Shumzimi dhe pjestimi i numrave racionl!

Shumzimi dhe
pjestimi i numrave
racionl!
Matematika!
Shumezimi I numrave
racional
Detyra me shumzim!
(-3.8) x ( -2.3) = + 8.74
(+2.5) x (+3.47) = + 8.675
(-4.05) x (+ 7.4) = - 29.970
 (-9.45) x (-3.5) = 33.075
 Numrat racional shumezohe
sikurse jane numra te plote.
Per te punuar keto deyra duhet te
dish te shumzosh dhe te dish
vendet e heresi dhe ndryshimit si
mblidhet se ne detyrat e shumzimit
ka edhe “ + ” eshe “- ”.
 (-3.8) x (-2.3) =
Numrat racional
shumezohen
sikurse numra te
plote ! Si do te
njehsosh
prodhimin?
Pasi numrat racional jane
me shenja te njejta
prodhimet do te jene pozitiv
vetem duhet te njehsosh
prodhimin e vlerave
absolute te shumzuesve
dhe para tija shkruajme
shenjen “+”
(-3.8) x (-2.3) = + 8.74
Cka mendoni me
lehte esh te
shumzosh numra
racional ose te
pjestosh numra
racional
Me lehte
esh te
shumzosh!
Me lehte
esh te
pjestosh!
Jo,te dyja jane te
lehta e te shumzosh
e te pjestosh vetem
duhet te dish si
shumzoshet e si
pjestohet
Mesojme!
 Prodhimi I dy numrave te plote
eshte numer I plote vlera absolute
e te cili eshte prodhimi ij vlerave
absolute te shumezuesve.
 Prodhimi ka shenje “ + ” nese
shumezueset jane me shenja te
njejta,kurse ka shenja “ - ” nese ato
jane me shenja te kundrta.
Pjestimi I numrave
racional!
Detyra me pjestim!
 (-9.45) : (- 3.5) = + 2 .7
 (+8.75) : (-3.5) = - 2.5
 ( + 5.24) : ( + 0.4 ) = + 13 .1
 (- 63 ) : ( + 9 ) = - 7
Mesojme!!!
 Heresi ka shenje “+” nese I
pjestueshmi dhe pjestuesi jane
me shenja te njejta ,kurse
shenja “-” nese ato jane me
shenja te ndryshme.
Duhet te dish!!
 Te njehsosh prodhimin e dy
numrave racional.
 Ta sqarosh rregulen per
njehsimin e shumezimit te dy
numrave racional.
 Ta njehsosh heresin e dy
numrave racional.
 Ta sqarosh rregullen per
njehsimin e pjestimit te dy
numrave racional.
Punoi:Xhennet Rashiti
VII-5
28.03.2014 Manastir
1 of 12

Recommended

PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!! by
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!#MesueseAurela Elezaj
15.5K views22 slides
Syprina e paralelogramit by
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitAdelina Fejzulla
34.7K views9 slides
Bioteknologjia by
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjiavalbona cani
19K views53 slides
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona Popaj by
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona PopajLigji i ruajtjes se impulsit Bleona Popaj
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona PopajQAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
14.7K views12 slides
SISTEMI NERVOR by
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORAdela Sota
19.6K views8 slides
-funksionet-kuadratik-eksponencial-dhe-logaritmik-pdf by
-funksionet-kuadratik-eksponencial-dhe-logaritmik-pdf-funksionet-kuadratik-eksponencial-dhe-logaritmik-pdf
-funksionet-kuadratik-eksponencial-dhe-logaritmik-pdfVieni Dapaj
9.8K views21 slides

More Related Content

What's hot

Syprina e trekëndëshit by
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitAdelina Fejzulla
116.7K views8 slides
Filozofia gjate shekullit XVII by
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K views5 slides
Projekt Harxhimet by
Projekt HarxhimetProjekt Harxhimet
Projekt Harxhimetluisballa1
2.3K views5 slides
Projekt Matematike by
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeMatilda Gremi
151.2K views10 slides
Algoritmet by
AlgoritmetAlgoritmet
AlgoritmetValdet Shala
28.4K views11 slides
Projekt matematik derivatet by
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet Klodjan Hoxha
4.6K views6 slides

