30 Ditë            2009
          lutje për botën muslimane
                     ...
Hyrje
 K  jo thirrje për lutje për myslimanët erdhi fillimisht gjatë një takimi që po
   zhvillonin disa drejtues të ...
Përse të lutemi për myslimanët?
  Vlera dhe besime të njëjta dhe në të njëjtën kohë të ndryshme.  B  esimtarët në...
Disa popuj muslimanë me mbi 100,000 njerëz pa asnjë
 PoPUJT MUSLIMANë                           ...
Si duhet ta përdorim këtë broshurë?                                          22 G...
Një dëshmi e një besimtari
                    dhe disa pyetje domethënëse rreth Islamit dhe myslimanëv...
23 Gusht, 2009      Dita 2
  MUSLIMANëT BeSoJNë Në:
                             Qëndr...
24 Gusht, 2009   Dita 3
Jezusi, Biri i Perëndisë
K  ur bëhet fjala për Jezusin, myslimanët pothuajse
   gjithmonë e...
25 Gusht, 2009  Dita 4
  Besimtarët e fshehtë . . . Çmimi i vërtetë i ndjekjes së Jezusit.
  P  ër një ish myslima...
26 Gusht, 2009  Dita 5                                 Pema e familjes së Muhamedit


 ...
Disa nga vendndodhjet gjeogra ke të
                    shteteve, popujve, qyteteve dhe artikujve
  ...
Dëshmi nga Indonezia
   Jezusi në vendin e punës: Ahmeti.
   Jezusi premtoi: “Sepse kudo që dy a tre janë bashkuar në ...
27 Gusht, 2009               Dita 6                                28 Gusht, ...
Arabët në Bibël
                               Perëndia i do me të vërtetë arabët    ...
PeSë SHTYLLAT e ISLAMIT
                                                 ...
29 Gusht, 2009        Dita 8
Muhamedi
M   uhamedi nderohet nga të gjithë
   myslimanët si profeti më i madh dh...
30 Gusht, 2009             Dita 9                                 31 Gusht, 20...
Dëshmi nga Afrika                              Jouma

Timo, në Darfur.
           ...
A ishte Jezusi një musliman?                    1 Shtator, 2009               Dita 11
 ...
“Në përkujtimin tim”                                                   ...
3 Shtator, 2009                         Dita 13
 Lutuni për fiset e Irakut

 N  jë përqindje e m...
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
30 Dite lutje per boten muslimane
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

30 Dite lutje per boten muslimane

3,900 views

Published on

This is the Albanian version of the 30-Days Muslim Prayer Focus. Loving Muslims Through Prayer

Kjo thirrje për lutje për myslimanët erdhi fillimisht gjatë një takimi që po zhvillonin disa drejtues të krishterë në Lindjen e Mesme në vitin 1992. Disa besimtarë të përfshirë në një lëvizje ndërkombëtare e përjetuan shumë fort dëshirën e Perëndisë për të thirrur sa më shumë të krishterë që të ishte e mundur që të luteshin për botën myslymane.

Published in: Spiritual
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,900
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
46
Actions
Shares
0
Downloads
73
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

30 Dite lutje per boten muslimane

 1. 1. 30 Ditë 2009 lutje për botën muslimane 22 Gusht deri më 20 Shtator Ti duam muslimanët përmes lutjes
 2. 2. Hyrje K jo thirrje për lutje për myslimanët erdhi fillimisht gjatë një takimi që po zhvillonin disa drejtues të krishterë në Lindjen e Mesme në vitin 1992. Disa besimtarë të përfshirë në një lëvizje ndërkombëtare e përjetuan shumë fort dëshirën e Perëndisë për të thirrur sa më shumë të krishterë që të ishte e mundur që të luteshin për botën myslymane. U planifikua një lëvizje lutjeje që të përkonte me muajin islamik të Ramazanit. Qëllimi ishte që “30 Ditët” të ishin gjatë muajit të Ramazanit për të paktën 2 arsye: (1) si një mënyrë që Temat dhe Pikat e Lutjes për vitin 2009 të krishterët të identifikonin veten e tyre me myslimanët gjatë një periudhe të caktuar të vitit, (2) për të kërkuar ndërhyrjen sovrane të Perëndisë në jetën e Çdo vit në materialin e lutjes “30 Ditët“ ne përpiqemi të informojmë lexuesit tanë myslimanëve gjatë një kohe të vitit, kur ata janë vecanërisht fetarë. Ju lutemi më shumë rreth Islamit. Këtë vit kemi një fokus të veçantë mbi familjen e Muhamedit. vini re, që fakti se ne lutemi gjatë muajit të Ramazanit nuk do të thotë që ne Shpresojmë që ju do të fitoni njohuri për jetën dhe familjen e këtij burri, i cili vazhdon konformohemi me praktikat myslimane të agjërimit dhe lutjes. të ndikojë fuqishëm tek myslimanët nëpërmjet predikimeve dhe shembullit të tij. Në vazhdim, ne jemi përpjekur të fokusojmë shumë nga përpjekjet tona për lutje në disa nga Si besimtarë në Jezusin ne nuk biem dakord me idetë, teologjinë dhe popujt myslimanë më të largët dhe më të vështirë për t’u arritur. Perëndia nuk i ka harruar praktikat islamike në mjaft fusha. Sidoqoftë, lëvizja “30 Ditët” thekson ata. Perëndia është i mrekullueshëm dhe Ai ka numëruar çdo fije floku në kokën e çdo dashurinë e Perëndisë për myslimanët. Ne inkurajojmë të gjithë besimtarët në myslimani, budisti, hinduisti, judeu apo të krishteri. Mesian që të kultivojnë një frymë përuljeje, dashurie, respekti dhe shërbimi ndaj myslimanëve. Temat dhe pikat e lutjes në këtë botim “30 Ditët“: Qëllimi i këtij udhëzuesi lutjeje është që të frymëzojë dhe të drejtojë çdo • Ndryshimet midis të krishterëve dhe myslimanëve, keqkuptimet, qëndrimet dhe idetë lexues ndërsa ai ose ajo ndërmjetëson për botën myslimane. Megjithatë, në këtë e gabuara. material nuk mund të marrësh të gjithë informacionin. Ne ju inkurajojmë që • Lutje për njerëzit që kanë vënë emrat sipas njerëzve nga familja e Muhamedit. të kërkoni informacion të mëtejshëm me qëllim që të njihni më mirë botën islame dhe lëvizjen e Perëndisë midis myslimanëve. Përsëri këtë vit ne kemi • Lutje për popujt, qytetet, fiset, gjuhët dhe kombet. përfshirë një numër dëshmish me qëllim që të inkurajojmë besimin tuaj ndërsa • Fokus i veçantë mbi popujt e paarritur ku nuk ka dëshmues të përkushtuar të luteni. Perëndia i do myslimanët. Ai dëshiron që ata ta njohin Atë. Ungjillit. • Çdo të thotë të jesh “një besimtar i fshehur“? Autorët • Nevojë për shërbesa: shërim, çlirim, etj. • Dëshmi të njerëzve që kanë gjetur jetë të re në Mesian. • Hartat në faqen 10. Shikoni faqen tonë në internet http://www.30-days.net 1
 3. 3. Përse të lutemi për myslimanët? Vlera dhe besime të njëjta dhe në të njëjtën kohë të ndryshme. B esimtarët në Mesian, Jezusin, kanë shumë besime dhe vlera të përbashkëta me myslimanët, jo vetëm për çështje që kanë të bëjnë me besimin por edhe për vlerat morale. Njerëz nga të dy komunitetet e besimit Sigurisht që myslimanët janë të dashur nga bien dakord që bota jonë është bërë një vend i rrezikshëm. Perëndia. Pa bërë as edhe një gjë Perëndia i do ata. Besimtarët në Jezusin dhe myslimanët bien dakord lidhur Perëndia i sheh fëmijët dhe të rriturit myslimanë si me tekstin e mëposhtëm tek 2 Timoteu 3:2-5: të çmuar. Ai do çdo aspekt të gjuhës së tyre, ushqimit, “Sepse njerëzit do të jenë egoistë, lakmues parash, qëndrimeve dhe jetës së përditshme, të cilat janë me të mburravecë, krenarë, blasfemues, të pabindur ndaj vërtetë të mira dhe të drejta. Megjithatë, kjo nuk do të kulturat, myslimanët janë thirrur të kthehen nga e keqja prindërve, mosmirënjohës, të paudhë, të padhemshur, thotë që myslimanët kanë hyrë në jetën e përjetshme dhe dhe të besojnë Ungjillin e Mbretërisë. Pjesa më e madhe të papajtueshëm, shpifës, të papërmbajtur, mizorë, që mëkatet e tyre janë falur. e myslimanëve as që kanë patur një mundësi të dëgjojnë që se duan të mirën, tradhëtarë, kokëshkretë, fodullë, Le të lutemi për myslimanët Lajmin e Mirë që Jezusi vdiq për mëkatet dhe u ringjall dëfrimdashës më fort se perëndidashës”. dhe që Ai na çliron ne nga fuqia e mëkatit, e vdekjes dhe me qëllim që ata të hyjnë në këtë jetë