ACTIVITAT D’AULA          (PRIMÀRIA)
El valor de L’aigua PC05/12Redacció: Margarita SerraDesenvolupament gràfic: Eduard Altarriba
EL VALOR DE L’AIGUA          3IntroduccióAquesta seqüència didàctica s’adreça a alumnat del cicle superior de pr...
EL VALOR DE L’AIGUA         4Activitats d’ensenyament -aprenentatge1. Exploració de les idees prèvies    a. U...
MATERIAL PERA L’ALUMNAT
EL VALOR DE L’AIGUA         6  1                 L’aigua és un element present en el nostre dia a...
EL VALOR DE L’AIGUA             7  Tens alguna idea de com  podem reutilitzar l’aigua?  Aquesta il·lustr...
EL VALOR DE L’AIGUA   8A  Talleu l’ampolla per la meitat  (il·lustració 1).            B         ...
EL VALOR DE L’AIGUA         9 4Evaluació        Ja has vist què ha passat amb la depuradora. Us proposem q...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

El valor de_l_aigua/Intervida

304 views

Published on

Aquesta seqüència didàctica s'adreça a alumnat delcicle superior de primàriai s'emmarca dins la celebració delDia mundial de l'Aigua.En aquesta unitat treballarem la necessitat de fer un bon ús dels recursos hídrics.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
304
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El valor de_l_aigua/Intervida

