το γάλα

366 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
366
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

το γάλα

 1. 1. Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΥΘΟΣ http://milksucks.com
 2. 2. 52% των θερμίδων από γαλακτοκομικάΣύμφωνα με το USDA, το 1994 ο μέσος Αμερικανός κατανάλωσε : 265 κιλά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντά, 178 κιλά λαχανικα, 54 κιλά φρούτα, 90 κιλά κρέατος και 87 κιλά προϊόντων που περιέχουν αλεύρι και δημητριακά.
 3. 3. Ξέρατε ότι... * Το γάλα είναι η βάση των καρδιακών παθήσεων• Το γάλα είναι ο λόγος που μια στις 6 αμερικανίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.• 25 εκατομμύρια αμερικανίδες μετά την ηλικία των 40 έχουν εντοπιστεί με αναπηρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση. Αυτές έχουν πιει παραπάνω από 1 κιλό γάλα ανά ημέρα για ολόκληρη τη ζωή τους.• Το ασβέστιο στο γάλα δεν απορροφάται επαρκώς και η κατανάλωση γάλακτος είναι η αιτία της οστεοπόρωσης.• 60 τοις εκατό των γαλακτοκομικών αγελάδων της Αμερικής έχουν τον ιό της λευχαιμίας. Είναι σωστό να τρώγονται η σάρκα ή το γάλα από τα ασθενή ζώα;
 4. 4. Η ΤΕΛΕΙΑ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ; ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ!Το γάλα της αγελάδας είναι ειδική τροφή για τα μοσχαράκια. Δενείναι κατάλληλο να πίνεται από ανθρώπους όπως επίσης και τογάλα άλλων θηλαστικών.Το γάλα είναι αρμόδιο για τις αλλεργίες, κολικούς, την κολίτιδα,πόνο στο αυτί, τα κρυολογήματα και τη συμφόρηση στα μικράπαιδιά.Η έρευνα δείχνει ότι μια βοοειδής πρωτεϊνη στο γάλα καταστρέφειτα κυττάρα βήτα του πάγκρεατος που παράγουν ινσουλίνη,προκαλώντας το διαβήτη.
 5. 5. ΓΑΛΑ: ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΚάθε γουλιά γάλαπεριέχει :αυξητική ορμόνη αίμαλιπαρά πύονχοληστερόλη αντιβιοτικάαλλεργιογόνες πρωτεΐνες βακτηρίδιαεντομοκτόνα ιούς και άλλα
 6. 6. Μύθος γάλακτος # 1: Το γάλα βοηθά να χτιστούν γερά κόκκαλαΟι γονείς περνούν αυτόν τον μύθο στα παιδιά τους, και οιπαραπληροφορημένοι διατροφολόγοι τον ενισχύουν.Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδυναμώνουν τα κόκκαλα καιεπιταχύνουν την οστεοπόρωση. Η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί αυτό πουδιαφημίζεται ότι δήθεν αποτρέπει.Η οστεοπόρωση προκύπτει από την απώλεια ασβεστίου, και όχι απόανεπαρκή εισαγωγή ασβεστίου.Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σεπρωτεϊνη, προωθούν την απώλεια ασβεστίου.Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικώνπροϊόντων συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης. Εάν θέλετε γερά κόκκαλα, μην πίνετε γάλα.
 7. 7. μύθος # 2: Το γάλα είναι το κορυφαίο ποτό υγείαςΤρώγοντας φρούτα, λαχανικά και ολόκληρα σιτηρά έχειτεκμηριωθεί ότι χαμηλώνεις τον κίνδυνο καρδιακών, την υψηλή πίεσηαίματος και το καρκίνο.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σαφώς αιτία της οστεοπόρωσης, τωνκαρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, των αλλεργιών καιτου διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν καμμιά σχέση με"υγεία". Η σχέση τους με τις καρδιακές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρή.Ο William B. Grant, ph. Δ., συνοψίζει τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι και τογάλα χωρίς λιπαρά είναι επίσης σημαντικός φορέας για τις καρδιακέςπαθήσεις. Το γάλα χωρίς λιπαρά είναι πολύ χαμηλό στις βιταμίνες β. Ομεταβολισμός όλης αυτής της πρωτεϊνης του γάλακτος ελλείψει τωνβιταμινών β συμβάλλει στη συγκέντρωση homocysteine, ένας δείκτης για τιςκαρδιακές παθήσεις.