What's hot(20)

Filozofia gjate shekullit XVII by Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K views
Projekt Harxhimet by luisballa1
Projekt HarxhimetProjekt Harxhimet
Projekt Harxhimet
luisballa12.3K views
Projekt Matematike by Matilda Gremi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K views
Projekt matematik derivatet by Klodjan Hoxha
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
Klodjan Hoxha4.6K views
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte by Teutë Domi
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyteMenyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Teutë Domi2.4K views
Kundrinori i drejtë by Alush Kryeziu
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
Alush Kryeziu85.1K views
Historia e zhvillimit te matematikes by Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.5K views
Matematika ne jeten e perditshme by Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.7K views
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme by Jetmira Sula
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula67.3K views
Syprina e trekëndëshit by Ramiz Ilazi
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Ramiz Ilazi53.3K views
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET by roni45
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETVIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
roni4511.8K views

Viewers also liked

Shumëzimi i numrave dhjetorë by
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëYsni Ismaili
17.1K views11 slides
Matematika 4 by
Matematika 4Matematika 4
Matematika 4coupletea
44K views125 slides
Matematika 6 alb by
Matematika 6 albMatematika 6 alb
Matematika 6 albcoupletea
54.3K views224 slides
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor by
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorTefik Rika
32K views21 slides
Kuizi thyesat by
Kuizi thyesatKuizi thyesat
Kuizi thyesatRamiz Ilazi
9.6K views67 slides
Numrat e thjeshrte dhe te perbere. by
Numrat e thjeshrte dhe te perbere.Numrat e thjeshrte dhe te perbere.
Numrat e thjeshrte dhe te perbere.Tefik Rika
60.9K views26 slides

Viewers also liked(20)

Shumëzimi i numrave dhjetorë by Ysni Ismaili
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili17.1K views
Matematika 4 by coupletea
Matematika 4Matematika 4
Matematika 4
coupletea44K views
Matematika 6 alb by coupletea
Matematika 6 albMatematika 6 alb
Matematika 6 alb
coupletea54.3K views
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor by Tefik Rika
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Tefik Rika32K views
Kuizi thyesat by Ramiz Ilazi
Kuizi thyesatKuizi thyesat
Kuizi thyesat
Ramiz Ilazi9.6K views
Numrat e thjeshrte dhe te perbere. by Tefik Rika
Numrat e thjeshrte dhe te perbere.Numrat e thjeshrte dhe te perbere.
Numrat e thjeshrte dhe te perbere.
Tefik Rika60.9K views
Ligjerata 7 indekset (perqindjet) by coupletea
Ligjerata 7  indekset (perqindjet)Ligjerata 7  indekset (perqindjet)
Ligjerata 7 indekset (perqindjet)
coupletea27.8K views
Trupat gjeometrik by Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.3K views
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2 by Ysni Ismaili
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili10K views
Thyesat te shenuarit_dhe_leximi by Ramiz Ilazi
Thyesat te shenuarit_dhe_leximiThyesat te shenuarit_dhe_leximi
Thyesat te shenuarit_dhe_leximi
Ramiz Ilazi4.7K views
Mbledhja dhe zbritja e by Tefik Rika
Mbledhja dhe zbritja eMbledhja dhe zbritja e
Mbledhja dhe zbritja e
Tefik Rika4.5K views
Matematike (shprehje) by Lili Liljana
Matematike (shprehje)Matematike (shprehje)
Matematike (shprehje)
Lili Liljana17K views
Perqindja E Rritjes Se Qmimit by Kosovar Sopjann
Perqindja E Rritjes Se QmimitPerqindja E Rritjes Se Qmimit
Perqindja E Rritjes Se Qmimit
Kosovar Sopjann2.4K views
45 katrori dhe rrënja katrore by Ramiz Ilazi
45 katrori dhe rrënja katrore45 katrori dhe rrënja katrore
45 katrori dhe rrënja katrore
Ramiz Ilazi14.4K views
Raychem KIT STOCKIST | AKBAR TRADING EST | mail@akbartrading.com by AKBAR TRADING
Raychem KIT STOCKIST | AKBAR TRADING EST | mail@akbartrading.comRaychem KIT STOCKIST | AKBAR TRADING EST | mail@akbartrading.com
Raychem KIT STOCKIST | AKBAR TRADING EST | mail@akbartrading.com
AKBAR TRADING3.7K views
Teoritë e të nxënit studim rasti by Valbona Imeraj
Teoritë e të nxënit studim rastiTeoritë e të nxënit studim rasti
Teoritë e të nxënit studim rasti
Valbona Imeraj15.8K views
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr by Tefik Rika
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_trKendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Kendin periferik qendrorkaterkendeshi_kordiak_tr
Tefik Rika2.5K views
Provimi i lirimit 2014 Matematike by Helio RAMOLLARI
Provimi i lirimit 2014 MatematikeProvimi i lirimit 2014 Matematike
Provimi i lirimit 2014 Matematike
Helio RAMOLLARI17.4K views