 1. 1. ACTIVITAT D’AULA (PRIMÀRIA)
 2. 2. El valor de L’aigua PC05/12Redacció: Margarita SerraDesenvolupament gràfic: Eduard Altarriba
 3. 3. EL VALOR DE L’AIGUA 3IntroduccióAquesta seqüència didàctica s’adreça a alumnat del cicle superior de primària i s’emmarca dins la celebració delDia mundial de l’Aigua.En aquesta unitat treballarem la necessitat de fer un bon ús dels recursos hídrics.D’acord amb el nostre estatut consultiu especial davant l’ECOSOC, incloem els vídeos editats per UN Water per aaquest dia. Els vídeos es poden veure en anglès, francès o castellà.Objectius de l’activitat Conèixer el valor de l’aigua com a recurs indispensable per a la vida. Conèixer diferents formes de reutilització de l’aigua. Fomentar la coresponsabilitat en el consum d’aigua.Continguts de l’activitat Conceptuals Procedimentals Actitudinals Usos de l’aigua Lectura i interpretació de mis- Respecte pel medi ambient satges en diferents idiomes Aigua i consum Interès pel consum responsable d’aigua.. Observació i anàlisi Aigua i reciclatge Participació activa en les activitats Realització de petites pràcti- Treball en equip. ques de laboratori.Contribució de la activitat didàctica a les competències bàsiquesAquesta activitat contribueix principalment en l’adquisició de les següents competències bàsiques: Competències bàsiques Contribució de l’activitat Comunicació oral i escrita del propi pensament. Competència comunicativa Desenvolupament de les capacitats cognitivo-lingüístiques. lingüística i audiovisual. Reconeixement de textos orals i escrits en diferents llengües.. Competència en autonomia Treball cooperatiu i presa de decisions. i iniciativa personal. Planificació i execució de tasques. Competència en el coneixe- ment i interacció amb el món Percepció dels efectes de la interacció de l’ésser humà amb el medi físic. ambient.
 4. 4. EL VALOR DE L’AIGUA 4Activitats d’ensenyament -aprenentatge1. Exploració de les idees prèvies a. Usos de l’aigua.2. Introducció de nous continguts a. Reciclatge de l’aigua. b. Processos de depuració de l’aigua.3. Estructuració dels coneixements a. Elaboració d’un mapa conceptual sobre el reciclatge de l’aigua. b. Producció d’un text (oral o escrit) interpretatiu sobre els avantatges de la reutilització de l’aigua.4. Aplicació dels coneixements a. Confecció d’una petita depuradora d’aigua. b. Realització d’una investigació sobre el funcionament d’una depuradora d’aigua.Metodologia, estratègies didàctiques i cronologia de l’activitatLa metodologia per a l’àrea del coneixement del medi social i natural es basa principalment en situar-nos alnivell de desenvolupament de l’alumnat, és a dir, partir dels seus coneixements previs. L’enfocament ha de ser unenfocament actiu i experimental basat en un aprenentatge significatiu. L’alumnat ha de construir coneixementscoherents.Tanmateix també anirem alternant estratègies didàctiques expositives amb estratègies d’investigació i expe-rimentació. Des d’una metodologia socioafectiva convé connectar la transmissió d’informació amb la vivènciapersonal i l’experimentació.Quant a l’organització temporal, proposem fer aquesta activitat en tres sessions.Sessió 1 Exploració de coneixements previs. Introducció denous conceptes (projecció del vídeo de FAO Water sobre la reutilització de l’aigua). Explicació del funcionament de les depuradores d’aigua.Sessió 2 Confecció per parelles d’una depuradora d’aigua. Posada en funcionament.Sessió tres: Observació del resultat de l’experiment de la depuradora. Avaluació.Recursos http://ed.intervida.org/ www.unwater.org El agua en el siglo XXI
 5. 5. MATERIAL PERA L’ALUMNAT
 6. 6. EL VALOR DE L’AIGUA 6 1 L’aigua és un element present en el nostre dia a dia. Des de que ens llevem fins que anem a dor- Els usos mir fem ús de l’aigua.de l’aigua Quins usos donem a l’aigua? Saps quina relació té l’aigua amb una barra de pa? I amb un bistec? Mira aquest vídeo i ho descobriràs. http://www.unwater.org/worldwaterday/animation_101_es.html 2 Podem Ben segur que recordes què són les tres “r” del consum: “reduir”,reciclar “reutilitzar” i “reciclar”. Al con-l’aigua? sum d’aigua també hem d’aplicar aquestes tres “r”. reciclar reduir reutilitzar Com creus que podem reduir el consum d’aigua? Les imatges següents et poden donar idees.
 7. 7. EL VALOR DE L’AIGUA 7 Tens alguna idea de com podem reutilitzar l’aigua? Aquesta il·lustració et pot donar alguna pista. Il·lustració: IES La Bisbal L’aigua també es recicla. Sovint a les ciutats llencem les aigües brutes als rius més pròxims quan, de fet, aquests mateixos rius són els que ens abasteixen d’aigua. El vídeo següent ens mostra com es pot reciclar l’aigua. Elabora una llista dels principal problemes que com- porta llençar les aigües brutes al riu i de quines solu- cions proposa el vídeo. http://www.unwater.org/worldwaterday/animation_recyclingsociety_en.html 3 Saps què ens passaria si beguéssim aigua bruta d’un bassal? Passem a Beure aigua contaminada comporta la transmissió de malalties atèsla pràctica que conté gèrmens i impureses. L’aigua que bevem passa per plan- tes depuradores que la netegen i desinfecten abans que arribi a les aixetes de casa nostra. Per parelles, construïu un petit filtre d’aigua per tal de descobrir com funciona aquest procés. Per fer-ho necessitareu: una ampolla gran d’aigua (de plàstic i amb tap), sorra, grava, pedretes i una mica de cotó fluix
 8. 8. EL VALOR DE L’AIGUA 8A Talleu l’ampolla per la meitat (il·lustració 1). B La part de baix s’utilitzarà com a recipient on embrutarem una mica d’aigua amb terra, cacau soluble... (il·lustració 2). C La part superior de l’ampolla, la que té el tap, serà el filtre. Feu un forat al tap i gireu l’ampolla (il·lustració 3).D Primer tireu a dins la sorra, després les pedretes i finalment la grava. Cada element formarà una capa diferent. A sobre de tot hi afegireu el cotó (il·lustració 4). E Tireu aigua bruta per la part superior i després d’una bona estona sortirà neta per la part del tap (il·lustració 5).
 9. 9. EL VALOR DE L’AIGUA 9 4Evaluació Ja has vist què ha passat amb la depuradora. Us proposem que feu una fotografia del resultat i escriviu un petit article sobre l’experiència. Amb els companys de classe, podeu muntar una exposició de foto- grafies al web de l’escola i sensibilitzar els vostres companys i com- panyes sobre el consum responsable d’aigua. Els alumnes de 6è de l’Escola Sant Domènech de la Ràpita han construït les seves depuradores.

×