Kolegji Evropian “Dukagjini” Pejë             Fakulteti i Shkencave Kompjuterike             Depa...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit        Punuar nga : Yll Ferizi                   Përmbaj...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                   Punuar nga : Yll FeriziHyrjeInterneti si një ...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                  Punuar nga : Yll FeriziCka janë web serverë ?We...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                Punuar nga : Yll FeriziShkarkimi (Downloadimi) i X...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                 Punuar nga : Yll FeriziCka përmban kjo paketë ?K...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                 Punuar nga : Yll FeriziInstalimi i XAMPP    ...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                  Punuar nga : Yll Ferizi            ...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                      Punuar nga : Yll FeriziKonfigurimi i X...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                 Punuar nga : Yll Ferizi             ...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                Punuar nga : Yll Ferizi              ...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                  Punuar nga : Yll FeriziTestimi i Apache web se...
Instalimi dhe konfigurimi i web serverit                 Punuar nga : Yll FeriziLokacione me rëndësi për ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Instalimi i web serverit ne windows - XAMPP

1,763 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,763
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Instalimi i web serverit ne windows - XAMPP

 1. 1. Kolegji Evropian “Dukagjini” Pejë Fakulteti i Shkencave Kompjuterike Departamenti Informatikë e aplikuar Studimet themelore Bachelor Instalimi dhe konfigurimi i web serveritKandidati: Mësimdhënësi:Yll Ferizi Dr. Sc. Edmond BeqiriNr. Index: 21/10/001 Maj, 2011 1
 2. 2. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll Ferizi PërmbajtjaHyrje 3Cka janë web serverë ? 4Web serveri XAMPP 4Shkarkimi (Downloadimi) i XAMPP 5Cka përmban kjo paketë ? 6Instalimi i XAMPP 7Konfigurimi i XAMPP 9Testimi i Apache web serverit dhe PHP 12Lokacione me rëndësi për konfigurime më të avancuara 13Përfundimi 13Literatura 13 2
 3. 3. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziHyrjeInterneti si një burim i madh dhe i pasur i informatave, për arsye historike, në fillimkishte mundësi qasjeje vetëm përmes disa programeve jo shumë të përshtatshmepër shfrytëzim. Komandat themelore të programeve si Telnet, FTP, Archie, Wais, ederi diku edhe e-mail-i, ishin të fuqishme por jointuitive.World Wide Web-i (angl. rrjeta e merimangës përgjatë/përreth tërë botës),shkurtimisht Web-i, filloi si një projekt i dizajnuar për të shpërndarë të dhënatshkencore përgjatë rrjetave kompjuterike, në një sistem të njohur si Hypertext. Idejaishte që hulumtuesve shkencorë që punojnë në projekte të përbashkëta, por qëfizikisht punojnë në lokacione të ndryshme, të ju mundësohet që të prezentojnëbashkarisht kërkimet e tyre të kompletuara me tekst, grafikë, ilustrime dhe së fundime zë, video dhe ndonë mënyrë tjetër të nevojshme.Projekti i World Wide Web-it ka bërë të mundur realizimin e idesë së interfejsitatraktiv dhe me mundësi të mira të qasjes në Internet. Përdorimi i Web-it kërkonlidhje në Internet dhe softuerin e njohur si World Wide Web Client ose browser.Detyrë e shfletuesit është që të paraqes Web dokumentet që ndodhen nëpër WebServerë dhe të lejojë zgjedhjen e hyperlink-ava nga ana e shfrytëzuesve. Webdokumentet, gjegjësisht Web faqet janë pjesë përbërëse e Web Site-it. Në servermund të ketë një ose më shumë Web sajta.Pra, elementet themelore të Web-it janë: Web Serverët dhe shfletuesit 3
