Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

ενδοικογενειακη βια

Download to read offline

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

 • Be the first to like this

ενδοικογενειακη βια

 1. 1. Υπάρχουν θέματα που δεν τα αγγίζουμε ή τα αναφέρουμε με αφορμή κάποια παγκόσμια ημέρα, όπως: 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης του παιδιού 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
 2. 2. Η βία μας αφορά όλους και γινόμαστε συνένοχοι κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε περιστατικά βίας και δεν μιλάμε. Η βία φέρνει βία, η βία στην οικογένεια φέρνει βία στην γειτονιά, η βία στη γειτονιά φέρνει βία στην κοινωνία. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι προσωπικό ή οικογενειακό, αλλά κοινωνικό.
 3. 3. Η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων σε μια οικεία σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων της συναισθηματικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Η ενδοοικογενειακή βία πιο συχνά κατευθύνεται προς τις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί είτε σε ετερόφυλες είτε σε ομόφυλες σχέσεις. Μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αρχικά τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ κάποιες σχέσεις έχουν σαφώς καταχρηστικές συμπεριφορές από την αρχή, η κακοποίηση συχνά αρχίζει διακριτικά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.
 4. 4.  - Σας απευθύνεται με διάφορους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ή ύβρεις,  - Σας αποτρέπει από το να πηγαίνετε στην εργασία ή το σχολείο  - Σας εμποδίζει με την στάση του από το να δείτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας ή τους φίλους σας,  - Προσπαθεί να ελέγξει το πώς ξοδεύετε τα χρήματα, πού θα πάτε, τι φάρμακα παίρνετε ή τι φοράτε.  - Πράξεις ζηλοτυπίας ή κτητικότητας ή συνεχώς σας κατηγορεί ότι είστε άπιστος/η
 5. 5.  - Θυμώνει όταν πίνει αλκοόλ ή μετά την χρήση ναρκωτικών,  - Σας απειλεί με βία ή ακόμα και με όπλο,  - Σας καταφέρνει κτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα, χαστούκια, ή σας απειλεί να βλάψει εσάς, τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας,  - Σας αναγκάζει να κάνετε σεξ παρά τη θέλησή σας,  - Κατηγορεί εσάς για την βίαιη συμπεριφορά του/της ή σας λέει ότι το αξίζετε,  - Θεωρεί τη βία ως αμοιβαία και συναινετική
 6. 6.  Χαμηλή αυτοεκτίμηση Πιστεύουν ότι ο ρόλος τους ως σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες τους δίνει αυτοαξία. Έχουν παραδοσιακές αντιλήψεις σε θέματα οικογένειας και πιστεύουν στην ενότητά της και στα στερεότυπα του γυναικείου ρόλου. Οι περισσότερες έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης από τους γονείς τους στην παιδική τους ηλικία.  Παθητική συμπεριφορά Υπομένουν, ανέχονται τον εξευτελισμό και την προσβολή, δέχονται την ευθύνη για τις βίαιες πράξεις των συζύγων τους. Ενώ χαρακτηρίζονται παθητικές από τους άλλους, αντιμετωπίζουν όμως τη βία στο σπίτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουν μεγαλύτερη κακοποίηση ή και δολοφονία.
 7. 7.  Ανασφάλεια και αναξιότητα Νιώθουν ξεκρέμαστες χωρίς την παρουσία του συζύγου, αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες γιατί φοβούνται ότι αν αποτύχουν θα κατακριθούν και θα κακοποιηθούν. Συχνά χρησιμοποιούν τα σεξ ως μέσο διατήρησης της σχέσης τους.  Ενοχές Πιστεύουν ότι ευθύνονται οι ίδιες για την κακοποίησή τους και αρνούνται τον θυμό που νιώθουν από την κακοποίηση.  Ψυχοσωματικά συμπτώματα Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους και ψυχοσωματικές ασθένειες.  Αίσθημα αβοηθησίας Πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τις βοηθήσει και να τις στηρίξει πέρα από τον ίδιο τον εαυτό τους.
 8. 8.  Χαμηλή αυτοεκτίμηση Πιστεύουν ότι μέσα από τη βίαιη συμπεριφορά τους και τον αυταρχισμό τους μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν. Συχνά χρησιμοποιούν το βίαιο σεξ ως μέσο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον ανδρισμό τους. Έχουν κτητική συμπεριφορά, δημιουργούν σκηνές παθολογικής ζήλιας και πολλοί παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα. Κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες σκηνών βίας στην πατρική τους οικογένεια.  Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους Πιστεύουν στην υπεροχή των ανδρών και στον παραδοσιακό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια.  Έλλειψη αυτοελέγχου και επίγνωσης των πράξεών τους και προβολή της ευθύνης σε άλλους Δεν παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους είναι βίαιη, δεν εκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πράξη τους στο θύμα ή στα άλλα μέλη της οικογένειας. Δικαιολογούν τον εαυτό τους για τη συμπεριφορά τους, προβάλλοντας άλλους, εξωγενείς παράγοντες, όπως οικονομικά προβλήματα, αλκοόλ, την προκλητική συμπεριφορά της συζύγου.
 9. 9. Αν είστε σε μια σχέση με κακοποίηση μπορείτε να αναγνωρίσετε τα εξής:  - Ο Υβριστής σας απειλεί με βία,  - Σας χτυπά,  - Σας ζητά συγγνώμη, υπόσχεται να αλλάξει και προσφέρει δώρα,  - Ο κύκλος επαναλαμβάνεται,  - Τυπικά η βία γίνεται πιο συχνή και σοβαρή με την πάροδο του χρόνου.
 10. 10. Η περαιτέρω παραμονή σας σε μια τέτοια σχέση, επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να φροντίσετε τον εαυτό σας ή να αναρωτιέστε εάν το να ανέχεστε την κακοποίηση είναι το ελάττωμά σας. Μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητες/οι ή σε παράλυση.
 11. 11.  Αν έχετε μια ομοφυλόφιλη σχέση, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσετε βοήθεια, διότι πιθανά δεν θέλετε οι άλλοι να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό σας. Παρόλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας είναι να αναλάβετε δράση - και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.  Ξεκινήστε με την αποκάλυψη σε κάποιον άλλον άνθρωπο για τα φαινόμενα κακοποίησης στα οποία είστε θύμα, είτε πρόκειται να απευθυνθείτε σε ένα φίλο, αγαπημένο πρόσωπο, φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης ή οποιοδήποτε άλλο έμπιστο πρόσωπο. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά θα είναι επίσης πιθανό να αισθανθείτε ανακούφιση και να λάβετε την απαραίτητη υποστήριξη.
 12. 12. Μαθήτρια: Παναγιωτοπούλου Κυριακή Τμήμα: Γ3 Μάθημα: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Σχολικό έτος:2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μακριδάκη Χρυσούλα

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Views

Total views

314

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

66

Actions

Downloads

2

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×