Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Καλώς ήρθατε στην Νορβηγία!
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Greenpeace

Download to read offline

Greenpeace

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Greenpeace

  1. 1. GREENPEACE Η Greenpeace είναι μία διεθνής Μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  2. 2.  Το 1970, μετά από πρωτοβουλία των Jim Bohlen, Irving Stowe και Paul Cote ιδρύθηκε η επιτροπή «Μην ταράζετε τα νερά» (Dont't Make a Wave) με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Μοναδικός της σκοπός ήταν να οδηγήσει ένα μικρό σκάφος με 12 άτομα μέσα στη ζώνη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι Η.Π.A. στην περιοχή Amchitka της Αλάσκα.
  3. 3.  Οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις δοκιμές και συνελήφθησαν, αλλά το τολμηρό εγχείρημά τους έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να τους απελευθερώσουν και να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά την περιοχή σαν πεδίο πυρηνικών δοκιμών.
  4. 4.  Το 1971 πλέον, ιδρύθηκε η Greenpeace, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Τα μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν την μετονομασία της ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό τους: τη δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου. Όμως οι λέξεις green (πράσινο) και peace (ειρήνη) δεν χωρούσαν στην πρώτη κονκάρδα που σχεδιάστηκε και έτσι γεννήθηκε το όνομα «Greenpeace» ως μια λέξη.
  5. 5.  Έχοντας ως αρχές τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνίζεται για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
  6. 6.  Στην αρχή ακόμα της ιστορίας της η Greenpeace βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσούς, τεράστια οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να σημειώσει πολλές και σημαντικές νίκες για το περιβάλλον: Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:  Οι Η.Π.Α.οι οποίες σταματούν τις πυρηνικές δοκιμές στην Αλάσκα.  Επιπλέον κηρύττεται διεθνές μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.  Απαγορεύεται διεθνώς η καύση αποβλήτων στη θάλασσα.  Απαγορεύεται κάθε βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής ως το 2041.  Απαγορεύει οριστικά η πόντιση ραδιενεργών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα.  Αποφασίζεται η οριστική απαγόρευση της πόντισης εξεδρών πετρελαίου στον Ατλαντικό.
  7. 7.  Επίσης η Γαλλία σταματά οριστικά τις πυρηνικές δοκιμές,  Τα Ηνωμένα Έθνη απονέμουν το Βραβείο Όζοντος στην Greenpeace για την προώθηση των “πράσινων ψυγείων” (Greenfreeze), που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν απειλούν το κλίμα της Γης.  Απαγορεύονται τα αφρόδιχτα, ένα από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία.  Υπογράφεται το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, το οποίο βάζει διεθνείς φραγμούς στο εμπόριο μεταλλαγμένων οργανισμών.  Καταργούνται οι πιο επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις (γνωστές και ως POPs).  Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει διεθνή όρια στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.  Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι  Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύσσεται “Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα”  Αρχίζει έτσι η μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας “ΔΙΑΝΑ” στη Θεσσαλονίκη.
  8. 8.  https://el.wikipedia.org/wiki/Greenpeace  http://www.greenpeace.org/greece/el/  https://www.google.gr/search?q=greenpeace&rlz=1C1REZB _enGR660GR664&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah UKEwiMnOus14PUAhWGvxQKHfDUCG4Q_AUICigB&biw =1600&bih=770#q=greenpeace&tbm=isch&tbs=rimg:CfJTQ EGwyrgVIjiCGMpNanRiqP7fQRR4uL5yNy9n- hTcmmeZQxT9A2pge9UQZKCPECsNzBrVPlPoQFAc3To9 GWXgXCoSCYIYyk1qdGKoEcgOnTVUj5pPKhIJ_1t9BFHi4v nIR1tgpMFJmi58qEgk3L2f6FNyaZxExdAKEBUokcioSCZlD FP0DamB7EYLjjSfIntiGKhIJ1RBkoI8QKw0RGPsjlxfXu90qE gnMGtU-U- hAUBFNfDOk1sQt0yoSCRzdOj0ZZeBcEZsyjxXuf9xx&imgr c=O68OqalhFbCI1M:
  9. 9. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Ζωή Βατράνη Ειρήνη Δενδρινού Μάθημα: Κ.Π.Α. Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Κα. Μακριδάκη Τμήμα: Γ’1

Greenpeace

Views

Total views

274

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

135

Actions

Downloads

1

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×