Shumzimi dhe pjestimi i numrave racionl!

 • 1. Shumzimi dhe pjestimi i numrave racionl! Matematika!
 • 3. Detyra me shumzim! (-3.8) x ( -2.3) = + 8.74 (+2.5) x (+3.47) = + 8.675 (-4.05) x (+ 7.4) = - 29.970  (-9.45) x (-3.5) = 33.075
 • 4.  Numrat racional shumezohe sikurse jane numra te plote. Per te punuar keto deyra duhet te dish te shumzosh dhe te dish vendet e heresi dhe ndryshimit si mblidhet se ne detyrat e shumzimit ka edhe “ + ” eshe “- ”.
 • 5.  (-3.8) x (-2.3) = Numrat racional shumezohen sikurse numra te plote ! Si do te njehsosh prodhimin? Pasi numrat racional jane me shenja te njejta prodhimet do te jene pozitiv vetem duhet te njehsosh prodhimin e vlerave absolute te shumzuesve dhe para tija shkruajme shenjen “+” (-3.8) x (-2.3) = + 8.74
 • 6. Cka mendoni me lehte esh te shumzosh numra racional ose te pjestosh numra racional Me lehte esh te shumzosh! Me lehte esh te pjestosh! Jo,te dyja jane te lehta e te shumzosh e te pjestosh vetem duhet te dish si shumzoshet e si pjestohet
 • 7. Mesojme!  Prodhimi I dy numrave te plote eshte numer I plote vlera absolute e te cili eshte prodhimi ij vlerave absolute te shumezuesve.  Prodhimi ka shenje “ + ” nese shumezueset jane me shenja te njejta,kurse ka shenja “ - ” nese ato jane me shenja te kundrta.
 • 9. Detyra me pjestim!  (-9.45) : (- 3.5) = + 2 .7  (+8.75) : (-3.5) = - 2.5  ( + 5.24) : ( + 0.4 ) = + 13 .1  (- 63 ) : ( + 9 ) = - 7
 • 10. Mesojme!!!  Heresi ka shenje “+” nese I pjestueshmi dhe pjestuesi jane me shenja te njejta ,kurse shenja “-” nese ato jane me shenja te ndryshme.
 • 11. Duhet te dish!!  Te njehsosh prodhimin e dy numrave racional.  Ta sqarosh rregulen per njehsimin e shumezimit te dy numrave racional.  Ta njehsosh heresin e dy numrave racional.  Ta sqarosh rregullen per njehsimin e pjestimit te dy numrave racional.