e robërimit demoniak. Besimtarët në Mesian dhe myslimanët kanë vlera të njëjta e të ngjashme për jetën e përditshme: në mbretërinë e përjetshme të Mesias. Për arsye të ndryshme të cilat do të diskutohen më besnikëri (ndaj Zotit dhe në marrëdhënie), ndershmëri, Myslimanët nuk janë të frymëzuar nga shpresa e tej në këtë broshurë, myslimanët nuk besojnë që Jezusi dhembshuri, nder, përulësi, pastërti seksuale, vetë- një bote të re në të cilën Jezusi, Mesia i kryqëzuar dhe i është Biri i Perëndisë. Besimtarët në Mesian gjithmonë sakrificë, mëshirë dhe dashuri. ngritur prej së vdekurish, mbretëron si Mbret. Shumica gëzojnë që “Perëndia e dërgoi Birin e Tij të vetëmlindur Myslimanët dhe të krishterët besojnë se ka një e myslimanëve, në fakt, janë trajnuar të mos besojnë në botë, që ne të rrojmë nëpërmjet Tij. Në këtë është Perëndi, por a adhurojmë të njëjtin Perëndi në që Jezusi vdiq dhe u ngrit sërish. Në përgjithësi ata dinë dashuria: jo se ne e kemi dashur Perëndinë, por që ai fjalë dhe vepra? Dikush madje mund të pyesë: Në një shumë pak për faljen që ofron Ai. Ata besojnë që Jezusi na ka dashur ne dhe dërgoi Birin e Tij për shlyerjen e kohë kur shumë njerëz mendojnë se të gjitha rrugët dhe ishte një profet i dërguar nga Perëndia, por në përgjithësi mëkateve tona” ( 1 Gjoni 4:9-10). të gjitha fetë të çojnë tek i njëjti Perëndi i vërtetë, pse ata asnjëherë nuk e shohin Atë si Mbretin e caktuar nga Jezusi ka ardhur që ne të kemi jetë dhe ta kemi duhet të lutesh që myslimanët të shpëtohen? A përbën Perëndia i cili mbretëron mbi kombet (Mateu 28:18- atë me bollëk (Gjoni 10:10). Prandaj le të lutemi për kjo ndonjë ndryshim? A nuk janë ata tashmë të pranuar 20). Pikërisht “të besuarit në Ungjillin e Mbretërisë” myslimanët me qëllim që ata të hyjnë në këtë jetë në nga Perëndia? është problemi. Si të gjithë popujt kudo dhe në të gjitha mbretërinë e përjetshme të Mesias. 2
 4. 4. Disa popuj muslimanë me mbi 100,000 njerëz pa asnjë PoPUJT MUSLIMANë dëshmi për Ungjillin ... Afrika 400 milion Saho i Eritreas 211,000 Lindja e Mesme 250 milion Maraikayar i Indisë 127,000 Mawalud i Indisë 1,161,000 Azia 800 milion Nikari i Indisë 151,000 Europa 25+ milion Pashtun i Indisë 13,280,000 Amerika Total 5+ milion 1.48 bilion Të fundit nga të paarriturit Thulukkan i Indisë Asahan i Indonezisë 269,000 541,000 Bangka i Indonezisë 340,000 Tabela e mësipërme jep numrin e përafërt të myslimanëve në rajone të ndryshme të N ë gjithë botën ka rreth 220 popuj myslimanë me mbi 100.000 banorë secili, dhe në këto vende nuk ka dëshmues të krishterë vendas, të përkushtuar. Gjithashtu, nuk dihet të ketë besimtarë që specifikisht po planifikojnë të çojnë Belitung i Indonezisë Gayo i Indonezisë 100,000 300,000 botës. Në 50 vitet e fundit, ndoshta jo më Kangean i Indonezisë 1,100,000 Ungjillin e Mbretërisë tek këta popuj. Një listë me disa nga këta popuj gjendet shumë se një ose dy milionë myslimanë Takistani i Iranit 330,000 në këtë faqe. Gjithashtu, ka popuj myslimanë të mëdhenj në numër, por ka një kanë ardhur në besimin që shpëton, në Afshari i Iranit 1,230,000 numër te vogël dëshmuesish të krishterë, megjithatë myslimanët akoma nuk e Mesian. Disa njerëz mund të japin një Khorasani Turk i Iranit 832,000 kanë dëgjuar asnjëherë Ungjillin në një mënyrë të kuptueshme dhe të përshtatur shifër paksa më të lartë. Pavarësisht nga Seraiki i Pakistanit 17,854,000 me kulturën e tyre. Kjo është e vertetë për miliona arabë në Lindjen e Mesme dhe numri i vërtetë, ai sërish është një numër W. Baluch i Pakistanit 1,261,000 miliona të tjerë në Afrikë dhe Azinë Jugore. relativisht i vogël dhe kështu nevojitet një Burig i Pakistanit 474,000 ndërhyrje e fuqishme. Jezusi tha: “Dhe ky ungjill i mbretërisë do të predikohet në gjithë botën si një Kho i Pakistanit 314,000 dëshmi për gjithë kombet, dhe atëherë do të vijë mbarimi” (Mateu 24:14). Fundi Kolai i Pakistanit 410,000 i kohërave dhe agimi i botës së re të Perëndisë nuk do të vijë para se të gjithë Awan i Indisë 618,000 njerëzit, nga të gjitha fetë dhe kulturat, të kenë patur një mundësi të dëgjojnë Chhimba i Indisë 1,047,000 dhe t’i përgjigjen mesazhit. Në këtë broshurë lutjeje ne kemi bërë një përpjekje Kamboh i Indisë 1,525,000 domethënëse për të fokusuar lutjet tona tek popujt e paarritur, pa i lënë pas dore Kunjra i Indisë 1,601,000 myslimanët në vendet më të dukshme dhe më të njohura. Do të shihni disa grupe Makhmi i Indisë 499,000 të paarritura ende, të cilët janë renditur në seksionin “Lutje për Popujt”. Mappila i Indisë 9,635,000 Një listë prej 220 popujsh myslimanë, e përmendur më sipër, është e Kerinci i Indonezisë 260,000 disponueshme në faqen tonë të internetit: www.30-days.net. (Ka me qindra popuj të Lembak i Indonezisë 120,000 vegjël gjithashtu). 3
 5. 5. Si duhet ta përdorim këtë broshurë? 22 Gusht, 2009 Dita 1 Qëndrimet tona Mosbesimi, Besimi dhe Dashuria Vargje për të medituar dhe shpallur në lutje: Mateu 19:26, Jeremia 32:27, Romakëve 12:1-2 T huhet shpesh që është e vështirë të arrihen myslimanët me G jatë javëve të ardhshme, ju mund të luteni dhe Ju mund të organizoni disa takime, një ose dy Ungjillin. Për arsye fetare, kulturore dhe shpirtërore kjo të agjëroni në disa mënyra. Në disa ditë, gjithçka herë në javë, gjatë kësaj periudhe 30 ditore me kishën shpesh është e vërtetë. Megjithatë, nuk është e pamundur. Bibla që Perëndia do të kërkojë nga disa në këtë përpjekje tuaj, grupin e të rinjve, qelizën tuaj apo grupin e na tregon se asgjë nuk është e pamundur për Perëndinë (Mateu lutjeje mund të jetë vetëm pesë minuta. Sidoqoftë, fëmijëve. Ftoni të tjerë të bashkohen me ju në një 19:26). A jam unë dakord me Perëndinë, që asnjë gjë nuk është pjesëmarrësit në disa raste do të udhëzohen të luten vakt të veçantë ushqimi duke përdorur temën e lutjes tepër e vështirë për Të? për periudha edhe më të gjata. Ju mund ta përdorni për atë ditë. Mund të zbuloni gjithçka që mundeni Besimi është i rëndësishëm, por gjithashtu, a i dua unë këtë broshurë për t’u lutur gjatë kohëve tuaja të lutjes për atë kulturë të veçantë, përfshirë ushqimin dhe myslimanët? Cili është reagimi im më i thellë kur i takoj ata, ose të bashkoheni me të tjerë për t’u lutur sëbashku. veshjen, muzikën, sportin etj. kur i shoh ata në televizor? Si do të reagoja nëse një njeri i veshur Ne do t’ju inkurajonim që të gjeni mënyra krijuese për Do të ishte mirë nëse një person zgjidhet si me rroba që veshin myslimanët do të vinte në kishën time? Si do të përfshirë sa më shumë njerëz që të jetë e mundur drejtuesi/ndihmësi i grupit për këtë kohë lutjeje. të reagoja nëse një besimtar i ri me prejardhje myslimane do në këtë fokus lutjeje. Jezusi bëri premtime të veçanta Ky person mund të drejtojë dhe lidhë grupin. Do të dëshironte të martohej me dikë nga familja ime? A do të jepja bekimesh për të krishterët që luten dhe bien dakord si ishte më mirë nëse grupi do t’i fokusojë lutjet e tij në një mijë dollarë që dikush të shpallte Ungjillin tek myslimanët? grup (Mateu 18:20). një fushë të caktuar, në një periudhë të caktuar, sesa A është qëndrimi im ndaj tyre një qëndrim mosbesimi? A jam Ju lutemi përdorni Biblën në lutje sa më të ndryshonte fokusin e tij vazhdimisht. Çdo person në gjendje të bëj ashtu siç thotë Jezusi: “Do t’a duash të afërmin tepër që të mundeni. Ne kemi përfshirë referenca duhet të presë para se të kalojë në një temë tjetër, tënd si vetveten”? A është kjo dëshira ime, qëllimi im? të ndryshme në këtë broshurë. Do të ishte mirë të duke i dhënë mundësi gjithësecilit që të lutet për  Ji i sinqertë me Perëndinë. Lutu ashtu si Ai të drejton. (Përdor meditonim mbi këto tekste dhe t’i themi ato me secilën temë (1 Korintasve 14:40). Perëndia është shkrimet e cituara më sipër). Nëse të duket e përshtatshme, lutu zë të lartë në lutje. Shpallini ato para Perëndisë: krijues dhe na ka bërë ne në imazhin e Tij, prandaj për veten tënde dhe/ose për besimtarë të tjerë në gjithë botën, të kërkojini Atij t’ju frymëzojë. Kjo gjë do të mund të presim ide dhe lutje krijuese ndërsa e cilët gjithashtu mund të jenë duke luftuar me qëndrimet, idetë dhe ndërtojë besimin tuaj dhe Perëndia mund t’ju kërkojmë Atë. Fryma e Shenjtë do t’ju drejtojë në veprimet e tyre ndaj myslimanëve. japë zbulesa të reja për lutje të mbështetura në lutje (Rom.8:26). Fjalën e Tij. 4