 4. 4. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziCka janë web serverë ?Web Serveri është kompjuteri i cili “shpërndanë” (i servon) Web faqet. Web serverimenagjon dhe ofron qasje në një bashkësi të resurseve, që mund të jenë fajllatekstual, fotografi ose diçka tjetër më komplekse, si p.sh., bazat relacionale të tëdhënave. Çdo Web Server e ka IP adresën dhe emrin e domenit. Klientët inicojnë njëtransakcion duke dërguar kërkesën (angl. request) në server. Serveri e procesonkërkesën (e cila ka madhësi afro 200 Bajta) dhe e dërgon prapa përgjigjen (angl.response, e cila ka madhësi afro 10.000 Bajta) deri tek klienti. Në Web, shumica etransakcioneve janë operacione të download-imit (marrjes, tërheqjes), ku klientimerr disa informata prej serverit. Kur shfrytëzuesi e jep adresën në Web shfletues,bën që kërkesa të dërgohet në serverin me emrin e kërkuar të domenit. Serveri egjenë fajllin me emrin index.htm dhe e dërgon në shfletues. Serveri është në gjendjeqë njëkohësisht të shërbejë disa kërkesa për Web faqet e kërkuara. Cilido kompjutermund të shndërrohet në Web Server duke instaluar në të softverin përkatës dheduke e lidhur në Internet.Ekzistojnë shumë aplikacione për Web server. Ndër më të popullarizuarit janëApache Web Server-i, i cili është krijuar nga një grup i programerëve vullnetarë, tëquajtur Apache Group dhe ofrohet pa pagesë, pastaj paketet komerciale tëMicrosoft-it (IIS – Internet Information Server), Netscape-it, etj.Ekzistojnë me qindra mijëra serverë përgjatë tërë botës, të bashkuar përmeshiperlinkave nëpër miliona Web faqe të cilat ofrojnë informata të shumëllojshmedhe të shpërndara, si edhe vet Interneti. Protokoli HTTP u mundëson Webshfletuesve të komunikojnë me Web serverët të cilët i përmbajnë Web faqet. Këtofaqe përmbajnë informatat dhe lidhjet e paraqitura përmes Web shfletuesve.Web serveri XAMPPShumë njerëz e dinë nga përvoja e tyre se nuk është e lehtë për të instaluar një webserver Apache dhe ajo behet edhe me e veshtire në qoftë se ju doni të shtoni MySQL,PHP dhe Perl.XAMPP është nje aplikacion i cili na mundeson instalimin e lehtë te Apache me MySQL,PHP dhe Perl.XAMPP është me të vërtetë shumë e lehtë për të instaluar dhe për të përdorur - vetëmshkarko, ekstrakto dhe starto. Në këtë moment ka katër versione XAMPP:• një version për sistemet Linux (testuar për Ubuntu, SuSE, RedHat, Mandrake dheDebian),• një version për Windows 98, NT, 2000, 2003, XP dhe Vista,• një version beta për Solaris sparc dhe Mac OS X. 4
 5. 5. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziShkarkimi (Downloadimi) i XAMPP • E shkurajmë linkun në shfletuesin e web- it: http://sourceforge.net/projects/xampp/fi les/ • Zgjedhim nga kategoria ‘XAMPP Windows’ • Hapim direktoriumin - versionin 1.7.3 • Pastaj shtypim në ‘ XAMPP-win32- 1.7.3.exe • Fillon procedura për shkarkim të aplikacionit • Kur të shkarkohet aplikacioni atëher shtypim ne ‘RUN’ për ta filluar instalimin ose shtypim në ikonën e cila ka një ngjyrë portokalli dhe shkronjën x në mes. 5
