Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ambients cicle inicial- Escola El Cim

1,271 views

Published on

Ambients d'aprenentatge a l'Escola El Cim de Vilanova i la Geltrú

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ambients cicle inicial- Escola El Cim

 1. 1. AMBIENTS D’APRENENTATGE Cicle Inicial
 2. 2. ELS AMBIENTS D’APRENENTATGE Els ambients d’aprenentatge recullen les idees bàsiques dels diferents corrents pedagògics fins als nostres dies. Són l’evolució dels racons de joc, racons de treball i dels tallers. També ens hem basat en els últims avenços que ha fet la neurociència,aquests treballs posen la motivació i les emocions com aspectes bàsics per l’aprenentatge. Representen una organització on l’ infant és el constructor del seu propi aprenentatge interactuant amb els altres i amb l’entorn. A partir del joc investiga, assaja, modifica, construeix, parla, raona, explica, inventa, imagina, tria...al seu ritme. L’ organització dels ambients preveu la creació de grups heterogenis en quant a edat, nivells d’ aprenentatge, interessos i necessitats, que afavoreixin la interacció, cooperació i col·laboració entre els infants de diferents edats (6, 7 i 8 anys).
 3. 3. FUNCIÓ DEL MESTRE/A La funció dels mestres és la d’ acompanyar observant, escoltant, fent noves propostes. Hem de motivar, plantejar reptes, plantejar preguntes per permetre als infants buscar alternatives i donar respostes obertes. La nostra mirada i intervenció ha de ser respectuosa amb els processos d’ aprenentatge dels nens i les nenes. Fem reunions periòdiques per valorar el funcionament d’aquests ambients (pensem en afegir noves propostes, oferim materials nous, acordem criteris de funcionament, d’avaluació…)
 4. 4. FUNCIONAMENT DELS AMBIENTS Dues tardes a la setmana (dimarts i dijous), els nens i nenes de cicle inicial van a fer ambients. Hem organitzat sis ambients d’aprenentatge per 6 mestres (4 tutors i 2 especialistes). •15’10h. → els nens a la classe trien l’ambient marcant la graella que els tutors tenen a la classe ● ● ● ● ● ● •Hi ha 17/18 nens per ambient. •15’15 h. → els nens van a l’ambient que han triat. •15’20h./16’20 → presentació ambient en rotllana, conversa inici. → desenvolupament de la sessió. •16’25h. → recollir i fer conversa de tancament. •16’30h. → tothom ha de ser a la seva classe.
 5. 5. DISTRIBUCIÓ D’ESPAIS (Curs 2017-18) NOM AMBIENT ESPAI MESTRE/A TEATRE DRAMATITZACIÓ CLASSE 2n LLIGABOSC TERE CARRILLO ● JOCS DE TAULA (FUTUR LLENGUA DE SIGNES) CLASSE 1r FARIGOLA DAVID MARIÑO ● EXPERIMENTACIÓ MENJADOR GRAN NÚRIA LIZANCOS ● ARTÍSTIC-CREATIU CLASSE 1r ROMANÍ MONTSE DOMINGO ● ARQUITECTURA PORXO I EQUIP D’ORIENTACIÓ MARTA URPÍ ● BOTIGA/RESTAURANT CLASSE 2n ATZAVARA ANA ROSA ARTIGAS ●
 6. 6. ELS NOSTRES AMBIENTS L’AMBIENT DE LA BOTIGA, LA CAFETERIA I LA CASA Els nens i nenes gaudiran del joc simbòlic a la vegada que es treballen tant la comunicació oral i escrita, com aspectes matemàtics. Els jocs de rol permeten als infants poder representar a través dels personatges aspectes del món interior que encara estan en construcció. Els nens i nenes faran podran elaborar : la llista de la compra, els preus de les coses , les ofertes, la targeta per pagar, ...i amb el diners de joguina pagar i donar el canvi. També es pot organitzar per millorar l’aprenentatge de les diferents llengües, i que una sessió es faci en català i una altre en castellà, i fins i tot en anglès.
 7. 7. ARQUITECTURA Amb la construcció i la manipulació de diferents poliedres els infants podran fer les seves construccions. Disposem de material manipulatiu i construcció tots de fusta: llistons, quadrats, rectangles...de diferents mides. Amb l’assaig error de muntar i desmuntar treballem la geometria en la vida quotidiana: fan estimacions de si caurà o no, veuen els encaixos, distàncies, distribució dels objectes en l’espai... També es potencia el compartir amb els companys les peces i així poder fer construccions més grans i altes. Poc a poc anirem incorporant metres per mesurar les construccions, dibuix per a fer plànols i esbossos d’allò que volen construir...
 8. 8. Espai on es donen les condicions òptimes perquè els nens i nenes tinguin l’oportunitat de desenvolupar el seu potencial creatiu, sensorial i manipulatiu. A més dels materials que sempre utilitzem per a fer treballs artístics n’oferim d’altres que normalment els nens no tenen al seu abast (fulles, branques, escorça, pedres...) Hauran de pensar què volen fer, provar i decidir que els resulta més atractiu, solucionar o demanar ajuda per a resoldre dificultats.... i acabar fent la seva obra d’art! ARTÍSTIC-CREATIU
 9. 9. EXPERIMENTS Els nens i les nenes, mitjançant la manipulació de diferents materials de la vida quotidiana (sal, llegums, colorants, escuma d’afaitar, oli, sabó, fruits secs, purpurina, espècies, aigua...) i diferents objectes (col·ladors, embuts, lupes, morter...) siguin capaços de crear experiments, plantejar hipòtesis i descriure la seva descoberta. Treballem la manipulació i experimentació a través de l’odre, la neteja, l’espera, la deducció i la planificació dels materials. A més, a cada inici de sessió es fa un experiment conjunt. Els nens i nenes són lliures de reproduir-lo o crear-ne de nous. Quan acaba la sessió es fa una lectura dels experiments que els infants han anat apuntant a la llibreta d’ambient, una llibreta conjunta que anem omplint amb les descobertes de cada sessió.
 10. 10. JOCS DE TAULA Els nens disposen d’una varietat de jocs de taula que es va canviant en els diferents dies d’ambients. Aquest jocs s’han de jugar amb parelles o petits grups, potenciant així el treball cooperatiu. Els jocs fan referència a qüestions matemàtiques, de llengua...els jocs conviden a calcular, a parlar, interactuar, buscar, numerar, endevinar...
 11. 11. TEATRE La transformació de la pròpia identitat és una font molt gran de plaer i riquesa personals, per els infants que es troben en un moment de construcció d’aquesta identitat. Veure com es transforma la seva imatge i el seu rol, sense que això faci canviar o perillar la seva identitat, és una experiència molt positiva per tal d’enfortir la pròpia autoestima. Poden introduir-se a un món de fantasia i imaginació, on aquest espai de joc simbòlic disposa d’una ambientació que convida a disfressar-se i mirar la pròpia transformació, com miralls, robes, mascares, barrets, sabates…i poder maquillar- se, posar-se perruques, collarets… els fa trencar amb la rutina diària de classe i contribueix a desenvolupar la imaginació i creativitat i fins i tot agafar l’identitat de personatges coneguts a través de titelles. Hi ha fotografies penjades de nens/es disfressats i maquillats amb diferents motius per tenir un model per maquillar-se. Si volen s’organitzen per equips i munten petites obres que després interpreten (si volen) a la resta de companys que aquell dia hi són a l’ambient.

×