 6. 6. Një dëshmi e një besimtari dhe disa pyetje domethënëse rreth Islamit dhe myslimanëve. Fjala “Islam” do të thotë thjeshtë nënshtrim ndaj Perëndisë dhe një “D o doja të dinit që personalisht i kam mbijetuar dy përpjekjeve nga turmat ekstremiste myslimane për të më vrarë. Njëherë në vitin 1986, për shkak se isha nga Perëndimi ruajmë veten apo ta japim veten për Ungjillin?”. Jozefi beson që besimi i krishterë është së pari kostoja e të qenit dishepull i Jezus Krishtit të Kryqëzuar. Çfarë besojmë ne? (Shih 1 Pjetrit 3:15, musliman është ai që ndjek rregullat dhe njëherë për shkak të dëshmisë lidhur me Jezu Krishtin, në Marku 8:34-35, Mateu 5:39 dhe 44).* dhe praktikat e Islamit. Muslimanët vitin 1989. Kam marrë aq shumë kërcënime për vdekje nga Në fjalët e Floyd McClung, ka një mënyrë jetëdhënëse për të thonë që Islami e ka origjinën e tij ekstremistët myslimanë sa nuk mund t’i numëroj. Më kanë menduar dhe vepruar lidhur me Islamin dhe myslimanët: që nga Adami. Sipas tyre Abrahami, arrestuar, më kanë kontrolluar gjithë shtëpinë dhe më kanë “Lutje Radikale – Lutuni me dashuri dhe besim për myslimanët Moisiu, Davidi, Jona dhe Jezui, të konfiskuar Biblat e mia. që të përjetojnë mëshirën dhe hirin e Perëndisë. gjithë mësuan dhe vunë në praktikë Kam marrë aq shumë kërcënime për vdekje Besim Ngulmues – Besojini Perëndisë që Ai do të ngrejë versione të Islamit. nga ekstremistët myslimanë besimtarë të përkushtuar dhe trajnuar për të çuar mesazhin e Perëndisë tek myslimanët dhe që do të ngrejë grupe të reja sa nuk mund t’i numëroj. besimtarësh. Policia më ka marrë në pyetje lidhur me besimin dhe dëshminë Sakrificë Ekstreme – Militantizmit të myslimanëve mund t’i time. Kam miq të ngushtë të cilët janë torturuar. Me sinqeritet përgjigjesh më mirë me dashuri sakrifikuese dhe një vullnet mund të them se kam fituar të drejtën të them që nuk jam për të vuajtur, madje edhe për të në mënyrë që Jezusi të bëhet naiv lidhur me ekstremistët myslimanë. Por dua të pyes: “Çfarë i njohur”. thotë besimi ynë i Krishterë për qëndrimin që duhet të kemi si McClung beson se në vend që të përgjigjemi me frikë apo besimtarë ndaj Islamit dhe myslimanëve në botë sot?”. përçmim ndaj myslimanëve, ne duhet të përgjigjemi me një Jozefi, autori i paragrafit të mësipërm, bën pyetje të tjera: frymë të kundërt, me një qëndrim si dashuria e Krishtit. Lëvizja “Çfarë imazhesh vijnë në mendjen e shumicës së të krishterëve “30 Ditët” ndan këtë lloj besimi. kur ata mendojnë për myslimanët? Kullat Binjake? osama Bin Laden? A jemi thirrur për të mbrojtur “Qytetërimin e Krishterë” * Marrë nga libri “Nga Fara në Frut” faqe 318-323. Botuar nga apo do të japim jetët tona në dashuri për myslimanët dhe do William Carey Library Pasadena, CA 2008. të ndajmë me ta Lajmin e Mirë të Jezusit? Jemi të interesuar të 5
 7. 7. 23 Gusht, 2009 Dita 2 MUSLIMANëT BeSoJNë Në: Qëndrimet e myslimanëve Një Perëndi, Krijuesi i të gjitha gjërave Lidhur me Perëndimin dhe të Krishterët në Përgjithësi engjëjt dhe shpirtrat e këqij Profetët (Adami, Noeu, Abrahami, Moisiu, Shumë myslimanë do të kishin preferuar të ruanin stilin tradiconal Davidi, Jona, Jezusi, Muhamedi) të jetesës dhe t’i kishin kufizuar kontaktet e tyre me jo-myslimanët në maksimum. Megjithatë, u bënë dekada që bota ka vazhduar të lëvizë drejt Muhamedi, profeti i fundit dhe më i madhi një ndërveprimi më të madh. Globalizimi, interneti, televizori, udhëtimet dhe komunikimi që kanë përparuar, i bën myslimanët dhe jo-myslimanët Librat e Shenjtë (Torah, Zabur (Psalmet), që të jenë në kontakt të vazhdueshëm. Disa myslimanëve ju pëlqen kjo gjë, Inxhili (Ungjilli) dhe Kurani) ndërsa të tjerët i tremb. kulturave mund të jenë një burim i gjerë Dita e Gjykimit për të gjithë njerëzit Për shumë myslimanë shoqëria perëndimorë është e krishterë. Shumë paragjykimesh, problemesh dhe keqkuptimesh. Bibla është ndryshuar dhe modifikuar nga prej tyre nuk bëjnë ndonjë dallim ndërmjet kulturës perëndimore dhe Fatkeqësisht, besimtarët nuk janë gjithnjë judenjtë dhe të krishterët Krishtërimit. Për myslimanët, konsumimi i alkolit, pornografia, filmat shembuj të mirë të karakterit të Perëndisë. Sipas e njohur, muzika, një stil liberal jetese dhe një mungesë e praktikave fjalëve të një njeriu që i njeh mirë myslimanët: publike fetare janë shenja të sigurta të dështimit të vendeve perëndimore. “Shumë myslimanë nuk kanë takuar kurrë një Për ta, fjala “i krishterë” tregon materializëm, një mungesë të gjërave besimtar, i cili aktualisht po jeton një jetë të shpirtërore dhe dështim moral. Për shkak të gjitha këtyre gjërave, vërtetë të krishterë. Kjo është pa dyshim një nga myslimanët kundërshtojnë modele dhe qëndrime që vijnë nga shoqëria pengesat më të mëdha për të qenë efektivë e për perëndimore, të cilën ata e konsiderojnë të mbrapshtë. Fondamentalistët ta bërë Mesian të njohur midis myslimanëve”. dhe terroristët islamikë i kanë cilësuar shoqëritë perëndimore si satanike. Jezusi thotë: Kërkesa Lutjeje: Myslimanët shpesh besojnë që të krishterët janë të mashtruar dhe se ata “Duaje të afërmin tënd si kanë detyrimin t’i drejtojnë për tek e vërteta e Islamit.  Lutuni që myslimanët të kenë mundësinë të vetveten”. Nga ana tjetër, shumë myslimanë nuk e praktikojnë besimin e takohen me besimtarë të sinqertë që e praktikojnë tyre rregullisht. Ata e gjejnë veten të ndarë më dysh midis Islamit dhe besimin e tyre dhe të dallojnë se si ata janë A janë idetë dhe qëndrimet e mia vlerave dhe kulturës perëndimore. Marrëdhëniet midis myslimanëve ndryshe nga të krishterët, që thjesht kanë kulturën ndaj myslimanëve të formuara dhe perëndimorëve shpesh janë të tensionuara. Secila palë ka qëndrime e krishterë. nga ky urdhërim? dyshimi, refuzimi dhe ndjenja të padrejtësisë ndaj palës tjetër. Kjo mund Shkrime për të medituar dhe shpallur në lutje: të çojë në urrejtje. Gjithashtu, thjesht ndryshimet jo morale ndërmjet Levitiku 19:2, Mateu 5:48, Romakët 12:2. 6