 6. 6. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziCka përmban kjo paketë ?Kjo paketë përfshinë: Apache web server, MySQL, PHP, Perl, FTP server, phpMyAdmindhe Mail server.Apache Friends XAMPP (Basis Package) version 1.7.3 + Apache 2.2.14 (IPV6 enabled) + MySQL 5.1.41 (Community Server) with PBXT engine 1.0.09-rc + PHP 5.3.1 (PEAR, Mail_Mime, MDB2, Zend) + Perl 5.10.1 (Bundle::Apache2, Apache2::Request, Bundle::Apache::ASP,Bundle::Email, Bundle::DBD::mysql, DBD::SQlite, Randy Kobes PPM) + XAMPP Control Version 2.5.8 (ApacheFriends Edition) + XAMPP CLI Bundle 1.6 + XAMPP Port Check 1.5 + XAMPP Security 1.1 + SQLite 2.8.17 + SQLite 3.6.20 + OpenSSL 0.9.8l + phpMyAdmin 3.2.4 + ADOdb v5.10 + FPDF v1.6 + Zend Framework 1.9.6 Minimal Package (via PEAR) + Mercury Mail Transport System v4.72 + msmtp 1.4.19 (a sendmail compatible SMTP client) + FileZilla FTP Server 0.9.33 + Webalizer 2.21-02 (with GeoIP lite) + apc 3.1.3p1 for PHP + eAccelerator 0.9.6-rc1 for PHP + Ming 0.4.3 for PHP + PDF with pdflib lite v7.0.4p4 for PHP + rar 2.0.0-dev for PHP + Xdebug 2.0.6-dev for PHP + libapreq2 v2.12 (mod_apreq2) for Apache 6
 7. 7. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziInstalimi i XAMPP Kur të shkarkohet aplikacioni atëher shtypim ne ‘RUN’ për ta filluar instalimin ose shtypim në ikonën e cila ka një ngjyrë portokalli dhe shkronjën ‘X’ të bardh në mes. • Do të paraqitet fotografia si në vijim ku mund ta ndërrojmë vendit për instalimin e aplikacionit (për këtë demonstrim do ta përdorim atë default – C: ) • Shtypim butonin ‘Install’ për ta startuar instalimin ose ‘Cancel’ për ta anuluar atë • Pasi të bëhet bartja e paketave fillon një seri e pyetjeve të cilat paraqiten në dritaret si në vazhdim 7
 8. 8. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll Ferizi • Pyetja e parë thot: A dëshironi ta vendos një lidhje (shortcut) në desktop ? Duhet të përgjigjemi me ‘y’ dhe enter nëse na duhet një veprim i till e në të kundërten duhet të shtypet ‘n’ dhe të aprovohet me shtypjen e tastit ‘Enter’ • Pyetja e dytë thot: A dëshironi t’i kontrollon installeri lidhjet e XAMPP? Duhet të përgjigjemi me ‘y’ dhe enter nëse na duhet një veprim i till e në të kundërten duhet të shtypet ‘n’ dhe të aprovohet me shtypjen e tastit ‘Enter’ • Pyetja e tretë thot: A dëshironi ta bëj një version portabil të XAMP i cili nuk do të varrej nga shkronja e diskut? Duhet të përgjigjeni me ‘n’ dhe enter pasi që nuk na duhet një veprim i till e në të kundërten duhet të shtypet ‘y’ dhe të aprovohet me shtypjen e tastit ‘Enter’ • Paraqitet mesazhi: XAMPP Serveri është instaluar. Shtypni tastin ‘Enter’ për të vazhduar • A dëshironi ta vendos një lidhje (shortcut) në desktop ? Duhet të përgjigjemi me shtypjen e tastit ‘enter’ 8
 9. 9. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziKonfigurimi i XAMPP • E shkurajmë ‘x’ dhe shtypim tastin ‘enter’ për ta mbyllur dritaren e fundit të instalimit • Paraqitet ‘Paneli i kontrolit’ ku na mundësohet startimi i serviseve • Do të startojmë vetëm Web serverin dhe MySQL Serverin • Shtypim në katrorin ‘ SVC’ për ta instaluar servisin e aplikacionit dhe aplikacionet të startojnë së bashku me sistemin operativ në këtë rast windows. • Shtypim ‘OK’ për ta konfirmuar instalimin e servisit • Nëse nuk dëshirojim që ta instalojm si servis atëher shtypim vetem butonin ‘Start’ e nuk ka nevoj të shtypet katrori ‘Svc’ • Njejt veprojmë edhe me MySQL Serverin si më nalt • Po ashtu mund ta ndezim edhe ‘XAMPP Control Panel-in’ si servis duke shtypur në butonin ‘Service’ dhe duke e zgjedhur katrorin pranë ‘Run XAMPP Control Panel as a service’ • Pas kësaj mund ta testojm serverin 9
