Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Γαστρονομία
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

Οίνος και Λαογραφία

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Οίνος και Λαογραφία

 1. 1. Ομάδα: Κοσιώνη Μαρία-Άννα Γιδιάρη Χριστίνα
 2. 2. το κρασί σε ταφικά έθιμα του παραδοσιακού πολιτισμού της Μακεδονίας και της Θράκης:  Στην Ανατολική Θράκη ,η σαβανώτρα σκίζει και βγάζει τα ρούχα του νεκρού. Μετά παίρνει σε ένα πιάτο κρασί και με στουπί ή βαμβάκι σταυρώνει το νεκρό όπως τον μυρώνει ο παπάς .  Παρόμοια στη Μακεδονία ,το κρασί παίρνει την καθαρτική ιδιότητα του νερού (βουτούν ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα στο κρασί και του πλένουν το πρόσωπο. Ύστερα το κρασί το ρίχνουν σε μια άκρη για να μην το πατήσει κανένας).
 3. 3. ΤρύγοςΤρύγος  Ο νοικοκύρης του σπιτιού με όλη την φαμελιά του θα κατέβουν στο αμπέλι για τον τρύγο. Αυτός μπαίνει πρώτος στο αμπέλι και αρχίζει η κοπή των σταφυλιών. Όλοι με τις φαλτσέτες στο χέρι κόβουν τα σταφύλια και γεμίζουν τις κοφίνες, ενώ οι πιο γεροί τις μεταφέρουν στην άκρη του αμπελιού, τις αδειάζουν πάνω σε στρωμένες αντρομίδες και σιγά - σιγά γίνεται σωρός. Κοντά βρίσκεται η μεγάλη κάδη με το πατητήρι, για να δεχτεί τα λιωμένα σταφύλια, τον μούστο.  Συνήθως ο τρύγος ορίζεται για την 25η Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με την ωρίμανση των σταφυλιών. Ο τρύγος κρατάει πέντε έως δέκα μέρες και καθένας τρυγάει τουλάχιστον για ένα τριήμερο.
 4. 4. Το κρασί, αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του  Χριστιανικού γάμου όσο και του Μουσουλμανικού,  συμβολίζει την αιωνιότητα και την ίδια τη ζωή. Για  τους Χριστιανούς βέβαια, έχει περισσότερη σημασία  γιατί συμβολίζει το αίμα Του Χριστού. Το ποτήρι από το οποίο πίνουν κρασί οι νεόνυμφοι  είναι κοινό, το οποίο αποτελεί σύμβολο της κοινής ζωής που ξεκινούν και κατά τη διάρκεια της  οποίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν μαζί τις χαρές και τις λύπες της.
 5. 5. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κρασί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού και διοργάνωναν γιορτές προς τιμήν του. Είχαν επινοήσει μια σειρά από μύθους που σχετίζονταν με το κρασί. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης.
 6. 6. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλίας Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό έκανε τρέλες περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετά σταφύλια και τους πρόσφερε στον βασιλιά του. Εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε "οίνο", στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι).  Η τεράστια οικονομική σημασία του κρασιού στην αρχαιότητα επέφερε και την νομοθετική του προστασία.
 7. 7. Στο μουσείο της Θάσου υπάρχει νόμος χαραγμένος σε μάρμαρο του 5ου π.χ. αιώνα που θεωρείται ο πρώτος αμπελοοινικός νόμος και ρύθμιζε θέματα που αφορούσαν τον τρύγο αλλά και την πώληση του. Η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για τη μεταφορά κρασιού δια θαλάσσης δίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης ως λάτρεις του κρασιού χρησιμοποιούσαν μεγάλη ποικιλία αγγείων που σχετίζονταν με τη χρήση αλλά και τη μεταφορά του κρασιού όπως αμφορείς, κρατήρες, κύλικες, κανθάρους κ.α..
 8. 8. Οι παροιμίες, ως γλωσσικό είδος, υπάρχουν από την αρχαία ακόμη εποχή με το ίδιο ακριβώς όνομα , συνεχίζεται η παρουσία τους στο Βυζάντιο και φθάνει ως τις Λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες για το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί.
 9. 9. Σε άλλου κρασί μη χύνεις νερό Κρασί πουλιέται δέσποτα αγόραζε και πίνε Δώσε κρασί να βγει η αλήθεια Το καλό κρασί ξινίζει σε ζεστό κελάρι Καλό κρασί, κακό κεφάλι Όταν βγάζεις το κρασί, πρέπει να το πίνεις Ανάθεμά το, το κρασί και το καλό που κάνει Το καλό κρασί κάνει το καλό ξίδι Όταν μπαίνει το κρασί, βγαίνει το μυστικό
 10. 10. Το κρασί πρόσεχε να το πίνεις εσύ, όχι να σε πίνει αυτό Όπου ο σατανάς δεν μπορεί να πάει μόνος του, στέλνει το κρασί Όσοι πίνουν και μεθούνε, λησμονούνε πως χρωστούνε Δεν υπάρχει κρασί όσο καθαρό κι αν είναι Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό -παροιμίες για το κρασί-
 11. 11.  el.wikipedia.org/wiki/Κρασί  www.gnomikologikon.gr/greek-proverbs.php?page=16  krasodad.blogspot.com/2010/12/blog-post_3116.html  piotermilonas.blogspot.com/2013/08/blog- post_27.html  www.sansimera.gr/proverbs/categories/151  erymanthos.eu/index.php? option=com_content&view=article...  stargamos.gr/άρθρα/.../τι-συμβολίζει-το-κρασί-στο- μυστήριο-του-γάμου
 • nikosfotiadis

  Sep. 13, 2017
 • lianako

  Oct. 6, 2015

Views

Total views

559

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

75

Actions

Downloads

6

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×