 8. 8. 24 Gusht, 2009 Dita 3 Jezusi, Biri i Perëndisë K ur bëhet fjala për Jezusin, myslimanët pothuajse gjithmonë e kundërshtojnë përdorimin e titullit “Biri i Perëndisë”. Arsyeja kryesore është që shumë myslimanë etërit e tu, unë do të ngre mbas teje pasardhësit e tu që do të dalin nga barku yt dhe do të vendos mbretërinë tënde. Ai do të ndërtojë një shtëpi në emrin Tim dhe Unë do ta besojnë se fraza “Biri i Perëndisë” nënkupton që Zoti Atë bëj të qëndrueshëm për gjithnjë fronin e mbretërisë së tij. pati marrëdhënie seksuale me Marien dhe Jezusi (Biri) u Unë do të jem për të një baba dhe ai një djalë për Mua”. lind nga ky bashkim. Disa mendojnë që triniteti i krishterë eshtë e sigurt që besimtarët e hershëm e kuptuan rolin e LUTJe PëR PoPUJT konsiston në Atin, Marian dhe Jezusin. Në fakt, të krishterët Jezusit si “Biri i Perëndisë” si të lidhur me mbretërimin: nuk e besojnë këtë dhe ashtu si edhe myslimanët, për ne kjo “Mësues, Ti je Biri i Perëndisë; Ti je Mbreti i Izraelit” Sudan ide është e neveritshme dhe blasfemi. Por fatkeqësisht, kështu (Gjoni 1:49, 11:27, 20:31 dhe Romakëve 1:1-5). Caktimi i Populli i Guajanës e kuptojnë shpesh myslimanët frazën “Biri i Perëndisë”. mbretit mesianik u përshkrua si lindja e një biri (Psalmi Në Krishtërim, titulli “Bir i Perëndisë” tregon 2:7, Veprat 13:33, Hebrenjtë 1:5). Ju mund të shihni 1.3 milion guajanas janë një popull i madh nomad, madhështinë, nderin dhe lavdinë e Jezusit (2 Pjetrit 1:16- një artikull më të gjatë për këtë temë në faqen tonë të që jetojnë në qëndër të Sudanit. Nuk dihet më 18). Titulli lidhet jo vetëm me hyjninë e Tij, por edhe me internetit. Ne gjithashtu, hulumtojmë më tej hyjninë e shumë për këtë grup përveç faktit, që ata janë mbretërimin e Tij. Profecia e Natanit tek 2 Samuelit 7:12- Jezusit në artikullin “Jezusi, Mesia dhe Fjala e Perëndisë” arabë-sudanezë që e kanë origjinën e tyrë nga 14, një nga profecitë e hershme për Mbretin Mesianik, flet në vazhdim në këtë broshurë. beduinët, të cilët endeshin në shkretëtirat e Arabisë për pasardhësin e Davidit si Birin e Perëndisë. “Kur t’i kesh Kërkesa Lutjeje: Saudite shekuj më parë. mbushur ditët e tua dhe të jesh duke pushuar bashkë me Guajanasit kanë kode të forta të nderit, besnikërisë  Zoti të sjellë vërtet thyerje në këtë fushë ku dhe mikpritjes, të rolit të fortë të burrit në shoqëri, myslimanët keqkuptohen. Kjo temë është një nga vlerës së fëmijëve, nënshtrimit të grave si dhe pengesat më të mëdha që myslimanët hasin për të ardhur 5 shtyllat e Islamit. Të pranosh Jezusin si Zot tek Krishti. Besimtarët kanë nevojë për urtësi ndërsa i nuk pritet mirë dhe ka pasoja serioze. Lutuni që drejtohen kësaj çështjeje. frika e përndjekjes nga të afërmit islamikë nuk  Lutuni që myslimanët të kenë një kuptim biblik të do t’i pengojë guajanasit ndërsa ata marrin në frazës “Biri i Perëndisë”. Meditoni mbi vargjet e cituara më konsideratë Ungjillin. Askush, në mënyrë aktive, sipër dhe shpallini ato në lutje. nuk po e arrin këtë popull. 7
 9. 9. 25 Gusht, 2009 Dita 4 Besimtarët e fshehtë . . . Çmimi i vërtetë i ndjekjes së Jezusit. P ër një ish mysliman, të bëhesh një besimtar në Mesian është më shumë sesa thjesht të ndryshosh fe. Kur një person braktis Islamin, ai ka braktisur situata shumë dramatike. Sipas ligjit Islamik, ‘sharias’, është e ndaluar për një mysliman që të ndryshojë fe. Në Arabinë Saudite, Iran, Ishujt Maldive, Afganistan dhe Jemen njerëzit mund të identitetin e tij. Pasojat e kësaj zgjedhjeje janë të dënohen me vdekje nëse zbulohet se ata kanë ndryshuar fe. tmershme: besimtarët e rinj shpesh refuzohen nga Megjithatë, kërcënimet për vdekje jo gjithmonë vijnë nga qeveritë. myslimanët e tjerë dhe familjet e tyre e ndonjëherë Në Afganistan dhe në përgjithësi në vendet e ish Bashkimit madje detyrohen të divorcohen dhe humbasin fëmijët. Sovjetik, ka raste që familja e besimtarit të ri përpiqet të ruajë Ata mund të humbasin trashëgiminë e tyre, vendin e nderin e saj duke derdhur gjak (konsiderohet turp për familjen që punës, strehimin. Ndonjëherë marrin kërcënime për dikush të braktisë Islamin dhe të bëhet anëtar i një besimi tjetër). vdekje dhe madje disa janë vrarë. Në shumë raste ata Në Somali fondamentalistët islamikë do t’i ndjekin dhe kapin janë të detyruar ta jetojnë besimin e tyre në fshehtësi besimtarët e rinj për t’i vrarë. Për më shumë informacion shikoni për shkak të frikës së përndjekjes. Ata bëhen “besimtarë faqen e internetit: Dëshmi e një besimtareje të fshehtë: të fshehtë” të vërtetë. Shumë izolohen dhe është shumë http://www.secretbelievers.org/ “edhe pas besuam në Jezusin, në pasaportat e vështirë për ta të ngulmojnë në besimin e tyre. tona është gjithmonë e shkruar që ne jemi Besimtarët e rinj kanë nevojë për një identitet të ri. myslimanë, sepse është ligjërisht e ndaluar Kërkesa Lutjeje: ta ndryshosh. Dhe duhet ta paraqesësh Në vendet islamike, besimtarët e rinj në Mesian që vijnë nga një prejardhje myslimane mund të përjetojnë kudo pasaportën. Jam shumë e gëzuar që  Lutuni për besimtarët e fshehtë, të cilët edhe tani po bashkëshorti im nuk e humbi punën kur përballen me mundësinë e vdekjes. Lutuni që Zoti t’i mbrojë punëdhënësi i tij mësoi se ai ishte bërë një ata. ndjekës i Krishtit”.  Lutuni për familjet e tyre, që ato gjithashtu të mund të tërhiqen nga drita e Krishtit. Lutuni që të ketë një ndryshim në mentalitet dhe që myslimanët të mund të pranojnë besimtarët në Mesian si anëtarë të nderuar të shoqërisë.  Lutuni që situata e besimtarëve të fshehtë do të njihet më mirë dhe që besimtarët në gjithë botën do të mund t’i ndihmojnë ata. 8
 10. 10. 26 Gusht, 2009 Dita 5 Pema e familjes së Muhamedit Abdullahu dhe emineja StërGjyshi Hashim ibn Abd Manaf (Themelues i klanit Banu Prindërit e Muhamedit Hashim të fisit Quraish të Mekës) Gjyshi Abd-al-Muttalib D ihet pak për jetën e prindërve të Muhamedit. Babai i Muhamedit, Abdullahu, jetoi nga viti 545-570 Pas Krishtit. emri i tij i plotë ishte Abd Allah ibn Abd al Muttalib. Prindërit Emine Abdullah ‘Allah’ është fjala që përdoret për Perëndinë në arabisht. Abd Allah do të thotë “shërbëtor ose skllav i Zotit”. Abullahu vdiq Gruaja Khadijah Muhamed 6 muaj para se të lindte Muhamedi. Nuk dihet kur ka lindur nëna e Muhamedit. emri i saj do të thotë “e besueshme ose besnike”. Thuhet që emineja, e mori Muhamedin dhe e çoi Ali Fatime Bija për të vizituar dajat e tij të një fisi an-Najjar, në Medinë. Ajo vdiq rrugës ndërsa po ktheheshin për në Mekë, kur Muhamedi ishte vetëm 6 vjec dhe e la atë jetim. Muhamedi shkoi të jetonte me gjyshin e tij dhe me pas me xhaxhain e tij. Hasan Husein Nipërit Kërkesa Lutjeje: Shënime: Myslimanët në përgjithësi besojnë që Muhamedi është pasardhës i Abrahamit dhe Ismaelit. Gjyshi i tij ishte roje i Qabesë në  Lutuni për miliona Abdullahë dhe Emine që jetojnë sot Mekë (fotot). Muhamedi kishte më shumë se 10 gra dhe konkubina në botë, që ata do të zbulojnë Mesian. pas vdekjes së Kadijahs (pa ndonjë pasardhës tjetër natyral). Tre  Lutuni që Abdullahët të mund të zbulojnë lirinë e vërtetë “bija” të tjera jetuan në shtëpinë e Khadijas me Muhamedin. Mesa si shërbëtorë të Mbretit të vajosur të Perëndisë, Jezusit. duket, ato ishin nga një martesë tjetër e Khadijas ose mund të ishin fëmijët e motrës së saj. Eshtë e pamundur të jesh i sigurt për këto.  Lutuni për çdo grua që quhet Emine, që të mund të zbulojë se Jezusi është Ai që është më besniku. 9
 11. 11. Disa nga vendndodhjet gjeogra ke të shteteve, popujve, qyteteve dhe artikujve kryesorë në këtë broshurë lutjeje janë treguar në këto harta.  Somalia në Minesota fq. 22 Europa Azia Qendrore  Ujgurët fq. 30  Azia Qendrore fq. 28 Amerika Veriore  Badakshan fq. 29  Afrika veriperëndimore fq.24  Khoransani fq.16fq  Libia fq.18  Mashhad fq.16  Iraqi Tribes p.20 Judenjtë / M udenjtë Muslimanët fq. 37 Burig fq. 31  TV Islamike fq. 36 Baluk fq. 22  Azia Afrika Lindja e Mesme  Malegaon fq. 33  Guajana fq. 7 Kaili Unde fq. 12 Tulukan fq. 37   Dëshmi nga Afrika fqt. 17 & 34 Malajzia fq. 35  Karanga fq. 13 Gajo fq. 26   Afar p. 38 Dëshmi nga Indonezia fq.11  Amerika Jugore Kombet më të populluara nga Muslimanë Budistë: 376 milion Indonezia 207 milion Fe tradicionale kineze: 400 milion Pakistani 160 milion Animistë / Fe të seve Afrikane / Të tjera: 450 milion Hindu: 900 milion India 145 milion Laikë / Ateistë: 1.1 bilion Bangladeshi 132 milion Muslimanë të të gjitha llojeve: 1.45 - 1.5 bilion Egjipti 70 milion Të krishterë nga të gjitha denominacionet në të gjithë botën: 1.6 to 2 bilion Totali 714 milion 10
