Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download Now Download

Download to read offline

Καλώς ήρθατε στην Νορβηγία!

Download Now Download

Download to read offline

Καλώς ήρθατε στην Νορβηγία!

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Καλώς ήρθατε στην Νορβηγία!

 1. 1. Η Νορβηγία είναι χώρα της Ευρώπης στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας. Συνορεύει με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία στην ξηρά, ενώ τα θαλάσσια σύνορά της είναι με τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα έχει επίμηκες σχήμα και η ακτογραμμή της εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού ωκεανού, συμπεριλαμβάνοντας και τα περίφημα Φιόρδ. Διατηρεί τρεις υπερπόντιες κτήσεις, το μικρό νησί Γιαν Μαγιέν και το νησιωτικό σύμπλεγμα Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό ωκεανό και το ακατοίκητο ηφαιστειογενές νησί Μπουβέστον νότιο Ατλαντικό. Έχει επίσης εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανταρκτική, το Νησί του Πέτρου Α' και την Γη της Βασίλισσας Μάουντ.
 2. 2.  Το κλίμα είναι εύκρατο κατά μήκος της ακτής όπως τροποποιήθηκε από το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Στις ακτές το κλίμα είναι θερμότερο από εκείνο που θα περίμενε κανείς σε τόσο μεγάλο γεωγραφικό πλάτος. Στο Όσλο τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται στους -4,7 βαθμούς κελσίου.
 3. 3. Τα ¾ του Νορβηγικού εδάφους είναι γυμνά από βλάστηση.Οι δυτικές πλαγίες των βουνών δέχονται πολλές βροχές, αλλά είναι πολύ ψυχρές για να διατηρήσουν δάση.Έτσι η βλάστηση περιορίζεται σε ανθεκτικά ποώδη φυτά και βορειοτέρα προς τη Ρωσία μετατρέπεται σε τούνδρα. Η πανίδα είναι η χαρακτηριστική των βορείων ευρωπαϊκών περιοχών. Μεγάλη όμως οικονομική σημασία έχει για την Νορβηγία η θαλάσσια πανίδα, επειδή πολλοί κάτοικοι εξαρτώνται από την αλιεία.
 4. 4. Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται. Τα συναντούμε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και στις ακτές της Χιλής. Τα φιόρδ είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης των ακτών που έχουν δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς κόλπους. Το μήκος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 200 μ. και το βάθος τους τα 1000μ.
 5. 5. Στη Νορβηγία υπάρχει το απόλυτο φαινόμενο του Βόρειου Σέλας για το οποίο παλαιοτέρα, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν έρχονταν για πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που έχουν ήδη γεράσει!Η καλύτερη του μορφή είναι τέλη φθινόπωρου, χειμώνα και αρχές της άνοιξης.
 6. 6. ΑΠΛΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
 7. 7.  Ναυτικό Μουσείο των Βίκινγκς: Το συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Bygdøy του Όσλο και αποτελεί τμήμα του Μουσείου Πολιτιστικής Ιστορίας της πόλης. Μεταξύ των εκθεμάτων, συγκαταλέγονται δύο από τα διασημότερα σωζόμενα πλοία των Βίκινγκ (Oseberg, Gokstad,) , διάφορα έλκηθρα, έργα ξυλογλυπτικής, κτερίσματα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αναμφισβήτητα όμως το διασημότερο έκθεμα είναι το πλοίο Oseberg το οποίο είναι το καλύτερα διατηρημένο δείγμα ναυσιπλοΐας του πολιτισμού των Βίκινγκς σε παγκόσμιο επίπεδο.
 8. 8.  Είναι το μεσαιωνικό κάστρο που αποτελεί ιστορικό σύμβολο για την πόλη του Όσλο. Κατασκευάστηκε το 1290 από τον βασιλιά Χάκον τον 5ο για να προστατεύσει την πόλη από εξωτερικές επιδρομές και πράγματι τις επόμενες δεκαετίες αντεπεξήλθε με επιτυχία σε πολλές πολιορκίες που διενεργήθηκαν κυρίως από σουηδικές δυνάμεις. Στις αρχές του 17ου αιώνα το φρούριο ανακατασκευάστηκε από τον βασιλιά Κρίστιαν τον 4ο αποκτώντας μια αναγεννησιακή όψη αφού ήταν σαφώς επηρεασμένο από τις σύγχρονες τεχνικές αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του το κάστρο δεν είχε πέσει ποτέ σε εχθρικά χέρια μέχρι το 1940 όπου παραδόθηκε χωρίς μάχη στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
 9. 9.  Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας στο Όσλο είναι η εθνική πινακοθήκη της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2003 αφού συγχωνεύθηκαν το Νορβηγικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη και τα Εθνικά Περιοδεύοντα Εκθέματα.
