Trias Català

600 views

Published on

Published in: Travel, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
600
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Trias Català

 1. 1. xaviertrias.cat
 2. 2. Preocupació per la situació de l’ús social del català a la ciutat de Barcelona Imaginem-nos que els titulars de diversos diaris estrangers diguessin el següent:
 3. 3. Preocupació per la situació de l’ús social del català a la ciutat de Barcelona
 4. 4. Preocupació per la situació de l’ús social del català a la ciutat de Barcelona
 5. 5. Preocupació per la situació de l’ús social del català a la ciutat de Barcelona Segurament aquest titulars a Buenos Aires, París o Londres cridarien l’atenció i obririen un debat, però sorprenentment, és el que succeeix a Barcelona davant la indiferència del govern municipal. • Cal doncs, abans de res, tenir consciència que l’ús social del català té un problema a Barcelona. • Si una llengua perd l’ús social a la seva capital cultural, econòmica i demogràfica, és una llengua que corre un risc cert d’esdevenir residual.
 6. 6. Preocupació pel desinterès municipal envers aquest fet • Incrementar l’ús social del català no figura en l’agenda política del govern municipal. Malgrat que el Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona està presidit pel Primer Tinent d’ Alcalde, mai no hem sentit l’Alcalde o algun altre alt responsable municipal referir-se a aquesta qüestió. • El govern municipal actual té actituds amb el català que fins i tot suposen una reculada de les que tenien els governs de Maragall i Clos.
 7. 7. Preocupació pel desinterès municipal envers aquest fet • El Reglament d’Ús Lingüístic de l’Ajuntament de Barcelona acumula més de deu anys de retard, des de la Llei de Política Lingüística de 1998, amb incompliments reiterats dels terminis. Tot just al darrer Ple es va constituir la comissió de grups municipals que ha de redactar-lo. Segons l’acord al que es va arribar, s’havia de constituir abans d’acabar l’any 2008.
 8. 8. Preocupació pel desinterès municipal envers aquest fet • Partides pressupostàries insuficients: la partida corresponent a l’any 2009 destinada a les polítiques de normalització lingüística és de 2,4 M€, menys que les que es destinen, per exemple, a Gabinet de l’Alcaldia, ( 3,3M€), Protocol (3M€) o Publicitat (8,6 €) • No es recorda cap iniciativa nova en els darrers anys, ni tampoc cap campanya municipal per tal de promoure l’ús social del català.
 9. 9. Polítiques antigues per situacions noves • El marc legal ha canviat i l’Ajuntament de Barcelona no se n’ha assabentat: l’Estatut d’Autonomia de Catalunya aprovat el 2006 dóna un nou rang al concepte d’oficialitat del català. • L’allau de nous barcelonins que han arribat a la ciutat els darrers anys exigeix canviar la inèrcia que se segueix fins ara. • L’Ajuntament no pot reduir la seva política en aquest camp a aportar el 34,1% dels recursos al Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona i a no fer res més.
 10. 10. Nous reptes, noves polítiques, més recursos Cal un canvi de ritme en les polítiques de normalització del català a la ciutat de Barcelona. Calen molts més recursos econòmics, doblant les partides que l’Ajuntament de Barcelona hi destina, fins arribar, el primer any, als 5M€. No té cap sentit que el pressupost del CNLB per a l’acolliment lingüístic no s’executi en la seva totalitat. Cal dir, per exemple, que no s’ha esgotat la partida prevista del 2008 per a l’acolliment lingüístic, restant més de 166.000€ de romanent.
 11. 11. Més compromís del govern municipal amb l’ús social del català Cal més interès polític i institucional en les polítiques actives en defensa del català. Cal més compromís i lideratge de l’Alcalde de la capital del país amb els reptes que té l’ús social del català.
 12. 12. xaviertrias.cat

×