 12. 12. Dëshmi nga Indonezia Jezusi në vendin e punës: Ahmeti. Jezusi premtoi: “Sepse kudo që dy a tre janë bashkuar në emrin tim, unë jam midis tyre“ (Mateu 18:20). Në fakt, shumë myslimanë, ndjekës dhe besimtarë në Jezusin, po përjetojnë praninë e Tij ndërsa mblidhen nëpër shtëpi në emrin e Tij. Kohët e fundit mësuam nga mikja dhe punonjësja “Jasmina“ që Jezusi është i pranishëm gjithashtu në vendin e punës, në Jezusi në vendin e punës: Aishja. ajo mbledh edhe 6 veta të tjerë. “Ne jemi “Aishja„ është një besimtare tjetër në Jezusin, krijesa e Perëndisë“, thotë ajo. “Të ndajmë fusha dhe në tregjet e fermerëve! “Ahmeti“ është një besimtar në Jezusin, e cila zgjohet herët për të shitur peshk në me njëri-tjetrin dhe të lutemi sëbashku do i cili u pagëzua disa muaj më parë (në vaskën prej çimentoje të një banje tregun lokal. Lutjet që sollën bekim të biznesit të na ndihmojë të qëndrojmë më pranë të ngushtë). Ndonjëherë ai punon në projekte ndërtimi ose në fusha ku të saj ishin ato që e tërhoqën atë fillimisht tek Perëndisë“. Në javët e fundit ky grup është pronari i tokës ka nevojë për një krah pune tepër. Në muajt e fundit, Jezusi. Tani ajo me besnikëri merr pjesë në një kënaqur duke lexuar nga Zanafilla dhe nga Ahmeti ka patur kohë të lirë të vizitojë fushat e orizit pranë shtëpisë së tij. grup ndjekësish të Jezusit që mblidhen nëpër jeta e Jezusit. Jezusi është me Aishen ndërsa Aty midis fushave të orizit ai ka bërë miq dy punëtorë me mëditje dhe i ka shtëpi. Mbledhjet janë të thjeshta: Lexohen ajo i do të tjerët në emrin e Tij. Ndërsa me ftuar ata të tregojnë histori personale dhe të luten me të. Ai iu lexon atyre shkrimet, ndahen histori dhe ofrohen lutje guxim Aishja dhe Ahmeti shpallin autoritetin me zë të lartë nga tekste të fotokopjuara të Shkrimit dhe i jep shpjegime. për njëri-tjetrin. Në fillim të këtij viti Aishja dhe bekimin nëpërmjet Jezusit, Mesias, ata Herët, kur u njoh me këta dy burra, Ahmeti u shpjegoi atyre pse ai lutej në vendosi që mund të fillonte një takim të po shohin Mbretërinë e Zotit të ndërtohet emrin e Jezusit, Mesias. Tani të tre takohen në emrin e Jezusit rregullisht. ngjashëm . . . në treg! Kështu që shumicën e në vende ku njerëzit mblidhen natyrshëm. Jezusi është me Ahmetin ndërsa ai i viziton këto fusha, pasi vetë Jezusi i pasditeve të vona, kur tregu ka rënë në qetësi, Faleminderit, Zot!“. premtoi dishepujve të Tij: “Unë jam me ju, gjithnjë“. Shënimet e Autorit: Në këtë broshurë lutjeje ka një ajo që ata e perceptojnë si rruga e drejtë: Islami. numër dëshmish nga besimtarë të rinj, të cilët kanë Për ta arritur këtë, ata shpesh do t’u bëjnë shumë vuajtur kundërshtimin dhe madje përndjekjen nga presion njerëzve që e kanë braktisur apo duan ta familjet e tyre dhe autoritetet qeveritare. Si njerëzit braktisin fenë Islame, madje do i kërcënojnë ata kudo, myslimanët janë në përgjithësi mikpritës dhe edhe me vdekje. Ndërsa botojmë këto histori ne nuk njerëz të ndershëm. Nuk është që ata e pëlqejnë duam të kritikojmë apo gjykojmë motivet e zemrës në mënyrë të veçantë dhunën apo ashpërsinë. së myslimanëve. Ne thjesht duam të tregojmë se si Myslimanët mund të motivohen nga një dëshirë e Perëndia ka punuar në zemrat e shumë njerëzve. Zoti sinqertë për t’i kthyer të dashurit e tyre përsëri tek na ndihmoftë të gjithëve që të ecim në rrugët e Tij. 11 11
 13. 13. 27 Gusht, 2009 Dita 6 28 Gusht, 2009 Dita 7 Nevoja për Shërim DATAT PëR RAMAZANIN: Kaili Unde Një popull i vogël, po jo i harruar ë shtë e qartë në Ungjijtë që Jezusi shëroi shumë njerëz. Disa nga këto shërime ishin kaq spektakolare, saqë Ky udhëzues lutje është ndërtuar për t’u përdorur gjatë muajit islamik të Ramazanit. qyteteve të tëra iu hyri frikë e nderim i madh për Perëndinë. Shërime të tjera janë më pak të dukshme dhe vetë Jezusi i Datat e Ramazanit vendosen sipas kalendarit hënor islamik. Në vitin 2009, Ramazani do të N ë provincën e Sulvesit Qendror në Indonezi, jetojnë në bregdetin perëndimor 22.000 Kaili Unde. Shumica e Kaili Unde janë myslimanë të përkushtuar. Ata janë urdhëroi disa njerëz që të mos flisnin publikisht për shërimin jetë nga 22 Gushti deri në 20 Shtator. Kjo do e tyre. Zoti le të ngrerë grupe të mëdha besimtarësh në varet nga shteti në shtet. Periudha e agjërimit të bindur që një ditë do të gjykohen sipas mënyrës si botën myslimane që të përdoren nga Perëndia për shërim. normalisht fillon dhe mbaron me daljen kanë jetuar. Sidoqoftë, jeta e tyre fetare është e përzier Nuk është nevoja për shërime spektakolare apo shërbesa e hënës së re. Për më shumë informacion me besime të lashta animiste. Shpesh, shumë prej tyre me emër të madh: Të lutemi për të sëmurët dhe të presim shihni faqen e internetit www.moonsighting. kërkojnë ndihmë nga Dukumi lokal (shamani apo prifti shërim duhet të jetë diçka normale për besimtarët. com. Për shkak të natyrës në ndryshim të vitit magjistar) për t’u shëruar nga sëmundjet apo shpirtrat islamik, broshura e 2009-s është në fakt botimi e këqij. Kur një shtëpi e re ndërtohet, Kaili Undet i bëjnë ynë i 18. Kanë qenë 18 vite hënore islamike që gjithmonë dhurata edhe shpirtrave të mirë edhe atyre Kërkesa Lutjeje: të këqij. Sa më e madhe të jetë shtëpia, aq më e madhe kur ne kemi filluar “30 ditët” në Mars të vitit  Meditoni mbi këto tekste dhe shpalli ato në lutje: 1993. Ky është viti 1430 i kalendarit hënor dhurata.Vetëm pak Kaili Unde kanë ardhur tek Mesia. Mateu 10:1 dhe 8; Luka 9:2; 10:9. islamik. (Shënim: Hëna nuk është një objekt Fatkeqësisht, nuk ka Bibël apo material të krishterë në adhurimi në Islam. Asnjë mysliman nuk ka gjuhën e tyre.  Falenderoni Zotin për shërimet e shumta që janë bërë sugjeruar ndonjëherë adhurimin e hënës). në botën myslimane. Kjo ka qenë një dëshmi pozitive për Ungjillin. Lutuni për mbushulli besimi (Jakobi 5:14-15). Kërkesa Lutjeje:  Punëtorë për shëndetsinë duhen sidomos në Afrikë  Lutuni që të ketë një rrugë dhe dëshirë për t’iu bindur dhe Azi. Ungjillit midis Kaili Undeve (Romakëve 1:5 dhe 16:26).  Lutuni që ata të mund dëgjojnë radion e krishterë dhe të shohin televizionin e krishterë indonezian dhe në këtë mënyrë të gjejnë rrugën për te Krishti.  Lutuni që fuqia e errësirës dhe e skllavërisë ndaj shpirtrave të thyhet dhe sytë e tyre të hapen dhe Kaili Undetë të mund të çlirohen (Veprat 10:38 dhe 26:18). 12
 14. 14. Arabët në Bibël Perëndia i do me të vërtetë arabët M yslimanët gjenden në qindra grupe të ndryshme etnike në të gjithë botën. Ka shumë mundësi që tre çerek e myslimanëve të botës nuk janë me origjinë arabe; Pasardhësit e Ismaelit: Zoti i bëri premtime Abrahamit lidhur me Ismaelin, që ai do ta bekonte atë (Zanafilla 17: 18-27). Besëlidhja e LUTJe PëR PoPUJT megjithatë, stili arab i jetesës së Muhamedit dhe origjina Zotit për të bekuar të gjitha kombet nuk erdhi nëpërmjet kulturore e kanë ndikuar Islamin. Duke ditur që Islami ka Ismaelit, por erdhi kryesisht nëpërmjet Isakut. Megjithatë, Çadi rrënjë kaq të thella në Arabi, do të ishte mirë që të gjithë të Perëndia nuk e harroi Ismaelin. Pasardhësit e tij janë Populli Karanga krishterët të kuptonin se Perëndia i do me të vërtetë arabët. të përfshirë në premtimin e Zotit për të bekuar të gjitha Bibla është një burim kryesor i gjenealogjive arabe. Ne e kombet (të gjitha grupet etnike në gjithë botën mbarë) Karangat janë një popull, që lidhet me popullin më dimë që janë të paktën tre lloje të arabëve të Lindjes së nëpërmjet farës së Abrahamit (shih Zanafilla 12:1-3; të madh të Bantu-së. Në Çad ata kanë rreth 117.000 Mesme: Joktanitët, Ismaelitët dhe Keturahitët. 