κοινωνικα θεματα ο βιασμός

482 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
482
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

κοινωνικα θεματα ο βιασμός

 1. 1. ΒΙΑΣΜΟΣ
 2. 2. Πήραν συνέντευξη από μιαομάδα βιαστών που βρίσκονται στη φυλακή προκειμένου να μάθουμε ποια θεωρούν αυτοίπιθανά θύματα. Παραθέτουμεμερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
 3. 3. 1) Το πρώτο πράγμα που προσέχουν σε ένα πιθανό θύμαείναι το χτένισμα. Είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε μια γυναίκα με αλογοουρά, πλεξίδα ή κάποιο άλλο χτένισμα που τους δίνει τη δυνατότητα να τη χειριστούν καλύτερα. Είναι πιθανό επομένωςνα επιτεθούν σε γυναίκες με μακριάμαλλιά. Οι γυναίκες με κοντά μαλλιά
 4. 4. 2) Το δεύτερο που παρατηρούν είναι τα ρούχα. Παρατηρούν εάν οι γυναίκεςφορούν ρούχα που αφαιρούνται εύκολα και γρήγορα. Επίσης επιτίθενται σε γυναίκες που μιλάνε στο κινητό ή που κάνουν άλλα πράγματα την ώρα που βαδίζουν: αυτό τους δείχνει ότι δενείναι συγκεντρωμένες, άρα είναι χωρίςάμυνες και μπορούν να τους επιτεθούν εύκολα.
 5. 5. 3) Οι ώρες της ημέρες που πιοσυχνά επιτίθενται για βιασμό στιςγυναίκες είναι μεταξύ 5.00 πμ και 8.30πμ και μετά τις 22.30 (το βράδυ)
 6. 6. 4) Οι άντρες αυτοί επιτίθενται σε σημεία που να τους επιτρέπουν να μεταφέρουν τη γυναίκα εύκολα και γρήγορα σε άλλο σημείο όπου δεν θα ανησυχούν να τους πιάσουν. Εάν εσείς προσπαθήσετε να αμυνθείτε εκείνοισυνηθίζουν να προσπαθούν για περίπου 2 λεπτά: πιστεύουν ότι δεν αξίζει τον κόπο περισσότερο, είναι χάσιμο χρόνου.
 7. 7. 5) Δήλωσαν επίσης ότι δεν επιτίθενται σε γυναίκες πουκρατάνε ομπρέλα ή αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα από κάποια απόσταση (τακλειδιά δεν τους φοβίζουν γιατί για να τα χρησιμοποιήσει το θύμα πρέπει να έρθει πολύ κοντά).
 8. 8.  6) Εάν κάποιος σας ακολουθεί στον δρόμο, σε κάποια αυλή ή στο πάρκινγκ, ή αν συναντηθείτε με κάποιον ύποπτο στο ασανσέρ ή σε σκάλες, κοιτάξτε τον κατευθείαν στο πρόσωπο και ρωτήστε τον κάτι, του στυλ «Έχετε ώρα;«. Εάν είναι βιαστής, θα φοβηθεί μήπως αργότερα τον αναγνωρίσετε και θα χάσει το ενδιαφέρον του. Το θέμα είναι να τον πείσετε ότι δεν αξίζει τον κόπο να σας επιλέξει.
 9. 9. 7) Εάν κάποιος εμφανιστεί από τοπουθενά και σας αρπάξει, φωνάξτε!Η πλειοψηφία των ανδρών ομολόγησεότι θα άφηνε μια γυναίκα που φωνάζει ή που δεν φοβάται να τσακωθεί μαζί του.Τέλος: συνήθως χτυπάνε ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΕΥΚΕΣ. Εάν φωνάξετε, μπορεί να τον κρατήσετε σε απόσταση και είναι πιθανό να φύγει. 
 10. 10. 8) Να είστε πάντα σε εγρήγορση. Στην περίπτωση που θααντιληφθείτε περίεργη συμπεριφορά μην την αγνοήσετε. Ακολουθείστε το ένστικτό σας.Είναι προτιμότερο να κάνετε λάθος και να είστε έτοιμες για όλα παρά να σας επιτεθεί κάποιος πραγματικά και να μην το καταλάβετε.  
 11. 11. 9) Σε οποιαδήποτε περίπτωσηκινδύνου, στην περίπτωση που θαπρέπει να φωνάξετε, να φωνάζετεπάντα «ΦΩΤΙΑ! ΦΩΤΙΑ!" και θαανταποκριθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι (από περιέργεια). Σε περίπτωση που φωνάξετε ”Βοήθεια!" ο περισσότερος κόσμος δεν ανταποκρίνεται, από φόβο.
 12. 12. 10) Κάνε κάτι καλό: Στείλε αυτό το e-mail σε όλες τις γυναίκες πουγνωρίζεις καθώς και στους άντρεςκι εκείνοι να το στείλουν στις φίλεςτους, γυναίκες, κόρες… τελικά είναι απλά βήματα που μπορεί ναγλιτώσουν από τραύματα, μέχρι και να σώσουν μια ζωή. 
 13. 13. Cuerpo Nacional de  Policia

×