Another review
True or False• About two-thirds of the people in the  world are farmers.
True
• Most of the wheat grown in the American  grain region is consumed by animals
False
• While 40% of the worlds population  overall are farmers, only 10% of the  United States population are farmers.
False
• There is consensus among scientists that  hunters/gatherers converted to agriculture  because of the domestication of an...
False
• Railroads and highways have had a  positive impact on 20th century farming in  MDCs.
True
• Subsistence agriculture is designed mainly  to generate products for sale off the farm.
False
• Mediterranean farming is so named  because it is practiced only on land  bordering the Mediterranean Sea.
False
• Pastoral nomads primarily live in an arid  climate region that stretches from Central  Asia to North Africa.
True
• The green revolution has allowed  agricultural production to increase at a  rate equal to population growth
False
• Most people in Asia, Africa, and Latin  America have become commercial  farmers.
False
• Hunting and gathering is still practiced by  isolated groups in Africa, Australia, and  South America.
True
• Shifting cultivation can support large  population concentrations in East and  South Asia.
False
• The type of agriculture practiced on a  commercial farm depends more on access  to markets rather than on the suitabilit...
False
• Developing countries are responsible for a  small percentage of the worlds milk  production.
True
• Ranching is practiced in the dry lands of  both more developed and less developed  countries.
• True
• Crops grown in the mixed crop and  livestock region are used primarily to feed  animals.• True
• ) Despite its location far from world  markets, New Zealand is a major dairy  producer.• Answer: TRUE
• Most commercial farms in the United  States are owned by large corporations  rather than individual families.• Answer: F...
• The one type of commercial agriculture  found in developing countries rather than  more developed countries is mixed cro...
• Vegetative planting originated in  Southeast Asia.• Answer: TRUE
Short Answer• What is the distinctive type of agriculture  practiced in the population concentrations  of East and South A...
• What is the most important crop grown in  East Asia? Why is this crop grown  extensively in the southern part of the  re...
• In shifting cultivation, how do farmers clear  their fields for planting?• Answer: slash and burn
• What is the distinctive type of agriculture  practiced in the dry lands of less  developed countries?• Answer: pastoral ...
• What is the distinctive type of agriculture  practiced in the dry lands of the  southwestern United States?• Answer: liv...
• What type of agriculture is dominant in the  U.S. Midwest, from Ohio to Iowa?• What are the two most important crops in ...
• What type of agriculture would you expect  to find in the northeastern United States?• Answer: dairying
• To raise money for development, what  kind of crops are farmers in less  developed countries encouraged to grow?• Answer...
• Prior to the invention of agriculture, how  did most people obtain their food?• Answer: hunting and gathering
Another review of agriculuture
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Another review of agriculuture

768 views

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
768
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Another review of agriculuture

  1. 1. Another review
  2. 2. True or False• About two-thirds of the people in the world are farmers.
  3. 3. True
  4. 4. • Most of the wheat grown in the American grain region is consumed by animals
  5. 5. False
  6. 6. • While 40% of the worlds population overall are farmers, only 10% of the United States population are farmers.
  7. 7. False
  8. 8. • There is consensus among scientists that hunters/gatherers converted to agriculture because of the domestication of animals roughly 12,000 years ago
  9. 9. False
  10. 10. • Railroads and highways have had a positive impact on 20th century farming in MDCs.
  11. 11. True
  12. 12. • Subsistence agriculture is designed mainly to generate products for sale off the farm.
  13. 13. False
  14. 14. • Mediterranean farming is so named because it is practiced only on land bordering the Mediterranean Sea.
  15. 15. False
  16. 16. • Pastoral nomads primarily live in an arid climate region that stretches from Central Asia to North Africa.
  17. 17. True
  18. 18. • The green revolution has allowed agricultural production to increase at a rate equal to population growth
  19. 19. False
  20. 20. • Most people in Asia, Africa, and Latin America have become commercial farmers.
  21. 21. False
  22. 22. • Hunting and gathering is still practiced by isolated groups in Africa, Australia, and South America.
  23. 23. True
  24. 24. • Shifting cultivation can support large population concentrations in East and South Asia.
  25. 25. False
  26. 26. • The type of agriculture practiced on a commercial farm depends more on access to markets rather than on the suitability of land for particular crops.
  27. 27. False
  28. 28. • Developing countries are responsible for a small percentage of the worlds milk production.
  29. 29. True
  30. 30. • Ranching is practiced in the dry lands of both more developed and less developed countries.
  31. 31. • True
  32. 32. • Crops grown in the mixed crop and livestock region are used primarily to feed animals.• True
  33. 33. • ) Despite its location far from world markets, New Zealand is a major dairy producer.• Answer: TRUE
  34. 34. • Most commercial farms in the United States are owned by large corporations rather than individual families.• Answer: FALSE
  35. 35. • The one type of commercial agriculture found in developing countries rather than more developed countries is mixed crop and livestock.• Answer: FALSE
  36. 36. • Vegetative planting originated in Southeast Asia.• Answer: TRUE
  37. 37. Short Answer• What is the distinctive type of agriculture practiced in the population concentrations of East and South Asia?• Answer: intensive subsistence
  38. 38. • What is the most important crop grown in East Asia? Why is this crop grown extensively in the southern part of the region but not in the northern part?• Answer: rice; milder climate
  39. 39. • In shifting cultivation, how do farmers clear their fields for planting?• Answer: slash and burn
  40. 40. • What is the distinctive type of agriculture practiced in the dry lands of less developed countries?• Answer: pastoral nomadism
  41. 41. • What is the distinctive type of agriculture practiced in the dry lands of the southwestern United States?• Answer: livestock ranching
  42. 42. • What type of agriculture is dominant in the U.S. Midwest, from Ohio to Iowa?• What are the two most important crops in this region?• Answer: mixed crop and livestock; corn; soybeans
  43. 43. • What type of agriculture would you expect to find in the northeastern United States?• Answer: dairying
  44. 44. • To raise money for development, what kind of crops are farmers in less developed countries encouraged to grow?• Answer: luxury crops for export, cash crops, and items for consumption abroad (may also answer drug crops encouraged by financial incentives)
  45. 45. • Prior to the invention of agriculture, how did most people obtain their food?• Answer: hunting and gathering

×