18:18, 22:18, 24:4, 28:14). Ky bekim i premtuar u pëmbush njerëz. Ata flasin gjuhën e tyre dhe jetojnë në një zonë Pasardhësit e Joktanit: përfundimisht në Jezusin. është e jashtëzakonshme që të vogël jashtë qytetit të Abekes, në pjesën qëndrore Shumë arabë e shohin veten si pasardhës të Joktanit. emri i Ismaelit është një zbulim i personit dhe karakterit të Çadit jugor. Një burim kryesor i të ardhurave për Arabët e quajnë atë: “Kahtan”. Një nga fiset më të të Perëndisë. emri i tij do të thotë: “Perëndia dëgjon”. karangat janë të korrat nga fermat, që variojnë nga famshme pasardhës të Joktanit ishte Sheba, pasardhësit e Perëndia shumë qartë e dëgjoi hidhërimin e Agarit kur ara toke, kikirikë dhe susam, në drithëra dhe grurë. të cilit e themeluan mbretërinë e Sabas në Jemen. Arabët ajo i thirri Atij për ndihmë në shkretëtirë (Zanafilla 16:1- Shumë nga mbjelljet e tyre varen nga reshjet e shiut, e quajtën mbretëreshën e famshme të Shebës me emrin 6). Ishte Perëndia që i caktoi emrin. emri Ismael është kështu që thatësira është gjithnjë një kërcënim serioz “Bilquis”. Vizita e saj në Jeruzalem gjatë mbretërimit një dëshmi e përjetshme e kujdesit të Perëndisë për të për jetesën e tyre. Në vitet e fundit, njerëzit aty kanë të mbretit Salomon është një shembull i faktit, se si dobëtit, të munduarit dhe ata që trajtohen me padrejtësi. parë disa dëme tek të korrat e tyre që janë shkaktuar njerëzit e Perëndisë patën një ndikim në Arabi edhe në Pasardhësit e Ismaelit janë vendosur kryesisht në Arabinë nga zogj, që hanë drithin dhe i dëmtojnë shumë të kohët e Dhjatës së Vjetër. Salomoni shkruan një nga të Veriore. Një nga dymbëdhjetë bijtë e Ismaelit, i quajtur korrat. ashtuquajturit “Psalme Mesianike” (Psalmi 72) pjesërisht Nabajoth (Nebaioth), e drejtoi (e kontrolloi) fisin që u bë  Dihet shumë pak për popullin Karanga. Ka duke patur Shebën në mendje (Mateu 12:42). Del që të përfundimisht kreu i mbretërisë së Nabatanit. Kryeqyteti i nevojë për lutje për t’i parë ata të vijnë në njohjen e të paktën disa nga fiset semitike adhuruan Perëndinë e famshëm i mbretërisë, Petra, është Jordani i ditëve tona. Vetmit Perëndi të Vërtetë të manifestuar në Krishtin. Shemit edhe pse nuk e njihnin atë plotësisht. Myslimanët besojnë se Muhamedi rridhte nga Nabajothi. 13
 15. 15. PeSë SHTYLLAT e ISLAMIT Feja islame jetohet mbështetur në 5 “shtylla” kryesore, të cilat janë praktika të detyruara fetare për të gjithë myslimanët e rritur: 1. Recitimi i Kredos (shahada) - “Nuk ka Perëndi tjetër veç Allahut dhe Muhamedi Pasardhësit e Abrahamit nëpërmjet Keturahut: por ai nuk kishte zbulesën e plotë të Perëndisë. Kuptimi është profeti i tij”. Pas vdekjes së Sarës, Abrahami mori një grua tjetër i tij i shtrembëruar për Perëndinë i drejtoi njerëzit në 2. Lutja (salat) - 5 herë në ditë (ose konkubinë) Keturahun (Zanafilla 25:1-3). Pas gabime dhe kjo ka rezultuar në Islamin e sotëm. 3. Dhënia e Lëmoshës (zekati) - Dhënie e lindjes së Isakut, Abrahami pati gjashtë bij të tjerë me Shpresa e Shpëtimit për Arabët detyruar dhe vullnetare për të varfrit. Keturahun (Zimranin, Jokshanin, Medan, Madian, Miliona arabë në të gjithë botën tashmë e identifikojnë 4. Agjërimi (saum) - Veçanërisht gjatë muajit Ishbakun dhe Shuanin). Të gjithë bijtë e Keturahut u veten me Mesian. Shumë janë në kishat antike të Lindjes “të shenjtë” të Ramazanit. bënë krerët e e fiseve arabe. Më vonë, Moisiu u martua së Mesme në Liban, egjipt dhe Irak. Profeti Isaia flet me Seforën, bijën e Jethros, priftit të Madianit (eksodi 5. Pelegrinazhi (hajj) - Të paktën një herë për një kohë kur lavdia e Zotit do të manifestohet midis gjatë jetës duhet të shkohet në Mekë, që 2:16-22). Jethro njohu Perëndinë e vërtetë dhe madje i arabëve (Isaia 60:1-7). dha Moisiut këshilla të mira, të cilat i pëlqyen Perëndisë njihet si Haxhi. Ne gjithashtu inkurajohemi për t’i besuar Perëndisë (eksodi 18). Sigurisht, madianitët patën një lloj zbulese për shpëtimin e shumë arabëve nga historia e Ditës së të Perëndisë nëpërmjet atit të tyre Abrahamit. Gjithashtu, Rrëshajave. Në Ditën e Rrëshajave, disa nga ata që ishin disa anëtarë të fisit ishin shumë kundra Izraelit. të mbushur me Frymën folën për veprat madhështore Arabët ishin të përfshirë në idhujtari të madhe për të Perëndisë në gjuhën arabe (shikoni Veprat 2:11). shumë shekuj. Në mënyrë të ngjashme edhe judenjtë Lavdërimet për Perëndinë u shpallën në arabisht para se ishin të përfshirë gjithashtu në idhujtari dhe Perëndia ato të ishin shpallur në anglisht, frëngjisht, gjermanisht i dha atyre shkrimet dhe profetët për t’i kthyer ata në apo spanjisht! Arabët gjithashtu mund të jenë të bekuar pendim. edhe Muhamedi (570-632 Pas Krishtit) u në Abrahamin nëpërmjet Krishtit. përpoq që t’i kthente arabët nga idhujtaria e tyre që të Lexime të rekomanduara: “Të kuptosh Botën Arabe”, nga Luis adhuronin Perëndinë e Abrahamit, Moisiut dhe Jezusit, Bahjat Hamada. 14
 16. 16. 29 Gusht, 2009 Dita 8 Muhamedi M uhamedi nderohet nga të gjithë myslimanët si profeti më i madh dhe i fundit. Në Islam, Muhamedi konsiderohet si supozohet që Muhamedi filloi të merrte zbulesa dhe mësime të cilat ai besonte se ishin nga kryeëngjëlli Gabriel (në arabisht “njeriu ideal”. Muhamedi në asnjë mënyrë ‘Xhebraili’). Këto zbulesa përbëjnë bazën e nuk konsiderohet hyjnor, as adhurohet, por Kuranit. Muhamedi shpalli që zbulesat e tij ai është modeli për të gjithë myslimanët për ishin mesazhet superiore dhe më të fundit mënyrën se si ata duhet të sillen. Imazhe të Muhamedit janë të ndaluara (me qëllim që nga i vetmi Perëndi Suprem, ndonëse në fillim Muhamedi madje dyshoi nëse Një udhëzues për myslimanët të ndalojnë idhujtarinë). emri i tij në fakt ishte apo jo profet. Ai e ndaloi adhurimin Deklaratat e Muhamedit (jo nga Kurani), zakonet dhe veprimet e tij do të thotë: “I Lavdëruari”. e idhujve dhe vendosi rregullin civil dhe personale, shërbejnë si një guidë për të gjithë myslimanët. Dëshmitë e fetar në Medinë dhe së fundmi në Mekë. dëshimtarëve okularë dhe histori të tjera rreth jetës së tij quhen “hadithe”. Jeta e hershme e Muhamedit: Muhamedi Muhamedi vdiq për shkaqe natyrore në Hadithet i ndihmojnë myslimanët që të dallojnë të mirën nga e keqja. Jezusi u lind në vitin 570 Pas Krishtit në Mekë, një vitin 632 Pas Krishtit në Medinë, në Arabinë është qenia njerëzore ideale për të krishterët. qytet në Arabinë Saudite. Ai ishte anëtar i Klanit të Hashinit të fisit të fuqishëm të Saudite. Kërkesa Lutjeje: Kyraysh. Gjatë pjesës më të madhe të jetës Marrëdhëniet me judenjtë dhe të pagane të Muhamedit adhurimi i idhujve krishterët: Gjatë jetës së tij, Muhamedi  Në gjithë botën ka me miliona myslimanë që e kanë emrin Muhamed. u përhap në Arabi. Rreth 360 perëndi dhe takoi shumë njerëz të cilët ishin të paktën Emri Muhamed gërmëzohet në mënyra të ndryshme, në vende dhe kultura të perëndesha adhuroheshin nga arabët në të krishtërë me emër. Ai gjithashtu mësoi ndryshme: Mohammad, Mohamed, Muhammed, Muhammad, Mahommed, Mekë, që ishte qendra kryesore e idhujtarisë shumë ide dhe zakone fetare nga klanet e Mehmed, Mehmet, Mahomet, Magomed e madje edhe Maksamed. Në lutje në rajon. Historianët myslimanë mendojnë judenjve që jetonin në rajonin e Mekës dhe përmendini këta emra para Perëndisë. se që kur ishte fëmijë, Muhamedi e urrente Medinës. Roli i Muhamedit si profet nuk u  Lutuni që Muhamedët e kësaj bote të mund të njohin që është dikush tjetër adhurimin e idhujve dhe jetoi një jetë të pranua nga judenjtë, gjë që solli konflikte që nderohet në qiej dhe tokë dhe që ka një emër, që është përmbi gjithë emrat. Të pastër morale. serioze. Ide, praktika dhe histori judaike lutemi që miliona Muhamedë të vijnë në besim tek Mesia (Shikoni Veprat 4:12, Zbulesat e para: Sipas myslimanëve, në dhe të krishtera gjenden në fakt në Kuran, Filipianëve 2:10) moshën 40 vjeçare në vitin 610 Pas Krishtit, ndonëse shpesh ato janë të shtrembëruara. 15