 8. 8. Μύθος # 3: Το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά που μεγαλώνουν 3 λόγοι που το γάλα και τα παιδιά δεν πάνε μαζί.Κατ αρχάς, το γάλα είναι η κύρια αιτία της ανεπάρκειας σίδηρου αναιμίας στα νήπια,και η αμερικανική ακαδημία παιδιατρικής αποθαρρύνει τώρα το δόσιμο γάλακτος σταπαιδιά πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους.Δεύτερον, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση γάλακτος στην παιδική ηλικία συμβάλλειστην ανάπτυξη του διαβήτη τύπος-1. Ορισμένες πρωτεϊνες στο γάλα μοιάζουν με τακύτταρα βήτα του πάγκρεατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη. Σε μερικές περιπτώσεις, τοανοσοποιητικό σύστημα κάνει αντισώματα ενάντια στην πρωτεϊνη γάλακτος πουεσφαλμένα επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα βήτα.Τρίτον, οι αλλεργίες γάλακτος είναι πολύ κοινές στα παιδιά και προκαλούν ταπροβλήματα ιγμορείων, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κούραση. Είναι μια κύρια αιτίατων χρόνιων μολύνσεων αυτιών που μολύνουν μέχρι 40% όλων των παιδιών κάτω απότην ηλικία των 6. Οι αλλεργίες γάλακτος συνδέονται επίσης με τα προβλήματασυμπεριφοράς στα παιδιά και με την ενοχλητική άνοδο του άσθματος παιδικής ηλικίας.(Οι αλλεργίες γάλακτος είναι εξίσου κοινές στους ενηλίκους με παρόμοια συμπτώματα.)
 9. 9. ΜΥΘΟΣ # 4: Το γάλα είναι καθαρό και θρεπτικόΣαν να μην ήταν ήδη αρκετά κακό από μόνο του το γάλα, ο χημικός γίγαντας,η Monsanto, και η FDA το έκαναν πολύ χειρότερο. Το 1994 η FDA ενέκρινε τηχρήση του recombinant bovine somatotropin (rbST), μια γενετικάκατασκευασμένη ορμόνη από την Monsanto που αυξάνει την παραγωγήγάλακτος στις αγελάδες από 10-25%.Το γάλα από τις αγελάδες πουαντιμετωπίζεται με rbST περιέχει ανεβασμένα επίπεδα insulin-like growthfactor-I (IGF-I), ένας από τους ισχυρότερους αύξητικούς παράγοντες πουπροσδιορίστηκαν ποτε.Ο (IGF-I), εμφανίζεται φυσικά και στις αγελάδες και στους ανθρώπους καιείναι ίδιος μεταξύ αυτών των δύο ειδών. Ενώ ο (IGF-I) δεν προκαλεί καρκίνο,υποκινεί σίγουρα την αύξησή του. Οι πρόσφατες μελέτες έχουν βρεί μια 7απλήαύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και μια 4απλήαύξηση στον προστατικό καρκίνο στους άνδρες με τα πιό υψηλά επίπεδα. ΗrbST αυξάνει επίσης τις μολύνσεις των μαστών της αγελάδας. Επομένως, στιςαγελάδες που θεραπεύονται με rbST δίνονται περισσότερα αντιβιοτικά, και ταυψηλότερα ίχνη αυτών των φαρμάκων, καθώς επίσης και πυον και βακτηρίδιααπό τους μολυσμένους μαστούς, βρίσκονται στο γάλα τους.