 10. 10. Το μαγευτικό Όσλο αποτελεί την πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας και είναι μια πολυεθνική πόλη που φιλοξενεί μισό εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται στο φιόρδ , περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος, εύκολα προσβάσιμο από την πόλη. Γύρω από το Όσλο υπάρχουν 40 νησιά, ενώ στη ευρύτερη περιοχή θα βρείτε 343 λίμνες. Το Όσλο έχει επαναπροσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο να μην είναι τίποτα λιγότερο από ένα νέο κέντρο πολιτισμού. Είναι γεμάτη μουσεία και κορυφαίες γκαλερί τέχνης και μια νεότερη εντυπωσιακή όπερα. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που θα αναβαθμίσει την προκυμαία της πόλης και θα μετατρέψει το Όσλο σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σκανδιναβικές πόλεις.
 11. 11.  Η οικονομία της Νορβηγίας είναι μια μικτή οικονομία που αναπτύσσεται με βαρύ κρατικό έλεγχο σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Αν και ευαίσθητη στους παγκόσμιους κύκλους, η οικονομία της Νορβηγίας έχει δείξει ισχυρή ανάπτυξη από την έναρξη της Βιομηχανικής Εποχής. Η ναυτιλία έχει από καιρό στηρίξει τον τομέα των εξαγωγών της Νορβηγίας, αλλά επίσης, ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της Νορβηγίας τροφοδοτήθηκε από μια αφθονία φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης πετρελαίου και της παραγωγής του, την υδροηλεκτρική ενέργεια, και την αλιεία. Η γεωργία και η παραδοσιακή βαριά βιομηχανία έχουν υποστεί σχετική μείωση σε σύγκριση με τις υπηρεσίες και τις πετρελαϊκές βιομηχανίες.
 12. 12. Η Κορώνα είναι το νόμισμα της Νορβηγίας από το 1875 και μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει.
 13. 13.  Η Νορβηγία είναι αξιοζήλευτη για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία της!
 14. 14. Ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Νορβηγίας είναι και οι πειρατές Βίκινγκς. Οι Βίκινγκς ήταν από τους πιο φοβερούς και τρομακτικούς πολεμιστές της εποχής τους. Μπορεί να ήταν άγριοι και βάρβαροι αλλά οι πολεμικές τους δεξιότητες ήταν άριστες.
 15. 15. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι Λουθηρανοί Χριστιανοί και ανήκουν στην εκκλησιά της Νορβηγίας. Οι Νορβηγοί ήταν Καθολικοί μέχρι το δανικό βασιλιά Χριστιανός ΙΙΙ της Δανίας η διαταγμένη Δανία για να μετατρέψει σε Lutheranism το 1536 και ως Νορβηγία ήταν έπειτα μέρος της Δανίας, οι Νορβηγοί μετέτρεψαν επίσης. Το δανικό πυροβολικό εκκλησιών εισήχθη το 1537 και το νορβηγικό Συμβούλιο εκκλησιών υιοθέτησε επίσημα Lutheranism το 1539. Τα μοναστήρια διαλύθηκαν και ιδιοκτησία εκκλησιών που δημεύθηκε με την ευαγγελική λουθηρανική εκκλησία της Νορβηγίας που καθιερώθηκε και που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος.
 16. 16. Στη Νορβηγία στολίζουν το δέντρο φτιάχνοντας μικρά καλαθάκια από πολύχρωμοo χαρτί. Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod κατά τη διάρκεια της οποίας τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας.
 17. 17. Στη σκανδιναβική αυτή χώρα τα πιάτα που είναι περισσότερο διαδεδομένα είναι όσα περιέχουν το ψάρι ως κύριο συστατικό. Το Rakfisk αποτελείται από πέστροφα το οποίο έχει υποβληθεί σε ζύμωση μέσα σε άλμη για 2 με 3 μήνες και τρώγεται χωρίς να χρειαστεί μαγείρεμα.
 18. 18. O Alexander Rybak εκπροσώπησε τη Νορβηγία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι Fairytale, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική και νορβηγική παραδοσιακή μουσική. Τη μουσική και τους στίχους στο τραγούδι έγραψε ο ίδιος ο Rybak. To τραγούδι εκτελέστηκε με τη συμμετοχή του μοντέρνου συγκροτήματος παραδοσιακών χορών «Frikar».
 19. 19. Εργαστήκαν οι μαθήτριες: Αθηνά Μαρκοστάμου Κασσιανή Λούτσα Νικόλ Μπιλάλη Στα πλαίσια του μαθήματος: της Γεωγραφίας Υ. Καθηγήτρια: κ. Μακριδάκη

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Καλώς ήρθατε στην Νορβηγία!

Views

Total views

360

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

143

Actions

Downloads

1

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×