo te kortschieten bij het wennen aan de medische handelingen.Het trainen van medische handelingen kan net zo leuk zijnvoor baas en hond als het trainen van een trucje!
 6. 6. Tip!Door handelingen te benoemen kun je ook stress verminderen. Net als bijmensen is voor dieren het onbekende vaak het engst.Niet weten wat je te wachten staat.Men gaat dan vaak uit van het ergste. Als je je dier voor bereid op wat erstaat te gebeuren door in oefensituaties namen te koppelen aan dehandelingen weet het dier wat er gaat gebeuren. En dat ‘oogjes kijken’inhoud dat er geen nare handelingen hoeven te gebeuren. En dat ‘prikje’even pijn doet maar er daarna (bijna) altijd een grote beloning volgt
 7. 7. Zelf op de weegschaal stappen Aanleren door uitlokken en uiteindelijk uit zichzelf op de weegschaal stappen.
 8. 8. Nagels knippen in stapjes Bekijk de filmpjes die de opbouw laten zien van het wennen aan nagels knippen.
 9. 9. Oefenen bij de dierenarts Alvast wennen aan de wachtkamer en de spreekkamer.
 10. 10. Daarnaast ook oefenen met: ogen en oren druppelen prikje krijgenZo wordt je hond dikke maatjes met dedierenarts en dat is voor alle partijenwel zo prettig.
 11. 11. In het filmpje van de ogen zalven zie je dat Kensi wat onrustig is.Er is geoefend voor het druppelen/zalven zowel thuis als bij de dierenarts. Eris geoefend op de tafel maar wat niet is geoefend… het vasthouden! Dat iswat het voor Kensi hier een beetje spannend maakt. En wat in devervolgtrainingen van Kensi nog geoefend moet worden.Je ziet dus dat je vooraf goed moet nadenken welke onderdelen je allemaalmoet trainen. De verschillende onderdelen kun je vaak het beste los vanelkaar oefenen. En als ze allemaal goed gaan dan pas samen voegen. Ogenbekijken thuis, is anders als ogen bekijken op de dierenarts tafel en door eenvreemde.
 12. 12. Deze PowerPoint is gemaakt door: Liesbeth Hogendoorn en Yvette van Veldhuijsen Met dank aan het Pet Wellness Center Apeldoorn ©filmpjes & idee Yvette van Veldhuijsen Alert hondentraining met medewerking van Kensi en Tim ( beide 6 maanden jong)

×