 10. 10. "Ο μύθος ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από τηνανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργήθηκε για να πουλήσει ταγαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σ’αυτόν.Οι Αμερικανίδες είναι μεταξύ των μεγαλύτερωνκαταναλωτών ασβεστίου στον κόσμο, και παρ’όλα αυτάέχουν ένα από τα πιό υψηλά επίπεδα οστεοπόρωσης στονκόσμο. " Δρ John McDougall Το πρόγραμμα McDougall για τις γυναίκες (2000)
 11. 11. Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗείναι μια ασθένεια που επιφέρει εξασθένιση και χαρακτηρίζεται από χαμηλήμάζα οστών και την επιδείνωση του ιστού των οστών.Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ακόμη ότι έχουν την ασθένεια αυτή έως ότουεμφανιστεί ένα σπάσιμο κόκκαλων.Η μία στις δύο γυναίκες μετά την ηλικία των 50, και ένας στους οκτώ άνδρες,θα δοκιμάσει ένα σπάσιμο που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.Η γαλακτοκομική βιομηχανία πληρώνει τεράστιους αριθμούς διαιτολόγων,γιατρών, και ερευνητών για να προωθήσει τα γαλακτοκομικά, και ξοδεύειπερισσότερα από $300 εκατομμύρια ετησίως, σε εθνικό επίπεδο, για ναδιατηρήσει μια αγορά για τα προϊόντα της.Η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει διεισδύσει στα σχολεία, έχει εξαγοράσειαστέρια του αθλητισμού, προσωπικότητες, και πολιτικούς, και προωθείσυνεχώς μια ατζέντα βασισμένη στο κέρδος παρά στη δημόσια υγεία.
 12. 12. Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑείναι η υψηλή σε πρωτείνη διατροφή που οι περισσότεροιΑμερικανοί καταναλώνουν σήμερα.Οι περισσότεροι από τους λαούς της υφηλίου δεν καταναλώνουνγάλα αγελάδας, και όμως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δενδοκιμάζει τα υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης που βρίσκονται στηδύση.Στις ασιατικές χώρες, παραδείγματος χάριν, όπου η κατανάλωσηγαλακτοκομικών είναι χαμηλή (και πού οι γυναίκες τείνουν ναείναι λεπτές και με μικρά κόκαλα, παγκοσμίως αποδεκτοίπαράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση), τα ποσοστάσπασίματος είναι πολύ χαμηλότερα από ότι είναι στις ΗνωμένεςΠολιτείες και στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου κατανάλωσηγαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετά μεγαλύτερη.
 13. 13. Εξετάστε την επιστήμη μόνοι σας Eρευνητές στο πανεπιστήμιο YaleΑφού εξέτασαν 34 δημοσιευμένες μελέτες σε 16 χώρες, οι διαπίστωσαν ότι οιχώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης "συμπεριλαμβανομένων τωνΗνωμένων Πολιτειών, της Σουηδίας, και της Φινλανδίας" είναι εκείνες στιςοποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν το περισσότερο κρέας, γάλα, και άλλαζωικά τρόφιμα.Αυτή η μελέτη επίσης έδειξε ότι αφρικανικοί Αμερικανοί, πουκαταναλώνουν, κατά μέσον όρο, περισσότερα από 1.000 mg ασβεστίουανά ημέρα, είναι 9 φορές πιθανότερο να πάθουν σπασίμο των ισχίων από ότιείναι οι νοτιοαφρικανικοί Μαύροι,των οποίων η καθημερινή πρόσληψηασβεστίου είναι μόνο 196 mg.Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ασβέστιο έχουν τα πιό αδύνατακόκκαλα και τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης...
 14. 14. Η μελέτη ορόσημο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντπου παρακολούθησε 78.000 γυναίκες στη διάρκεια 12 ετών,διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν το περισσότεροασβέστιο από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα έσπασαν περισσότερακόκκαλα από εκείνες που έπιναν σπάνια γάλα. "Αυτός οαυξανόμενος κίνδυνος σπασίματος ισχίων συνδέθηκε με τογαλακτοκομικό ασβέστιο.Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής(2001), βρήκε ότι:"Οι γυναίκες που έφαγαν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεϊνηςτους από ζωικές πηγές είχαν 3 φορές το ποσοστό απώλειαςκόκκαλων και 3,7 φορές το ποσοστό σπασιμάτων ισχίων τωνγυναικών που έφαγαν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεϊνης τουςαπό φυτικές πηγές."