 10. 10. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll Ferizi • E hapim shfletuesin e web-it dhe e shënojmë këtë adresë e cila i takon web serverit lokal http://localhost/ ose http://127.0.0.1 • Paraqitet dritarja në vazhdim e cila tregon se instalimi ka shkuar në rregull • Nga aty mund të vazhdojm me konfigurimet e tjera • Për ta vërtetuar se a po punon edhe MySQL serveri të cilin e startuam po ashtu atëher shtypim në butonin ‘Admin’ pranë ‘MySql’ në ‘Control Panel të XAMPP’ apo http://localhost/phpmyadmin/ ose http://127.0.0.1/phpmyadmin • Paraqitet dritarja në vazhdim nëse cdo gjë ësht duke funskionuar mirë • Në faqen për administrim të XAMPP http://localhost/xampp ose http://127.0.0.1/xampp ka edhe disa vegla të tjera për ta testuar funskionalitetin e veglave të integruara po ashtu • Nëse shtypim ne linkun ‘ Status’ atëher nga aty mund të shofim se cili servis i kësaj pakete është i ndezur ose duke punuar dhe cili jo 10
 11. 11. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll Ferizi • Në faqen për administrim të XAMPP është po ashtu faqja për testimin e sigurisë. • Nëse shtypim ne linkun ‘ Security’ paraqitet dritarja si në figurën majtas Mund t’i casemi kësaj faqeje edhe kështu: http://localhost/security/ • Kjo faqe është shumë e rëndësishme nëse ky aplikacion përdoret jo vetem për zhvillim të web aplikacioneve por edhe për përdorimin e tyre nga klientët apo shfrytëzuesit tjerë • Për t’i fiksuar disa prej lëshimeve të sigurisë të cilat paraqite me ngjyrë të kuqe shtypim në lidhjen http://localhost/security/xamppsecurity. php • Këtu menjëher e ndërroni fjalëkalimin e ROOT (administratorit të MySQL Serverit) si dhe e mbroni me fjalëkalim XAMPP direktoriumin. • Pasi t’i bëjm këto ndryshime duhet që ta fshijm folderit ose direktoriumin e titulluar ‘Install’ për cështje të sigurisë duke mos lejuar që ndonjë keqpërdorues të na kthej konfigurimet e serverit nga fillimi • Pas ndërrimit të fjalëkalimit të MySQL Serverit ne duhet t’i bëjm edhe disa ndërrime në ‘phpmyadmin’ apo web aplikacionin për menaxhimin e databazës • Brenda folderit : C:xamppphpMyAdmin E gjejm dhe e hapim me notepad ose wordpad fajllin konfigurues me emrin Kur e hapim ‘phpmyadmin’ pas këtyre ‘config.inc.php’ ndërrime atëher kërkohet cdo herë auth_type= cookie; AllowNoPassword = false fjalëkalimi për ta menaxhuar databazën duke e bërë web serverin më të sigurtë. 11
 12. 12. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziTestimi i Apache web serverit dhe PHPPërveq që kur e hapim phpmyadmin e testojmë konfigurimin e Apache dhe PHP, atëmund ta bëjme edhe duke e shkrujtur pak rreshta me kod në gjuhën PHP dhe duke evendosur atë në server. • E krijojim një tekst dokument dhe i shënojmë këto rreshta kod PHP: • <?php phpinfo(); ?> Dokumetnin e ruajmë si: phpinfo.php • E vendosim brenda folderit : C:xampphtdocs • E shkruajm linkun në web browser (shfletues të web-it) i cili na dërgon tek ky fajll: http://localhost/phpinfo.php • Si rezultat e kemi pamlen ne vazhdim ku mund të shofim ne detaje se si sëeshtë konfiguruar PHP. 12
 13. 13. Instalimi dhe konfigurimi i web serverit Punuar nga : Yll FeriziLokacione me rëndësi për konfigurime më të avancuaraTipi LokacioniApache configuration C:xamppapacheconfhttpd.conf C:xamppapacheconfextra*.confApache logs C:xamppapachelogsaccess.log C:xamppapachelogserror.logPHP configuration C:xamppphpphp.iniMySQL configuration C:xamppmysqlbinmy.cnfPërfundimiGjatë gjithë këtij punimi janë treguar konceptet bazë që do tju mundëson ngritjen enjë mjedisi për zhvillim të web aplikacioneve, për të krijuar dhe administruar njëbazë të dhënash, dhe mundësitë për të instaluar një CMS - content menagementsistem që lidhet me një bazë të të dhënave dhe i nxjerrim shënimet në mënyrë tëleht dhe me web aplikaicion pa pagesë dhe me kod të hapur.Literatura 1. Ligj. Avni Rexhepi – WWW, HTML & Front Page 2. XAMPP official documentation site – http://www.apachefriends.org/en/faq-xampp.html 13

×