Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Belalang Dan Semut

7,706 views

Published on

Published in: Education

Belalang Dan Semut

 1. 1. Di dalam hutan yang nyaman dan hijau, tinggal sekawan semut dan seekor belalang hijau.
 2. 2. "Belalang, kau ni tak nak bersiap sedia untuk musim sejuk ke? Nanti susah nak mencari makanan.""Ala, tak pe. Nanti itu laaku cari makanan tu."
 3. 3. Belalang lebih suka menghabiskan masa dengan bermain muzik sambil menyanyi menghiburkan hati.Belalang tidak mengendahkan kedatangan musim sejuk.
 4. 4. Hei, A moi, Jom Mari Kita Bermain .Main lagi? Kena berusaha gigih mengumpul makanansedikit demi sedikit sebagai bekalan untukmenghadapi musim sejuk.
 5. 5. Semut tetap tekun dan gigih mengumpulkan makanan.
 6. 6. Dari cuma sedikit,akhirnya makanan yang dikumpul bertambah banyak dan mampu untuk menampung kehidupan semut-semut itu sepanjang musim sejuk nanti.
 7. 7. Musim dingin semakin menghampiri.Belalang masih dengan hiburannya...
 8. 8. Masa berlalu.Hari berganti hari, daun mula gugurmenandakan bermulanya musim yang ditunggu-tunggu...
 9. 9. Namun, buat si belalang, semuanya sudah terlambat.Kedinginan musim sejuk menyukarkan belalang untuk mencari makanan.
 10. 10. Saat itu, belalang yangkelaparan, dengan sebuahbiola di tangannya datangdan memohon dengan sangatagar keluarga semut itumemberikan sedikit makanuntuk dirinya
 11. 11. Saya terlalu sibuk dan tidak mempunyai masa untuk mengumpulkan makanan," keluh sang Belalang."Saya sangat sibukmencipta lagu, tanpasaya sadari, musimpanas pun telahberlalu."
 12. 12. NILAI: KERAJINANUsaha yang berterusan, bersungguh-sungguh danbersemangat dalam melakukan sesuatu perkara.
 13. 13. Aktiviti kumpulan: LAKONAN

×