 15. 15. Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥΜια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της κλινικήςδιατροφής (2000) διαπίστωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων καιλαχανικών έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών ενώ ηγαλακτοκομική κατανάλωση όχι.Η απορρόφηση ασβεστίου από το γάλα είναι περίπου 30 τοις εκατό, ενώ οιαριθμοί για το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σινάπι, τις ρέβες, τοκατσαρό λάχανο, και μερικά άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά κυμαίνονταιμεταξύ 40 έως 64 τοις εκατό. απώλεια ασβεστίουο διατροφολόγος ερευνητής Robert P. Heaney διαπίστωσε ότικαθώς η κατανάλωση πρωτεϊνης αυξάνεται, εξ ίσου αυξάνεταιτο ποσό ασβεστίου που χάνεται στα ούρα
 16. 16. Τι μπορώ να κάνω λοιπόν για να έχω γερά κόκκαλα;Να εξάλειψετε τη ζωική πρωτεϊνη (προκαλεί σοβαρήεπιδείνωση των οστών).Όχι κατανάλωση οινοπνεύματος (το οινόπνευμα είναι τοξικό γιατα κύτταρα που σχηματίζουν τα οστά και εμποδίζει τηναπορρόφηση του ασβεστίου).Όχι στο αλάτι (το νάτριο τραβάει το ασβέστιο από τα κόκκαλα)Να παίρνετε αρκετή βιταμίνη Δ (εάν δεν ξοδεύετε κάποιοδιάστημα στον ήλιο, να τρώτε τα κατάλληλα τρόφιμα).Μην καπνίζετε (μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες πουκαπνίζουν έχουν 5 έως 10 τοις εκατό λιγότερη πυκνότητα οστώνστην εμμηνόπαυση από τις μη καπνίζοντες).Να κάνετε αρκετή άσκηση. Συνεισφέρει στην οικοδόμησηισχυρών οστών.
 17. 17. Συμπέρασμα:Το να πίνει κανείς γάλα χτίζει τα κέρδη των γαλακτοκομικώνεταιρειών, αλλά όπως δείχνουν οι παραπάνω μελέτες θα βλάψειτα κόκκαλά σας παρά θα τα βοηθήσει.Και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα συνδέονται με όλα τα είδηάλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας,των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.Μπορούν επίσης να αναπτύξουν άλλα προβλήματα, όπως ηδιαταραχή της προσοχής, οι μαθησιακές δυσκολίες, ευαισθησίαστις μολύνσεις και τις διαταραχές του συκωτιού ".Επίσης είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με επίπεδα ιχνών καιάλλων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της διοξίνης, μιααπό τις τοξικότερες ουσίες που είναι γνωστές στους ανθρώπους.
 18. 18. πηγές ασβεστίου"Οι υγιέστερες πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδηλαχανικά και όσπρια.Δεν χρειάζεται να φάτε τεράστιες μερίδες λαχανικών ή φασολιώνγια να πάρετε αρκετό ασβέστιο, αλλά να περιλαμβάνετε και ταδύο στον κανονικό προγραμματισμό των διατροφικών επιλογώνσας.Εάν ψάχνετε για πρόσθετο ασβέστιο,οι χυμοί γκρέιπφρουτ,πορτοκαλιού, μήλου είναι καλές επιλογές."Δεν έχει περισσότερο νόημα για τους ανθρώπους να καταναλώνουν τομητρικό γάλα αγελάδων από,τι να καταναλώσουν το μητρικό γάλααρουραίων, γατων,σκυλιών, καμηλοπαρδάλεων, ή οποιουδήποτε άλλουθηλαστικού.Η φύση δημιούργησε το ανθρώπινο μητρικό γάλα για τα μωρά, τομητρικό γάλα των αγελάδων για τα μοσχαράκια, και ούτω καθ’εξής.