 17. 17. 30 Gusht, 2009 Dita 9 31 Gusht, 2009 Dita 10 Mashadi në Iran Turqit Khorosani Ungjilli është pothuajse i panjohur S’ka asnjë që të shpallë Ungjillin tek ata N ë vitin 818 Pas Krishtit, Ibn Musa al-Rida (Ali Riza), pasardhësi i shtatë i profetit Muhamed të Iranit, nga Mashadi, u ekzekutua me varje M ë shumë se 830.000 turq Khorasani jetojnë në pjesën veriore të provincës Khorasan (veri-perëndimi i Mashadit). Khorasani është një zonë e rëndësishme agro-kulturore dhe u helmua dhe u varros në qytetin e vogël, që më vonë u bë qyteti i madh i Mashadit në veri-lindje në dhjetor të vitit 1990 pasi një gjykatë sharia shumica e turqve khorasanë janë fermerë. Ata përdorin si të Iranit. Ali Rizai ishte i njohur për përkushtimin (gjykatë islamike) e dënoi atë. edhe tani, shumë metodën tradicionale, ashtu edhe atë moderne të ujitjes për e tij fetar dhe tani ai nderohet nga myslimanët besimtarë të tjerë nga Mashadi kanë vuajtur për të prodhuar grurë, elb, oriz, pambuk, panxhar sheqeri, patate, iranianë Shia. Ai ishte Imami i tetë (drejtues fetar besimin e tyre. Pjesa më e madhe e njerëzve në jonxhë, bostanë dhe qimnon. Delet, dhitë dhe lopët i sigurojnë shpirtëror) i Islamit të Shias. Disa e konsideronin qytet dinë shumë pak për Ungjillin. Fatmirësisht, familjeve të turqve khorasani qumështin, gjalpin, yndyrën dhe atë lider të të gjithë myslimanëve. Për shkak të jetës numri i besimtarëve iranianë vazhdon të rritet mishin. Turqit khorasanë janë zejtarë të talentuar të bizhuterive, dhe pozicionit që ai kishte, varri i tij është bërë një edhe gjatë përndjekjes. kukullave dhe punimit të qelqit. Ata, gjithashtu, endin rrugica të vend i shenjtë për pelegrinët. Mbi 10 milion njerëz bukura, rroba dhe qilima të njohura për dizenjot e tyre shumë të (shumica iranianë) e vizitojnë varrin e tij çdo vit. veçanta. Turqit khorasanë janë njëqind për qind myslimanë dhe Kërkesa Lutjeje: shoqëria e tyre është organizuar sipas rregullave tradicionale Mashadi është rritur dukshëm gjatë viteve të myslimane. Momentalisht nuk dihet të ketë besimtarë të fundit. Qendra të mëdha tregtare, supermarkete si krishterë turq khorasanë. Për shkak se jetojnë në një cep shumë  (Vargje për të medituar dhe për t’’i shpallur dhe dyqane të tëra, parqe e vende të tjera argëtimi të largët të botës, ata janë aktualisht pa burime për Ungjillin në lutje: Veprat 7:55-60, Luka 23:34, Luka 11:4). janë ngritur në qytet. Aktiviteti industrial dhe ai i në gjuhën e tyre dhe nuk ka ndonjë përpjekje specifike për të agrokulturës kanë shpërthyer gjatë dhjetëvjeçarëvë  Lutuni për miliona njerëz në këtë qytet, të mbjellë kisha besimtarësh midis tyre. të fundit në zonat suburbane. Mashadi është bërë cilët nuk e njohin Perëndinë e gjallë. Edhe pse ata qyteti i dytë më i madh në Iran me një popullsi rreth kanë dëgjuar shumë për Perëndinë e Abrahamit Kërkesa Lutjeje: 2.5 milion banorë. nëpërmjet traditës islami dhe Kuranit, shumica Asnjë se di në të vërtetë se sa njerëz në Masad prej tyre akoma dinë shumë pak dhe s’kanë  Lutuni që Perëndia të hapë dyer për biznesmenët e krishterë besojnë në Jezusin si mbretin e tyre shpëtimtar. ndonjë përvojë përsonale me Perëndinë e vërtetë. dhe të tjerë që t’u tregojnë turqve khorasanë për Krishtin. Të gjithë ata janë nën kërcënimin e përndjekjes Ata janë shumë larg nga marrja e faljes dhe e jetës së re nëpërmjet Mesias.  Kërkojini Perëndisë që të ngrejë gjuhëtarë të kualifikuar për nga qeveria. Një nga pastorët drejtues protestantë të përkthyer Biblën në gjuhën khorasani. 16
 18. 18. Dëshmi nga Afrika Jouma Timo, në Darfur. “U në praktikoja myslimanizmin kur besova në Jezusin, Mesian, në qershor të vitit 1999. Isha gjithashtu i martuar, por gruaja më braktisi për shkak të përndjekjes që solli kthimi im në Mesian. J u as do t’ju shkonte ndonjëherë nëpër mendje që ai është dikush i thirrur nga Perëndia për të arritur popullin e tij. Ai ngjan si çdo i ri tjetër sudanez . . ha si gjithë të tjerët, lëviz rreth e rrotull Familja ime e madhe, gjithashtu, e inkurajoi gruan time të më braktiste, të më linte dhe të më konfiskonte gjithë ato që zotëroja”. “Pastori im u përpoq që gruaja ime të kthehej, por ishte e kotë. me transportin si gjithë të tjerët, madje edhe mban të veshur Unë i qëndrova besnik Perëndisë pavarësisht nga këto ngjarje dhe “jalabiyya-n” tradicionale myslimane si shumica e myslimanëve në Darfur. Por Timo është një dritë në errësirë. Ai u sjell Ujin e kërcënimeve të tyre. Disa njerëz madje u përpoqën të më mbanin larg Gjallë njerëzve në një tokë të thatë e të vështirë. Ai po i afrohet dhe takimeve të adhurimit, tek të cilat unë mund të merrja pjesë vetëm po i arrin njerëzit në këtë zonë të shkatërruar nga lufta. pasi të ecja në këmbë 7 kilometra nga fshati im. Së fundmi, m’u desh të largohesha nga familja ime për tre muaj me qëllim që të forcohesha Kampet e refugjatëve zënë milje të tëra rreth kryeqytetit të dhe inkurajohesha në besimin tim. Tashmë jam bërë pastor”. Darfurit. Shumicën e ditëve, Timo zgjohet herët dhe përgatit diçka për të ngrënë me shokun e tij të shtëpisë Abdo. Ai tërheq “jalabiyya- Laouali nga Nigeria n” e gjatë dhe të bardhë nga koka dhe vendos “tagiyya-n” e vogël të bardhë mbi kokë. Ai shkon në stacionin e autobusit bashkë me shumë të tjerë, pret një kohë të gjatë që të vijë autobuzi i duhur “U në isha mysliman dhe shkova në një shkollë për Kuranin në Kano, Nigeri për tre vjet. Madje studiova dhe historinë e Jezusit nëpërmjet disa referencave në Kuran. Kur u ktheva përsëri në dhe pastaj paguan disa monedha të çmuara për udhëtimin e tij shtëpi nga studimet fillova të kisha marrëdhënie me disa të krishterë, në cep të qytetit. Autobuzi zbrazet në portat e mbikqyrura nga rojet që praktikonin besimin e tyre. Babai dhe vëllezërit e mi filluan të e kampit të refugjatëve. Njerëzit hyjnë e dalin, shumë prej tyre kishin dyshime për mua dhe dëshironin të më dërgonin përsëri ndalohen për t‘u marrë në pyetje ose për t‘u kontrolluar. Nëse Timo tek drejtuesi i shkollës së Kuranit. Por kur unë refuzova të shkoja, do të ishte i bardhë, ai do ta kishte të vështirë t’i kalonte sigurimit. drejtuesi i shkollës erdhi tek unë. Familja ime më premtoi se do të më Nëse ai do të deklaronte që po sillte mesazhin e Ungjillit brenda jepte para për të ngritur biznes dhe madje edhe një martesë nëse unë mureve te kampit, ai me siguri nuk do të lejohej të hynte. Por Timo do të prishja të gjitha marrëdhëniet me besimtarët në Jezusin, por unë përzihet me turmën dhe futet drejt e brenda . . . dhe askush nuk nuk i dëgjova ata. Ngaqë kisha parë filmin “Jezus” unë mendova se mund ta shohë Biblat që ai mban nën veshjet e tij të gjëra. madje mund t’i mashtroja të krishterët si një lloj “agjenti sekret” për Ai ka ardhur të dishepullizojë besimtarët në kamp. Ai e bën këtë Islamin, por në fakt takova vetë Mesian. Familja më nxori nga shtëpia udhëtim sa më shpesh që të mundet për t’u takuar me besimtarë të dhe disa besimtarë me kënaqësi më morën në shtëpinë e tyre për një rinj, të cilët nuk kanë mënyrë tjetër për të mësuar fjalën e Zotit. Për vit të tërë, derisa shkova në një shkollë biblike. Tani jam pastor”. shkak të këtij shërbëtori të bindur e të përulur sudanez të quajtur Timo . . . drita po përhapet midis të humburve në Darfur. 17
