Pengenalan

1,348 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,348
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengenalan

 1. 1. PENGENALAN<br /><ul><li>Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 adalah rusuhan kaum yang berlaku sebagai kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan “Pilihan Raya Umum 1969’ merupakan satu titik hitam dalam sejarah Negara Malaysia.</li></ul>FAKTOR-FAKTOR PENCETUS <br /><ul><li>ISU PERKAUMAN DALAM PILIHAN RAYA 1969
 2. 2. Isu-isu perkauman yang menyentuh emosi dan sentimen menjadi tema utama sepanjang kempen pilihanraya yang telah menaikkan semangat kaum-kaum di Malaysia.Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-clon pilihan raya serta ahli politik terutamanya dalam parti pembangkang, telah membangitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan bahasa kebangsaan( Bahasa Melayu), kedudukan orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka. Parti Perikatan yang dianggotai oleh (UMNO-MCA-MIC)telah mengalami kekalahan yang teruk dalam Pilihan Raya 1969.Jumlah kerusi yang dimenaginya dalam Dewan Rakyat(Parlimen) telah menurun daripada 89 kerusi pada tahun 1964 kepada 66 kerusi pada tahun 1969. Parti Perikatan telah kehilangan dua-pertiga dalam Dewan Rakyat.Parti Gerakan Rakyat Makaysia(GERAKAN) ,Parti Tindakan Demokratik (DAP), dan Pari Progresif Rakyat(PPP) menang 25 buah kerusi dalam Dewan Rakyat manakala PAS menang 12 kerusi.
 3. 3. Sebab terjadinya Peristiea 13 Mei 1969 adalah perarakan kemenangan pihak pembangkang. Penyokong-penyokong Parti Gerakan telah mengutuk dan menghina orang Melayu semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya sekitar Kuala Lumpur.
 4. 4. BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA RASMI NEGARA
 5. 5. Isu bahasa juga tidak kurang pentingnya dalam menyumbangkan factor kapada peristiwa 13 Mei. Berikutan pengisytiharan kemerdekaan Tanam Melayu 1957, sebuah perlembagaan Persekutuan telah dibentuk yang antara lainnya menyatakan dengan jelas tentang kedudukan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi Negara.10 selepas sepuluh tahun merdeka kerajaan akan mengkaji semula tentang kedudukan bahasa Inggeris dengan tujuan untuk menggugurkan daripada status bahada rasmi dan hanya bahasa Melayu sahaja yang diiktiraf sebagai bahasa rasmi. Untuk mencapai tujuan itu, pada 31 Ogog 1967 kerajaan telah mengadakan pelbgai kegiatan bagi tujuan memperluaskan penggunaan bahasa Melayu. Antara kempen yang dijalankan ialah Hari Bahasa Kebangsaan , Minggu bahasa kebangsaan dan Bulan Bahasa Kebangsaan.Pelaksanaan penggunaan Bahasa Kebangsaan telah dipelopori oleh Dewan Bahasa dan Pustaka dengan dipimpin oleh Sted Nasir bin Ismail.
 6. 6. PERASAAN TIDAK PUAS HATI TERHADAP HAK ORANG ISTIMEWA ORANG MELAYU.
 7. 7. PAP telah secara lantang menyuarakan rasaa tidak puaas hati terhadap apa yang disebut sebagai hakistimewa orang Melayu dalam perlembagaan. Mereka mendakwa hak kaum-kaum lain telah diketepikan kononnya mereka telah tersisih daripada keadilan. Oleh sebab itu menurut Jomo dalam bukunya “Pembangunan Ekonomi dan Kelas sosial di semananjung Malaysia”, isu sebenar yang mencetuskan peristiwa 13 Mei adalah perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa hak orang Melayu. Namun hakikat sebenar kedudukan taraf ekonomi oramg melayu adalah terkebawah berbanding dengan kaum Cina.
 8. 8. PERTELINGKAHAN PARTI POLITIK
 9. 9. Dalam pilihan raya 1964 Parti Tindakan Rakyat(Petir) atau PAP Singapura telah turut serta dalam pilihan raya. Walaupun sudah ada persetujuan antara Tunku dan Lee Kuan Yew sebagai pemimpin PAP yang tidak akan menyertai pilihan raya itu. Namun apabila pilihan raya itu berlangsung PAP telah meletak calonnya seramai sembilan orang.
 10. 10. Bagaimanapun setelah Tunku membuat pengisytiharan bahawa beliau tetap mengekalkan keanggotaan MCA dalam perikatan, 5 maka PAP yang gagal untuk menyertai Perikatan telah menukar corak kempennya dengan menyerang UMNO dan orng-orang Melayu. Mereka mula membangkitkan kedudukan istimewa orang melayu, soal bahasa, malahan taraaf bumiputera orang-orang Melayu turit dipersoalkan tanpa menghiraukan rasa tersinggung orang-orang Melayu. Sedangkan segala-galanya telah dipersetujui sebelum ini. Setelah gagal dalam pilihan raya, PAP telah menubuhkan Konvesyen Perpaduan Malaysia(KMP) dengan disertai oleh Parti Progresif Rakyat dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak.KPM juga yelah menyebarkan cogan kata”Malaysia Hak orang Malaysia”(Malaysia Malaysia)dengan tujuan supaya istimewa orang Melayu bumiputera dihapuskan.
 11. 11. LAYANAN BERAT SEBELAH OLEH TENTERA JEPUN.
 12. 12. Pada zaman pendudukan Jepun, masyarakat Tanah Melayu telah dilayan secara berbeza-beza. Masyarakat Cina umpamanya dilayan dengan begitu teruk oleh tentera Jepun berbanding debgan orang-orang Melayu.Keadaan ini berikutan Jepun yang pernah berperang dengan China sebelum ini menyebabkan perasaan saling mendendami antara satu sama lain masih segar dalam ingatan. Layanan berat sebelah ini telah menyamai perasaan permusuhan antara orang-orang Melayu dan Cina.
 13. 13. DASAR PECAH DAN PERINTAH PENJAJAH INGGERIS
 14. 14. Dasar penjajah inggeris yang mengamalkan konsep pecah dan perintah merupakan satu tindakan yang berkesan dan telah menjadi punca wujudnya jurang antara kaum sama ada dari sudut ekonomi dan juga polarisasi kaum. Umpamanya orang-orang cina tinggal di bandar-bandar manjalankan perniagaan dan juga di kawasan-kawasan lombong sebagai pelombong dan merekalah yang sebenarnya memiliki aset yang tinggi dalam ekonomi masyarakat Malaysia.

×