 19. 19. γάλα μόνο στην νηπιακή ηλικίαΟ μακαρίτης Δρ Benjamin Spock, στο βιβλίο του Η μέριμνα μωρώνκαι παίδων (το πιο καλοπουλημένο βιβλίο στις ΗΠΑ, στη διάρκειατων προηγούμενων 50 ετών), αφού συστήσει ότι κανένας δεν πρέπει νακαταναλώνει το γάλα αγελάδας και καταχωρώντας έναν πλήθος δεινώνπου συνδέονται με την κατανάλωση γάλακτος (καρδιακές παθήσεις,καρκίνος, παχυσαρκία, αντιβιοτικό υπόλειμμα, ανεπάρκεια σιδήρου,άσθμα, μολύνσεις αυτιών, παθήσεις του δέρματος, πόνοι στομάχου,φούσκωμα, και διάρροια), ολοκληρώνει:"Στη φύση, τα ζώα δεν πίνουν γάλα μετά από την νηπιακήηλικία, και αυτό είναι το κανονικό και για τους ανθρώπους,επίσης. Τα παιδιά μένουν στην καλύτερη ισορροπία ασβεστίουόταν η πρωτεϊνη τους προέρχεται από φυτικές πηγές." Ο ΔρSpock συστήνει το ανθρώπινο μητρικό γάλα για τα μωρά,έτσιόπως έχει προορίσει η φύση.
 20. 20. Έλεγχος της δημόσιας υγείαςΟ Δρ T. Colin Campbell , ο παγκόσμιος κορυφαίος επιδημιολογικόςερευνητής στον τομέα της διατροφής και της υγείας, λέει:"Οι άνθρωποι των γαλακτοκομικών εταιρειών, από τη δεκαετία του 20,έχουν επιτύχει πάρα πολύ στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος μέσαουσιαστικά σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας "από την έρευνα και τηνεκπαίδευση έως τις δημόσιες σχέσεις και την πολιτική" για να μας κάνουν ναπιστέψουμε ότι το γάλα της αγελάδας και τα προϊόντα του είναι το μάννα απότον ουρανό.Μην κάνετε κανένα λάθος σχετικά με αυτό.Η γαλακτοκομική βιομηχανίαουσιαστικά είχε και έχει τον πλήρη έλεγχο οποιασδήποτε αλλά και όλων τωνπληροφοριών για την δημόσια υγεία που έχουν ποτέ έρθει στο επίπεδοδημόσιας διερεύνησης... Ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης ζωικώνποσοστών πρωτεϊνης και σπασίματος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός όσοη ένωση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων." - Δρ T.Colin Campbell
 21. 21. ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ: Τα γαλακτοκομικά δεν περιέχουν καμμιά ίνα ή σύνθετο υδατάνθρακα.Το γάλα αγελάδας μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά χρόνια καταρροή και βήχα(λόγω της έκκρισης βλέννας που προκαλεί), ερεθισμένο λαιμό, αναιμία,αλλεργίες, και διαβήτη μακροπρόθεσμα, και να κάνει τα παιδιά επιρρεπή γιαπαχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, την αριθμό ένα αιτία θανάτου τηςΑμερικής. Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν την οστεοπόρωση, και όχι να την αποτρέψουν.
 22. 22. Το γάλα της αγελάδας είναι η υπ αριθμόν ένα πηγή αλλεργιών στα παιδιά, καιη έρευνα συνδέει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, με κολικούς ,αυτισμο, χρόνιες μολύνσεις αυτιών, διαβήτη (τύπος 1 ή "νεανικό-ξεκίνημαδιαβήτη "), ακμή, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, βλέννα, και ποικίλες άλλεςασθενειες.Τα ουσιαστικά λίπη που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εγκεφάλουβρίσκονται στα φυτικά έλαια. Το γάλα είναι πολύ χαμηλό σε αυτά ταουσιαστικά λίπη και υψηλό στα κορεσμένα λίπη που ενθαρρύνουν ταπροβλήματα βουλώματος αρτηριών και βάρους καθώς τα παιδιάμεγαλώνουν.«"Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα που πίνουν το γάλα από τη μητέραενός άλλου είδους. Είναι αφύσικο για ένα παιδί να πινει το γάλα αγελάδαςόπως είναι για ένα σκυλί να πινει το γάλα καμηλοπάρδαλης! Τα παιδιά δενέχουν καμία θρεπτική απαίτηση για γάλα αγελάδας και μεγαλώνουν υγιή καιισχυρά χωρίς αυτο. Η κλινική εμπειρία λέει ότι το γάλα της αγελάδαςσυνδέεται με τα πολυάριθμα κοινά προβλήματα υγείας : μύτη που τρέχει,αλλεργίες, μολύνσεις αυτιών, επαναλαμβανόμενη βρογχίτιδα, άσθμα, κ.λπ...