 19. 19. A ishte Jezusi një musliman? 1 Shtator, 2009 Dita 11 KUJToNI LIBINë N ë Islam, Jezusi konsiderohet si një mesazher i Perëndisë, një profet i cili u dërgua të drejtonte izraelitët. Mesazhi i tij u dha me një shkrim të ri, Inxhili (Ungjilli). Kurani e Këto janë disa citime nga kapitujt 96 dhe 97: “Jezusi u përgjigj: “Siç është e vërtetë që Perëndia rron, në prezencën e të cilit shpirti im qëndron, Unë nuk jam Mesia Sot është 40 vjetori i Revolucionit Libian, i cili solli në pushtet Kolonel Muammar Qadhafin në Libi. 40 vjet më afirmon që Jezusi u lind nga e virgjëra Mari (Merjeme) me të cilin gjithë fiset e tokës presin edhe pse Perëndia i premtoi parë shumë pak njerëz në Libi e njihnin urdhër të Perëndisë. Jezusi ishte i aftë të kryente mrekulli me atit tonë Abraham, duke i thënë: “Nëpërmjet farës tënde Zotin dhe kjo është shumë e vërtetë edhe urdhërin e Perëndisë. Ashtu si profetët e tjerë në Islam, Jezusi unë do të bekoj gjithë fiset e tokës”. Por kur Perëndia të sot. Libanët vendas që besojnë në Jezusin konsiderohet të ketë qenë një mysliman i mirë (domethënë, më marrë nga kjo botë, Satani do të ngrihet sërish . . . dhe janë ndoshta gjithsej 50 veta nga një dikush që ishte i nënshtruar ndaj Zotit). Jezusi i predikoi do i bëjë të pabesët të besojnë që unë jam Perëndi dhe bir popullsi prej 6.2 milionësh. Lutuni për popullit të Tij që të jetonin në nënshtrim ndaj vullnetit të i Perëndisë. Nga kjo fjalët e mia dhe doktrina ime do të punëtorë të cilët do të mbjellin, ujitin Perëndisë. Sipas myslimanëve, Jezusi në fakt po predikonte një ndoten . . . Perëndia do të dërgojë mesazherin e tij . . . i dhe korrin. Për më shumë informacion formë më të hershme të Islamit. cili do të vijë nga jugu me fuqi dhe do të shkatërrojë idhujt shkruani në: pray4ly@gmail.com. Në vitet e fundit, shumë myslimanë kanë cituar librin dhe idhujtarët . . . Emri i Mesias është i admirueshëm . . . “Ungjilli sipas Barnabës” (i disponueshmën në faqen Muhamed është emri i tij i bekuar”. e internetit) me qëllim që të tregonin se Jezusi ishte një Shikoni “Ungjilli i Barnabas” tek www.answering-islam.org. mysliman i mirë. Jezusi në libër portretizohet si një profet që lutet, flet dhe vepron plotësisht si një mysliman tradiconal. Libri duket që është shkruar në evropë, dikur gjatë shekujve Kërkesa lutjeje: 14-16. Ai përfshin edhe pasaktësi gjeografike dhe historike, si dhe gabime për besimin e krishterë dhe atë islam. Në Ungjillin  Lutuni që besimtarët, me vërtetësi, do të jenë në gjendje e Barnabës, Muhamedi quhet Mesia që do të thotë: “I vajosuri” të tregojnë që Jezusi ishte gjithnjë i nënshtruar ndaj Atit, por Ai (Krishti) ndëkohë që në besimin normal islam, Jezusi ishte më shumë se një profet i mirë. kuptohet që është Mesia. Në disa vende, vetë Kurani shpall që  Lutuni që Zoti t’u japë myslimanëve aftësi që të kuptojnë Jezusi është Mesia. (Shikoni artikullin tonë për ditën 22). Në gabimet e Ungjillit të Barnabës. Ungjillin e Barnabas, Jezusi quhet Krisht (kapitulli 6). Autori nuk e kuptoi që fjala Krisht është fjala greke ekuivalente për  Meditoni mbi këto pasazhe në lutje: Mateu 5:43-48, fjalën Mesia në hebraisht. Ky është një gabim i dukshëm. Hebrenjtë 1:5-8. 18
 20. 20. “Në përkujtimin tim” 2 Shtator, 2009 Dita 12 Si nderohet Krishti nga ndjekësit e Tij e premte në mbrëmje. Jasmina sapo është kthyer nga puna që bën në qytet. Komshinj dashamirës e të sinqertë të fshatit e përshëndesin me përzemërsi Jasminën në shtëpinë e vajzës dhe dhëndrit të saj. Ata zenë vendet e lexojnë me zë të lartë, varg pas vargu, në rreth siç janë tyre në formë rrethi në titkar, një shtresë për dyshemenë e të ulur. Teksti lexohet dy herë, ndonjëherë dhe tre që të endur prej shavari. Dikush zgjat dorën në raftin e fundit mund të depërtojë thellë. Disa pyetje të thjeshta bëhen për të një dollapi dhe nxjerr që aty një grumbull letrash të të përmbledhur dhe diskutuar. fotokopjuara me shkronja të dallueshme me pjesë nga “Ky është gjaku i Mesias” Shkrimet. Jasmina bën gati syzet e saj të leximit dhe ulet duke kryqëzuar këmbët mbi titkar . . . Më pas, secili në rreth lutet për të tjerët në kombin Ky takim i rregullt është një shembull i komuniteteve e tyre. Këto lutje janë ndryshe nga lutjet rituale në Kërkesa lutjeje: të besimit në Jezusin, Mesian që po lindin në Indonezi. Ky arabisht—Jasmina e thekson fort—sepse ato ofrohen në takim mund të duket ndryshe nga ato takime që shohim emër të MeSIAS, SHPëTIMTARIT Të TYRe. Pas lutjes për  Në gjithë botën, myslimanët që kanë ne në sfondet tona kulturore, por Jezusi po bëhet i njohur, njëri-tjetrin, fillon një kohë çlodhëse në bashkësi me njëri- takuar Mesian duhet të gjejnë mënyra kulturore të Ai po nderohet! tjetrin, ku pijnë çaj dhe hanë ushqime nga prodhimet përshtatshme për të adhuruar. Disa kanë adoptuar . . . Dikush bën një lutje hapjeje për mbrojtje nga lokale. stile adhurimi dhe qëndrime nga kultura të tjera dhe ndërhyrjet demonike. Më pas, vazhdon një kohë ndarjeje Dikush mbush me nje pije të zakonshme tradicionale e kanë përshtatur me nevojat e tyre. Të tjerë kanë dhe çdo person në rreth tregon për javën që ka kaluar. duke thënë: “Ky është gjaku i Mesias”, më pas thotë: “Ne e zhvilluar shprehje unike kulturore të besimit të tyre. Biseda është miqësore dhe e hapur. Më pas, një nga bëjmë këtë për ta kujtuar Atë dhe për t’u rifreskuar. Krishti na jep jetë!”. Buka (nuk është një prodhim tradicional  Lutuni për ish myslimanët në qytetin, rajonin, drejtuesit në grup fillon spontanisht një lutje lavdërimi, konsumi, por tani mund të gjendet në atë zonë) gjithashtu vendin tuaj, që bukuria e shprehjeve kulturore lokale ndërsa dikush tjetër reciton lutje nga Psalmet. Pasazhi i thyhet në përkujtim të Krishtit. Pasi kënaqen me kohën të manifestohet në adhurim (këngë, predikime dhe zgjedhur për këtë mbrëmje i shpërndahet atyre që mund sëbashku deri natën vonë, dikush e mbyll me lutje dhe stile mësimdhënieje, si dhe mënyra të reja jetese, të lexojnë. Personi i parë që lexon e hap me tekstin e familjet shkojnë nëpër shtëpitë e tyre. Ata takohen sëbashku të cilat e sjellin adhurimin m’u në zemër të jetës së eksodit 34:6, ndjekur nga recitimi i një rrëfimi-shpallje çdo ditë si familje më të zgjeruara, derisa komuniteti më i përditshme). tradicionale në arabisht: “ Në emër të Perëndisë, më të Mëshirshmit, më të Dhemshurit”. Njerëzit me rradhë madh mblidhet sërish . . . në përkujtim të Tij. 19
 21. 21. 3 Shtator, 2009 Dita 13 Lutuni për fiset e Irakut N jë përqindje e madhe e arabëve të Irakut e kanë origjinën e tyre nga një prej disa konfederatave fisnore. Secili nga këta grupe ndahet në fise, klane, shtëpi dhe familje të zgjeruara. Ka ndoshta 20-30 konfederata me mbi 100.000 Disa nga konfederatat snore kryesore: Munta q njerëz dhe ndoshta mbi 1.000 organizata fisnore në vend. organizimet fisnore janë thelbësore në identitetin kulturor të Irakut. “Kultura e Irakut, në një masë Zubayd të madhe, është ndërtuar mbi traditat fisnore. Nga një pikëpamje kulturore, Dulaym Kërkesa Lutjeje: nuk mund ta kuptosh Irakun pa kuptuar rëndësinë e organizimit fisnor”. Fiset Ubayd grupohen në konfederata (gabila), klane (fukhdh), shtëpi(beit) dhe familjet e Khaz’al zgjeruara (khams). Një khams përbëhet nga të gjithë fëmijët meshkuj, të cilët  Dhimbja dhe vuajtja e popullit të Irakut është e madhe. Bani Lam Lutuni për shërim nga dhimbja dhe një rilindje pozitive për kanë të njëjtin katragjysh (5 breza në një familje të vetme). Bibla na tregon që njerëz nga çdo komb dhe gjuhë një ditë do të jenë përpara fronit të Perëndisë Al Bu Muhammed shoqërinë e Irakut pas vitesh të tëra gjakderdhjeje, skamjeje (Zbulesa 5:9). *http://www.cfr.org/publication/7681/#12 Rabi’a dhe humbje të shpresës. Shikoni database-in në këtë faqe Ka’b interneti: www.iraqbodycount.org/. Shammar  Lutuni për krerët e fiseve, klaneve, shtëpive dhe Anaza familjeve të zgjeruara. Perëndia do që konfederata të tëra, fise dhe klane të marrin shpëtimin e Tij. Lutuni që shumë të mund Bani Tamim të zbulojnë jetën e re në Krishtin. Ndryshimi i vërtetë që zgjat Za r dhe shpresa do të gjenden vetëm në Jezusin. Përdorni listën në Bani Malik të djathtë për lutjet tuaja. Khaza’il  Një numri të madh besimtarësh të Irakut u është dashur Bani Ka’b të arratisen nga vendi. Iraku është bërë një vend shumë i Jubour rrezikshëm për besimtarët. Azza 20

×