 23. 23. ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ... ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ:Στα εκτροφεία όπου οι αγελάδες στιβάζονται σε τεράστια υπόστεγα, χρησιμοποιούνται ωςμηχανές γάλακτος.Με το γενετικό χειρισμό και τις εντατικές τεχνολογίες παραγωγής,είναι σύνηθες για τις σύγχρονες αγελάδες να παράγουν 50 κιλά γάλα ημερησίως — 10φορές περισσότερο από όσο θα παρήγαν στη φύση. Για να κρατήσουν την παραγωγή όσοτο δυνατόν υψηλότερη, γονομοποιούν τεχνητά τις αγελάδες κάθε έτος. Οι ορμόνεςαύξησης και τα αφύσικα προγράμματα αρμέγματος αναγκάζουν τις θηλές τωνγαλακτοκομικών αγελάδων να πονούν και να γίνουν τόσο βαριές που σέρνονται μερικέςφορές στο έδαφος, με συνέπεια τις συχνές μολύνσεις και την κατάχρηση αντιβιοτικών. Οιαγελάδες -- όπως όλα τα θηλαστικά -- κάνουν γάλα για να ταϊσουν τα μωρά τους -- όχιτους ανθρωπους.Τα αρσενικά μοσχαράκια, τα "υποπροϊόντα" τηςγαλακτοκομικής βιομηχανίας, υπομένουν 14 ως 17εβδομάδες βασανιστηρίου σε κλουβιά τόσο μικράπου δεν μπορούν να γυρίσουν ακόμη και γύρω.Τα θηλυκά αντικαθιστούν τις παλαιές, καταπονημένεςμητέρες τους, ή θανατώνονται σύντομα μετά τη γέννηση για την πυτιά στα στομάχια τους(ένα συστατικό των περισσότερων εμπορικών τυριών). Κρατιούνται συχνά σεμικροσκοπικά κλουβιά ή δένονται στους στάβλους για τους πρώτους μήνες της ζωής τους,μόνο για να μεγαλώσουν μέχρι να γίνουν "μηχανές γάλακτος" όπως οι μητέρες τους.
 24. 24. ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ... ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:το γάλα της αγελάδας είναι μια ανεπαρκής πηγή τροφής. Οι αγελάδες,χρησιμοποιούν πολύ σιτάρι και άλλα τρόφιμα που ανακυκλώνονται μέσω τωναγελάδων για να παραγάγουν ένα μικρό ποσό γάλακτος. Και όχι μόνο είναι το γάλα σπατάλη ενέργειας και νερού, η παραγωγή του είναιεπίσης μια καταστρεπτική πηγή ρύπανσης των υδάτων. Μια γαλακτοκομικήαγελάδα παράγει 55 κιλά ακαθαρσιών κάθε ημέρα – όσο δηλ. για 25 ανθρώπους,αλλά χωρίς τις τουαλέτες, τους υπονόμους, ή τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
 25. 25. Περιεκτικότητα σε ασβέστιο στα διάφορα τρόφιμα.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προάγονται ως πηγή ασβεστίου, αλλά πολλά φυτικά τρόφιμαείναι πλούσια σε αυτό το στοιχείο. Στις ΗΠΑ συστήνουν από 800-1200 mg/ημέρα Αριθμοί ανά 100 γραμμάρια, μονάδα mgΛαχανικά:Μπρόκολο 246, Κάρδαμο 90, Σπανάκι 83, Κατσαρό λάχανο 74, Μαϊντανός61Όσπρια:Ρεβύθια 75, Φασόλια 70Λαχανικά θάλασσας:Agar Agar 400 , Hijiki 1400, Kombu 800, Nori 400 , Wakame 1300Σπόροι/ξηροί καρποί:Σπόροι σουσαμιού 331, φουντούκια 60, ηλιόσποροι 40Γαλακτοκομικά τρόφιμα:Τυρί 100, Γάλα αγελάδων 28, Αυγά 27
 26. 26. ΤΟ ΜΟΝΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

×